Obavy z dokladov po svadbe a svadobná cesta

Profilova fotka
Ahojte žienky! Viem, že sa tu doklady po svadberiešili asi xy krát aj som veľa čítala ale aj tak potrebujem radu, mám veľké obavy. Svadbu máme 1.9. na svadobnú cestu odchádzame na Island od 17.9. do 3.10. Letenky už máme kúpené. Teraz neviem, čo mám robiť, lebo síce by som si do toho 17teho zrejme stihla vybaviť všetky doklady a ponahlasovať to ale nechce sa mi meniť meno na podstate 4 letenkách kedže ideme s prestupom, ma to vijde drahšie ako samotné letenky. A keď to nechám všetko na potom prejde už lehota 30dní. Prosíím prosíím o radu a postrehy, nápady.
Odpovedať
Ja som tiez nechcela ale hned po svadbe som vsetko vybavila a bola som rada. Mala som pokoj.lenze my sme riesili svadobnu cestu az po svadbe.
Odpovedať
@matafede pokiaľ sú letenky na tvoje terajšie, ešte dievčenské priezvisko, tiež poistenie a všetko - nie je problém...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuliennka presne to som chcela napisat, no predpokladám, že si ich na nové meno nedávala
Odpovedať
Zaplatis nejaku pokutu za prekrocenie lehoty a mas to v pohode
Odpovedať
Požiadaš hned po svadbe o nový OP a na svadobnú cestu pôjdeš s pasom na dievčenské meno ak máš pas.Tak by sa dalo,ostatné aj tak môžeš riešiť až už budeš mať nový občianský preukaz.
Odpovedať
@javorina3 na meno, ktoré ešte nemá, sa to ani vybaviť nedá... minulý rok som dokonca volala kvôli tomu s pasovým oddelením a mám to v profile v jednom dlhom statuse, čo mi k tomu povedala teta
Odpovedať
@monetta na vybavenie má 30dní (update teraz som si všimla, že o tom písala... je tam nejaká pokuta, ale možno sa aj dá dohodnúť)
Odpovedať
@zuzuliennka ved ano, z dovolenky sa vrati az po uplynuti 30dnovej lehoty
Odpovedať
Profilova fotka
zrejme, to spravím tak, že všetko pomením, akurát cestovný pas nebudem meniť a na ten budem cestovať a už len dúfať, že si nevypýtajú občiansky. Zdravotné poistenie už dám na nové meno a iné myslím, že netreba, auto budeme zajednávať dopredu ale to pojde na priateľovo meno. 8-)
Odpovedať
@matafede inak najistejšie to budeš mať, keď si zavoláš na pasové - ale opakuje sa to tu každoročne a ešte nijaká nemala problém - normálne sa po svadbe dá ísť aj na druhý deň, len proste doklady musia byť na dievčenské priezvisko 😊
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzuliennka no len to, že my ideme na 17 deň a viem, že sú niektoré inštitúcie ako zdravotná, sociálna kde to musím do 8 dní nahlásiť a občiansky ak nechám na potom prejde mi lehota 30 dní. Ale ešte rozmýšľam, že pôjdem na občiansky tesne pred odletom, a kým mi ho spravia(na dofči) budem používať starý, ale zase pri zvyšných nahláseniach potrebujem nový OP alebo stačí sobášny list?
Odpovedať
Profilova fotka
@matafede to sa ti podla mna nepodari, lebo stary OP ti vezmu hned ako si poziadas o novy a daju ti len zdrap papiera ktory potvrdzuje, ze sa ti vydava novy OP.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
noooo @sayre má pravdu, oni ti starý občiansky vezmú :/
Odpovedať
Ahojte..tak my sme mali svadbu 19.5. a po necelych dvoch tyzdnoch od svadby sme leteli spat do Australie. Tiez som sa bola informovat co s tym kedze mam na stary pas pridelene viza do Australie, letenka a vsetko na stare meno. Samozrejme ze tetusky mi povedali vsetky doklady zmenit s urgenciou lebo ak si zmenim len obciansky tak pas sa stava neplatny tym ze to bude nahodene do systemu...ja som sa bala ze ak si zmenim pas tak ma v Australii otocia na letisku domov a tak som sa vykaslala na to a letela na stary pas do Australie cez Cinu a nebol ziaden problem. Teraz si idem vybavovat nove doklady cez ambasadu v Canberre tak uvidim ci mi daju nejake specialne pokuty za oneskorenie alebo nie.
Odpovedať
@matafede to sa všetko dá nahlásiť aj telefonicky alebo mailom a pošlú ti kartičku poistenca poštou.. kým nemáš nový OP (na ktorý máš mesiac čas), vybavíš veci so sobášnym listom úplne v pohode
Odpovedať
@matafede a ako @sayre píše, akonáhle si ideš vybaviť nový OP, starý vezmú ale s tým papierom, že sa ti vybavuje nový, príliš nepochodíš... radšej to nechaj ešte tak a vybavuj so sobášnym, leť na dievčenské priezvisko (nebudeš prvá ani posledná) a vybavíš, keď sa vrátiš... čítala si ten môj status? (alebo si sama zavolaj na pasové a uvidíš)
Odpovedať
@matafede zdravotnu nenahlasujes, poslu ti novu karticku sami a socialnu ti nahlasuje zamestnavatel. Stary OP ti vezmu, stava sa neplatnym, proste sa na to vykasli, vybavis po lehote s pokutou.
Odpovedať
Profilova fotka
sociálnu si musím sama, som živnostník. A teda ste ma odhovorili, nechám to tak a vybavím to po lehote, snáď to nebude veľká pokuta za omeškanie. Ďakujem dievčatá :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@matafede ja by som to vyrieisla tak ze by som isla nahlasit vsade zmenu ako sa patri na socialku atd s tym ze obciansky den dva pred dovolenkou a cestovala len s pasom. Ono v zahranici ti staci aj tak len pas. Takto stihnes lehotu a nebudes musiet nic menit. Napr mi ideme tyzden po svadbe na svadobnu vestu a toto vobec neriesim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?