Torta

Ahoj žienky, chcela by som sa opýtať koľko tort ma byť na svadbe a iba nevesta kupuje tortu ? Doma sme robili 3 svadby toto je naša 4 (moja ), každý z jednej strany objednal jednu tortu, ale teraz som si dala kúpiť tortu a druha strana ( svokra) povedala že nevesta ma na starosti tortu ( iba nevesta kupuje) !! Som tak nahnevaná ... takže bude len jedna torta, ja viac nedám pre jeho rodinu. Informovala sa aj v cukrárni a tiež jej tak tam povedali.( nemyslím si lebo cukráreň chce zarobiť). A u nás nieje ten zvyk krájať tortu počas svadobnej hostiny Objednáva sa do každej krabičky jedna mala tortička. Ale každý u nás na svadbe mal 2 - 3 torty. Poraďte mi mám dať ešte jednu urobiť ? neviem ako to mám riešiť. :-( :-( :-( :-(
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@slavomiraaa Na nasu svadbu doniesli skoro z kazdej rodiny tortu. a hlavnu tortu na svadobny stol kupovala moja krstna mama cize nevestina krstna mama.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som vsetkym z rodiny doslova "zakazala nosit torty. Objednala sa hlavna svadobna, ktora sa bude aj krajat. Do vysluziek bude dost druhov zakusov. Ale tak zalezi ci ste na sladke alebo ich budete davat aj do vysluziek.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavomiraaa z toho čo povie svokra si nič nerob. Aj ja som si pri chystaní svadby vypočula "ale to ma na starosti nevesta. to má zariadiť nevesta. to len nevestina strana ma hento a ono...... atď). ja som si len v tichosti pomyslela "ale trt ". ale nechala som to tak, nech je pokoj v budúcej rodine, veď aj tak som to platila ja a môj drahý. a čo sa týka tých tort, ja osobne by som bola rada, že ona nechce dať, ty si svoju vyberieš podľa tvojich predstáv, hodíš ju na hlavný stôl, každý bude hovoriť aká krásna torta..., a až potom ju to bude škreť, že prečo aj ona nedala tortu, tiež by ju tak chválili. :) Ja viem, znie to zákerne, ale čo už, keď sa nechce prispôsobiť... . A ak nemáte zvyk krájať tortu a budete mať ešte aj zákusky, ver že ti kopa toho ostane a zákusky sa predsa len lepšie uskladňujú ako torta. ja som niečo podobné zažila ale s kyticou. oni majú zvyk, že nevesta s rodičmi ich víta pred dverami, tak som si pozrela video, ked mala svadbu jeho sestra, že ako to vyzerá. a tam ženích doniesol kyticu aj nevestinej mame. tak sme rozoberali, že aké kvety dať mojej mamine a ona na to, že to sa tak nerobí, to nie je vhodné, aby nosil kyticu budúcej svokre...., ale hlavne, že ked ona dostala kyticu tak to bolo: "jeeej, ake krásne to bolo, aké milé,...". ver, vždy sa nieco nájde s čím svokra nebude s tebou súhlasiť.
Odpovedať
@slavomiraaa @martuska84 ahojte, asi to zalezi od regionu, napr. v mojom regione nosia na svadbu zakusky resp. torty najblizsia rodina (tortu krstni rodicia). Ked som sa pytala svokry, ako je to u nich, tak sa nic nenosi, ani zakusky ani torta. Cize neviem, ci je to tvoja situacia, ale ber to s nadhladom. Ak mas pocit, ze bude malo do vysluziek, tak objednaj dve. Aj ked vysluzky su uz pobalene dopredu, ci? Nerozumiem potom, za akym ucelom potrebujes viac toriet... Kedze moja rodina bude cestovat na nasu svadbu cez celu republiku, poziadala som ich, aby si starosti so zakuskami a tortami nerobili. Cize bude len ta, ktoru si my novomanzelia objedname a platime, kedze vsetko si platime my.
Odpovedať
@slavomiraaa trosku tu skus pocitat niektore fora, kolko sa stara svokra, kolko naviac objednava, ako chce veci organizovat... no bud rada ze sa ti nepletie do veci ;) moja tiez asi nic nebude vybavovat a som jej vdacna lebo mam rada veci podla seba. Ak chces viac tort, dohodni sa trebars so surodencami a s krstnou. skor ma zarazila veta: "ja viac nedám pre jeho rodinu" Holt uz to bude aj tvoja, zmier sa s tym ;) jeden z bratov ked sa zenil to bolo tak ze nasej rodine z nasich kolacov, jej rodine z ich, pre mna to bolo divne. druhy brat dali vsetko spolu a spolu aj davali do vysluziek. Tak budem mat aj ja s milym, pride mi to ked uz nic ine tak symbolicke. uz sme jedno a jeho rodina je mojou a moja jeho...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som v rodine každému nakázala že nechceme torty, objednala som jednu veľkú svadobnú. Aj tak sme dostali 4 od rodiny ,,lebo je to zvyk". Takže tá čo som dala robiť boli zbytočne vyhodené peniaze, lebo sme sa s tými tortami pohadzovali keďže zostalo ešte kvantum koláčov a na svadbe vôbec nebol čas na krájanie torty. :-)
Odpovedať
u nás býval zvyk, že svadobná rodina piekla v kulturáku štrúdle, tvarohové sa podávali zohriate po obede s kávou, makové, orechové v piatok podvečer, keď "nieslo na svadbu"(aj zabíjačka, guláš, koláče, zákusky). Nosilo sa: krstná mama velikánsku mäkkú tortu, tvrdú tortu, penovú (piškótový typ, karamelizovaný cukor s orechmi - pálený cukor, snehová z bielkov), za krabicu zákuskov, sliepka na polievku. Domov aj svadobné dary(tanierová a hrncová súprava). Blízka rodina po jednej / dvoch tortách + zákusky a sliepku. Ostatní tortu alebo zákusky. Takto sa pomohlo rodine , nemuseli piecť všetko doma alebo platiť. V studenej komore šikovné žienky z rodiny donesené vybalili na police a do krabíc, a z iných druhov nabalili výslužku naspäť na tácku od torty, alebo do krabice. Poznali ľudí, vedeli aká veľká je rodina, koľko doniesli tak podľa toho zabalili. Najkrajšie torty sa odložili, tie sa večer po jedle rozniesli po stoloch , nakrojili. Aj zákusky. Škaredšie sa v komore nakrájali a rozdelili po 2-3 -4 druhy do výslužiek. No a celkom najkrajšia sa krájala o polnoci po začepení a tanci, kde sa vyberali peniaze do misky za tanec. Symbolicky sa teda za peňažný dar podával kúsok torty. Občas bola móda miesto torty rozdávať čokoládové dukáty... To čo sa nedalo na stoly, zostalo v komore a zabalili sa výslužky pre tých čo neprišli doniesť v piatok, ale prišli priamo na svadbu, boli z ďaleka, kamarátom, na úrad, do kostola,spolužiakom a všetkým čo pomáhali na svadbe - tým sa nabalilo aj jedlo, aby v nedeľu po svadbe nemuseli variť. V nedeľu popoludní ešte sa roznášali výslužky susedom, vzdialenej rodine, kamarátom rodičov, kolegom manželov a v pondelok rodičia odniesli aj do práce. Takto sa symbolicky pohostilo veľa ľudí, a aj my sme inokedy dostali za tanierik na koštovku. Otec urobil mne a sestre veľký servírovací vozík, tak za každé požičanie sme dostali "na pomazanie koliesok". :-D PS a ušlo sa aj cigá... :-x Sliepkam zostalo už málo....
Odpovedať
@slavomiraaa objednaj si pre vás slávnostnú tortu , ponúkni komu chceš, a keď niekto prinesie tortu, podávajte ju spolu so zákuskami, ale vašu si teda slávnostne nakrájajte. Urob si ako chcete vy a nie svokra.
Odpovedať
Profilova fotka
ja chcem mat tiez len 1 tortu,tu hlavnu ktoru budeme na hostine krajat. Vysluzky planujem rozdavat den vopred-budu bez torty,len cisto zakusky.
Odpovedať
My tiez budeme mat len 1 hlavnu tortu a pochybujem, ze by vobec niekoho napadlo nosit dalsie.. kym som to tu viac krat nevidela na forach, tak by mi ani nenapadlo, ze sa to niekde tak robi, ze nosia aj rodinni prislusnici/hostia dalsie torty, my v BA asi nemame fakt ziadne zvyky alebo o nich teda aspon ja neviem :D
Odpovedať
No aj ja čítam po prvý krát že z rodiny nosia tortu. Je to dobre máte menej starosti ;-) ;-) ;-)
Odpovedať
@slavomiraaa nekaz si toto krásne obdobie v tvojom živote úvahami nad tým, či bude jedna torta, alebo päť. Bude potom tvoja svadba krajšia, lepšia, ak by si ich päť mala? Na to, ako to majú iní, sa vykašli. To bude tvoja svadba, ak chceš ty tri torty, tak ich maj, ale si ich budeš musieť objednať a zaplatiť ty. Uvažuj, či je to najmúdrejšie riešenie. Pečiem torty na svadby, väčšinou si veľkú hlavnú tortu objednáva nevesta, podľa celkového štýlu svadby a výzdoby stolov, alebo ju objednáva krstná, teta, ale po dohode s nevestou. Ak prinesú tortu hostia, je to od nich dar, ale väčšinou sa tieto torty pokrájajú do výslužiek. V každej oblasti Slovenska je iný zvyk, tak je možné, že si ešte nepočula, že hostia torty nosia. Ja som sa zase ešte nestretla s tým, aby sa torta na svadbe nerozkrájala, ale netvrdím, že to tak musí byť všade. Je to ale starý zvyk, kde mladomanželia krájajú tortu a každý zo svadobných hostí z nej kúsok zje pre šťastie mladomanželov. Nerieš svokru, urob si podľa seba, na tom, či budú na tvoj torte tri torty, alebo žiadna, svet nestojí.
Odpovedať
Článok sa načítava...
presne , nerieš svokru a počet - koľko ich budeš mať, respektíve koľko donesú..., nakrájajte ich do výslužky tým čo ich prinesú a prerozdeľte. ty si objednaj podľa seba, ale ak sa to u vás rieši že tortu daruje krstná, tak sa dohodni s ňou, akú chceš, akú máš predstavu, a ak to nechce niekto rešpektovať, veeeľmi slušne ale dôrazne sa vyjadri, že je to tvoja svadba a oni nech si na svoju oslavu upečú akú chcú. a aj tak si objednaj podľa seba, najmä ked to platíš ty alebo vy dvaja.
Odpovedať
myslela som si že výslužka sa rozdáva zo svadby- po svadbe , či...
Odpovedať
Ja som chcela len jednu tortu, tu moju...napriek tomu nam priniesli dalsie 3 torty (moja krstna a strykovia manzela)..krajali sme len tu nasu hlavnu, tie tri sme potom vyuzili do prace, susedom na posedenie a tak....do vysluzok sme ich nedavali, lebo vysluzky sme mali nachystane od piatku a do krabice uz kus torty nevosiel
Odpovedať
Profilova fotka
načo sú vám viaceré torty? tomu vôbec nechápem. však na hostine budú zákusky, koláče. a už vôbec nechápem ako sa torty môžu nechať vystavené na stole celý čas. kto by to po toľkých hodinách ešte jedol? a tie "navyše" torty sa aj tak nekrájajú. teda...u nikoho som to ani nevidela. neviem čo sa potom deje s tými tortami. podľa mňa stačí iba jedna jediná torta, ktorá sa slávnostne donesie, mladomanželia ju nakrájajú, rozdajú a hostia zjedia. torta tým pádom aj vynikne. čím viac tort, tým viac vyhodených peňazí. ale to je môj názor. ;)
Odpovedať
fúha ono je to ťažko všade je to inak.ked sa ženil bratranec mali len 1tortu ta sa rozkrájala v sale a zjedla sa a vo výslužkách boli len koláče,možno aj preto že mali len cca 30ludi čiže úplne stačilo,další bratranec mali 5toriet niečo sa rozkrojilo v sále a pojedlo a ostatne do výslužiek ale to uz mali cca50ludi a veru dobre že bolo aj tolko tôrt lebo sa všetko porozdávalo a aj málo sa zdalo že bude. čiže je to na vás ako sa zariadite či máte hostí ktory su na sladke,kolko ich bude,či aj po susedoch rozdáte a do roboty.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme si s manželom dali urobiť jednu tortu podľa našich predstáv a viac sme neriešili. Chceli sme len jednu, ale ak by niekto doniesol, nič by sa nedialo. Nakoniec k našej pribudli tri srdiečkove - jedna od mojej sesternice, jedna od švagrinky (obe svedkyne) a jednu nám ešte doniesla moja teta. Tú hlavnú sme rozkrájali na svadbe a ostatné doma. Najskôr sme sa báli, čo s nimi, ale nakoniec boli všetky také chutné, že sa po nich len tak zaprášilo. :-) Takže, len toľko, daj si urobiť jednu podľa tvojich predstáv a nič nerieš, nenechaj si pokaziť svoj deň takýmito banalitami. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vevu my sme mali viac tort, ale len preto, že nám ich doniesli ako dar. My sme chceli len jednu. Na hlavnom stole boli len na začiatku, počas tej oficiálnej časti. Potom sme tú našu, hlavnú, nakrájali a ostatné čašníci odniesli do chladiaceho boxu. Na druhý deň sme ich nakrájali na popravkách a pre tých, ktorí na svadbe neboli a prišli nám zagratulovať domov. ;-)
Odpovedať
Baby a kolko ste platili za kilo? Co som citala stare diskusie tak dva roky dozadu to bolo okolo 10 €. Mne cukrarka za 3 poschodovu stvorcovu zapotila ze 300 € a mam z toho hlavu v smutku. Vsak to chcem na 50 porcii...
Odpovedať
Profilova fotka
@malatamara zalezi podla toho, aku mas predstavu o zdobeni, ja osobne trojposchodovu cca 50 porcii urobim okolo 100 -120 EUR, ak nie je poziadavka na 100 ruží na nej:-))
Odpovedať
Profilova fotka
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@malatamara To je strasne vela! Aj my sme mali trojposchodovu pre cca 60 ludi a platili sme okolo 140 Eur (v BA).
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi_16 ja som tiez zakazala nosit troty :) :)
Odpovedať
Baby moc ďakujem za reakcie, dosť mi to pomôže v rozhodovaní. No toto je tá tristoeurovka. Ako je krásna, všetko, ale šak 300 €? To by mi musel pán Boh do sprostých vynadať!
Odpovedať
malatamara a koľko vážila? Nie je na nej zložité zdobenie, tak viac ako 10eu za kg, by nemalo byť.Ta cukrárka asi, že je svadobná, tak automaticky pýtala viac.
Odpovedať
@malatamara Vyzera byť dosť ťažká + to zdobenie... ale aj tak, 300 Eur je veľa. Popozeraj sa ešte po iných cukrárkach. A ak ju potrebujete iba pre 50 ľudí, zváž si, či nechcete trochu menšiu s rovnakým zdobením.
Odpovedať
@camilka54 No to túto mi dala na ukážku, že túto teraz robila a stála 300, nepýtala som sa na váhu. Ale že u nej aj taká detská torta s priemerom 24 cm a nejakou postavičkou stojí 50 - 60 €... asi je fakt drahá. Ale tak ľudia k nej dávajú robiť... no asi k nim patriť nebudem :-S
Odpovedať
a túto som chcela ja... akurát len tri poschodia
Odpovedať
Profilova fotka
je to vec vás dvoch..my sme si tortu ani nedávali piecť..dali nám upiecť každá svadobná mama, aj jedna, aj druhá..ostatnej rodine sme hovorili, že viac tort nechceme, ale nakoniec doniesli aj ostatný a mali sme 8 tort..tak sme o delili ako sa dalo, len aby sme sa ich zbavili..:)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?