Svadobné tradície na východniarskej svadbe? Poraďte

Verim ze su tu nejake vychodniarky co poznaju nejake tradicie svadobne...pri cepceni nevesty napriklad aky je text alebo nieco take..poradte baby..dik :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nezda sa mi ze by sa pri cepceni nieco hovorilo.nevesta sa predsa prezlieka v druhej miestnosti.do taj ide s dvoma uz vydatymi zenami ktore jej pri tom pomahaju.vacsinou je to krsna a teta.potom ju tiez oni vodia po sale,uz ked je prezlecena v kroji,vacsinou,a nevesta rozhadzuje dukatiki po stoloch.no a potom sa ide tancovat redovy.
Odpovedať
No ja viem, ze sa tam nieco hovori o zavoji, ci co, ale na isto to neviem. U kamaratky som bola na takej svadbe ale akosi som si to moc neuvedomila. Myslim ze druzba sa pyta nevesty ci mu da zavoj a ona povie2 nie a treti krat ano. No neviem to fakt na isto. A potom sa sla nevesta prezliest.
Odpovedať
Myslim ze Ama myslela ze sa druzba opyta nevesty,das si vienok snat alebo hlavku stat ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobre ranko vychodniarske nevesty. Ama & Kamilecka Hovori sa neveste - "Ci das vienok snat a ci hlavku stat". Nevesta odpovie 2 X hlavku stat a az na tretikrat da vienok. Potom jej daju na hlavu satku - znak vydatej zeny. Vesely redovy :-D :-N ;-)
Odpovedať
marcus, mas upnu pravdu, aj u nas je to tak a potom druzba vezme vienok, da ho na valasku a tancuje s ostatnymi druzbami az kym nepride prezlecena nevesta. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
tak o tom som vobec nevedela.aspon sa ludia nenudia ked sa mlada prezlieka.a viete co sa mi paci?na zapade takto davaju mlademu kovbojsky klobuk.take chlapske"cepcenie". 8-)
Odpovedať
viki, ja som z vychodu, ale spominany zvyk nemame. my to mame takto - o polnoci si sadne nevesta (este vo svojich svadobnych satach) na svoje miesto za stolom, polozi si hlavu na zlozene ruky (volakedy sa este daval pod obrus chlieb, co znamenalo hojnost) a starsia druzicka jej da dole ozdobu hlavy - zavoj, kvietky, .... a spolu s nou su nad nevestou aj vsetky slobodne dievcata a spievaju - nasa parta zo sameho zlata, nasa parta zo sameho zlata, treba na nu druzbu ako .... (neviem), treba na nu druzbu ako ..... (neviem). toto spievaju dokym nepride hlavny druzba so svojou "druzinou" slobodnych chlapcov spievajuc - ja za partu nedam nic, parta moja musi byt, carara biteho od druzby starsieho, carara biteho od druzby starsieho. nato dievcata spievaju - starsi druzba hovno stoji bo sa nasej party boji, carara biteho od druzby starsieho, carara biteho od druzby starsieho. Parta - "vienok". takto sa prekrikuju, spievaju sa aj ine pesnicky, ale tie nepoznam... :-S cielom je, aby druzba ziskal "vienok" bez zaplatenia a na druhej strane, aby druzicka dostala zaplatene za vienok co najviac - tie peniaze sa potom daju neveste... :-) druzicky vykrikuju, ze chcu "zelene za zelene" - volakedy bola 100 korunacka zelena (veeeela penazi) a vienok bol zeleny (predstavuje ho kusok zelenej vetvicky z tej ozdoby, ktora sa dava ako ozdoba svadobcanom). je to kopec srandy.... :-D :-D :-D ved dnes su "velke peniaze" 1000 a 5000 korunacky, ktore zelene nie su, preto druzbovia ponukaju 20 korunacky... :-D :-D :-D ked sa nakoniec dohodnu (druzbovia zvyknu vienok aj ukradnut), nevesta vystupi na stol, odkial ju zoberie starsi druzba a na rukach ju prenesie na parket, kde zacina redovy tanec. ked sa ten chyli ku koncu, "unesie" krsna mama nevesty nevestu do miestnosti, kde sa prezlecie, potom tam pride nevestina mama a svokra a vydate zeny, spievaju, pokym neveste krsna mama viaze satku a zasteru. medzitym jedna zo zien robi napriek - stahuje neveste satku, strka jej pred nos pokrievku na hrniec, aby sa pozrela, aka je pekna, atd. Na konci si pripije nevesta so svojou svokrou tak, aby sa pozerali do oci - znamena to, aby si vzdy povedali pravdu do oci... :-D potom nevestu odvedu spat na parket, kde s nou tancuje mama a svokra v kruhu zien az pokym nepride zenich a "neukradne" im ju.... :-D :-D celkom mily zvyk, nie?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
ahojte potrebujem poradit čo rozprava starejši ked pride vypytat nevestu pre ženicha
Odpovedať
Profilova fotka
rado 1 ahoj ja somz vychodu a tiez som to mala tak ze starejsi ma prisiel pytat.Ked dorazili pred nase dvere,moja rodina zatvorila dvere,ked zaklopali moj starejsi sa ich spytal co potrebuju,ich starejsi povedal ze prichadzaju z velkej dialky a hladaju nevestu pre tohto mladenca-myslel tym zenicha.Moj starejsi im povedal ze v dome je viacero mladych dievcat tak nech si vyberie,,,no a najskor mu ponukali moje druzicky a tety,,,no a potom mu povedali ze v dome je este jedno mlade dievca ale to si mladenec musi najst sam,,,no a moj manzel prisiel za mnou do mojej izby kde mi podal kveety a pobozkal ma,,,dufam ze som ti aspon trosku pomohla
Odpovedať
Profilova fotka
leeenka ahoj dakujem za tvoj prispevok ani nevieš ako si my pomohla. :-)
Odpovedať
Ahojte Vychod...Spestrit si to mozete aj takym niecim...v den svadby ked dorazi zenich pred nevestin dom,caka ho tam starejsi a ma v jednej ruke sekeru,v druhej flasu vinka alebo nejaku palenku...starejsi nieco povie(text este nemam vymysleny)...na zaver sa zenicha opyta co si vyberie sekeru,co znamena ze bude pracovity...alebo flasu,co znamena,ze bude pijan...my to pouzijeme na spestrenie...
Odpovedať
ono sa to lisi aj na vychode od regionu, mne sa napriklad ten druzovsky tanec velmi paci, ale buduca svokra povedala (od Michaloviec), ze u nich taky zvyk nie je. A ani cepcenie nevesty nebyva zvykom. Takze to vsetko asi zavisi od rodiny a zachovanych tradicii.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
merilin • Dnes o 12:58 Ahojte kocky, ako u vas prebiehalo odcepcenie a samotny redovy tanec? Mali ste nejaku skupinu, alebo niekoho nato??? Pocula som, ze sa dost casto objednava Sarisan, Raslavican a Dubrava.
Odpovedať
Anaxamon, ale tu nie je nic o tom. Ja som uz hladala. Chcela som vediet aj kolko to kocky vyslo ;-)
Odpovedať
ahoj merilin: cena zavysi od toho, koho volas, na ako dlho a co chces, ci aj aby tancovali, spievali, alebo nejaky svieckovy tanec ako rozlucka dievcat s kamaratkou.. myslim ze raslavican sa aj nieco modlia.. dubrava zatancuje za 3-4-tisicky.. krasne spievaju dievcata z Rosy - ale ony robia len cepenie myslim..
Odpovedať
Brat mi vcera akurta vravel, ze mu tam tancuje kamoska, tak dufam, ze nieco vybavi ;-), no chcela by som druzbovsky tanec. Poznala som jedneho, no nedavno sa ozenil, tak nic z neho :-(
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj anaxamon, moja dobra kamaratka mala partiu bab, ktore ju prisli odcepcit. Robia to uz asi 3 roky (ako som od nich vyzvedala;) Keby si chcela mozem ti dat kontakt na nich. Su ozaj dobre a mozem ti zarucit, ze hostia ti pri nich urcite nezaspia! Keby si chcela vediet viac, kludne mi napis :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?