Prezliekanie po polnoci? Odkiaľ prišiel tento zvyk?

Profilova fotka
Babenky, tak som rozmyslala nad zvykom prezliekania sa o polnoci a nejak sa mi nepozdava predstava, ze si moje krasne bielucke site saty vlastne ani neuzijem. Nezda sa vam, ze nevesta by mala byt v bielom celu noc, aby ju medzi tolkymi ludmi bolo aj patricne vidiet? Tu v Spanielsku sa napriklad nevesticky neprezliekaju.
Odpovedať
1
2
neviem odkial to prislo ale je zvykom ze redovy tanec (tam kde sa tento zvyk dodrziava) sa tancuje uz v prezleceni, ci uz v kroji alebo cervenych satach
Odpovedať
a napr. pri odcepcovani sa spievaju tie piesne kde sa spomina ze nevesta sa meni na zenu, cize po tomto uz nevesta moze zapadnut medzi ostatnych hosti, uz je jedna zo zien, preto je prezlecena do normalnych siat potom, samozrejme vacsinou su to nejake vynimocne saty aj ked uz nie biele
Odpovedať
Ja osobne som bola nadsena, ze sa mozem po polnoci osprchvat a prezliect do pohodlnejsich siat. Zalezi to na neveste.Mozes sa prezliect a nemusis :-)
Odpovedať
Profilova fotka
No, prave preto som si dala usit lahucke a pohodlne saticky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Keď nechceš, tak sa nemusíš prezliecť, je to na tebe. Ak sa v šatočkách budeš cítiť pohodlne a budeš si ich chcieť nechať, tak tak urob a hotovo ;-)
Odpovedať
Tak nie je co riesit guiri :-)
Odpovedať
ale mna by naozaj zaujimalo, odkial prisiel ten zvyk, vie niekto?
Odpovedať
hore som to trosku vysvetlila, ja si myslim ze to prislo s odcepcenim ale ja sa velmi do tych tradicii nevyznam, len tak okrajovo, snad nam to niekto iny objasni podrobne
Odpovedať
lara ma pravdu, nevesta sa po zacepceni stala zenou a aj ked sa teraz niekde nezacepcuje, ale na redovy sa prezlieka, pretoze ak by som mala tancovat redovy v svadobnych satach, asi by to dobre nedopadlo. (hostia su vselijaki) a ja sa aj po redovom prezleciem do spolocenskych siat. ale v konecnom dosledku je to uz v dnesnej dobe jedno. satocky (svadobne) sa siju z lahulinkych materialov, tak aj ak sa neprezlecies, nebudes mat pocit, ze nosis na sebe tarchu...je to na tebe ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Janino ten zvyk sa náhodou ešte dodržuje, len záleží v akom kraji máš svadbu.
Odpovedať
janino, ako to myslis, ze hostia su vselijaki? ze by sa cudovali, preco tancujem v svadobnych ... alebo? =-)
Odpovedať
bella: nie, skor som myslela to, ze ta vykruca skoro cela svadba a mohlo by sa stat, ze ti saty poskodia (i ked neumyselne) zuba: neviem ktory zvyk myslis, na vychode sa redovy tancuje, *u nas teda* ale bola som na svadbe na zapade slovenska, kde takyto zvyk nepoznali. oni vyberali od hosti do polievkovej misy a nevesta si potom vyberala z dvoch mis. v jednej boli zakryte peniaze a v duhej klobasa a dve vajcia. a zacepcenie tiez uz kazdy nedodrziava. niekde je len redovy a tym je to vybavene. x-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
jajajjjjaaaaj jasneee, aj mne to napadlo a potom zase vypadlo :-D :-D no vidis, a nuti ma to zamysliet sa, ako to spravime my... mal by zenich tiez tancovat na redovy? :-) ze s nevestou tancuju chlapi a so zenichom zeny? :-D
Odpovedať
nieeee, vsetci tancuju s nevestou a ona vlastne vybera peniaze za tanec a zenich moze drzat kosik (s peniazmi), alebo nalievat, kazdemu kto si zatancoval s nevestou sa potom dava mala pozornost: bud poharik palenky, alebo zakusok, alebo nejaky maly pernik...to je uz na fantazii. aspon ja to takto poznam, ak je to inak, opravte ma :-N
Odpovedať
ufff, to odpadne drahemu kamen zo srdca :-D :-D :-D
Odpovedať
docitala som sa v svadobnom bedekri tento tanec sa zacina spravidla pred polnocou. vsetci svadobni hostia obkolesia tancujucich mladomanzelov a za financny prispevok do klobuka alebo do obedovej misy si mozu s mladym parom zatancovat. tento zvyk pochadza z cias, kedy sobas svojich deti dohadovali rodicia. zenich po uzavreti manzelstva dostaval nevestino veno, no nebolo zriedkavostou, ze ho ziskal az po narodeni prveho potomka. peniaze z redoveho tanca tak pomahali mladomanzelom v nelahkych zaciatkoch. na tento ucel sluzia aj svadobne dary, ktore dostavaju od pozvanych hosti... z ineho zdroja: Pôvodne jeden z ľudových tancov Lemkov rusínskeho etnika žijúceho na karpatsko-ukrajinskom pohraničí. Obyčajne má svoje miesto pred odchodom ženícha a nevesty zo svadobnej hostiny ale nemusí to byť pravidlom. Zvyčajne sa redový tanec začína okolo polnoci. Všetci hostia sa pred odchodom mladomanželského páru zoradia na tanec s nevestou. Ako odmenu zaň obyčajne každý z prítomných venuje neveste peniaze do nového začiatku. Nad zhromaždenými záujemcami má dozor starejší alebo prvý družba, aby sa dostalo na každého, kto si chce s nevestou zatancovať, prípadne len zaželať mladomanželom všetko dobré v spoločnom živote. Po tanci sa prítomní hostia môžu občerstviť niečím na pitie alebo kúskom svadobnej torty. Do tanca na "redový" vyhráva tradičná východoslovenská pieseň, ktorá udajne existuje až v 150 obmenách. a debata sa viedla aj na fore: http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p... na zaver: teda zazila som rozne svadby...a ani jedna nemala rovnaky nazvem to "polnocny tanecek"...iny kraj, iny mrav...je to vec dohody...svagrina sa napriklad vobec po polnoci neprezliekla...a svadba pokracovala dalej...takze je to na kazdej z nas... :-) ;-)
Odpovedať
dík za vysvetlenie, zas som o čosi múdrejšia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
U nas zvykne aj zenich tancovat popolnocny tanec, nazyvany rosa. Funguje to asi tak, ze vsetci svadobcania spravia kruh, vo vnutri ktoreho tancuje nevesta s muzmi /samozrejme, po jednom :-)/ a zenich so zenami. Striedaju sa ako chcu. Vo vnutri kruhu je este aj niekto /napr. krstna mama/ so zakrytou polievkovou misou, kde tancujuci vkladaju peniazky a dalsie osoby, ktore rozdavaju napr. darceky hostom.
Odpovedať
Profilova fotka
u nas je to takto: Starejsi o polnoci vyzve nevestu o tanec a krstnej mame (ja ju nemam, takze to bola mamina sesternica) sa odovzdáva misa s lyzickou, s ktorou vyzýva svadobny hosti o prispevok a tanec s nevestou. Takto sa vystriedaju vsetci a po tanci urobia kruh/y okolo nevesty. Ked sa vsetci vystriedaju, prichadza na rad zeních, ktoreho samozrejme nikto neprepusti k neveste a musi sa prebijat. Ked sa konecne mladomanzelia dostanu k sebe, urobia mozno dva kolecka a manzel si svoju manzelku aj s misou penazi odnesie prec a prichadzaju uz prezlecení!!! Tak takyto priebeh ma u nas polnoc. Jaj a tancuje sa v bielom!
Odpovedať
Profilova fotka
este som zabudla, krici sa pri tom cia je mlada
Odpovedať
Profilova fotka
U nas je to priblizne tiez tak ako u katky-g. Ale my sme to robila bez misy, nezbierali sme peniaze, len sa tancovalo. Tancovali sme obaja - zenich aj nevesta - potom zeny urobili kruh okolo nevesty a muzi okolo zenicha, napokon sa on musel prebit ku mne a zeny ho nechceli pustit. Ked sa ku mne dostal, zacalo sa zacepcovanie.
Odpovedať
u nas na zahori tiez nie je redovy, o polnoci sa nevesta odzavojuje a zacepuje a osobne sa rada priznam, ze hoci som najprv chcela byt stale v bielom (za tie prachy ??? :-D ) po polnoci som sa rada prezliekla do niecoho pohodlnejsieho :-) ale podla mna to je o voli nevesty, ci ostane alebo sa prezlecie ...
Odpovedať
Profilova fotka
Mne sa paci, ked sa nevesta prezlieka, je to take trosku symbolicke, ze uz viac tou nevestou nie je. Asi to pochadza zo zacepcenia, kedze to znamenalo premenu nevesty na zenu.
Odpovedať
No samozrejme...ze ked uz si odcepcená tak je z teba zena...a nie nevesticka..... :-D :-D :-D
Odpovedať
To je celkom rozumne vysvetlenie ako pise Deina, ze nevesta je nevestou len do polnoci a od polnoci uz je zena, tak by sa patrilo prezliect :-)
Odpovedať
Profilova fotka
No, ja suhlasim s tym, ze prezliekanie o polnoci je dost prakticke vzhladom na haklivost pozicanych svad. siat,takze ked sa chcu nevesty vyburit na parkete, tak je to najlepsia volba. O cepceni a pod. zvykoch ani neuvazujem, kedze mi nie su vlastne, takze si uzijem nevsetickovy pocit celu noc. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
francy • 22. máj 2007 o 00:30 baby, mal uz niekto na svadbe tak, ze si nemenil svadobne saty za popolnocne? mne sa moje hrozne pacia a obleciem si ich iba raz v zivote, tak by som ich chcela mat co najdlhsie na sebe!!! my budeme mat svadbu bez tradicii, tak neviem,ci by to niekomu vadilo, ak by som sa neprezliekla. dajte mi vediet vase nazory, prosim. dakujem blumka • 22. máj 2007 o 00:42 ahoj francy, ja si tiez nebudem prezliekat po polnoci saty...ani moje kamosky co uz mali svadby si neprezliekali.. francy • 22. máj 2007 o 00:50 dakujem, blumka. uz som sa zlakla, ze to iba ja stale vymyslam :-D zuzizuz • 22. máj 2007 o 01:35 ahojte! Ja mam tiez podobnu dilemu. Tiez si ich chcem uzit a hlavne dalsie peniaze na dalsie saty sa mi fakt nechce minat. Ale rozmyslala som, ze asi by bolo dobre mat nejake pripravene, lebo vselico sa moze stat (dufam ze nie ) :-) ako napriklad ze sa oblejem niecim, alebo mi bude strasne nepohodlne. Takze moj plan je tiez nepriezliekat sa. zizka • 22. máj 2007 o 07:14 ahojte! tiez budem mat svadbu bez tradicii a tiez sa nebudem po polnoci prezliekat ale pre pripad nehod :-S , ako hovorila zuzizuz, budem mat pripravene saty, ktore som si kupila na svadbu kamosky kristin • 22. máj 2007 o 07:31 ahoj - ja už teda po svadbe mám. tiež som išla s tým zámerom že sa nebudem prezliekať, ale nakoniec som sa okolo pol jednej prezliekla.Šaty som mala pohodlné - nemala som nejak problém s nimi, ale tak sa to tak vyvinulo. šaty na prezlečenie som mala úplne obyč. za pár stoviek - také aby som mohla aj do roboty ich nosiť. Ale ak vydržíte tak si tie šaty určite užite čo najdlhšie. Ale byť 12 hod. v jedných je tiež dosť.
Odpovedať
Prezliekame sa preto, lebo je to stary-nas zvyk. Teda vecer (polnoc) uz nie je nevesta nevestou, ale zenou. A k tej svadobne saty nepatria. Kedysi po polnoci vzali zenu do muzovho domu, prezliekli je do zenskych siat, dali cepiec a pripadne aj ostihali vlasy. Inac som citala este o jednom nechutno zvyku u nas: Novomanzelia sa museli milovat vo svadobnu noc a niekto ich kontroloval ci je skutocne zena pannou. A ked sa zenichovi velmi nedarilo tak to musel zanho dokoncit starsi druzba. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
súhlasím s deinou. cerv. ciapocka: íííííí :-S ´tak to som rada, lebo nás st. druzba je möj svagóóóóór. je to dost perverzné, ale viem si to predstavit, lebo tie casy pred týmito boli naozaj na obesenie. napr. ze zid LEN so zidom, bohác LEN s bohácom, mozno propomeniem, ze vtedy nikomu nevadilo, ze sa berie sestrernica s bratrancom- hlavná vec, ze rola ( pole) je nasa!
Odpovedať
Poznam jeden pripad, kde jedny rodicia chceli odist do Ameriky, lenze tu mali polia tak vydali svoju 15 rocnu dceru za asi 28 rocneho chlapa a odisli. Z tej dievciny je teraz stara babka, ale cely zivot prezila s tymto muzom, ktory zomrel vo veku 94 rokov a mala tazky zivot, ale naucili sa spolu zit a jeden o druheho sa starat. Skor to brali ako povinnost. Aj moja babka sa vydavala ako 16 rocna ale z lasky a naozaj sa mali s dedom rady, a ked ochorel babka sa o neho starala 12 rokov 24 hodin denne. A teraz sa stara o nas vsetkych :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?