Treba dať organistovi na svadbe odmenu?

Profilova fotka
Srdečne zdravím všetkých užívateľov. Moje meno je František Beer a pôsobím ako organista ( vyštudoval som odbor cirkevná hudba na konzervatóriu v Košiciach a na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave ). Čítal som si rôzne vaše diskusie o hudbe počas svadobného obradu a o tom, či je organista platený z rozpočtu kostola alebo nie. Nedalo mi to a tak som sa rozhodol uviesť veci na správnu mieru : Povolanie organista ako také na Slovensku neexistuje. Organistov na plný úväzok zrátam na prstoch dvoch rúk, všetci ostatní túto službu robíme ako záľubu s naozaj mizerným ohodnotením - v priemere 3,32 € za jednu odohratú svätú omšu. Je to naozaj málo, ak si predstavíme, že DJ na svadbe za 6 hodín účinkovania zapýta 250€. Sobáše nemáme zvyčajne honorované nijako, takmer vždy naša materiálna odmena závisí na dobrej vôli účastníkov sobáša. Je pravda, že mnoho organistov ( bohužiaľ aj profesionálnych ) vykonáva túto službu rutinne, na priemernej, ba až diletantskej úrovni ( vo vašich diskusiách sa často sťažujete na mizernú kvalitu hudby pri sobášnom obrade ). Ak teda máte čas, choďte si organistu vopred vypočuť - tak ako si vypočujte kapelu, ktorú pozývate na zábavu, klaďte vysoké nároky aj na organistu. Tým predídete tomu, že si vyberiete alebo vám bude pridelený organista, ktorý nevie zahrať ani svadobný pochod ( a bohužiaľ takýchto prípadov je veľa ). Ak však cítite, že hudba bola na úrovni a že je vhodné sa poďakovať, neváhajte to urobiť. Organista ako hudobník hrajúci "live", teda naživo, presedí najprv hodiny za nástrojom, pripravuje sa a ak bola príprava svedomitá, je to na jeho hre cítiť. Rovnako tak neváhajte za organistom zájsť v prípade že máte špeciálne požiadavky týkajúce sa výberu hudby. Tá ak vyhovuje liturgickým predpisom ( na túto tému sa chystám uverejniť samostatný príspevok ), je možné ju do sobášneho obradu zaradiť. Len pre porovnanie - v Paríži je oficiálne ( aj neoficiálne ) stanovená výška odmeny pre organistu pri sobášnom obrade na 100€. V nemecky hovoriacich krajinách je to veľmi podobné. No rovnako ako u nás, ani tam mnoho organistov nemá stanovený cenník a výšku odmeny necháva na vašej dobrej vôli. No skúste si uvedomiť, aký dôležitý organ je. Koľkí z vás si vedia sobáš v kostole predstaviť bez nádhery a slávnostnosti, ktorú obradu dodá kráľ hudobných nástrojov - organ ?
Odpovedať
Profilova fotka
P. S.: Samozrejme odmena 100€ za sobáš v našich pomeroch nie je absolútne reálna. Aj preto zdôrazňujem, že odmena, resp. jej výška je na ľubovôli každého z vás.
Odpovedať
@michael89 Tento prispevok sa mi velmi paci. Aspon sa clovek trosku dostane do obrazu. Ja si tiez pojdem vypocut organistku, ktora nam bude hrat, vopred. Mame vsak uz zajednany kostol aj pana farara, takze ak sa mi aj jej hra nebude pacit, asi si vela nepomozem, ale aspon sa na to psychicky pripravim :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 rokoch
Pekný deň František, až teraz som objavila tvoj príspevok. Zaujímalo by ma, či sa tá situácia v KE zlepšila, či si tam organistu vážia a či ho aj ocenia (samozrejme, teraz mám na mysli finančne). Len pre zaujímavosť - moja známa (tiež vyštudovala konzervatórium v KE) hrá na husliach, za svadbu (3 piesne) berie 140€ plus cesta. Takže tvojich spomínaných 100€ sa mi nezdá vôbec veľa. Ako sama vraví - obetuje tomu celý víkend, tak prečo by si nemala dať zaplatiť. Aj husle, škola, súkromné hodiny niečo stáli, tak prečo by to ten človek mal robiť za ,,pán boh zaplat"...
Odpovedať
velmi dobry prispevok, dakujem za info, urcite si ho pojdem vypocut 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?