Odobierka - "moja nočná mora"

Profilova fotka
MIlé nevestičky, potrebovala by som poradiť. Veľmi sa obávam odobierky od rodičov, nakoľko mne mamina zomrela a neviem si predstaviť, že by som si požehnanie pýtala od otcovej priateľky, (ktorej mimochodom ešte vykám). Bojím sa toho, že to bude na mňa veľmi emočne náročné....a nie že vyroním pár sĺz ale rozcitím sa tak, že to nebudem vedeť zastaviť.Na druhej strane viem, že môj snúbenec pochádza z VEĽMI nábožnej rodiny uznávajúcej tradície o dosť viac ako moja rodinka.... Už som rozmýšľala aj tak, že urobiť odobierku v takom štýle aby to nebolo až tak dojímavé...nemáte neaké typy?
Odpovedať
Ved ta odobierka nemusí byť zdĺhavá, my to máme akože po vyvádzaní nevesty povie družička asi 5 viet, že milí rodičia bla bla odpustite im prehrešky a viny bla bla a vy snúbenci poklaknite a prijmite rodičovské požehnanie...a to požehnanie ti može dať otec a krstní rodičia, prípadne babka...otcova priateľka ani nemusí vôbec...
Odpovedať
Profilova fotka
@malamoni Ahoj neviem či poradím ale my to máme takto, odobierku doma nemám, priatelovi rodičia sú tiež náboženská rodna no je to náš deň a presne som im vysvetlila ako sa citim ja teraz bezný den bez ocka a nie este v den D, u nas je to dost cerstvé ale myslím že mi bude chýbať rovnako teraz ako aj o rok dva ci 10 rokov....takže u nas to bude začínať tak že on a jeh rodicia pridu ku nam po mna,on mi da kyticu ja jemu pierko a spolu vsetci ideme na hrob za ockom, tam si od nich vypýtame požehnanie, podakujeme im a ideme rovno do kostola......Hostia maju zraz už v kostole...Jedno čo viem že sa na svadbu neskutočne tešil tak mu urobím radost do nebička aby bol na mna hrdý :-)Preto som svadbu ani nezrušila,nechcel by to :-((( .....bude to určite ako pre mna tak aj pre teba a pre nevesty s rovnakým osudom tažké ale musíme byť silné!!!!
Odpovedať
@malamoni ahoj :-) myslím, že dominika147 ti dobre poradila, nech tvoju maminu zastúpi jej mamina, tvoja starká :-) to bude veľmi pekné, ale aj veľmi dojímavé... Neboj, zvládneš to :-) urobte to čo najkratšie, ani si nevšimneš.. Ja som odobierku zrušila, čo sa ani mojej polovičke moc nepáčilo.. Ale viem, že mama sa pri tom necíti dobre a bývame u našich, takže nikam nejdem :-D a drahého strana je komplikovaná. Stretneme sa rovno na mieste "činu"..Dokonca mi to mama včera ešte prízvukovala, či by sme to nemohli aj do oznámení napísať :-D ale to som jej zrušila, lebo by som pomaly musela obsah na prvú stranu písať...
Odpovedať
Profilova fotka
@marienkakf tvoja mamina to zobrala velmi rozumne... ja som o tom istom sa snazila presvedcit nasich, no nedalo sa.. a stve ma to doteraz... boli v strese, aj ked teraz si to asi najma teraz nemyslia... u nas bola koopa ludi zbytocne. ja, ked som sa vratila z fotenia, plny dom.. vsetci sa na mna vrhli, co je sice normalne, no bolo mi to strasne neprijemne.. a presne tomu som sa chcela vyhnut... vonku bolo vyse 30 st., bola som unavena, potrebovala som sa trochu upravit a oddychnut si.. takze ja som urcite zastanca toho, aby hostia prichadzali az na miesto obradu... a na odobierke, ak je, bolo len minimum ludi...
Odpovedať
Profilova fotka
U nas odobierka nebola ziadna - uz par rokov nezijem s rodicmi, odobrala som uz davno a pride mi to zbytocne pateticke. Telefonujeme si kazdy den a vedia, za co vsetko im som vdacna, robit divadlo pred kamerou a ludmi, ktori popritom jedia gulas alebo parky je podla mna smiesne :) Rodicia nam dali pred obradom kriziky na cela a to bolo cele. Nikto neplakal, isli sme s usmevom :)
Odpovedať
Profilova fotka
Nerob ziadnu odobierku, vôbec to nie je povinne, my sme tiez nemali a ani by ma nikto nedonutil aby som to mala, je to priserne divadlo a neviem pre koho.
Odpovedať
Profilova fotka
Dievcata, zaujala ma Vasa tema... dovolim si pridat sa. U nas to bolo tak, ze sme odobierku nechceli, a nakoniec ani nemali, kedze mi meskal kadernik, kameraman nevedel prist k nam domov, atd. Muz uz rodicov nema a moji su teraz urazení, ze sa nic take nekonalo. Rozhodne by som odporucala, ak su az tak nabozensky zalození, vyjst im v ustrety, paci sa mi navrh od dominiky147 :) aby ste nemali podobne rozborje ako my... ;)
Odpovedať
@delphinka presne tomu sa chceme vyhnut! Uz bez toho je nas plny dom a aj za normalnych okolnosti je problem sa naraz niekam vychystat :-D no co ti budem hovorit..nasa mama ma vzdy pravdu, aj ked ma to niekedy stve, ale co narobim?!:-D Ked ozaj to tak vychadza a vie poradit.. Dokonca aj od svadby nas odhovarala, ze mozeme aj bez toho byt, len tak :-)
Odpovedať
a keby si im vysvetlila, ze prave kvôli mamine to nechces? to by mohli pochopit...
Odpovedať
Profilova fotka
a keby ste len podakovali rodicom? ani mi nebudeme mat odobierku, ja budem u nasich, a tam pride aj priatel s rodicmi. Da mi kyticku ja jemu pierko a podakujeme rodicom a pojdeme na obrad.
Odpovedať
Profilova fotka
Dievčatá, veľmi pekne ďakujem za vaše komenty....moja kamarátka nechcela klasickú odobierku, pretože sa chcela svojmu nastávajúcemu ukázať až pred oltárom. Tak to spravili tak, že večer pred svadbou, keď im najbližšia rodina nosila domov dary, prišiel ako posledný ženích aj s rodičmi. Pre nevestinu mamu doniesol kyticu a oficiálne ju pred oboma rodičmi požiadal o jej ruku a požehnanie. Nekonal sa žiaden starejší, povedal len to čo mal na srdci, žiadne naučené frázy... Už som premýšľala aj nad touto variantou.
Odpovedať
Ja si myslim ze odobierka je prezitok, mala zmysel este kedysi, ked mladi spolu nezili .. Vtedy to aj bolo opodstatnene.. B dnesnej dobe mi to pride divne..
Odpovedať
Článok sa načítava...
U nas zadna odobierka nebude, mne to pride teatralne a zbytocne divadlo, par takych odobierok som sa uz zucastnila a citila som sa tam maximalne trapne ako divak a nebol to len moj pocit.
Odpovedať
ani my odobierku neplánujeme. vypustili sme všetky tradície. aj keď čepčenie by sa mi celkom páčilo, ustúpila som priateľovi, ktorý sa pri všetkých týchto tradíciách cíti maximálne trápno :-|
Odpovedať
Profilova fotka
My taktiež neplánujeme odobierku. Teda nie takú tradičnú ako sa robia. Hostia prídu priamo do kostola, tí čo sú "cezpoľný" prídu doobeda, aby sa ubytovali v hoteli, kde budú mať aj obed. Vzhľadom na to, že je obrad až o 15:00. K nám domov prídu iba krstný rodičia a moja birmovná mama s manželom, kde budeme mať len menšie občerstvenie a tiež prídu až okolo jednej :) Ani naši nechceli mať plný dom ľudí a ja už vôbec . Každý chce súkromie a ja milujem ticho a kľud a v taký deň ako je svadba asi trojnásobne :) A to odoberanie bude neformálna záležitosť, kamarátka prečíta tri a pol riadku, aby to malo hlavu a pätu a hor sa do kostola :)
Odpovedať
@malamoni ahoj my sme mali svadbu teraz v juni, a tiez to bola moja dilema...ja som proste odobierku nechcela a riesilo sa to tak ye sa ma kazdy tyzden niekto opytal : A kde bude odobierka? Narovinu som vsetkym vysvetlila, že ked´dže je to naš deň, a ja si to neželám tak nebude, prípadne , ak to nechceš riešiť takto, poznám aj páry kedy mali odobierku oddelena, nevesta u seba so svojimi rodičmi a ženích so svojimi , tak pokiaľ by si to mala takto, nastávajúci by mal a ty by si nemusela...ale je to samozrejem na tebe :) My sme všetky tradície mali a zachovali okrem odobierky a hostia prišli priamo do kostola a tým pádom nám v ten deň aj pár starostí odpadlo, pravdupovediac, neviem si predstaviť absolútne vobec, kedy by sme odobierku stihli , keďže sme mali o 15:00 sobáš , ja som bola u kaderníčky o 07:00 a do obradu som mala čas možno 15 minut
Odpovedať
Profilova fotka
@malamoni Ahoj, ja som na tom rovnako...Snubenec je z nábožnej rodiny a jeho rodičia maju trošku inu predstavu o svadbe ako ja a moja rodina. Ale kedže je to naša svadba rozhodli sme sa , že odobierka nebude. Chcem aby ma videl až pri oltáry preto každý príde rovno do kostola a ked jeho rodina bude tak velmy chcieť je to na nich či si ju doma spravia alebo nie. Ja by som to preplakala a to necem. 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, potrebujem pomoct. KEdze planujeme svadbu a bude nas viac cca 130ludi, v okoli Sabinova odkial som ja, nie je vhodna sala, resp. nie su terminy na buduci rok. Tak sme sa rozhodli, ze hostinu budeme mat v KE. Obrad som vzdy tuzila mat v nasom kostole. Problem je ten, ze buduca svokra je proti, aby sa hostia z KE tahali do Sabninova na obrad a potom spat do KE na hostinu. Kedze chcem mat pocit,ze ta svadba je aj o mne, nie len o Kosiciach, rozmyslam, ako by sa dala spravit aspon odobierka u nas v Sabinove (ani tu buduca svokra velmi nechce, ze nechce plakat-...) Tak ma napadlo, ze by si ma prisiel "vypytat", "vyzdvihnut", "odviezt" len zenich so svojimi druzbami, ja by som sa podakovala mojim rodicom,dali by nam pozehnanie a potom by sme spolocne odisli do KE na obrad aj hostinu. Nemate niektora skusenost s niecim takymto? Dakujem :-S
Odpovedať
Profilova fotka
Ja tú odobierku vôbec nechcem mať.. ani čepčenie.Chcem aby sme sa s nastávajúcim videli prvý krát v ten deň až v kostole. A nikoho názor ma nezaujíma je to môj deň. ;-)
Odpovedať
@lencu ani ja som odobierku nemala, moja mama cela stastna :-D ale cepcenie sme mali :-) je ine, ked to robi niekto, kto to nevie a ine, ked mas subor v kroji, ktory s tebou a so zenichom tiez v kroji, vstupi so svieckami v ruke do zhasnutej saly a hlasy im buracaju, ked spievaju.. Samej mi to dych vyrazilo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
mne pocas odobierky rodicov zastupili stari rodicia ...rodicia mi neprisli na svadbu, tak dakujem babke a dedkovi, ze ich nahradili... tiez by tvoja babka mohla byt na odobierke..alebo krstna
Odpovedať
@lencu presne tak to budeme mat aj my :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?