Čo dať ako výslužku?

Ahojte, pozdáva sa mi nemať na svadbe napečených kopec koláčov, chcela by som len taký kútik. lenže čo dať potom hosťom domov ako výslužku? Prípadne, ak niekto nám donesie peniaze "na pečenie" ( u nás to niektorí ľudia zvyknú robiť), tak čo s tým?
Odpovedať
@17alexis osobne myslím, že nie je potrebné dávať výslužky. Je to čisto len na tebe, že či budete dávať alebo nie. Keď sa ti to nepozdáva, tak by som to ani neriešila. Alebo vyskúšaj sa opýtať nejakej cukrárky, či by ti nemohla urobiť len výslužky a ty si urob na svadbe kútik aký len chceš.
Odpovedať
@17alexis ja som z vychodu a tu je nepredstavitelne, ze by si zo svadby isla hladna a bez zakuskovej vysluzky.
Odpovedať
@eeffka ja som tiež východniarka a viem si to predstaviť, keby bolo iba na mne, tak tam mám minimum alkoholu. Bola som na svadbe, kde mali toho strašne veľa a nič sa nezjedlo, nevypilo aj napriek bohatým výslužkám. Preto to nechcem preháňať.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som to s vysluzkami poriadne prehnala..... okrem toho ze dostanu kolace ( klasická vysluzka ) tak mam este pripravené mini kávy mini vinka a mini flasticky zo slivoviciu,hruskovicou ci ceresnovicou a este aj mini cokoladky vsetko s nasou etiketou. Kedze je toho dost tak kavu budem asi davat zenam pri redovom tanci a alko bude pre chlapov. cokoladky pre vsetkych...
Odpovedať
@eeffka ved 17alexis pise,ze by chcela mat len taky maly kutik s kolacmi. To predsa neznamena,ze hostia pojdu hladni pre boha
Odpovedať
My sme mali cca 4 druhy malych kolacikov na osobu priamo na hostine v sladkom kutiku. Plus sa vsetkym krajala svadobna torta. To je sladkeho tak akurat. Po svadbe zostalo par kolacikov nazvys,co si pobrali najma svokrovci a moji rodicia, takze vyratane to bolo naozaj perfekne. Kolacovu vysluzku sme nedavali,lebo je to podla mna blbost. Miesto toho sme davali flasku vina pri odchode kazdemu hostovi/paru.
Odpovedať
urob si ako chceš, nie je vôbec divné neodchádzať zo svadby nabalená koláčmi jak keby si hladovala - ruku na srdce, tie typické svadobné koláče, kopa masla, sladké, iks druhov, sa ani na svadbe všetky nepojedia, každému nechutia všetky a keď ste si aj domov niesli niekedy zo svadieb výslužky, všetko ste zjedli? ja osobne ešte nikdy, ľúto mi bolo, ale šli do koša.... ak budeš mať kútik s koláčmi, je to OK, možno viac tých koláčikov a potom tie isté aj nabaliť do výslužiek... dáš im to, čo bude v tom kútiku.... dobrá cukrárka by mala mať odhad, pre koľko hostí koľko koláčov a zvoľ také neutrálnejšie (nám sa neskutočne osvedčili štrúdle, nezostala ani jedna!) - plus určite bude svadobná torta a to bude stačiť, tomu ver :-)
Odpovedať
@slivka77 pre boha :-) :-) :-) citaj cely text. Ist na vychode zo svadby bez kolacovej vysluzky je proste hanba.
Odpovedať
@eeffka lenže ty píšeš, že je nepredstaviteľné, aby išla hladná, ešte som nepočula o niekom, kto by z akejkoľvek svadby šiel hladný :-D a hanba to nie je, je to proste zvyk a keď to tak niekto mať nechce, kdekoľvek na slovensku, tak nechce... ja som ako jediná z rodiny nemala čepčenie, všetci to prežili :-D :-D alexis sa pýta na alternatívy a tých je dosť (tiež mám rodinu na východe a sama odtiaľ som a nikdy sme neťahali domov zo svadieb škatule plné koláčov z úplne všetkých svadieb, nie je to žiadna hanba)
Odpovedať
@eeffka citala som cely text,ale akosi si nepochopila,ze nenarazam na to,ci je to hanba alebo nie. Nemat kolace na vysluzku neznamena,ze hostia ostanu hladni,ako si to napisala.
Odpovedať
Ďakujem vám baby za rady. Tá fľaša vína sa mi celkom pozdáva ako výslužka. :)
Odpovedať
@zuzuliennka to je tak ked dostanes vysluzku o 20-30 kolacoch, co je bez sance aby sa zjedlo... @17alexis my budeme davat kolacovu vysluzku a vino k tomu...ale ta kolacova to nebudu mega krabice ako sa zvykne...rodiny dostanu po 15 zakuskoch a pary mensie krabicky po 8 kolacoch....to vidim celkom realne ze by sa mohlo zjest....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@leeshka od 15 do 20 zas nie je taký rozdiel 😏😏 veď každý, ako chce, svojím príspevkom som len chcela napísať, že dnes sa už svadby robia kdejaké, tradícií je stále menej, všelijaké cupcakes namiesto koláčov a pod. takže nedať škatuľu koláčov, ale nejakú inú výslužku vôbec nie je hanba... ak autorka témy nechce - tak nebude také mať a nič sa nestane 😊 pýta sa, že čo iné - možností na výslužky je kvantum, nemusia to byť nutne koláče v bielej škatuli 😉
Odpovedať
@17alexis tak na svadobnú hostinu si daj len taký kútik a na výslužky si objednaj zopár koláčov. To sa dáva. Aj keď mne sestra hovorila, že boli na svadbe kamarátke a mali ten candy bar a to že je nič moc. Že ona si nestihla dať ani jeden ten bombón. Keď aj chcela, všetky už boli zjedené
Odpovedať
@zuzuliennka hej to nie je:)) ale co som tu raz citala daku diskusiu tak tam vacsina davala 20-30 bez ohladu na pocet ludi, tak to mi prislo brutalne:D
Odpovedať
Profilova fotka
@leeshka tak to je teda fakt prehnané a poriadne. Ako povedzme si tak, hostia sa na svadbách zväčša najedia dosť a vôbec nemajú za potreby si tie koláče ešte aj domov ťahať, nie? do výslužky môžeš dať predsa bárs čo iné, nemusia to byť len koláče. Syry, slané vecičky ako oblátky, tyčinky, použiť sa dá čokoľvek ;-)
Odpovedať
@leeshka tak 30 koláčov je fakt veľa, veď to sa nedá doma zjesť a potom to len vyhodíš, lebo čo s tým? plus, málokomu chutia všetky druhy, lenže takmer vždy sa skoro všetky druhy aj naškatuľkujú.... ja napr. na svadbách, ako som písala už aj sem viackrát, nemám rada všetky tie maslové, dobošové rezy, ružové punčáky, špice, veterníky, ... lenže to je gro takmer všetkých svadieb a keď idem za rok na 3 svadby, tak mi je z toho aj zle.... ale naše štrúdle boli top, každý to chválil, každému chutilo a zjedlo sa všetko, príjemná obmena za všetky tie typické svadobné + sme mali domáce pagáčiky a ľudia spolu s tortou skôr zjedli slané, než sladké štrúdle, slané sa dokladalo častejšie, pojedlo sa všetko.... všetko sa dá vymyslieť, aj výslužky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
My dávame košík čučoriedok a prosecco. Nech sa môžu hostia na izbe ešte doraziť :D Tým, že máme svadbu v zahraničí, tak dávať koláče mi prišlo ako nie moc dobré riešenie.
Odpovedať
@sia_s no pekne. Tu je vidno, ze vy myslite aj na ich program po svadbe a mono aj na dalsi den. Tak iny kraj iny mrav. Mozno by tu vysluzku s kolacmi brali ako nieco tradicneho a zaujimaveho, nikdy nevies a predsa len take nase domace kolace vedia na cudzincov celkom dobre zaposobit by som bola povedala, ci?
Odpovedať
@sia_s to prosecco by som brala všetkými desiatimi, mňam! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@szlata To určite, ale my máme len svadbu v zahraničí - hostí máme slovenských (až na 3 výnimky) :) @zuzuliennka Tiež mám pocit, že sa kamošky potešili, keď som im to vravela :D Akurát dnes degustujeme pár vzoriek. Pekný začiatok pracovného týždňa :)
Odpovedať
@slivka77 absolútne s tebou súhlasím, tiež považujem koláčovú výslužku pre ľudí, ktorí sa zúčastnili svadby za nezmysel a prežitý zvyk. Iné je poslať zákusky susedom, kolegom v práci, teda ľuďom, ktorí na svadbe neboli...ale na čo tým, ktorí sú natlačení zo svadby všetkého možného. Už sa mi viac pozdáva fľaša kvalitného vína s menami mladomanželov a dátumom svadby, prípadne nejaká drobnosť pripomínajúca túto udalosť. A že je hanba nedať výslužku? No z toho by som si veľa nerobila. Pred niekoľkými rokmi bola hanba byť slobodnou mamičkou a dnes? Ľudia si zvykli. Zvyk dávať koláče pochádza z doby keď bola svadba mimoriadna udalosť, jedlá a koláče, ktoré sa na nej podávali, jedol človek raz za veľmi dlhú dobu, ale na čo vliecť domov zákusky plnené najneskôr vo štvrtok, aby boli v piatok nachystané v krabičkách a vyjedať ich v nedeľu alebo v pondelok, keď si také môže každý kedykoľvek objednať a mať ich čerstvé?
Odpovedať
@maslenka úplný súhlas, lepšie by som to nevystihla.... tiež je to podľa mňa prežitok, veď také koláče si v nedeľu pred obedom cestou po meste kúpiš dnes hocikedy, hocikde... hoci sa mi naše tradície páčia, je to všetko fajn, no vývoj nezastavíme, som za to, udržať z nášho folklóru čo najviac, napr. čepčenie je ok, podľa kraja, z ktorého je nevesta, všetko beriem, len dnešná generácia už nemá pomaly ani šajnu, čo niektoré zvyky na svadbách znamenajú a prečo by mali byť, nič im to nehovorí... a nie som vôbec zástanca toho mať na svadbe niečo, "lebo sa to patrí".... pomaly k nám prenikajú veci zo západu (viď sladké kútiky na svadbách, cupcakes, makrónky, ....) a tak ani "tradičné" výslužky nemusia nutne byť, ak niekto svadbu v takom duchu nemá... keď sme my mali štrúdle a tortu a všetko bolo rozplánované, aby sa zjedlo, nebudem ešte navyše objednávať "svadobné typické koláče", aby som mala čo dať do výslužky... v pohode to môžeš riešiť medíkmi, domácim džemom, hoc aj perníčkami, skôr ale niečo jedlé, než magnetky a mydlá - to mi zas príde ako nasilu niečo dať hosťom, hoci sú to blbostičky, ale budiš...
Odpovedať
@zuzuliennka presne, takmer dva roky sa mi mydielka zo svadby povaľovali v zásuvke, až som ich vyhodila.....
Odpovedať
Ahojte, asi ma teraz budete nenávidieť, ale ja som východniarka, a neviem si predstaviť odist zo svadby bez zákuskov :), nie kvôli zvyku, ale ja napríklad na svadbe na tie koláče chuť nemam, nejem ich tam, a v nedelu ako keby som ich našla :), kamošky si napríklad uz teraz pýtali extra vysluzku, ze to vyhedaju s radosťou :). Priateľ je zase typ, ktorý ich nemá rad, a prijal by radšej napríkad tie strudle, spomínané vyššie :). Takze autorka témy, nech si to urobi ako chce, lebo nikdy nikomu nevyhoviete na 100%, a hlavne je, aby bola ona spokojná s tým ako si to zariadila :).
Odpovedať
@kajika88 to isto nie. Kazdy mame predsa na danu vec svoj nazor a kazdy je spravny. Iny kraj a iny mrav, takze sa podla mna si kazdy spravi podla toho ako je zvyknuty on a aj ludia v jeho okoli. Ty musis byt presvedcena, ze to robis spravne a tak ako chces a potom to bude vsetko ok. Niekto ma rad kolace a niekto nie
Odpovedať
@sia_s to ste vcelku fajn vyriesili. Nikdy by ma toto nenapadlo. Ako flasku to ano, ved to sa vacsinou dava aj ked sa dava domace ale tie cucoriedky..No dobry napad. A hostia vsetci idu do zahranicia na vasu svadbu? Ci ako to budete mat?
Odpovedať
@kajika88 preco by sme ta mali nenavidiet? Ved kazdy ma pravo na svoj nazor. Ty pises zo svojich skusenosti, ja zo svojich. My sme vacsinou zakusky z vysluzky po svadbe doma hodili do kosa, lebo ich nikto nemohol uz ani vidiet. Nie preto, ze by neboli pekne a dobre, ale po svadbe sme boli prejedeni vsetkeho mozneho. My ideme na svadbu 1.9. To moze byt este aj okolo 30 stupnov v tieni. Prevazat zakusky takmer 80 km ( povezieme znamych zo svadby) a potom dalsich 50 sa mi nevidi ako dobry napad. Aj ked sa da dat do autochladnicky. To vino mi pride bezproblemove. Ale nech si kazdy urobi podla tobo, ako mu to vyhovuje. Mne tiez pridu niektore veci pre ine nevesty nesmierne dolezite ako nepodstatne a urcite je to aj naopak.
Odpovedať
Profilova fotka
@catherinedoll Áno, všetci prídu za nami. Ako to zahraničie je ČR, ale pre väčšinu hostí je to okolo 250 - 300 km. Preto to robíme aj ako víkendovú záležitosť. V piatok je neoficiálna grilovačka, v sobotu svadba a v nedeľu brunch. Piatok a nedeľa sú nezáväzné a kto príde, príde, kto nepríde, nepríde.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?