Mexiko a ZIKA

Ahojte, boli ste niekto v poslednom období v Mexiku? Rada by som vedela, ako to vyzerá s nejakými zdravotnými rizikami - hlavne tá Zika nás trochu straší, keďže plánujeme bábätko :-) Vďaka za všetky info! :-)
Odpovedať
Ahoj posielam Ti link, kde si mozes vsimnut pocty pripadov v jednotlivých oblastiach Mexika v roku 2017 aj 2016 http://www.paho.org/hq/index.php?opti... alebo skús priamo napísať na úrad verejného zdravotníctva, že ich prosíš o súčasnu epidemiologicku situáciu v oblasti, do ktorej cestuješ http://www.ianphi.org/whoweare/index.... ... napriek tomu, ze Zika virus je na ústupe pokiaĺ by si bola tehotná, tak by som necestovala a ak nie si, tak pokojne choď, keď Vás to láka a snaženie bábatka na pár mesiac odlož...po návrate počkáš, či sa neobjavia nejaké príznaky a ak bude všetko ok potom sa zase možete začať pokúšať o babenko.
Odpovedať
Profilova fotka
mexiko je lákavé ale mimka má pravdu, ak aj nie si tehotná tak keď sa vrátite budete musieť snaženie sa, na chvíľu odložiť aby si si bola istá, že si zdravá. neviem teda čo je pre teba dôležitejšie :) ale veľa pekných destinácii kde ti takéto veci nehrozia :)
Odpovedať
Môj manžel bol v Mexiku v čase, keď bol podľa našich médií najväčší boom Ziky a keď sa už na mieste pýtali originál Mexičanov, že aká je tam situácia, tak tí ani nevedeli, že čo Zika je... :) Asi toľko :)
Odpovedať
@mimka91 vďaka, pozerala som aj cez WHO, skôr som chcela, či niekto nemá vlastnú skúsenosť :-) ale ďakujem veľmi pekne za linky ;-) @danielicka no dovolenku už máme kúpenú, takže destináciu už nejdeme meniť :-) @ela4 :-D ďakujem veľmi pekne, presne takú mám aj ja často skúsenosť, že celý svet robí paniku a nakoniec tam ani nič nie je, alebo len v niektorých oblastiach :-)
Odpovedať
Je pravda, že v médiách vedia spraviť z niektorých vecí takú veľkú bublinu a situácia je nakoniec iná. Pokiaľ to už máte kúpené tak v pohode choďte len možno nebude na škodu potom fakt doma nejaký čas sledovať či je všetko v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, pred mesiacom som bola 2 tyzdne v Mexiku, vydavala sa mi tam sestra. Boli sme naozaj v real Mexiko a nikomu nic nie je a nikto tam nebol chory. :)
Odpovedať
@liencka vďaka, to aj tak plánujeme :-) ešte som nezisťovala či sa prípadne dá zistiť po návrate prítomnosť z krvi alebo tak, tak uvidíme :-) @marybun vďaka! tak to je super správa :-)
Odpovedať
@nunusky Bolo by dobré zistiť akú to má inkubačnú dobu a po tom období urobiť nejaké krvné testy, isto sa to bude dať :)
Odpovedať
@liencka jj, veď na to som aj myslela... lebo všade len že pol roka po návrate, ale neviem či je aj inkubačna doba takáto dlhá, či je to len štýlom "jedna babka povedala" :-D každopádne ďakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my sa chystame na svadobnu a prave kvoli zike planovanie babatka odkladame. Cely zivot by sme si vycitali, keby sa babatku nieco prihodilo. Casto je to prehnana obava, ale ak existuje aspon 1% sanca poskodenia plodu, nebudeme riskovat. Tehotna by som do takej krajiny nesla. My po navrate domov absolvujeme krvne testy na pritomnost virusu (robia ho len v cechach najblizsie). Zena sa po infikovani dostane do pohody do 14 dni od vypuknutia ale u muza je pritomnost virusu v spermiach este pol roka, cize moze ta potom opakovane nakazit este pol roka po navrate. Zodpovedne odkladame plodenie, lebo spsobit malemu dietatu nedajboze nejake zdravotne tazkosti (aj ked mozgova enecefalitida a zika nebola na 100% preukazana suvislost) povazujeme za sebecke a nerozumne. Peknu dovolenku prajem!:)
Odpovedať
@kava333 vďaka za info - vôbec som nevedela, že len v Čechách sa dá urobiť test... som predpokladala, že aj na Slovensku Ti všeobecný lekár bude vedieť spraviť krvné testy.. budem to musieť ešte prezistiť.. no tehotná nie som a plánovanie tiež posunieme - tiež som čítala, že toho pol roka a malo by to byť ok... tak verím, že všetko bude :-) rovnako želám krásnu dovolenku - kam sa chystáte, tiež do Mexika? :-)
Odpovedať
Príznaky sa možu prejaviť po 7-14 dní...aj na Slovensku boli importované prípady Zika vírusu, ale tak na tú chvíľku snaženie možete odložiť a keď sa vrátiš uvidíš, či sa u teba objavia nejaké príznaky, alebo nie,aby si si potom náhodou nevyčítala, ak by si bola tehotná a niečo sa udialo s plodom...inak priebeh ochorenia je ako pri chrípke, takže sa báť nemusíš :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mimka91 vdaka za odpoved... ja sa nebojim, viem ze pre dospeleho cloveka to nie je riziko... len ma trosku mrzi, ze babatko odlozime o pol roka, ale zdravie je samozrejme prioritou 😊
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to vám stačí počkať aj nejaký mesiac po tom ako sa vrátite a potom by to malo byť v pohode :) A užite si to, ja by som sa tiež raz chcela dostať do Mexika :) Dúfam, že budú aj fotky
Odpovedať
Profilova fotka
treba sa dat zaockovat.. alebo teda ked planujete babatko, tak by som s nim isto po dovolenke nejaky ten cas pre istotu radsej pockala
Odpovedať
@sasinka87 na Ziku sa nedá očkovať ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
V takom prípade by som ja aspoň nešla, ak je nejaké riziko, že by ste sa mohli nakaziť.
Odpovedať
@madajka12 nuž, keďže dovolenka je zaplatená, tak rušiť to nebudem... a hlavne Zika nie je vírus, ktorý je nebezpečný pre zdravého dospelého človeka - je tam len podozrenie, že spôsobuje vrodené vady u detí... preto tam netreba ísť tehotný a po návrate sa s tehotnením ponáhľať ;-) a tých prípadov tiež nie je tak veľa - aktuálne hlásia 60 nakazených v celom Mexiku, čo je aj vzhľadom na populáciu máličko (ale áno, náhoda je blbec :-D ) Skôr som len chcela vedieť skúsenosti ľudí, ktorí tam boli ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja tam mam kamaratku a ta tiez vravela, ze to vobec nie je take ako to v niektorych telkach vykresluju a pre teba ako pre dospeleho cloveka to v podstate nepredstavuje ziadne velke nebezpecenstvo len teda potom pockajte s tym snazenim :) A uzite si to, Mexiko je uzasna krajina :)
Odpovedať
@paulana vďakaa, už sa veľmi tešíme, letíme 24.11., tak odpočítavame dni :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@nunusky nie veru, len za poplatok a v cechach sa testuje. A priznaky (najma muzi) ani nemusis mat ale virus moze byt v tele. Takze je to take cele neurcite... Ale netreba si kazit dovolenku, ze?:) my ideme na maledivy. Krasnu dovolenku este raz! ps: repelentu nikdy nie je dost;))))
Odpovedať
Profilova fotka
ja som tiež čítala, že ono je strašne ťažké prísť na to či to máš alebo nie, že sa to nejako extra neprejavuje preto sa robia tie testy. len škoda, že sa nerobia aj u nás, nechápem prečo
Odpovedať
Profilova fotka
@andrusia je fajn, ze sa robia vobec v cechach, lebo ani to donedavna nebolo.. Nuz, stale su popredu;) a mali aj viac pripadov
Odpovedať
@kava333 veru, akurát včera sme boli kupovať na cudzokrajných taký silnejší repelent - pre istotu 3 balenia :-D tak snáď bude všetko oukej :-) krásnu dovolenku želám!
Odpovedať
@kava333 Tak asi maju viac penazi na cestovanie :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@tynnla veru😁 Alebo viac cudzincov co im to tam zavlecu😀
Odpovedať
Profilova fotka
rozhodne na to netreba teda v prvom rade myslieť, to je asi základ :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?