Ako prebieha očepčenie?

Ahojte :) Prosím Vás, akým štýlom/spôsobom môže prebiehať odčepenie? Môže ho robiť starejší, nejaký súbor..alebo dá sa to spraviť aj tak, že si ho spravíme nejakým spôsobom len za pomoci svadobných hostí? ĎAKUJEM
Odpovedať
no to by som aj ja chcela vedieť ako sa to dá urobiť modernejšie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My sme si objednali súbor, bol u nás na 2 svadbách a spokojnosť, :-)
Odpovedať
cenovo to ako cca vychádza?
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, chcem len upozorniť na to, že to nie je odčepčenie, ale ČEPČENIE, keďže neveste snímajú závoj a dávajú čepiec ;-) A teraz k téme - samozrejme si ho môžete urobiť aj sami, my to tak budeme riešiť tiež. Slobodné dievčatá budú držať horiace sviece, pustí sa hudba a hlavná družička s družbou sa budú pýtať, potom klasicky dáme nejaké podmienky a bude to :-)
Odpovedať
to už je len slovná hračka, ako to kto nazýva, počula som aj názov začepčenie, takže to nie je podstatné :) A keďže to idete robiť takto sami, vo vlastnej réžii, tak vlastne hlavná družička a družba sa pýtajú čo? aké podmienky sa dávajú? My ale nestanovujeme kto je hlavná družička a hlavný družba, môže to spraviť aj svedok a svedkyňa, či to musia byť len slobodní?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, ja som mala z čepčenia dosť stres, keďže naposledy, keď sme boli na svadbe kamarátom, tak im to robili kamaráti, ale ja som sa nechcela na nikoho spoliehať, ani tým nikoho zaťažovať a nemáme v rodine nikoho takého čo by nejak extra ovládal piesne a tak, tak som si objednala súbor a neľutujem, bolo to prekrásne, dohodli sme sa presne čo by sme chceli, ako by sme chceli a ak si niekoho objednáš, tak určite ti výjdu v ústrety, ak budeš chcieť niečo iné. Alebo ak chceš za pomoci hostí, tak ak máš takých čo nemajú s tým problém, tak sa s nimi dohodni čo a ako chceš a je to :-) ja som napríklad až na svadbe riešila, kto odkúpi závoj, lebo som bola od začiatku na tom, že to urobí starejší (môj krstný), ale potom prišli za mnou, že to by nemal on, ale z manželovej strany nejakí slobodní chalani.... tak ja v strese, že čo teraz, nič nebolo dohodnuté, ale našťastie tam bolo kopec mladých a super chalanov, tak tam urobili show :-) bolo to milé, spontánne a krásne
Odpovedať
Profilova fotka
Chodia 5 ľudia zapožičajú kroj aj neveste aj ženíchovi a postarajú sa o všetko a zoberú od 120-140 € :-)
Odpovedať
Ďakujem krásne za všetky reakcie, ale zaujímal by ma viac ten priebeh, keď sa to organizuje bez súboru, len v rámci vlastnej rodiny a priateľov, že aký to má priebeh, kto čo robí a podobne :)
Odpovedať
Profilova fotka
@domcicipatcici väčšinou sa vymyslí nejaký krátky vtipný príbeh alebo rýmovačka a povie sa niečo v tom štýle, že teraz prišla tá chvíľa, keď sa z nevesty stáva manželka a bla bla bla. Potom prinesú osobe, ktorá to všetko robí buď sekerku, nôž alebo sekáč, proste nejakú zbraň a začnú sa pýtať najskôr nevesty, či si dá vienok sňať alebo hlávku sťať - takto sa to pýtajú krát. 1. a 2.krát nevesta odpovie - hlávku sťať tak jej družba/svedok/starejší/... priloží tú sekerku ku krku a povie niečo v tom zmysle, že to bude škoda takého pekného krku a tak a v tom nevesta so ženíchom povie nejakú podmienku napr. stoličkový tanec, klobúkový tanec a podobné blbosti, to isté sa urobí aj 2.krát a keď sa jej to pýtajú poslednýkrát nevesta odpovie - vienok sňať. Vtedy príde k nim opäť družba/družička/svedok/starejší... a neveste sa dá dole závoj, ženíchovi pierko a pripnú sa väčšinou osobe, ktorá má svadbu najbližšie. Počas dávania dole závoja sa pustí jedna pieseň, neviem presne ako sa volá, ale spieva sa v nej niečo ako ,,Dneska nevesta, zajtra žena" a u nás potom nevestu a ženícha muži dvíhajú na stoličkách hore, kde si pripijú , hodia za seba poháre, pozametajú buď oni alebo tí, ktorí dostali závoj a pierko a tancuje sa v kruhu. Takto to prebiehalo na svadbách, kde som bola. Všetko však záleží od vás a aj od regiónu. Dúfam, že som aspoň trošku pomohla :-)
Odpovedať
ja som sice aj v subore a robievame cepcenie, ale kamaratkam dvom sme to robili iba my jej ostatne kamaratky..spievali sme jednu piesen na prichod potom jeden chalan (druzba,svedok, hoc-kto kto sa na to citi) vzal zenicha k sebe a uz tam bola len nevesta ktora sedela na stolicke a my sme okolo nej stali, spievali sme jednu piesen kde sme jej kazda dali pusu na rozlucku, a potom sme spievali a chodili okolo nej s piesnou parta moja parta, ma 3 verse 3x sa ten druzba pyta vienok snat, hlavku stat. na 3x. jej odobral zavoj, dal ho inej slobodnej zene. a potom sme im zaspievali piesen aka je to pekna ruza..kedze cepiec/satku by nemali davat slobodne dievcata ale to robia vydate zeny, to sme nedavali ,lebo oni to nechceli.ked cepime ako subor, ta ked sa zlozi zavoj/parta, nastupuju vydate starsie zeny a tie cepia nevestu a potom k nej az pride zenich..tak zhruba takto nejako vo vlastnej rezii je to u nas,my nemame sviecky napriklad :)
Odpovedať
Keď mne sa práve nepáči to vienok sňať a hlávku sťať, tieto frázy by som chcela niečím iným nahradiť.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Ani mne sa nepáči to vieňok sňať či hlávku sťať. prosím ťa, @domcicipatcici vymyslela si, čo iné by sa dalo dať namiesto toho? :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zzabkazz ja som rozmýšľala len tak, že proste začne hrať tá hudba, ktorá sa hrá pri odčepčení...že pôjdu slobodné dievčatá so sviečkami za mňa si stať...niekto koho si určím mi dá dole závoj a dá mi šatku (čepiec) - oni tam stále stoja....potom príde aj ženích tomu sa odopne pierko medzitým dojdú aj chlapci (slobodní)...a koho si vyberieme tomu sa dá závoj a pierko....to je všetko.
Odpovedať
Profilova fotka
MY sme to mali takto.. S muzom sme sedeli oproti sebe na stoličkách, za mnou moja teta, za mužom jeho krstná (obe vydaté). Okolo nás chodili slobodné dievčatá a hrala pieseň ,, dneska nevesta, zajtra žena,,.. Popritom ako hrala pieseň a baby chodili v kruhu mi teta dala dole závoj a uviazala šatku a mužovi jeho krstná dala dolu pierko a nasadila klobúk. Keď už sme boli takto zacepceni, tak mi teta podala závoj do ruky a ja som ho hodila po nejakej slobodnej babe,co chodila v kruhu. Potom nás dvihli na stoličkách a pripili sme si. A potom sa zasa klasika tancovalo v kruhu ;-) toľko teda
Odpovedať
@pa3ciaaa perfektné :) a myslím, že parádne vymyslené :) Krása :)
Odpovedať
Profilova fotka
@domcicipatcici ďakujeme :-) u nás sa to robí takto.. Málokedy sa volá ľudový súbor a už vôbec sa u nás nepoužíva tá veršovačka ,, vienok sňať či hlavku sťať ;-) Mne sa osobne tiež veľmi nepáči tento verš a názorne snímanie hlavy sekerou :-N Toto mi prišlo také ,, nenásilné,, a prirodzené. A hlavne v kruhu rodiny
Odpovedať
Profilova fotka
ja som na zacepcenie mala folklorny subor ktory vedel co ako urobit... bol to silny emocny zazitok a velmi som si to uzila... symbolicky by to mali byt slobodne baby :-) robi sa roznymi sposobmi: zenichovi sa odoberie pierko neveste parta a da sa jej satka alebo sa zacepci iba nevesta ... mozete byt v kroji alebo nie ... su rozne prevedenia ... ale ja by som stavila na subor a kroj :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@domcicipatcici kazdy podla vlastneho gusta, ale podla mna najkrajsie a najlepsie odcepcenie byva ked to robi nejaky foklorny subor
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Tak jasne ze s folklornym suborom je to lepsie, to mas az zimomriavky ked je to dobre spravene - my sme mali Pirecko, ja som dlho vahala, vsak aj platit treba a vsetko, ale nakoniec som nelutovala. To sa neda porovnat s nejakymi tetkami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?