Veriaca + neveriaci

Ahojte, som tu nova. S priatelom planujeme svadbu no vobec nevieme kde zacat. Co vsetko treba zacat vybavovat? Prvy problem je ze ja som veriaca a priatel neveriaci. Priatel nieje proti svadbe v kostole. je to tazke vybavit ked je neveriaci? a ako dlho to vybavenie asi trva? Musi sa aj on podielat na nejakych naukach? Dalsia vec ktora nas trapy je ze tam chceme mat iba rodicov a surodencov. Ako sa to robi s ostatnou rodinou? Oznamuje sa to predom ci az po svadbe? Obaja neznasame byt stredobodom pozornosti.. narodky by som najradsej neoslavovala. ako oslavy mam rada ale nie to ,aby ja som bola stredobodom pozornosti. ani kameru nezmesiem. chceme fakt len obrad a potom nejake posedenie. bojime sa ze sa rodina urazi, nevieme ci to mame tajit alebo rovno povedat ze robime malu svadbu a hotovo. dakujem za rady
Odpovedať
@hrozienko12 my sme zacali u knaza. Povedali sme aka je situacia (manzel je pokrsteny,ale odmieta Cirkev i nabozenstvo). Povedali,ze si vazia uprimnost, dali nam podpisat papier(nie hned na prvom stretnuti)- on sa zaviazal,ze nebude branit vo viere mne ani detom,ja,ze budem deti vychovavat vo viere. Treba este dispenz od biskupa,ale to vybavoval farar a kedze my sme mali svadbu v katedrale, biskup bol doslova oproti cez ulicu. Inak neviem ako dlho to trva,ci to posielaju postou alebo nosia osobne.. potom sme riesili termin a miesto. Co sa tyka navok,bolo by dobre,ak by sa ich priatel zucastnil,nie su to hodiny nabozenstva,je to prakticke o manzelstve,komunikacii,problemoch... My sme boli cez www.domanzelstva.sk ale dohodnite sa i s knazom kedy,akou formou.btw.manzelovi sa ten kurz pacil. Kedy cca chcete termin? Bratranec mal taku mini svadbu,nachystali vsetko za 3 tyzdne,nikomu nic nepovedali,okrem pozvanych,potom doniesli tortu,vino,posedenie na chate. Alebo vsetko pekne postupne planovat verejne,ale s tym,ze je to iba v malom,no mozu prist na obrat. Al nikomu nic nepovedat a tym,co poviete/ pozvete zaviazat mlcanlivostou a oznamit az po svadbe. Je to na vas,no porozpravajte sa o tom i s rodicmi. A potom,ked uz budete mat termin / miesto, dalsie veci,podla toho,co vsetko chces. Saty/ oblek, obrucky (rataj i 6-8 tyzdnov pri vyrobe), fotograf,dj?, kolace,tortu,alkohol. A samozrejme oznamenia.
Odpovedať
@hrozienko12 Ahoj :-) U nás je situácia takmer rovnaká. Kňazovi taktiež úprimne povieme, že snúbenec verí v "niečo vyššie", ale Cirkev nie. Svadba bude tiež malá. Všetci o tom vedia, väčšina to vzala zle :-D ale to je mi jedno... len sa mi potvrdilo, že im nejde o to, že my dvaja sme šťastní, ale o módnu prehliadku. Aspoň sú s tým oboznámení a kým tá svadba bude, možno ich to aj prejde :-p Povedali sme im to preto, aby mohli tí, čo chcú, prísť na obrad. A poviem ti, teraz vidím skutočné povahy :-)
Odpovedať
@garganel myslím, že nemáš pravdu, s tým, že by si nevzala neveriaceho muža. Ja som tiež neveriaca a drahý je veriaci, ale nevymenila by som za nič na svete. A viem, že ani on mňa. Všetko je o to chápaní a kompromisoch ;-)
Odpovedať
@garganel ahoj... no neuraz sa ale neviem odkial si to vyhrabala.. asi nepoznas bibliu.. aj jezis cely zivot zasvetil neveriacim.. a snazil sa ich presvedcit o viere.. moj priatel tak nebol vedeny... ale to ze ma niekto krst, birmovku alebo ze sedi kazdy vecer v kostole z neho este nerobi nejakeho lepsieho cloveka.. priatel si cti rodicov, nekradne, nezabija, nepretahuje pol sidliska... ak by som to tak mohla brat tak je vychovany tak ze sa sprava podla desatora akurat neveri v boha.. a s tym mestskym uradom.. priatel ma nechce obmedzovat vo viere, aj dcera je pokrstena a nemal s tym nikto problem ze on je neveriaci... ale podla Teba by sme sa maly asi rozdelit na veriacich a neveriacich a bavit sa len s ludmi ktory patria do nasej skupiny.. ci?? ja som chodila na cirkevnu skolu a musela som prestupit.. vies preco? lebo chalani tam palili macky a urazali kazdeho kto isiel okolo.. bili dievcata a ani ja som sa nevyhla tomu ze si ma pockali.. dokonca par chalanov ktory chodili na tu cirkevnu a dokonca maju vsetky sviatosti tak ma problemi so zakonom.. to je spravne?? ale to ze moj priatel neveri v boha ale prava sa tak ako chce aby sa aj k nemu ludia spravali a nevadi mu ze ja som katolicka a ze v nedelu idem do kostola alebo ze chcem mat pokrstene deti to je straaasne zle.. asi by som ho po tych 8 rokoch co sme spolu mala pustit k vode.. ze?
Odpovedať
@maria117 ahojky, dakujem za odpoved.. no my by sme to chceli zaciatkom augusta.. ja sa nechcem predvadzat ze kto bude mat lepsiu tortu, lepsieho kameramana a podobne keci.. chceme obrad a potom grilovacka.. ziadne ceremonie.. ani ja ani priatel niesme s tych ktorych by to bavilo.. a tvojmu bratrancovi sa to podarilo za 3 tyzdne vybavit v kostole? @pomme ahojky, drzim vam palce, a kedy chystate svadbu?
Odpovedať
@hrozienko12 najskôr civilný sobáš vo FR (drahý je Francúz) a potom niekedy október - november na SK cirkevný sobáš :-) a vy?
Odpovedať
@hrozienko12 no na faru treba ist cim skor, optimum je tak minimalne 3 mesiace pred svadbou (ale kazda fara to ma inac, kde nie je vela sobasov staci aj kratsi obdobie)... je to kvoli tomu, ze ked treba dispenz, tak aby sa stihol vybavit (trva to okolo mesiaca) a potom treba cas na nauky. tie sa daju spravit aj v univerzitnom pastoracnom centre (vo vsetkych univerzitnych mestach) a tam to trva vikend.
Odpovedať
@hrozienko12 čo sa malej svadby týka-treba každému povedať,že robíte malú svadbu v kruhu rodičov a súrodencov.Keď budete dávať oznámenia,treba prehodiť,že veď vieš,je to len malá svadba(to aby nezabudli) a máš po starosti.Kto to nevie pochopiť,jeho problém.U nás to každý zobral normálne,nikto sa neurážal :)
Odpovedať
@hrozienko12 Ak bude svadba len o rodičoch a súrodencoch, nikto sa nemôže cítiť urazený. Skôr sa ľudia urážajú keď pozveš jedného napr. bratranca a druhého nie... a podobne... blízkej rodine môžeš vysvetliť už pred svadbou spolu s darovaním oznámenia a známym dať oznamko až po svadbe :) ináč čo sa viery týka, poznám niekoľko veriacich ľudí (aj mužov, aj ženy), ktorí časom neveriaceho partnera opustili. Príliš im vadilo, že s nimi partner nežije v kresťanskom duchu, prenášalo sa to do rôznych oblastí života.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, pokiaľ sa máte radi a ani jednému z vás nevadí, že nezdieľate spoločný názor na Boha a cirkev, tak sa nie je čoho obávať. Je to o tolarancii a rešpektovaní sa. My sme na tom podobne, akurát, že ja som neveriaca a nechcem mať s akoukoľvek cirkvou nič spoločné a snúbenec je veriaci. Súhlasila som, že budeme mať sobáš v kostole, nie sú s tým problémy, lebo som pokrstená ako katolíčka aj keď kostol navštevujem len keď idem niekomu na svadbu alebo v horšom prípade na pohreb. Ale nikdy snúbencovi do týchto vecí nehovorím. Každý má právo rozhodnúť sa čomu a v čo bude veriť. Ja mu to nezakazujem a on mi to neprikazuje. A tak by to malo byť :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@garganel a to si ty, nie oni.....ja verim v boha, nie v cirkev, chcem mat krestansky obrad kvoli bohu...moj priatel je tiez neveriaci a suhlasil s krestanskym sobasom a? co myslis spolocny zivotny styl? to si niekoho nema vziat lebo nechodi do kostola? lebo podla mna spravne lrestanstvo je zalozene na tom aby si ludia pomahali, milovali sa, bol dobri k druhym. Na to nepotrebuje mat oznacenie krestan a ani v nicom verit a nas zivotny styl je taky isty. PS Milujem ludi co chodia spinat ruky od kostola kazdu nedelu, a v zivote sa spravaju ako uplni burani. Boh chcel lasku, nie rozdiely kvoli viere.
Odpovedať
@garganel nechcem sa do toho veľmi miešať, ale nedá mi to. Ako si sám povedal, TY si to nevieš predstaviť @hrozienko12 zjavne áno, keďže si chce svojho drahého vziať. Takže ak sú oni dvaja s tým stotožnení, vedia sa tolerovať a žiť napriek všetkému spolu, tak v čom je problém? Ona sem neprišla po súhlas ani po radu, či je to ten pravý, len chce vedieť ako to prebieha v takomto prípade. Btw ja som z neveriacej rodiny z matkinej strany, mama ateistka si vzala katolíka, to isté bratranec vzal si katolíčku a sú spolu šťastní, majú deti a podobne. Môj priateľ je tiež silne katolícky založený, budúca svokra katechétka, jej brat kňaz...A nikto z jeho rodiny sa ešte nesťažoval, sme spolu šťastní a preto sa vezmeme. A ak Boh naozaj existuje, tak asi vie, prečo tých dvoch ľudí spojí, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
taketo sobase su uplne normalne, len nie kazdy knaz je ochotny takyto par zosobasit, su to sice vynimky, ale deje sa to. Staci vsak ked jeden je pokrsteny a ma vsetky tie nabozenske bludy absolvovane. My tiez sme taky par, ja nie som pokrstena, nikdy som ani len omsu nezazila, o cirkvi ako takej mam svoj nazor, ale atmosfera v kostole je jednoznacne krajsia niekde na komunistickom urade, aj ked to je samozrejme vec vkusu. Nam vysli v ustrety, obrad bude kratky, bez omse. Nauku vsak musime absolvovat obaja, ale to prezijem :) a gargamela ignoruj :)
Odpovedať
Profilova fotka
dúfam, že sa takými ľuďmi ako je garganel nedáš ovplyvniť alebo sa kvôli nim nebudeš trápiť. A milý @garganel to či ty chceš aby tvoja žena prisahala/neprisahala, podpísala/nepodpísala čokoľvek nás ver mi, že absolútne nezaujíma :) A pokiaľ posudzuješ človeka podľa toho akú ma vieru alebo či nejakú má tak mi je ťa úprimne ľúto, lebo fanatizmus v akejkoľvek podobe je spoločnosti a ľudstvu veľmi škodlivý ;)
Odpovedať
@pomme my by sme chceli v auguste, dufam ze sa vsetko stihne ;) @axia007 pekne si to napisala, vzdy to je o respektovani a nie len vo viere ale aj ked ma niekto nejake zaluby a cokolvek ine.. vztah moze byt len vtedy dobry ked si dvaja ludia sadnu a respektuju sa. @garganel ja ti tvoj nazor neberiem, ty si to predstavit nevies a tak ti drzim palce aby si si nasiel niekoho kto zdiela rovnaky nazor a aby ste boli stastny.. bohuzial (pre teba) ja som stastna s tymto chlapom a je mi jedno ci je alebo nieje veriaci, za tych 8 rokov co sme spolu a z toho 5 rokov spolu zijeme sme sa len uistili v tom ze nam to klape a ked je priatel ochotny ist somnou specatit nasu lasku pred Boha tak ja som len stastna a nebudem od neho vieru ani vyzadovat a ani ho do nicoho tlacit ak to ide bez toho..ani biskup nema problem udelit dispenz a tebe to vadi.. poznam vela manzelstiev ktore boli bud v kostole alebo len na urade a nakoniec sa rozviedli.. stale je to o respektovani a aj ked boli obaja katolici alebo obaja neveriaci tak im to v niecom nevyslo.. nam to klape aj ked kazdy verime v nieco ine a cely zivot sa musime snazit respektovat a vazit si toho druheho.. tym ze budeme obaja katolici tak nas nebudu problemy obchadzat..a k tym rozpravkam o detoch ktore su zle.. ani krst ani birmovka a ani to ze nemas ziadnu vieru z nikoho nerobia lepsieho ci horsieho..snad uz moje rozhodnutie respektujes a ak nie tak je mi to aj tak jedno.. zi a nechaj zit @saintovci @zuziboo @foofee @axia007 dakujem, pekne ste to napisali, z toho chalana si nic nerobim, ma svoj nazor a ten mu neberiem.
Odpovedať
@hrozienko12 chodte urcite za knazom, povedzte ako sa vec ma, ze buduci manzel nie je veriaci, ale chce sa sobasit v kostole.. treba mu na to krst, prijmanie a birmovku. Neviem ci tieito sviatosti ma, ak nie, da sa to urobit aj v 1 sedeni, ale musi podpisat, ze bude zit krestanskym zivotom a vychovavat deti vo viere katolickej cirkvi.. A samozrejme pred tym krstom a ostatnymi sviatostami musi chodit na nejake pripravy, asi mesiac to trva. Zavisi podla mna na akeho knaza natrafote, V BA by som ti vedela odporucit velmi dorych a tolerantnych :D ktori nerobia problemy.. ovsem, podla mna, ak manzel povie, ze neveri v Boha, ani sa s nim nebudu bavit... Cirkevnz sobas mu povolia len ak veri, ale nema vsetky tie sviatosti.. je uz na Vas, ako to s knazom odkomunikujete. Co sa tzka rodiny na svadbe, moja sestra mala malu svadbu, oni, ja, rodicia a svedkovia. Celej rodine sestra dopredu oznamila, ze bude svadba, priniesla im zakusky a vino s tym, ze si zelaju len svadbu v kruhu rodiny. nebol ziadny problem, nik sa neurazil, Skor sa podla mna urazia, ak im to neoznamis, alebo oznamis az po svadbe. a co sa tyka @garganel z neho si nerob tazku hlavu, poviem ti len jedno slovo k nemu / fanatizmus. Tiez som chodila s takym cirkevnym fanatikom, dokonca som ppodla jeho prspevkov zacala uvazovat, ci to nie je on :D lebo stale sa odvolal na nejaky spolocny zivotny styl a ako chce mat za manzelku len pannu, sex az po svadbe, maximalne bozk, no a poviem ti, ze sice som veriaca a vobec sa za to nehanbim a bola som ochotna toto vsetko akceptovat, psychicky to bol taky klamar, vydierac a lakomec... \klamal mna, seba i cele okolie. Zgrlosil peniaze na mne a radsej ich hadzal do zvonceka.. no fuj, az zima po mne chodi, ked si na to spomeniem.. Nakoniec on zostal ten, co stale hlada slecnu dokonalu, krestansky zalozenu a sem tam mi napise, ako mu chybam a chce ma spat. Tazke nad takymi ludmi sa treba pousmiat. Drzim Vam palce.
Odpovedať
@kythos21 Prepáč, ale nie je pravda, že neveriaceho pošlú z kostola preč. Ani to, že je nutné, aby mal sviatosti. Všetko závisí od toho, na akého kňaza narazíš. Pokiaľ viem, tak je vtedy sobáš bez omše (ale toto neviem na 100%). Každopádne je nutné, aby jeden z dvojice bol veriaci a mal krst a prijímanie - ani birmovka nie je povinná pre uzavretie manželstva. @hrozienko12 Držím palce pri vybavovaní a nech ste spolu šťastný. :) A k fanatizmu - jedna vec je viera v Boha a druhá vec je príslušnosť a hlásenie sa k cirkvi. V Boha verím, ale v cirkev ani jednu a práve preto sobáš v kostole mať nebudem. Horšieho človeka to ale podľa mňa nerobí zo mňa.
Odpovedať
Profilova fotka
@kythos21 na uzavretie manželstva v katolíckom kostole nepotrebuješ birmovku...ja ju nemám a ani mať nemienim a nikto s tým nemá žiaden problém ;-) jediné čo je potrebné je aby jeden z manželov bol pokrstený...nič viac!
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
necitala som vsetky prispevky, ale pridam nasu skusenost. Ja som len pokrstena, ale neveriaca, nasi mi dali moznost vybrat si v co/koho verim. Manzel ma vsetky sviatosti, bol vedeny k viere, ale po jednej silnej skusenosti v puberte si spravil nazor na Cirkev a zacal sa prezentovat ako neveriaci....napriek tomu sme mali svadbu v kostole....kvoli svokrovcom, ktori su velmi silno veriaci a neprezili by , keby sa ich jediny syn zenil na urade. Ukamenujte ma tu vsetky, ALE z ucty ku svokrovcom (nasim bolo jedno kde sa vezmeme) sme absolvovali nauky a v tom kostole sme sa vzali. Z nas neubudlo, svokrovci maju srdce na svojom mieste....tym som chcela povedat, ze vsetko sa da vybavit :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?