Čepčenie na svadbe - áno či nie?

Ahojte chcem sa spýtať ohľadom odčepčenia je to pekné? mám to mať alebo nie? Aké je to dlhé? ;-)
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Je to ZAČEPČENIE alebo OČEPČENIE...zo slobodného dievčaťa so zeleným vienkom sa stáva žena/manželka a tie nosili čepiec. Podľa mňa je to nádherná tradícia a symbol toho "prechodu"...myslím, že od najstarších po najmladších dojíma všetkých, je okolo toho také "magično". To či ho mať alebo nemať je už ale na tebe to ti nepovieme...ak to pre teba nič neznamená a bude to iba "do počtu" tak je to na zváženie...
Odpovedať
Myslím si, že je to krásne a na takú tradičnú svadbu to určite patrí. Je to také dojímavé, vždy pri tom vybehnú aj nejaké slzičky ale pritom aj vtipné. Ja by som si to jednoznačne na svadbu dala. Plus keď sa to robí o polnoci ako sa to má tak je tá svadba stále taká ako keby neukončená, že proste je iba teda samotný nejaký obrad a potom sa už v podstate na hostine skoro nič nedeje. Keď je to očepčenie tak aj na ľudí to to vplýva, že aha veď ešte sa bude niečo diať.
Odpovedať
Moj nazor,nemusi tym prejst kazda nevesta.Ja to na svojej svadbe nebudem mat.Po radovom sa prezleciem do popolnocnych siat a zabava pokracuje dalej :D
Odpovedať
Presne ako hovorí @00lubika00 nemusí to byť na každej svadbe, je to na tebe či to budeš mať alebo nie... Určite by som to zvážila pri nevestách, ktoré sú tehotné, resp. už majú dieťa/deti, sa to už velmi nehodí, ale to je samozrejme vec názoru :-) Každopádne, je to pekná tradícia a akoby vyvrcholenie svadby, osobne si neviem predstaviť svadbu bez očepčenia ;-) Určite aj vela závisí od toho, kto ti to očepčenie bude robiť, buď súbor v krojoch alebo starejší so svedkami.
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem ako vy ale ja az sa raz dopracujem k svadbe, tak cepcenie riesit nebudem. Nie som proti tradiciam to nie ale toto sa mi nejak nepaci a nebudem nieco robit na silu. Bola som na svadbach, kde som cepcenie videla a ako nie, ze by s mi to nepacilo ale pre mna to nie je nejak potrebne a a ni mi to do celkovej predstavy o svadbe nezapada.
Odpovedať
ako ja nebudem mať ani kroj :) len blúzku od kroja a sukňu už úplne inú :)
Odpovedať
Profilova fotka
Je to pekna tradicia, mne osobne sa velmi paci, ale je to len na tebe ci ju chces alebo nie. A zavisi od suboru alebo toho kto to bude robit ake dlhe to bude a ako to bude vyzerat. Su cepcenia kde subor krasne spieva ma take minipredstavenie so svieckami a moze to trvat aj 15-20minut a su cepcenia, kde proste pridu zaspievaju a nie su okolo toho az take ceremonie. Ja som volila tu druhu moznost, lebo sa v tych zvykoch az tak velmi nevyznam a nechcem tam stat vyplasena a nechapat poriadne co mam robit ako som to videla u neviest co mali taketo cepcenia. Skus si popozerat nejake videa od suborov ako cepcili a uvidis ako sa ti to zapaci a ci by si to chcela. Kazdopadne, ked to nakoniec nebudete mat tak sa nic nedeje. Malo by to mat vyznam v prvom rade pre teba, ked by tebe na tom nezalezalo tak to iba kvoli hostom netreba robit :)
Odpovedať
Mne sato velmi paci ked je cepcenie na svadbe. Aj som to cez svoju svadbu absolvovala. No nikde nie je napisane, ze take nieco musi byt na kazdej svadbe. Kedysi to tak aj byvalo ale uz to davno tak nie je. Tradicie sa pomaly vytracaju no na druhej strane si dievcata a zeny zavadzaju nove. Takze sa to tak cele vyrovnava. Bohvie ako to bude za 10 rokov
Odpovedať
@dzulii No to je mo pripad preto to nechcem uz lebo mame uz deti a myslim ze sa mi to uz nehodi :)
Odpovedať
@00lubika00 je fajn, že to tak berieš, určite som nikoho tým nechcela uraziť :-) je to každého osobná vec, skôr som to myslela tak, že očepčenie v prípade, že nevesta už má deti alebo je evidentne tehotná stráca svoj význam a vyzerá to dosť zvláštne ;-) nemôžu predsa neveste sňať vienok, ktorý už dávno nemá...
Odpovedať
@dzulii velmi dobre si to podla ma napisala. Stracalo by to svoj vyznam. Ale kesa na to tak pozriem, skor sa to bralo moda nemoda by som povedala. Zeny to jednoducho chceli mat a hotovo. Na to, preco sa vlastne ocepcovavalo sa uz malo ktora pozerala. Ale ako tu uz bolo viac krat spomenute. Je to kazdej vec a ako si to zariadi tak to bude mat :)
Odpovedať
No tak ja by som si chcela čepčením na mojej svadbe prejsť. Neviem síce kedy sa k nej dostanem ale tak v tomto mám zatiaľ ako tak jasno. Páčia sa mi tradície a zopár ich dodržujeme stále. No je to na neveste ako by si predstavovala svoj svadobný program. To či bude mať čepčenie podľa mňa ani moc dôležité nie je. Nie je to predsa o tom
Odpovedať
Článok sa načítava...
Jednoznačne! Neoľutuješ, že si to mala na svadbe. Ja to chcem tiež veľmi a tak ako má byť, pekne o polnoci, aj s to vtipnou časťou aj s tou dojímavou a najkrajšie to je keď ti to priamo robí nejaký folklórny súbor aj keď len nejaký menší z vašej dediny alebo obce. Moja kamarátka to tak tak mala a bolo to nádherné, také dojímavé a vplývalo to na mňa takým dojmom ako keby to malo stále taký význam ako kedysi, že naozaj odchádzala z domu a rodičia sa s ňou lúčili (aj keď reálne nebýva s rodičmi už zopár rokov :-D ), naozaj sa mi to veľmi páčilo :-)
Odpovedať
@giovannajh tiez som za to, ze ocepcenie by malo byt na kazdej svadbe. Je to pekny symbol, tak ako napisala aj veronika v prvom príspevku. Toto som od uplneho zaciatku vedela, ze ocepcenie na vlastnej svadbe chcem a aj to tak budeme mat!
Odpovedať
@dzulii tak my mame uz civilny sobas za sebou takze aj s toho dovodu zacepenie a odobierku som nechcela,pride mi to divne heh :)Myslim ze som sa nestretla este s takou nevestou ktora by to podstupila i za takych okolnosi,ale niekto je za aj v takom pripade :)
Odpovedať
@00lubika00 ja som sa s tým už stretla, že už boli civilne zobratí a mali aj dieťa a pri cirkevnom sobáši bola aj odobierka a potom aj začepčenie, čo mi už prišlo ozaj čudné ;-) nuž ale je to každého vec, keď sa to neveste páči, tak nech to majú :-) niektorým sa to napríklad nepáči a nemajú to vôbec ako už aj baby vyššie spomínali
Odpovedať
Profilova fotka
Možno by som sa na to nepozerala až tak detailne. Teraz je to celé iné. Ľudia sa berú za iných okolností, aj v iných stavoch a tak to istú hĺbku stráca. Ale ak to chce niekto na svadbe mať, tak nech si to spraví a nemalo by sa na celú vec pozerať s odstupom. Je to každého slobosná voľba a len jeho vec. Ostatní by to nejak súdiť nemali
Odpovedať
Bola som na viacerých svadbách a boli aj tak, že mali a aj nemali. Musím povedať, že mne osobne sa to páčiť viac so začepčením. Je to také pekné kvázy zakončenie tej svadby keď sa už nevesta ako keby odoberá od rodičov, že už je proste vydatá žena a patrí teraz k tomu mužovi. V dnešnej dobe je to teda už také viac symbolické lebo neviem, ktorá žena teraz býva ešte do svadby s rodičmi :-D ale je to krásna tradícia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
mozno ma tu ukamenujete ale mne sa to teda vobec nepaci nieco taketo. neviem pride mi ze sa to ku mne vobec nehodi a aj preto ze nie sme s priatelom moc takto zalozeni a ja by som skor chcela mat taku modernu svadbu. akurat som rozmyslala ze by sa mi celkom pacila predstava zahradnej svadby a tam veru neviem ako by sme nieco take robili :-|
Odpovedať
Profilova fotka
Väčšina si to predstaví najmä so súborom a pod. U nás to práveže nikdy nebolo zvykom, volať si súbor. Čepil starosta (=starejší), ktorý bol z nevestinej strany. Tiež som to tak mala, že len zatancoval okolo mňa, 3x padla otázka, či si dám vienok sňať alebo hlávku sťať. Potom mi len dali dole závoj a uviazali červenú šatku. Mne osobne sa to so súborom veľmi nepáči, ale možno je to len tým, že na to niesom zvyknutá. :) Takže si najskr spravte tak, ako je u vás zvykom.
Odpovedať
a bude vadiť ked nebudem mať závoj?
Odpovedať
Profilova fotka
@giovannajh myslim, ze to nie je povinnost, kamoska bude mat toho roku svadbu a bude mat fascinator, pripadne som bola na svadbach a mali iba v kostole; ale co sa tyka cepcenia, ked sa berie zavoj, tak ani mne nebrali, lebo uz som mala bielu "svadobnu" celenku a vymenili mi ju za cervenu
Odpovedať
Na poslednej svadbe, ktorej som sa zúčastnila mali čepčenie nevesty a poviem, že to bol omnoho dojímavejší moment, ako samotný oficiálny obrad. Určite odporúčam.
Odpovedať
Ja si tiez myslim, ze zacepcenie je niekedy krajsie nez samotny obrad. A dnes uz je tolko moznosti, ako ho spravit (subor s tancom, subor so spevom, starejsi, kamaratky, krstna mama, mama) ze je naozaj z coho vyberat a prisposobit si to podla seba.ani tu otazku ci hlavku stat alebo vencek snat nedavaju vo vsetkych regionch, tazke sa to da upravit podla svojich predstav. Videla som uz x cepceni, kazde bolo ine ale vzdy sa mi to pacilo. A k tomu, ci nevesta ktora ma uz deti moze byt zacepcena - mne to vobec nepride cudne. To by sa potom vlastne ani nemala vydavat? ;) ak sa ti cepcenie paci, urcite si ho sprav ;)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Kocky, dakujem vam za tuto temu. Len ste ma utvrdili v tom, ze ja toto na nasej svadbe mat nebudem, nakolko uz mam syna dost stareho a s muzom sme spolu 16rokov, Inak keby som mala o takych desat rokov menej nebranim sa tomu. Ostanym Vam drzim palceky a zelam kazdej vsetko dobre ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nedávno sme s mojím španielskym priateľom boli na slovensko-francúzskej svadbe, kde mali čepčenie. Tony o ničom inom nerozpráva, len aké to bolo krásne. Dovtedy som o čepčení vôbec neuvažovala, ako o niečom, čo by sa mi páčilo, no jeho pohľad na vec, môj názor úplne zmenil. Ak zoženieš ľuďí, ktorí to vedia kvalitne urobiť, určite odporúčam :)
Odpovedať
@dzulii presne tak, keď je nevesta s bruškom, alebo už aj dieťa, či deti jej sú na svadbe, aj mne príde cepcenie zvláštne a nehodiace sa.
Odpovedať
My cepcenie mat nebudeme z jednoduchého dôvodu, nemám rodičov, preto niet sa od koho odoberať a taktiež čakáme bábätko, čiže nehodí sa to podľa mňa. O polnoci ma privedú vydaté ženy, budem mať šatku na, hlave, ale normálne šaty červenej farby a bude redovy, nič viac
Odpovedať
mne sa to sice paci, no nechcem mat take na nasej svadbe. nebude sa to tam ani hodit a neviem, tak nejak by som sa necitila pri tom dobre
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Ahojte prosím Vás nemali ste niekto na čepčenie FS Levočan snažím sa zohnať video ako prebieha ich čepčenie. Ak by niekto vedel poskytnuť budem rada. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?