Torta ako dezert

Ahojte, chcela by som sa spytat, ked chceme podavat tortu namiesto dezertu po hlavnom chode, aj tak treba ratat 200g na osobu? Mne to pride prilis vela. Vysluzky hostia dostanu, budeme mat aj candy bar, aj ovocie a nemam rada zbytocne plytvanie. Mnohe z vas pisu, ze niekedy sa nezje ani 100g na osobu. Tak ako to bolo u vas? Zjedla sa?
Odpovedať
@legrelle to je veľmi ťažko odhadnúť. Väčšinou tu radím, že ak je na svadbe napr. 80 ľudí, nemusí mať torta 16kg, aby sa ušlo každému 200 g. Inak ani netuším, koľko to tých 200 g je, myslím, aký kúsok z tej torty, no približne ako 4 zákusky, čo je teda dosť. Piekla som 11 kg pre 65 ľudí, polovica torty bola s plnkou maslovou,polovica s tvarohovo-šľahačkovou,ostala asi štvrtina spodného poschodia, torta sa jedla ako dezert, tak, ako to ty chceš, asi hodinu po hlavnom jedle. Piekla som na svadbu pre 35 ľudí, torta mala niečo cez 7 kg,polovica bola s plnkou tvarohovo-šľahačkovou a jahodami, druhá polovica plnka parížska, lesné ovocie,torta sa zjedla úplne celá, tiež sa jedla po hlavnom jedle ku káve. Záleží na tom, ako tvoja rodina má rada sladké. Keby si pozvala mňa :-D , tak si nedám ani gram,iba keby bola syrovo-šunková :-D , niektorí ľudia majú cukrovku, diétu, ale zase niektorí sladké milujú. Neviem, koľko budete mať na svadbe ľudí, ale všimla som si, že do tých 30-40 ľudí asi treba rátať tých 200 g na osobu, ak je ľudí viac, je väčší predpoklad, že sa medzi nimi nájde viac takých, ktorí si nedajú. A ak je viac menších detí, tak tie torte tiež veľa nedajú. Záleží aj na tom, akou plnkou bude torta plnená. Zo šľahačkových, jogurtových, tvarohových s ovocím sa zje viac, ako z torty plnenej maslovými plnkami. To sú moje skúsenosti, neviem, či som ťa viac nedoplietla, ako pomohla....
Odpovedať
Profilova fotka
@legrelle ahoj, my sme mali svadobnu tortu tiez ako dezert, kazdy ochutnal (70 hosti; neviem, kolko mala kil; pozri si moj album) a zvysne sladkosti sme mali na jednom stole, kazdy si bral, kolko chcel, doplnali sa pocas celej hostiny a este ostalo aj na vysluzky a zvysne dve torty sme potom nakrajali na druhy den...
Odpovedať
@legrelle ešte by som dodala, že chápem, že je zbytočné platiť za niečo, čo sa má potom vyhodiť, ale jeden, dva kg torty, ktoré ostanú je asi 20-25 eur, čo je pri cene svadby suma dosť zanedbateľná. A nemusí sa predsa nedojedená torta vyhodiť, dá sa zobrať do práce, dať dobrým známym, alebo dať do mrazničky. Nemá zmysel dať si urobiť 20 kg tortu pre 50 ľudí, ale je lepšie keď radšej troška zvýši, nie ako tu písala jedna nevesta, že na svadbe matka ženícha dohovárala čašníkom, prečo nedokladajú zákusky a on sa jej spýtal, že aké, keď už žiadne nie sú....
Odpovedať
@maslenka @jahodenka81 Dakujem vam za reakcie a nazory. Dostala som ponuku na tortu 10kg za 230e. Tortu mi chce dat kamoska ako svadobny dar, ale s takou cenou som veru neratala. Preto sa pytam, ci to nie je vela 10kg pre 50hosti. Kazdy dostane vysluzku, kde budu kolaciky a ine torty, ktore sa pecu ako vysluzky. Preto by som bola rada, keby sa tato zjedla priamo na mieste ako dezert. Nemam chut rozdavat potom dalsie porcie torty znamym len preto, aby sa Nevyhodila. Myslim si, ze kazdy si rad da jeden, dva kolaciky zo svadby, ale nechcem, aby to ludom trcalo tyzden v chladnicke a boli z toho otraveni, ze co s tym.
Odpovedať
@jahodenka81 ahoj, mozem sa ta opytat, ci ste na sladky stol dokladali kolace pocas vecera? alebo stacilo to, co na nom bolo na zaciatku?
Odpovedať
@legrelle myslím, že tých desať kg na 50 ľudí je tak akurát, možno by stačila aj 9 kg, ale to ťa už nevytrhne....nepísala si, s akou plnkou je torta. Ešte ma napadlo, bola som v októbri na svadbe, ľudí asi 60, torta podľa mojich odhadov mohla mať okolo 10 kg, podávala sa tiež po hlavnom chode, plnky boli síce maslové, každé poschodie iné, ja som ochutnala kávovú, bola vynikajúca, ostatné neviem, len som videla, keď ju krájali,možno jedno poschodie bolo čokoládové a jedno jahodové podľa farby), zjedla sa takmer celá, ostal maličký kúsok, tak pre mladomanželov na druhý deň ku káve. Možno to však bolo preto, lebo polovica zákuskov bolo tých klasických cukrárenských margarínových :-p :-p :-p :-p :-p , ja som ich nejedla, ale že vraj chutili všetky takmer rovnako...Takže naozaj ťažko radiť. Cena za tú tortu sa mi zdá mierne premrštená, ale ťažko posudzovať, keď si nedala foto a plnky. Ja by som sa na tvojom mieste toľko tortou nezaoberala, vyber si takú, ktorá sa ti páči, veľkosť ti cukrárka prispôsobí počtu ľudí. Keď z nej aj ostane štvrtina, dáš rodičom, krstným, svokrovcom a je po nej. Pozri aj za kyticu, ak máš živú, zaplatíš a potom ju vyhodíš. Výzdoba, ak je zo živých kvetov - to isté. Veľmi ťažko predpokladať, koľko sa na svadbe, alebo oslave zje, je naozaj zbytočné, aby polovica koláčov ostala, ale už sa mi stalo, že v nedeľu ráno za mnou prišla susedka mojej tety, aby som jej upiekla tri rezy, lebo nemá čo do práce zobrať, to je ten horší prípad.
Odpovedať
@treia určite dokladať, je aj chutnejšie keď sú zákusky, cheesecaky vychladené, ako keď sú na stoloch tri, štyri, alebo osem hodín...radšej menej naložiť a dopĺňať.
Odpovedať
Profilova fotka
@treia ahoj, ano, doplnali sa stale. tie taniere zase neboli az take obrovske a hosti bolo 70, takze zakusky mizli kazdu chvilu ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?