Aké doklady potrebujem na svadbu v zahraničí?

zdravim vospolok, mam niekolko otazok. takze s drahym sme sa vcera dohodli, ze by sme sa mohli vziat. nechceme pozyvat nikoho, len svedkov. zijeme v UK a tu sa aj chceme vziat. zistili sme, ze skor ako o 16 dni to nejde, treba im poslat oznamenie. tak asi niekedy v decembri. no a moje otazky: - ked budeme chciet, aby nam sobas uznali aj na sk, robili ste to niektora cez velvyslanectvo? nechce sa mi kvoli tomu cestovat na slovensko - ak by som si nechala 2 priezviska, mozem pouzivat ktore sa mi kedy hodi alebo musim v uradnom styku obe? - co vsetko musim na slovensku menit a dokedy? musim nieco aj keby som si priezvisko nechala povodne? (nie som rozhodnuta, co s tym priezviskom) - kolko ste dali penazi za obrucky? - vydavali ste sa niektora v UK?
Odpovedať
@anglicanka1981 ahoj, tiez zijeme s manzelom v uk, rozhodli sme sa tiez pre sobas mimo sr, ale v cudzine, co sa tyka sobasneho lista, my sme ho riesili az po pol roku ked sme sli na dovolenku na slovensko, nechali sme si ho iba zlegalizovat, otazka 10 minut vypisania papierov a oni si to vybavili za 3 mesiace v BA, pokial zijete v uk moze vam byt jedno ci je to registrovane na slovensku, podstatne je to tu, tu platite poistne, dane, dostavate prispevky .... - moj nazor, neviem ci aj legalny :-N priezvisko som si nechala, z praktickeho hladiska, netuzila som po manzelovom priezvisku, niekto po tom lipne, zalezi od teba, kazdopadne nemat ho je bezproblemove, nic som nemenila, ked tak uz uvadzam stav v papieroch vydata, tiez to nejako neriesim, ziadne prispevky neoberam od ktorych zavisi stav a sefa som v praci prosila nech my to zmeni aj vo vyplatnych paskach, neviem ci je to vsetko legalne spravne ale zatial ma nikto nenahana a na slovensku som ich este ja obtazovala ze som im nahlasila zmenu mojho stavu na matrike, takze neriesim :-) kaslem na slovensko, svoj sobasny slovensky list som nikdy nevidela a to som vydata viac ako rok :-D
Odpovedať
@dodorka jediny problem myslim je, pokial mas este trvaly pobyt na Slovensku a menis po svadbe meno- novy pas 9s novym menom) ti vydaju iba ak mas novy obciansky, a na novy obciansky potrebujes slovensky sobasny list; alebo mozes cestovat pod starym menom na stary pas :-)
Odpovedať
@candyfloss z tohto dovodu som si meno nechavala svoje 8-) ja dufam ze nic viac po uradoch sa riesit nemusi, a ako som pisala tak na matricnom urade boli este urazeny ze ich obtazujem z takou blbostou ako ze chcem slovensky sobasny =-) vela nechybalo a tej nie moc milej pani by som nepekne vynadala za to jej arogantne a sproste spravanie, nakoniec este do mna zhukla ze preco som sa nepodpisala svojim novym priezviskom a ja jej z usmevom ze si svoje nechavam :-D a ona ze to musim mat v papieroch tak vypisane a zacala ich prezerat.....aha aha no dobre to je vsetko
Odpovedať
@dodorka to si zas narazila na niekoho, kto sa zle vyspal :-| bohuzial sa to na uradoch stava casto- som zvedava ako dopadnem, snad to bude v pohode- ja som mala trosku problem tu, lebo mi nechcu vypisat vsetky makcene a dlzne, vraj oni maju povolene podavat ich iba na niektore pismena :-D tak uvidime ako to bude na sobasnom liste vyzerat, uz sa tesim :-D
Odpovedať
@candyfloss tak to prajem vela stastia, snad ti to az tak moc nedodrbu :-| sorry za vyraz, ako chapem ak to nemaju povolene, nepoznaju to tak co narobime, ale ta ochota a milost stoji za to , ved ak ich nebavi ich praca mozu dat vypoved na jej miesto caka dalsich 100 ludi, ach a to v january idem na slovensko, nieco si este vybavit v bankach a poistovnach, uz sa tesim :-( :-N to bude pohroma 8-(
Odpovedať
Dakujem za reakcie Dodorka. My chceme rovnake priezvisko. Kvoli buducim detom. Pripada mi jednoduchsie, ked ma cela rodina rovnake priezvisko. Tiez nechceme v UK ostat navzdy. Tak momentalne riesim co s tym -ova. Mne sa celkom paci jeho priezvisko aj bez -ova, ale to by asi na SK neprezili. Len teraz neviem ako to je, ked sa budeme brat tu v UK, ci mi to -ova daju alebo az pri tej legalizacii. A ako citam candyfloss, tak este tie blbe dlzne, makcene nemame ani jeden :D Zlegalizovat to chceme, lebo mame aj nejaky majetok na SK a neviem ako by to bolo napr s dedicstvom, keby sa nieco stalo.
Odpovedať
@anglicanka1981 -ova ti tu urcite nedaju, pre nich to nie je rovnake priezvisko, ale pri ziadnosti o slovensky sobasny list ti to -ova bud pridaju automaticky, alebo budes musiet vyplnit jednoduche tlacivo/ziadost o zmenu- spytaj sa na urade, ked si budes ziadat o slovensky sobasny a az po ziskani slovenskeho sobasneho si budes vediet vybavit obciansky a pas, takze na nich uz budes mat priezvisko s -ova alebo ako sa rozhodnes :-)
Odpovedať
Candy, dakujem. Aj som si myslela, ze to tak bude. Tak to spravime tak, ze nebudeme sa ponahlat, bookneme ten appointemnt na niekedy v januari, sobas moze byt potom a zlegalizovanie vybavime cez ambasadu a tie 3 mesiace prejdu kratko pred tym ako pojdeme na Slovensko na dovolenku. Vtedy mozme vybavit doklady. Inak tie co maju klasicku svadbu, nie je im luto penazi? Mne sa nepaci uz tych par stovak, co nas vyjdu naklady na sobas s 2 svedkami.
Odpovedať
@anglicanka1981 Co sa tyka penazi, je to o prioritach a o tom, aku svadbu chcete vy. Ak snivate o malickej, intimnej svadbe; je zbytocne vyhadzovat kopu penazi za velku. Ale pre niekoho, kto snival o velkej princeznovskej svadbe s kocom a na zamku, to za to stoji. Je to o type cloveka. Rovnako ako v inych diskusiach sa rozobera, ci ma byt zasnubny prsten drahy, alebo staci lacnejsi (komu ako). A to iste v zivote; niekto chce mat najnovsi model auta/najnovsi trend v mode/ kabelky/elektronika atd; a pre niekoho su to zbytocne vyhodene peniaze... My sme si najprv svadbu vysnivali- sadli sme si po zasnubach, porozpravali sme sa, co by bolo idealne, potom sme zobrali do uvahy, co by chceli nasi rodicia a snazili sme sa vtesnat niektore z ich predstav do nasich planov, aby to vyhovovalo vsetkym, a nakoniec sme si to zratali, nieco sme poskrtali, nieco sme pridali...a myslim ze zaplatime presne za to, co chceme, takze pre nas to vyhodene peniaze nie su... Som zvedava aky maju nazor ine nevesty... ;-)
Odpovedať
Candy, ja viem, ze je to o priroritach. Ale naozaj si neviem predstavit, co by som musela mat za prioritu vyhodit tolko penazi za 1 den. Navyse, ked mladi ludia na Slovensku obvykle nemaju ani kde poriadne byvat, pripadne maju hypoteku. Je to pre mna taka nechopitelna prirorita. My berieme svadbu viacmenej ako pravny akt, ale obrucky by sme chceli. Radsej pojdeme na dovolenku ci prerobime byt. Zasnubny prsten som mu zakazala uz davno. Ale my sme zas spolu uz cele veky a davno mame spolocne peniaze. Riesim to asi preto, ze mam mierne vycitky svedomia voci rodicom. :-)
Odpovedať
@anglicanka1981 Ked sa nad tym zamyslim takto prakticky, je to vela penazi za jeden den. Ale kazda oslava nieco stoji pocnuc narodeninovymi, kto ma rad oslavy, povazuje za dolezite takyto krok poriadne oslavit...a otazka, odkial na to mladi luda maju- niektorym svadbu platia rodicia, niektori nasetria, niektori vyhraju v loterii.. :-D Keby som nemala kde byvat, urcite by sme neplanovali svadbu, aku chystame teraz; nastastie byvat mame kde, a byt prerabat nepotrebujeme, tak nasou prioritou je planovanie svadby... ;-) keby sme boli v inej situacii, nemali pracu, alebo mali dve male deti, alebo....rozmyslali by sme urcite inak Ja som zasnubny nezakazala, ani som si ho nevypytala- bol mi ponuknuty a ja som ho s radostou akceptovala :-D Co sa tyka vycitiek voci rodicom, ked pojdete na Slovensko, zoberte rodicov (a surodencov ci najblizsich ludi) niekam na obed, kde im mozete oznamit novinu a oslavit- nemusi to byt nic drahe, ale bude to oslava vasho manzelstva, myslim, ze rodicia sa budu tesit...ja viem urcite, ze nasim by sa nepacilo (rovnako ako snubencovym rodicom), keby sme sa zobrali bez nich, ale mam kamaratky, ktore to tak urobili, a vztahy v rodine to nijak nezmenilo k horsiemu... Urobte si svadbu/sobas presne tak, ako chcete vy dvaja :-) tak je to najlepsie a bude sa vam na to najkrajsie spominat
Odpovedať
Candy, problem je ten, ze ja neznasam oslavy a uz vobec nie byt stredobodom pozornosti. Ale uvidime, budeme to riesit potom. Nie je to len o peniazoch. Ine by bolo keby sme boli spolu rok, kazdy byval u rodicov a svadbou by sme sli spolu zit. Ale my spolu uz zijeme dlho ako manzelia (nijaky rozdiel v tom nie je). Sobas asi bude na 10te vyrocie. :-) Lahko sa to bude pamatat. Chapem ,ze ked ma niekto rad oslavy a ma kopec penazi, ze spravi velku svadbu. Ale naozaj casto vidim ,ze sporia na to a potom budu splacat hypoteku dalsich 20 rokov, pritom ta svadba ich stoji slusnu cast hypo. Ale nesudim, kazdeho vec. Len premyslam, ze ci moji rodicia uz pochopili moje zmyslanie alebo budu sklamani. Chceme to vsetkym oznamit az po, aby nam nehrali na city. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anglicanka1981 potom to mas vyriesene, bolo by naozaj abytocne robit svadbu, ktore je uplne proti tvojim predstavam, len aby si urobila po voli ostatnym; my sa berieme kratko po osmom vyroci, co je tiez dost, ale my mame oslavy radi, a stredobodom pozornosti- to ti poviem po svadbe, ci sa nam nim pacilo byt :-D A ty si uz rodicom spominala, co zamyslate? Vyjadrili sa niekedy k vasej svadbe? A o moznosti, ze rodicia pridu sem si nerozmyslala? Stale to moze byt malicka svadba v kruhu najblizsej rodiny? Ci sa skor tomu chcete vyhnut?
Odpovedať
No ja to mam vyriesene ,nastastie drahy je rovnaky ako ja. Zhodli sme sa uz davno. Rodicom som nic nehovorila a chcem az ked bude po tom, aby fakt nehrali na city a nechceli prist. Lebo potom aj jeho rodicia. Potom aj surodenci. Potom aj stari rodicia. Potom aj ten a tamten a hned tu mame 20 ludi a to sme sa este nedostali ani k sesterniciam. Ja nechcem kvoli tomu ani dovolenku. Normalne prist v rifliach (nemusi byt doslova), podpisat papiere a ist niekam na veceru. Na druhy den do prace. A potom na dovolenku. Rodicom par rokov vadilo ,ze zijeme "na hromadke", teda viac starym rodicom. Ale uz sa zmierili. :-D
Odpovedať
@anglicanka1981 Tak ak mas v tom jasno, uz nad tym nepremyslaj. Rodicia si na to zvyknu (ked si zvykli aj na hromadku ;-)) a pripadne po prichode na Slovensko prichystajte malu oslavu/obed ako som spominala s najblizsimi.
Odpovedať
To preco mi premenovali temu? =-) Tak vdaka candy za rady. :)
Odpovedať
@anglicanka1981 som to skoro ani nenasla :-) daj mi vediet, ako pokracujete- ak budes potrebovat poradit, ozvi sa ;-)
Odpovedať
Candy, v januari mame termin na ten pohovor. Premyslam, ze mozno by bolo predsalen lepsie pozriet obrucky aj na Slovensku, kupit cez internet. Mam pocit, ze za rovnaku cenu dostaneme lepsiu kvalitu (viac karatov)
Odpovedať
@anglicanka1981 obrucky som na SVK nepozerala, takze ani netusim, ci sa oplati viac ich kupit tu, ale ked uz budes na Slovensku, urcite sa poobzeraj, za to nic nedas :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anglicanka1981 ahoj, ja sa vydavam v septembri na sk, moj buduci je z uk a bude musiet doniest potvrdene a prelozene vsetky doklady o narodnosti, sposobilosti, trvale bydlisko a vierovyznanie. to vsetko nesmie byt starsie ako 6 mesiacov. tiez sa nam nechce na sk tak casto cestovat kvoli dokladom, kedze byvame vo Svedsku a lety odtialto su drahe a komplikovane. ale vsetko vsak musime vybavit face to face a podpisom. Budeme mat katolicku svadbu v kostole a bude to platne vsade. Pripravu budeme mat v uk, lebo tu vo svedsku je protestanska viera, takze asi by nam to na sk neuznali:)) A obrucky myslim, ze su na sk lacnejsie. alebo v cr. my mame nastastie priatela zlatnika v uk, tak nam ich vyrobi, co nam ulahci chodenie po obchodoch, atd. kde presne v uk byvate? uz mate vsetko vybavene?
Odpovedať
Lovik, no vy to mate komplikovane :-) My chceme len svadbu s 2 svedkami na urade a obaja sme Slovaci a zijeme v UK, takze je to jednoduche. Potrebujeme len pas a proof of address a potom to zlegalizujeme, co sice potrva, ale da sa viacmenej postou. Takze booknute mame, co treba. To mate super, ze mate priatela zlatnika. My este nevieme, drahy mozno ani nosit nebude, tak preto neviem, ci sa vobec oplati investovat. Najradsej by som kupila mne zlatu a jemu striebornu. :-D Candy, pozrieme, ak bude cas, budeme tam viacmenej cez sviatky, ked su zatvorene. Pozerala som,ze objednat cez internet.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Ahoj Chcela som sa opitat ohledne mojho pritele on pochazi z Pakistanu a chcela some vedet cibi som mala stim problemi n.a. Sk :-|
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Kocky nechce sa mi citat cela diskusia budem mat svadbu vo FR co chcu odomna doklad ze som nebola zosobasena na SVK kto mi to vyda, kde si to mam pytat na matrike? co k vybeveniu tohto dokladu potrebujem, moze mi to vybavit aj mamina ktora ma generalnu moc na SVK, dakujem velmi pekne
Odpovedať
@mimi73 http://www.mojasvadba.sk/svadba-v-zah...
Odpovedať
..milé žienky nenachádza sa tu nejaká,ktorá si berie alebo si zobrala Američana?..neviem čo je výhodnejšie a jednoduchšie..či sobáš tu na SK alebo v USA..navyše ten môj je príslušníkom Amerických ozbrojených síl takže absolútne netuším čo to bude všetko obnášať..prosím neviete mi poradiť?..ďakujem pekne..
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi73 ja budem mat svadbu v Spanielsku a tu mi povedali na nasom velvyslanectve, ze oni mi to vydaju a priamo v Spanielcine, a poplatok je len 10 eur. Moja mamina sa pytala u nas a zda sa, ze ten papier u nas nevydavaju. Daju ti vraj len nejake potvrdenie, ze ho nevydavaju a musis napisat cestne vyhlasenie. Ale skus si zavolat na to velvyslanectvo. Rodny list, apostilovany, mi vyzdvihla mamina a nepotrebovala na to ani splnomocnenie.
Odpovedať
@maggie6 dakujem za odpoved som pisala na ambasadu tu v Parizi tak mi tiez vydaju doklad ze som nebola vydata , potrebovala som len vyplnit tlacivo,prilozit fotokopiu pasu, rodneho listu a 15 €urovy sek a to je vsetko tak pisem aj pre druhe dievcence, aby vedeli co a ako, treba pisat na slovensku ambasadu prislusneho statu a oni vam to vydaju.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimi73 tak to potom nie je mozno ani take zlozite ako sa na prvy pohlad moze zdat. No asi to zalezi aj od samotnej zahranicnej krajiny, ze? Ci vsetky budu mat rovnaky postup?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?