Svadba v zahraničí. Máte skúsenosti?

Ahojte, som tu prvý krát a veľmi by ma zaujímalo, či máte niektorá skúsenosti so svadbou v zahraničí. My s priateľom nad tým uvažujeme, že si dohodneme v nejakej krajine dovolenku a pri tej príležitosti sa aj zosobášime. Ale vraj to nieje také jednoduché. No dobre o tom, že treba mať potvrdenie o spôsobilosti, zaplatiť nejaký poplatok a potom keď sa vrátime, opäť papierovačky so zápisom na matrike, ale ... hlavne ma zaujíma či viete ako to už konkrétne tam prebieha. Treba sa dohodnúť dopredu alebo je to ako v amerických filmoch, že prídeš, zobereš sa a ideš...? Nič o tom neviem, ale presne po takejto svadbe túžim.
Odpovedať
1
2
8
Profilova fotka
ahojcek skus si pozriet svadobne albumy - a tam je jeden par ktory mali svadbu v zahranici - Feroj. Skus sa nakontanktovat. :-D
Odpovedať
myslim, ze som cital na www.obcan.sk, ze sa mozes sobasit len na velvyslanectve (resp., ze ta moze v zahranici sobasit len clovek na to sposobili a to podla nasich zakonov je okrem cirkevnych hodnostarov iba clen mestskeho zastupitelstva (poslanec a tak)...) - takze neviem. Ale tiez by som to chcel velmi zistit, ake su moznosti, ked ani jeden nie je zo zahranicia...
Odpovedať
Profilova fotka
aloska, svadba v zahrabici je ok, ak splnate podmienky uzavretia manzelstva a nie su ziadne prekazky na SVK, mozete sa vziat v zahranici podla zahranicnych formalnych predpisov, tzn. ze napr v Las Vegas v "kaplnke" no problem. Ten papier potom prinesiete na SVK matriku a tu vam na to daju razitko alebo tak nejak. Ale musite splnat tie materialne predpoklady a myslim, ze ich splnenie vam musi pred sobasom potvrdit svk matrika. Najlepsie bude, ak sa pojdes spytat priamo na svoju matriku. Takze k tvojej otazke, ano, treba sa dohodbut dopredu s matrikou. A neviem, ako to je, ked sa sobasis na velvyslanectve, to sa opytaj Marosa Kramara :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj! My sa budeme brat v Dansku v Kodani-Frederiksbergu, lebo je to tam ovela jednoduchsie. Museli sme tam odniest dokumenty (t.j. pas, potvrdenie o pobyte (momentalne zijeme v Nemecku - takze odtial), rodny list - stacil neprelozeny). Z tohto si urobili kopiu, zaplatili sme 500 DK (= cca 70 Euro) a dali nam termin (chceli sme az za tri tyzdne ale mohlo by to byt aj napr. za 3 dni). Takze si viem predstavit ak si tam niekto odskoci na dovolenku napr. na tyzden... :-) Co sa tyka legalizacie sobasneho listu - treba s nim ist na ministerstvo vnutor.zalez. Danska, potom ministerstvo zahr. veci Danska a potom na nase velvyslanectvo v Kodani. Vraj sa to da stihnut za 1 den - uvidime za 2 tyzdne ako je to v skutocnosti. Potom s takto overenym sobasnym listom prelozenym do slov. jazyka treba prist na Slovensko na tzv. osobitnu matriku a po tejto procedure by manzelstvo malo byt platne na Slovensku. Ono sa to zda komplikovane, ale v nasom pripade (ak by moj priatel musel zhanat dokumenty, ktore potrebuje na sobas na Slovensku) to je ovela jednoduchsie. Neviem, co je potrebne v inych statoch, ale napr. v Nemecku je to podobne ako napr. pre cudzinca na Slovensku - kopec dokumentov + apostila... Pekny den! :-)
Odpovedať
Terezka, a to vravis o tom, ked maju obaja cisto slovenske obcianstvo? Lebo predpokladam, ze Miriam hovori o skutocnosti, ze jeden z nich je cudzinec... teda predpokladam...
Odpovedať
Profilova fotka
zic, aj ked maju obaja cisto slovenske, aj ked nie. Manzelstvo musi splnat materialne a formalne predpoklady. Materialne sa riadia obcianstvom snubenca (kazdeho z nich vlastnym) a formalne miestom uzavretia sobas. Ale seda je teoria, zelena prax zivota :-D , vid miriam.
Odpovedať
My mame velky problem, snubenec je Svajciar, ja Slovenka a chceli sme sa zobrat na SVK aj v CH, nanestastie sa to neda. Okrem toho potrebujeme kopec papierov a o navstevach na ambasadach ani nehovorim. Pani na svajc.ambasade bola taka neprijemna, ze som mala 100 chuti zlozit telefon..O potrebnych appieroch sa treby informovat na uradoch, zavisi to hl. od faktu, ci je krajina v EU.
Odpovedať
dik
Odpovedať
Profilova fotka
princesse,o tom nieco viem...moj nastavajuci je Talian,ale zijeme vo Svajc. a tu sa chceme aj zobrat.Keby som vsak co i len tusila,kolko nervov nas to bude stat (komplikacie s papiermi),urcite by sme sa rozhodli inak...A tej pani na svajc.ambasade som ja mala chut prerazit vybavovacie okienko na jej stranu :-D .... Sobas v dvoch krajinach je trestny,mohli by ste to urobit iba v pripade,ze jeden je civilny a druhy cirkevny.
Odpovedať
liska - alebo sa to nesmie nikto dozvediet... :-D
Odpovedať
Hello liska, ak sa ti bude dat, napis mi, ako sa ti dari vybavovanie. My zijeme v Lausanne, na ambasade nam hovoria nieco ine, na uradoch tu nieco ine a na slov. uradoch uz pomaly ani nevedia odpovedat. Napokon budeme mat civilny sobas v Lausanne v novembri a cirkevny v maji, oba v Svajc., aj ked je to blbe, lebo nebudem moct zavolat vsetkych kamaratov. Tak si urobime banquet v zime na Slovensku, v priatelskom kruhu.
Odpovedať
Profilova fotka
Pisem ti IP.
Odpovedať
Článok sa načítava...
kamoska sloveka zije vo svajciarsku, zobrala si srilancana a oni si spravili svadbu vo svajci, na slovesnku a ked sli na dovolenku na sri lanku, tak aj tam :)))
Odpovedať
sloveka-slovenka :)
Odpovedať
Profilova fotka
to aloska:nasla som jeden clanok o pribehu dvoch Slovakov,ktori sa zobrali na Sri Lanke na plazi,zial,nie som velmi technicky talentovana,takze sem neviem hodit priamy link... :-D Je to na www.emma.sk, rubrika Rodina,strana 7,clanok Brali sme sa bosi...Skus :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
vydavat sa mozes kolkokrat chces aj v roznych krajinach, pokial je to za toho isteho chlapa ;-) moj drahy je anglican a ideme sa brat buduci rok v dominikanskej, povodne sme chceli mat svadbu na slovensku, teraz tobude dominikanska a potom o par rokov slovensko. najjednoduchsie je ist do cestovky, sice to stoji trocha penazi, ale oni ti vacsinou pomoyu maximalne so vsetkymi papiermi, takze to nieje problem. a kazda krajina ma rozne hluposti ktore treba vzbavit, ale v cestovkach ti yistia uplne vsetko
Odpovedať
Myslim ze uz tu bolo spominane ze to zavisi od krajiny. Vacsinou je to jednoduchsiev krajinach ktore z toho "ziju" ako napriklad krajiny v Karibiku ( napr. Dom. Republika, Jamaica, atd) vacsinou staci pas, doklad/prehlasenie o tom ze nie ste vydata/zenaty a nejaky poplatok. Niektore krajiny vyzaduju aby ste tam napr. 3 dni pobyvali ( co pri tej dovolenke nie je ake zlozite). Najlepsie je informovat sa priamo na velvyslanectve/konzulate danej krajiny. Pripadne sa mozes vydat na Slovenskom konzulate v zahranici, ale to uz nie je take romanticke ako ta plaz. Vela stastia.
Odpovedať
Ahojte, čítala som veľa článkov a príspevkov, ale aj tak neviem prísť k záveru, ktoré doklady bude potrebovať slovenka vydávajúca sa v Nemecku za nemeckého občana. Ak niekto viete menovite všetky doklady, prípadne nejakú stránku kde by som to vyčítala budem vďačná.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
frizi • Dnes o 11:15 Zdravím, viete mi niekto poradiť ake dokumenty sú potrebné na bezproblémové vybavenie (zapísanie) svadby konanej v zahraničí? Vraj sa niečo malo zmeniť vstupom do EU atd. Chceme sa zobrať počas dovolenky.Vďaka.
Odpovedať
Profilova fotka
frizi Po uzatvoreni sobasa v cudzine obdrzite sobasny list alebo matricny zapis o sobasi, ktory bude v jazyku danej krajiny. Bude ho potrebne uradne prelozit do slovenciny a overit. Nasledne na nasom Zastupitelskom urade v danej krajine , prip. priamo na Osobitnej matrike v Bratislave mozes poziadat o zapis sobasa v cudzine a vystavenie slovenskeho sobasneho listu - takto mi to napisali z velvyslanectva ( ja som zistovala, ako to funguje konkretne so sobasom v Grecku ) ;-) Kde sa chystate mat svadbu vy? :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
ahoj... chcela by som sa spytat, ci nemate niekto skusenosti so svadbou v Spanielsku...ake doklady mi treba a co potom...teda to, co potom je asi uz uplne rovnake, ale aj tak...pre istotu :) chceli by sme sa zobrat co najskor, moj snubenec je z Nigerie, ja Slovenka...rada by som, aby to preslo co najmenej komplikovane, a papierovaciek sa nebojim ;-) snad budem taka optimistka v tych papieroch aj ked to vsetko preskacem :-D dakujem za rady
Odpovedať
Profilova fotka
petulkaf Ked sme zacali riesit sobas v Grecku, skusali sme ziskat informacie na viacerych miestach a najviac nam pomohli na Slovenskom Velvyslanectve v Grecku. Takze asi by som Ti odporucila skusit SK velvyslanectvo v Spanielsku ;-) Vela dolezitych informacii ohladne legalizacie slovenskych dokumentov na pouzitie v zahranici som nasla na stranke ministerstva zahranicnych veci ( neda sa vlozit link, takze to najdes takto : www.mzv.sk sekcia Cinnost a politika / Informacie pre verejnost / Casto kladene otazky /Legalizacia dokumentov ) :-)
Odpovedať
Dakujem dominikaaa :) Spanielske velvyslanectvo som kontaktovala, poslali mi na nich telefonne cislo, vraj im mam zavolat :-D dakujem pekne, za ten ucet za telefon uz teraz :-D Dakujem aj za to navigovanie, nasla som tam nejake veci, takze sup do studovania, nech aspon mam potuchy, co sa bude diat. Vy ste sa brali na slovenskom konzulate alebo nie?
Odpovedať
Profilova fotka
petulkaf my sme sa este nezobrali :-D Svadba nas estelen caka v juni, no nebude na konzulate, ale pri mori ;-) Oddavat nas bude grek = "matrikar a sobas bude po anglicky. Vy to ako planujete?
Odpovedať
dominikaaa prepac, nejako som to poplietla :-D :-D :-D no rozmyslame, ze to dame na nejaky september, aby sme stihli vsetko zariadit...sobas bude urcite po anglicky...no premyslame nad cirkevnym....aj ked protestantsky v spanielsku bude sranda :D ako ste to vy poriesili s rodinou?
Odpovedať
Profilova fotka
petulkaf ...noooo co sa tyka rodiny, na svadbe nebudu, budeme tam iba my dvaja a svedkovia... :-) Ale budeme robit po navrate take posedenie pre rodicov a surodencov... ;-) Petulkaf a vy byvate so snubencom tu alebo v Spanielsku? P.S. Este ma napadlo, ze by si mohla skusit aj Spanielske velvyslanectvo u nas na SK kontaktovat...aby si ziskala viac informacii...
Odpovedať
dominikaaa presne takto to mam aj ja v plane :) my, dvaja svedkovia....aj ked moj svedok je moja sestra....a po navrate domov taka mala oslava...hlavne bez nejakych dalsich formalit...lebo tie mi idu na nervy uz teraz :D My budeme byvat vo Viedni, tam moja draha polovicka momentalne zije...ja som zatial v BA...no Spanielsko volime kvoli jeho krajine a vlastne aj kvoli Slovensku. Ak by sme sa zobrali v jednej alebo druhej krajine, musime si pri navrate domov vybavovat viza obaja. Nerada by som zazila pocit, ze idem domov a nemozem prist bez povolenia. A nechcem ani aby toto zazival on...takze som suhlasila aj so Spanielskom :D Presne to napadlo aj mne, dnes idem zistit, kedy su tam a na kedy si teda mam vybavit volno z prace, lebo poobede tam asi uz nebude nikto. No ved uvidime :) Ak by si potrebovala cosi s tym Greckom este pomoct, tak v Grecku mam jednu velmi velmi dobru znamu (Slovenka, ale v Grecku travi vela casu a je to v podstate jej druhy domov), tak kludne by som sa jej mohla spytat....aj ked ta podozrievam, ze uz mas vsetucicko zariadene ;) (a malinko zavidim :D).
Odpovedať
Profilova fotka
petulkaf dakujem za ponuku na kontakt v Grecku, no dufajme, ze ho nebudem potrebovat ;-) . kazdopadne keby sa nieco vyskytlo ozvem sa :-D My uz doklady mame vybavene a poslane na Santorini ( tam bude sobas aj svadobna cesta x-) ), teraz cakame na vyjadrenie z tamojsej matriky, ci je vsetko v poriadku :-N Takze este to nie je uuuuplne dovybavovane....ale verim, ze ked sme postupovali podla "pravidiel" legalizacie, tak to dobre dopadne. Ak by si potom potrebovala nahodou poradit s vybavovackami, urcite sa ozvi, ja som vsetko vybavovala v BA. Aj preklady, aj overovania....vsetko... ;-) Mas uz aj vybrate miesto v Spanielsku, kde by ste sa zosobasili? Tiez to spojite so svadobnou cestou ? x-)
Odpovedať
dominikaaa urcite to dobre dopadne :-) kedze som len zaciatocnik vo vybavovackach, vcera ma v spravach vydesila info, ze potvrdenie o tom, ze nie som vydata v SR nevydavaju....tak to je pekny "prusvih" :) snad ich ukecam na to potvrdenie, ze take potvrdenie sa nevydava a cestne prehlasenie a bude to stacit :-) dakujem za ponuku....na rozdiel od teba som si takmer ista, ze ju vyuzijem :-D Miesto este nemame, lebo to som povedala, ze bude az druhe, co ma zaujima :-D Takze do miesta sa idem pustit tak o dva tyzdne :-D (totiz este aj externe studujem a este ma caka posledna skuska...potom uz nic nebude branit tomu, aby som sa naplno venovala len zariadovaniu svadby)...A Spanielsko bude prva cast nasej svadobnej cesty. Druha cast je Nigeria...vraj ma chce velmi velmi spoznat moja svokra...aj ked mam mierne obavy :-D mamy zvyknu byt citlive na vsetko okolo ich synov...tak snad ju nesklamem uplne....a chcem spoznat kulturu mojho skoro manzela...dost ma fascinuje :-)
Odpovedať
Profilova fotka
petulkaf pozerala som vcera tiez tie spravy.. My sme sa stretli s rovnakym problem, lebo greci tiez vyzaduju toto potvrdenie (vola sa to nejako ze potvrdenie o sposobilosti na sobas = ci sme slobodni...). Avsak naozaj sa to da riesit tak, ze ti matrika vyda potvrdenie, ze tamto potvrdenie o sposobilosti sa na Slovensku nevydava , ale ze sa da nahradit cestnym prehlasenim. Tak sme potom isli k notarovi a nechali sme si overit cestne prehlasenie, ze sme slobodni a potom overit apostilou ... Nase velvyslanectvo v Grecku to konzultovalo priamo s matrikou na Santorini a dohodli sa, ze nam to budu akceptovat...tak verim, ze hej ;-) Ale je fakt, ze je to od veci, lebo miesto prekladu a overovania jedneho dokladu, budes musiet riesit doklady dva ]-( Inak k tym vybavovackam, este ta bude cakat mnoho "prekvapeni" :-N Aj preklady, aj poplatky za apostily nie su najlacnejsie....Ale da sa to vsetko zvladnut ;-) Inak ta vasa svadobna cesta vyzera zaujimavo x-) , velmi sa mi paci ten napad...
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?