Mám alergiu na mlieko. Môžem celé menu prispôsobiť mne?

Sice mam na to este cas, ale uz teraz ma napada milion otazok, ked si tu listujem tymito strankami...ja mam alergiu na mlieko a stravujem sa bezmliecne...mam cele menu prisposobit tomu alebo len moju porciu?nebude to divne,ked bude mat nevesta ine jedlo ako ostatni?
Odpovedať
Ahoj, ja mam presne taky isty problem ako ty, tiez mam alergiu na mlieko. Nebude to absolutne ziadny problem, ked ty budes mat ine jedlo, alebo si daj len malu obmenu (namiesto smotanovej omacky, nejaku inu). Len si celkom neviem predstavit, kde v svadobnom menu moze byt mlieko. V polievke nie, v hlavnom menu nie, jedine v kolacoch moze v kreme moze byt mliecny zaklad. Inak by sa nemalo mlieko pouzit nikde, to jedlo nema dlhu trvanlivost. V hoteli kde budemem mat svadbu mi hned ponukli taku moznost aj pre svadobcanov, ked ma niekto nejake alergie alebo diety, urobia specialne menu pre nich. Alebo pre malicke deti urobia hoci hranolky s maskom. Nastav sa tak, ze ty si nevesta, a cela svadba by mala byt tak, ako si ty prajes :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tak ja si mylsim ze ked si pozivas rodiinu a priatelov tak ta poznaju popripade pri pozyvani na hostinu ich oboznamis otom ze bdues mat ine jedlo zo zdravotnych dovodov. Lebo napr. tebe upravia jedlo ale inemu to chutit nemusi. ČIze ja si mylsim ze vobec to nebude divne ze ty budes mat inu porciu ine jedlo. Môj nazor.
Odpovedať
@natalka81 no napr kde som bola naposledy na svadbe mali svieckovu ako hlavne jedlo a ja som jedla len suche maso s knedlou :-D uz som na to zvyknuta ale ako nevesta chcem poriadne jedlo a nie vyberat z taniera,co mozem ]-( male dieta budeme mat asi len jedno a to ma tiez alergiu na mlieko :-D a potom budem mat dvoch specialistou, ale to snad nejak vymyslim, ked si definoitivne vyberieme menu :-)
Odpovedať
Ahoj, tak ak mas iba alergiu na mlieko, skus si kupit v lekarni Laktazan. Jedno balenie obsahuje 10 alebo 12 tabliet. Malo by ti to stacit. Alebo si prisposob jedlo k svojej alergii. Ja mam celiakiu a tiez cele menu bude podla mna. Jedal je vla a da sa vybrat.
Odpovedať
@dominikakoll Laktazan mi bohuzial nepomoze, lebo ja nemam alergiu na laktozu ale na mliecnu bielkovinu a ta je vo vsetkom mliecneho povodu. Ale verim, ze sa bude dat vybrat nieco, co bude vhodne aj pre mna, resp len s malymi upravami vhodne, lebo nerada by som mala uplne nieco ine....staci ze este neviem ako to vymyslim s kolacmi a ci mi budu vediet urobit nejaku svadobnu tortu, z ktorej si aj budem moct dat :-D
Odpovedať
No ja s tymto nastastie problem nemam, moj svokor je cukrar a vie co mozem takze mi upecie co potrebujem a mozem a nieco mi bude piect moja mama. Svadba bude total sialena, ciernobiela na americky styl, cize doma na dvore sa bude oslavovat a nakolko mam aj ine alergie a aj moj snubenec ma neake tak sme sa rozhodli pre kotlikovy ulas a nakolko je polovica rodiny vegetarianska tak mi svagrina nieco omoze navarit. Takze uz sa tesim, bude to uplne sialene. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@yukiki nie somúplne alergik, ale veľmi ťažko mi trávi mliečne výrobky (okrem kozích) a aj biela múka robí šarapaty a nielen mne, ale aj mame a krstnej. V reštaurácii nám vyšli v ústrety. Takže naše menu je: kuracie plnené špenátom - bez syru, wellington (pre tých čo múku môžu), samostatné 2 omáčky - jedna syrová a jedna nesyrová a nezahustená múkou. To budeme mať na misaich, čiže každý si naberie, čo bude chcieť. Tie misy prinesú čašníci na stôl. A budeme mať 2 vegetariánov,tí dostanú grilovaný camembert :-). Ovca celá aj vlk sýty :-)
Odpovedať
@natalka81 @yukiki Tak toto je aj môj problém.... Ja by som chcela celé menu a aj koláče a všetko sebecky prisbôsobiť mne, pretože ma strašne vytáča ]-( , keď niekde som na oslave a nič nemôžem len na to vyvaľujem oči a slintám :-N . Takže budem nesmierne sebecká ale šťastná nevesta x-) x-) x-) Ale vôbec nebude vadiť ak si dáš iné menu. Hlavne urob tak aby ti to vyhovovalo :-)
Odpovedať
Moj manzel zle travi mlieko a pred kazdym mliecnym jedlom si da tabletku s laktazanom a moze jest co chce. Cize si daj tiez tabletku a si v pohode a menu nemusis menit. :-)
Odpovedať
@yukiki tak ci tak ti viac ako polovica svadobcanov nebude vidiet do taniera, takze aj keby si mala nieco ine, tak to proste nezistia, resp. len velmi mala cast... a napr. co sa tyka tej torty, tak do cesta nejde mlieko, len uz vymysliet nejaku plnku... vela stastia :-) potom daj vediet
Odpovedať
Profilova fotka
ja som celiatička. keďže nemožem pšeničnú bielkovinu, ktorá je vo viacerých potravinách aj v takých o ktorých bz som to nepovedala...už som si zvykla na to že na všetkých svadbách a oslavách jem niečo iné ako ostaní... a aj na svadbe to bude tak že ja budem mať to "svoje" jedlo a ostatní budú jesť klasické... jediné čo by som chcela (aj keď neviem či sa mi to podarí dosiahnuť) sú torty a koláče bezlepkáče. Nechcem na vlastnej svadbe len jeden druh ktorý môžem. Chcem si užiť aj svadobnú tortu...ak bude cukrárka šikovná, nikto nemusí prísť na to, že to nie sú klasické... uvidíme...
Odpovedať
Profilova fotka
@martinkatutti dúfam, že sa ti podarí nájsť takú cukrárku a ak áno, daj vedieť :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@iamhappy pri niektorých z nás to asi nebude také jednoduché, rozdiel je zle tráviť mlieko a rozdiel je mať intoleranciu na laktózu... @yukiki aj my budeme mať rozdielne menu, nakoľko ja aj môj ocino + niektorí pozvaní hostia majú intoleranciu na laktózu, všetko sa bude robiť z laktofree mlieka, a budeme voliť zdravšie a ľahšie jedlá, lebo sa tak radi stravujeme :-) a nemusím mať na svadbe za každú cenu vyprážaný rezeň alebo sviečkovú... :-)
Odpovedať
@iamhappy Laktazan nezabera na alergiu na mlieko. Laktazan je pre tych, ktorym chyba enzym laktaza, aby im v tenkom crievku dobre travil mliecny cukor. Alergia je to, ked do tela dostaneme latku - alergen (mlieko, pel, prach, ....) a telo na to zareaguje produkovanim histaminu, a ten sposobuje alergicke problemy.
Odpovedať
@natalka81 @hello_kitty87 - aha, tak to som poplietla ja... v tom pripade vsak potom urcite nie je nic zle, ak nevesta bude mat ine jedlo, alebo ak nebude jest kolace, co obsahuju mlieko. A nemusis to ani hostom oznamovat, pokial neplanujes zakomponovat mlieko do hlavneho chodu, tak si to ani nikto nevsime.
Odpovedať
jediny koomentar odo mna - clovek co ma nejaku intoleranciu na nejaku potravinu - sa cely zivot niekomu prisposobuje... nemyslis ze na vlastnej svadbe mas pravo, aby sa prisposobili ludia tebe?? vyber si menu bez mlieka - polievka, maso a ryza, kde nebude omacka smotanova ale ina - a tortu ti tiez vedia spravit podla teba - ovocnu, bez mliecnej plnky...
Odpovedať
Profilova fotka
moj drahy ma aj intoleranciu laktozy aj alergiu na lepok , jedlo bude mat uplne rovnake ako my len prinesie kucharovi jeho suroviny , ktore moze .Cize mu urobia separe porciu ovnakeho jedla . V dnesnej dobe sa uz da vsetko nahradit . Naoko to bude vyzerat rovnake ako budu mat ostatni a jemu z toho nebude zle ;)
Odpovedať
ahoj, ked to urobia len tebe by to nemal byt problem, ako moj nastavajuci tiez nemzoe vela toho, ale tak prisposobili sme sa svojim sposobom, ale tak staci, ked sa urobi pre teba jedlo, ktore chces abasta
Odpovedať
@yukiki vobec, nie je to uplne normalne, ked mas alergiu nemozes zato, ako ja bez mlieka byt nemozem, ja musim mat mlieko, ale jasne, je preco by to mal byt problem, kludne nech tebe pripravia nieco ine ako ostatnym a je to m nemusis sa ty trapit potom a stresovat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
U nás aj ja aj môj snúbenec máme alergiu na mliečnu bielkovinu. Mne sa k tomu pridala ešte alergia na sóju. Tiež som rozmýšľala, že by bolo fér, nech ostatní skúsia bezmliečnu diétu. Ale nakoniec sme sa rozhodli, že nám bude uvarené hlavné jedlo zvlášť a švédske stoly budú mať aj bezmliečnu variantu. A koláče? Jediný korpus na tortu, čo mi prišiel na um je z piškótového cesta. Ale neviem akú plnku. Z koláčov môžem jedine piškótový z marhuľami a želatínou. Keby si mohla aspoň možné stopy mlieka (resp. sóje) a tým aj rastlinné margaríny, tak by som asi ešte pridala koláče z lístkového cesta (napr. šamrola=trubička so snehom) a linecké cesto (linecké kolieska plnené džemom). Inak, netrápila by som sa, žeby Ti videli do taniera iné jedlo. Ľudia, čo ťa majú radi si všimnú, že nemôžeš mlieko a podľa toho sa zariadia. Napríklad moja krstná mama si to pamätá, a vždy keď prídem na návštevu mi nachystá bezmliečne jedlo, a mňa to vždy zahreje na srdci, že aj keď sa nevidíme často, že na mňa pamätá. Na iné návštevy si nosím niečo, čo môžem jesť aj ja. Držím palce.
Odpovedať
@venusanka trochu vypekam tak poradim, myslim ze korpus na tortu mozes hociaky ved mlieko ani maslo tam nejde. ci napr. ani kakao nemozes? podla mna svetky piskot, orechovy aj kakaovy mozes. teda ak mozes kakao, ale musis si to dohodnut kazdy pouziva iny recept. puncova sa da tiez potiahnut a urobit z nej krasnu tortu a tam podla mna nejde nic mliecne (dufam,ze sa nemylim) :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahoj ja mam alergiu na laktozu a na sacharozu. ja uz neviem co mam jest. Som bezradna viete mi poradit?? ]-(
Odpovedať
ahojte, mam to tiez pestre, rozne alergie najma na mlieko (mliecnu bielkovinu) vratane neznasanlivosti lepku,.. uz pred rokom mi robili niektore kolace na mieru na sestrinej svadbe (penove pusinky -bielka, cukor, prip. kokos..) na svojej svadbe som mala aj bezmliecnu (ovocnu) a bezlepkovu tortu.. bola fakt skvelaa, nevedela som sa jej dojest:) len sa treba pytat ako na to.. tych co vedia:) (pani kt. mi piekla tortu sa radila s bezlepkackou). menu sme mali v podstate bezlepkove - grilovana kuracina, ryza, hranolky, salat,.. iba v polievke boli rezance ( mne priniesli s ryzou, uplne v pohode, nikto sa nad tym nepozastavil) zvysok boli svedske stoly a kazdy si vybral co chcel.. pecene, grilovane alebo obalovane masko.. vsetci nadmieru spokojni:) drzim palceky aby vsetkym alergikom podarilo nejako zosuladit..
Odpovedať
@evahexe s laktozou to neni zlozite,ako to uz bolo spominane.. bezlaktozovych vyrobkov je dost, prip. laktazan to isti.. s tou sacharozou - to som sa este nestretla. co mozes, nejake umele nahrady cukru, steviu,..? (mozno na nejakej dia stranke by ti dali nejake tipy..?)
Odpovedať
@evahexe s laktozou neviem, a ak mas naozaj alergiu na sacharozu (to som este nepocula) tak si na tom rovnako ako diabetici a predpokladam, ze musis cukor nahradzat fruktozou alebo sladidlami typu stevia (alebo umelymi, ale to clovek nemoze stale jest). V tomto by ti diabetici v pohode vedeli poradit. My mame jedneho hosta s bezlepkovou a bezmliecnou dietou, ale vraj si nemame robit starosti. A moj otec je diabetik, pre neho je specialne jedno poschodie torty dia. Nasla som babu, co mi bola ochotna taku tortu urobit.. absolutne bez problemov (nastastie niekto z mojich znamych o niekom takom vedel).
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?