Nevesta a ženích vegetariáni

Profilova fotka
Ahojte, ako vyriešiť menu, keď sme obaja s priateľom vegetariáni? Z mojej strany sú všetci mäsožravci a z priateľovej je okrem neho vegetarián aj ocko, mamka a dvaja bratia. Potom ostatní sú tiež mäsožravci, čiže aj tak sme v menšine (ako obvykle :D) Mne by nevadilo mať napr. švédske stoly aj s mäsom, kde si každý vyberie to čo chce a môže, ale priateľ je vegetarián odmalička a mäso mu smrdí, nechce, aby na našej svadbe nejaké bolo. Jeho rodičia takisto, lenže moji bez neho nevedia byť. Mne by to tiež nechýbalo, ale ako to vyriešiť, aby sa najedol každý?
Odpovedať
Profilova fotka
Na hlavné jedlo zvolte dve alternatívy, jedno vegetarianske a jedno normalne menu a casnikom povedzte kto vsetko je vegetarian. Potom svedske stoly by som asi skusila oddelit maso od vegetarianskych jedal, mozno dat na cely dlhy stol na pravo maskove vyrobky, nechat to volne pokracovat napriklad flaskami s vodou a az za tie flasky dat vsetko co je bezmasite. Mozno to bude posobit troska chaoticky, ale aspon nenapachne vegetarianske jedlo maskom. Skús porozmýšlať :-ň
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali na svadbe vegana, vegetarianov a bezlepkacov, dali sme im zvlast pripravit hlavne jedlo. potom sme mali svedske stoly, vegani a vegetariani si tam uz vedeli vybrat, bezlepkaci mali aj druhe jedlo zvlast :) mne ako masozravcovi by asi na takejto akcii masko chybalo :)
Odpovedať
Profilova fotka
je to normalne,ze ludia su odlisny a treba ich respektovat,to by mal tvoj priatel vediet,tak ako nikto od neho nechce,aby jedol maso na vlastnej svadbe,tak by si mal uctit hosti a dopriat im to,co maju radi ,moj nazor ;-)
Odpovedať
my sme tiez obaja vege, ale kedze svadbu platia rodicia tak sme sa prisposobili a menu aj bufet su dvojake
Odpovedať
Myslim ze aj vegetarianske jedla su skvele, casto aj sama nejake varim a to sme doma masozravci, ale zatial som neobjavila ziadne, ktore by bolo slavnostne. Takze z toho dovodu sa pripajam k nazoru mat na svadbe aj maso ale ak vam smrdi, kludne ho dat co najdalej od vas. A mat svedske stoly vegetarianske blizko k vam a na druhu stranu saly dat masove. Ved to sa rychlo poje ked to prinesu a potom ho uz ani neuvidite. Mala som kamaratku ktora bola vegetarianka, jej frajer bol vegan, ale ked sme dosli na navstevu vzdy nam uvarili ako hostom gulas :D (pritom sme ho ani netuzili jest)
Odpovedať
Pocula som uz aj o tom, ze niekto mal na svadbe cisto vegetarianske ci dokonca veganske jedla, ale to by bolo podla mna lepsie najprv overit u hosti, ci by s tym suhlasili. Ak by toto nebola cesta, tak urcite tak ako pisu dievcata vyssie, mat v ponuke aj maso, ale tak aby nemuselo byt pri vas, prip. aby si ho sami vzali ti, ktori chcu. Viem, ze jedla bez masa mozu byt absolutne fantasticke, ale niekto ich fakt nemusi, netreba ist nasilu proti. Tak zalezi ci tvoji rodicia (prip dalsi "masozravi" hostia) su neoblomni, alebo by proste radi mali maso, ale zvladnu to aj bez neho. A zariadte sa aj podla toho, aky velky ma tvoj priatel odpor k masu... akou formou by jeho podavanie na svadbe zniesol. Ak sa da, treba dat hlavy dokopy a najst kompromis :)
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoducho urobia sa 2 menu, jedno pre zvysok hosti masozravych a potom pre vas vegetarianov. MNe osobne by vegetarianske jedlo nevadilo, lebo nemam v oblube maso a snazim sa zit zdravo a mame maso z casu na cas, ale pokial viem tak slovaci bez masa na svadbe tak to viem dopredu, zeby nikto z mojich hosti nebol spokojny okrem mojej rodiny :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kailinne mne sa zda trosku sebecke ked niekto povie, ze nechce mat na svadbe ziadne maso, ze mu smrdi,ved tam ide aj o hosti aby boli spokojni nie len tvoj nastavajuci a jeho rodina.
Odpovedať
@kailinne inac to ma celkom zaujalo. Ako to riesi tvoj priatel ked idete do nejakej restiky? Ved aj tam sa miesaju vone jedla a teda a masa... Takze mu smrdi aj kazda restika? Alebo pizzerka? Alebo stanok rychleho obcerstenia? Alebo ked prejdete okolo nejakej restauracie a citit z nej maso? Ja viem, ze existuju aj vegetarianske restauracie, len ma zaujima do akej miery neznesie vonu masa...lebo podla mna sa tomu v beznom zivote tazko vyhne.
Odpovedať
podla mna nie je velmi stastny napad podavat na svadbe len vegetarianske jedlo, ci uz kvoli hostom ktori nie su vegetariani, ale najma rodicom, ktori bez neho nemozu byt. nevidim dovod preco by sa malo ustupovat rodine zenicha lebo oni maso nechcu a rodina nevesty nech sa s tym vysporiada? :-S :-p ved v dnesnej dobe je to uplne normalne ze sa daju spravit misy cisto vegetarianske, pripadne aj ako servirovane vegetarianske menu. jednoducho povedz ze tvoja strana sa bez maso nezaobide tak tam budu aj misy s masom, kludne ako navrhuju kočky ze sa to moze dat uplne od seba a problem vyrieseny.mne by zalezalo na mojej svadbe na tom aby aj moji rodicia a moja strana rodiny boli spokojni, nielen zenichovi ;-) zas neverim tomu ze by sa im zaludok otacal ked by na opacnej strane stola zbadali nejaky rezen :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte, ako dlhorocna vegetarianka som si na nasej svadbe velmi priala veggie svadobne menu. Manzel sice nie je 100% vegetarian, ale podporil ma v tom. Jemu zasa zalezalo na tom, aby nasa hostina nebola "nudna klasika" v style slepaci vyvar, 3 druhy masa + kopka ryze + kopka hranoliek. Taketo jedlo sice nikoho neurazi, ale ani nezaujme a nicim sa neodlisi. Tak sme do toho isli :-) Pre objasnenie situacie v skratke: moja rodina sa sice stravuje zdravo, ale z 55 hosti boli vegetariani vratane mna asi len 4. Manzelova rodina je skor "tradicna", takze sa nas od nasho rozhodnutia snazili odhovorit. Nase svadobne menu nakoniec bolo: Predjedlo: Mozarella Caprese, Polievka: Zeleninova s haluskami, Hlavny chod: Talianske kremove rizoto s baby spenatom a susenymi paradajkami. Pre ilustraciu prikladam aj fotky :-) Vecerne bufety sme mali prevazne vegetarianske - cukinovo-baklazanove lasagne, zeleninove curry s kokosovym mliekom, teple aj studene salaty, quische, avokadove burito, domaci nakladany hermelin... Ako ciastocny ustupok pre masozravych hosti sme do vecernych bufetov zaradili aj grilovane kuracie medajlonky a v polnocnej kapustnici bola aj klobaska. Ale inak ziadne maso. Vysledok bol az nad ocakavania pozitivny: vsetci hostia za zalizovali, masozravci aj vegetariani. Ti, ktori nas od vegetariánskej hostiny odhovarali najviac, vylizali rizoto do posledného zrnka a velmi si celu hostinu pochvalovali :-) Este tyzdne po svadbe mi ludia sami od seba hovorili, ake uzasne sme mali vsetko jedlo, ako si boli aj 3x nabrat v bufetoch a ako to chceli vsetko pojest len uz nevladali :)))) Samozrejme, ze sme neulahodili vsetkym 55 hostom, ale to nevyhoviete nikdy pri akomkolvek menu. Takze na zaver by som rada osmelila vsetkych, ktori uvazuju nad veggie svadbou - chodte do toho :-) Ako sa hovori - tak ci tak vas ohovoria :-D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Teraz som nahodou natrafila na tuto temu...to rizoto @olivia2564 vyzera mnamozne ozaj... Ja mam od vegetariana riadne daleko, ale nerozumiem, ako niekto moze mat problem s vegetarianskym menu na svadbe. Ved to je predsa len jeden den, je naozaj take neuveritelne tazke sa prisposobit tomu ako to chcu mladomanzelia? Hlavne ked su to vegetariani z presvedcenia. Ved predsa ani ne-vegetarian (ty kokso to uz je len vyraz, skoro ako nerom :-) ) neje maso kazdy den, nie? Kolega je vegan, pozval nas na narodeniny na obed do vege restiky, mali sme zapekany baklazan plneny ratatouille a bolo to famozne, kludne by som si take nieco dala aj na svadbe, a nemala som s tym problem, tolerancia je podla mna zaklad ludskych vztahov - nie prisposobovat sa za kazdu cenu, na ukor seba sameho, ale netrvat na svojom ako mulica. Skoda, ze kolega vegan mi tuto toleranciu oplatil tym, ze sa ma pred par dnami, ked som si vybalila kura s ryzou a salatom, opytal, ci idem obedovat zdochnuteho vtaka :-( A btw. este jedna poznamka na margo vege menu - treba dat potom pozor, v pripade, ze ide o veselsiu svadbu, a podavat minimalne nieco mastnejsie, napriklad kamoska mala super zapekane zemiaky plnene bryndzou, alebo cokolvek ine ako zaklad do zaludkov, inak sa ludia rychlo opiju, to len taka rada z praxe :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja som mäsozrevec alebo všežravec,no vôbec by mi nevadilo na svadobnej hostine vegetariánske menu, len tak pre zmenu
Odpovedať
Profilova fotka
ja som vegetarianka ale na svadbe sme maso mali lebo som tam bola jedina :) a bala som sa ze hlavne muzske pohlavie by mi bezmasite jedla neodpustilo ....
Odpovedať
Ja sice vegetarianka nie som ale to ze tam maso nechce ze mu to smrdi to bola hadam len sranda :-D ked clovek robi nieco pre celu rodinu tak hadam stipka prisposobenia sa je na mieste ci?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja zas nechapem to zmyslanie ze musi byt maso a bla bla...ved hostia tam snad nejdu len aby sa najedli,idu tam oslavit svadbu,lasku dvoch ludi...jedlo a pitie je taky ,,bonus,, takze preco by nemohlo byt vega?!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Profilova fotka
Všetci tí čo hovoríte o prispôsobovaní sa hosťom ste mimo a svadbu by ste nemali mať. Svadba je prvom a poslednom rade o novomanželoch a iba o nich. Prišlo sa sláviť ich spečatenie sňatku. Nie uspokojovať potreby hosťov, vy tam nieste pre nich ale oni pre vás.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastislav_blazek no mne by bolo ľúto všetkým objednať tofu alebo hermelín alebo co a stavím sa ze polovica ľudí by sa toho ani nedotkla 🤷‍♀️. Myslím tým ze zámer ôk, ale vyhodené peniazd
Odpovedať
Už som to v jednej diskusií na podobnú tému písala. Bola som na svadbe kde bol ženích vegetarián a nevesta vegánka. Polovica hostí si večer objednala pizzu a jedla sa vonku, pretože boli hladní. Ja osobne som sa vegánskych vecí ani nedotkla, pretože viem, že by mi z toho bolo zle, väčšina obsahovala sóju, lepok, alebo zeleninu, ktorú proste nejem, tak som bola celú noc hladná. Ešte aj zákusky boli RAW. Zjedla som asi dva a bolo mi tak ťažko, že som už aj na tento druh jedál totálne zanevrela. Podľa mňa nie je nič horšie, ako keď si hostia na svadbe, kde sa majú aj NAJESŤ objednajú druhé jedlo, pretože by zomreli od hladu. Samozrejme je ešte druhá možnosť, o ôsmej sa zbaliť a odísť domov. Ja tiež kopu vecí nejem, ale nejdem na svadbe nútiť hostí jesť iba to, čo chutí mne. Chcem aby sa predovšetkým hostia cítili dobre - pokiaľ sa budú cítiť na svadbe dobre hostia, budem spokojná a šťastná aj ja s budúcim mužom. To je základ dobrého hostiteľa. Tiež človeka s celiakiou nebudete nútiť jesť lepok, len preto, že vy ho nežne jete a chutí vám v strave.
Odpovedať
A ešte ma napadla taká jedna vec, nedalo mi to nenapísať to sem. My sme všetci všežravci (slovo mäsožravci nemám rada, pretože my jeme normálne všetko, nie iba mäso na všetky spôsoby), svadobné menu bolo teda jednoznačné. Avšak sa nám na svadbu dostal jeden pár, vegánka+vegetarián (ktorý jedáva mäso keď s ním ona nie je). Mám sa teda zachovať podľa rady Rastislava Blažeka a naservírovať im hlavný chod mäsitý? Že veď je to naša svadba a oni sa majú prispôsobiť? No nie, zabezpečím im také hlavné jedlo, aby boli spokojní a cítili sa na našej svadbe dobe. Koláče pre nich riešiť nebudem nejaké RAW, ale to hlavné jedlo zabezpečené mať budú. V bufete už budú aj zeleninové šaláty, syry aspoň pre ženícha, takže hladovať nebudú. Správny hostiteľ sa má podľa mňa postarať o spokojnosť každého hosťa.
Odpovedať
Ahoj, chcem sa tiez pridat do tejto diskusie. Ako priklad uvediem, ze som bola na svadbe, kde par hosti bolo vegetarianov. Pre mladomanzelov nebol ziaden problem pre nich pripravit hlavny chod vegetariansky a takisto bufet bol roznorody kde si kazdy prisiel na to svoje. Boli tam jedla z masa ale tiez rozne salaty, syry atd. Myslim si, ze ked pozyvas hosti na svoju svadbu, tiez by si ich mala ponuknut roznorodymi jedlami a nie len veganskymi alebo vegetarianskymi. Je to podla mna neslusne. Alebo aspon ich pri pozyvani upozorni na to ze Menu bude cisto VEGI a podla toho sa aj zariadia ci pridu alebo nie. Tebe a tvojmu priatelovi by sa tiez nepacilo kebyze ste pozvani na svadbu kde sa podavaju iba masite jedla a ty by si si nemala z coho vybrat a cely vecer by ste boli hladni. Ja napriklad s VEGI stravou ako takou nemam problem ale tiez mi vela vegi jedal nechuti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?