Čepčenie a redový

Dievčatá, keďže ja som zo západu a snúbenec z východu, riešime dilemu, kedy a ako zakomponovať redový tanec... na západe totiž nič také nemáme, východniari svadbu bez redového takmer nepoznajú... malo by ísť najprv čepčenie a potom redový? či?
Odpovedať
Profilova fotka
No tak to je pravda, že napr. ja svadbu bez redového ani nepoznám :-D Áno, najprv pôjde čepčenie, potom by ťa mal starší družba preniesť cez stôl (ale nemusí, no mne sa to páči :-D) alebo si prejdeš okolo stola sama... no a začne s tebou tancovať .. a radový sa začína ;-)
Odpovedať
Ahoj,áno,ja sa tiež pripájam,že svadbu bez tohto tanca nenazývam svadbou :) U nás v strede Slovenska to síce voláme venčekový tanec a prichádza tesne po očepčení nevesty,potom si družička,alebo družba,alebo krstná mama sadne na stoličku, v rukách drží klobúk a začne tancovať najprv nevesta so ženíchom a každý,kto si chce zatancovať s nevestou,alebo so ženíchom,musí prispieť do klobúka nejakými peniažkami.Aspon tak to poznám ja.O tom prenášaní cez stôl som ešte nepočula,ale znie to zaujímavo :)
Odpovedať
takze redovy mozeme tancovat aj obaja??
Odpovedať
ostatný hostia tancujú okolo nich v kruhu
Odpovedať
@dada2014 samozrejme,obaja!Niekde tancuje len nevesta a ženích sedí na stoličke s klobúkom,alebo naopak,ale ja som to zatial videla len takto,že tancuje aj ženích aj nevesta.
Odpovedať
no dobre vediet :) lebo co som ja pocula, tancuje len nevesta...
Odpovedať
Profilova fotka
Na východe, čo ja viem, tak redový tancuje sa len s nevestou a družda hlavný a družička hlavná zbierajú peniažky, po prípade aj krstná mama nevesty a družička a družba nalievajú a ponukajú koláče. Potom ma do kruhu vtrhnúť ženích a unáša si nevestu, teda už mladú ženu. Keď ju kradne tak jej majú družbovia ukradnúť čižmu, topánku či čo a následne mladý muž sa dohaduje o "kúpe" odevu s družbami :) a potom ak niekto vie, je fľaškový tanec. Takto to budeme mať my, mám presne to isté ale opačne, že moji rodičia sú z východu a budúco-manželovi sú z nitry a tak :) Čiže ak sa zadarí bude aj redový spievaný, čo som fakt zvedava :) je to pekný zvyk :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dada2014 tak u nás tancuje len nevesta, svadobčania sú v kruhu okolo nej a postupne sa striedajú...v kruhu je aj stolík s misou, kde vhadzujú peniaze ked dotancuju...zároveň pri stolíku stojí družička a ešte niekto (chlap), družička dáva ženám nejaký darček (perník, cukrovinky alebo niečo podobné) a ten chlap zas naleje za pohárik chlapom po tom, čo odtancujú s nevestou... no a nakoniec vtrhne do kruhu ženích a berie si nevestu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dada2014 aj ja pochádzam zo západu a môj manžel z východu, ale rodový sme nemali :-D keďže tento tanec tancuje nevesta a ja ho nepoznám, tak som proste povedala, že ja to nechcem, u nás sa napríklad tancovalo mladomanželské sólo, ktoré tancuje aj ženích aj nevesta,ešte v svadobných, ale žiadne peniaze sa do polievkovej misy nehádžua čepenie je až potom :-D peniaze u nás každý dal do daru a hotovo ;-) no a k tomu redovému...tancuje ho iba nevesta! ak ho tancujú obaja už to nie je redový, ale ten venčekový ako píše baba vyššie a to nie niečo iné, ale redový na východe tancuje iba nevesta v červených šatách alebo v kroji, ale zase oni nepoznajú veľmi čepenie, na všetkých svadbách na východe kde som bola, iba proste nevesta odišla o pol noci a prišla už prezlečená, prvý s nevestou tancuje mladší družba (také niečo na západe tiež nemáme) :-D a potom postupne ostatní a každý hádže peniaze do misy a po redovom dostanú vypiť a nejaký zákusok :-) no a posledný s nevestou tancuje starší družba, ktorý sa snaží neveste ukradnúť topánku a pýta potom za ňu fľašu :-D ani to na západe nie je :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@dada2014 : no ak môžem tak sa pripojím k debate. Ja som z Humenného a poviem ti ako to je tu: tak u nas sa pred pol nocou pôjde prezliecť nevesta do kroja,alebo červených šiat,príde v doporvode krsnej(i tvojej,i jeho),alebo družičky...začínajú tancovať s ňou a potom postupne sa vytvorí kruh a mladá tancuje najprv s rodičmi,súrodencami a tak postupne s rodinou a ostatnými svadobčanmi,potom tam na koniec vtrhne ženích,aby si ju uniesol... a keď tak ešte spolu zatancujú.... no ale bola som aj na svadbe pri Levoči a tam sú zasa iné tradície,ktoré ja osobne nechápem a nie veľmi sa mi páčia,ale je to iný kraj ( " INÝ KRAJ,INÝ MRAV" ).....menej sa hrá hudba ako u nás,trošku jak na kare,ale nevadí...tam sa začína čepčenie alebo čo to vlastne bolo,za stolom mladomanželov,potom jej mladí slobodní spievajú pred stolom a nakoniec ju cez ten stôl prenesú a berú tancovať (Všetko je to v SVADOBNÝCH ŠATÁCH )....tak sa potom pridajú ľudia a urobia kruh a tancujú....potom príde ženích a si ju zoberie....pôjde sa prezliecť a v šatách so zásterou príde zasa v doprovode vydatých žien a tancujú s ňou len vydaté....a potom je nejaká tá prestávka a potom sa tancuje...to som zažila ja... osobne u nás sa mi to zdá krajšie,no to je pre mňa.....:-)
Odpovedať
dakujem, dievcata... :)) dam vediet, ako sme sa nakoniec dohodli my... ale to este asi docela potrva:)
Odpovedať
Profilova fotka
@9majusska ja som z vychodu a chystame len taku mensiu rodinnu svadbu ...bude vsetko co ma byt no tiez rozmyslam ak sa chcem vojst do nasho rozpoctu ,ze redovy nebude koli tomu ,ze tam su potrebne dalsie saty na prezlecenie a kroj a tie tetusky co ta cepcia a to by nam uz prechadzalo cez rozpocet cize tiez to urobime tak ze bude taka krabicka pekna a kto chce dat peniazky nech hodi do nej ,ked nie tak nie... co myslis musi byt ten redovy ,nebudu sa hostia cudovat ,alebo nebude to divne ,ze nebude...? :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@morandia myslím si, že pokiaľ je to u vás bežné, tak sa asi budú trochu čudovať, ale myslím, že ich to rýchlo prejde :-D dáte tam škatuľku a ľudia budú do nej hádzať, poprípade môžeš urobiť kompromis a zaviazať si na svadobné šaty zásterku a tak tancovať, už aj to som videla na svadbe, že sa nevesta vôbec neprezliekala ;-)
Odpovedať
@dada2014 ja som z východného slovensk a nikdy som nepocula že tancuje aj ženích aj nevesta, asi to sú iné zvyky ale vyzerá to dobre :) Možno aj viac peniažkov vyzbierajú :D
Odpovedať
@morandia tetuškám, čo ťa čepčia predsa nemusíš nič dávať, nemusí to byť žiaden súbor alebo tak, popros napríklad krstnú alebo na svadbách, čo som bola (všetky z východu) som asi len 2x videla čepčenie a to som bola asi na 10 svadbách, nevesta len prišla v kroji na redový a keď nechceš kroj, @9majusska má pravdu, daj si nejakú zásterku :) Ja by som si redový nenechala ujsť ale je to na Tebe :)
Odpovedať
Profilova fotka
@rejkaa akurát, že tam, kde tancuje sólo nevesta aj ženích sa peniaze nezbierajú :-D :-D
Odpovedať
@dada2014 najlepsie to mas, ked si to pozries... tu je celkom pekne zobrazeny ako by to malo vyzerat http://www.youtube.com/watch?v=_bs7L8... ked sa pre neho rozhodnes, tak vysvetli vsetkym (aj tym, ktori su z vychodu) ako si ho predstavujes, vyhnes sa nedorozumeniam a pripadnemu nasraniu alebo sklamaniu 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Mile damy,nechcem vyznievat rusivo,alebo vtieravo a ani odbocovat od diskutovanej temy...ale ku svadobnym zvykom neodkladne patri aj hudba,preto aspon velmi rychlo,kapela Fantom je vychodniarska kapela,ktora posledne roky posobila v BA a od polovice r.2013 posobime zo / v Ziline,preto okrem ineho,mame bohate skusenosti s nazvime to - medziregionalnymi svadbami,radi poradime a este radsej zahrame ;-) ... v nasom profile najdete na mna cislo,alebo mail. Som Vam kedykolvek k dispozicii. S pozdravom,Miro Kapela Fantom 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stentelse a ked poprosim krstný ako by to malo vyzerať na svadbe...to cepcenie
Odpovedať
@morandia to presne neviem, bola som na jednej svadbe kde to mali ale to som bola malá, to ma netrápilo, čo robia, len viem, že to bolo zaujímavé a pred nedávnom som videla jedno video kde to mali dosť podobne tomuto videu: http://www.youtube.com/watch?v=hwdOHo... a ty si môžeš dať potom na šaty tú zásterku, resp. nech ti ju priviaže krrstná a hneď s tebou môže začať tancovať redový a ostatní sa pridajú :) alebo sa popýtaj ďalších neviest tu, ako to mali ony :)
Odpovedať
@morandia alebo s tebou nemusí hneď začať tancovať, je aj taký zvyk, že nevesta hádže čokoládové dukátiky, rozhadzuje po stoloch, tak sa môžete najprv prejsť, sa predvedieš ako pani a rozhádžeš tie dukátiky po stoloch z nejakého košíčka a potom začnete tancovať. Mne osobne sa to veľmi páči, to si tiež na to spomínam zo svadby keď som bola malá, pre deti to je úplne super ich hľadať :)
Odpovedať
dievcata, ale ked je ta svadba na zapade, nedal by sa redovy aj vynechat??
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?