Svadba v kostole s moslimom

Ahojte, dufam ze mi niekto pomoze. Prosim nepiste tu ziadne predsudky o tom aka je svadba s moslimom nebezpecna a tak. Uz som o tom pocula dost. Je to moje rozhodnutie a ked sa to nepodari bude to len na mna takze nemusite sa snazit. Prosim len normalni ludia najlepsie ktori maju nejake skusenosti. So snubencom planujeme svadbu ja by som bola.najradsej aby to bolo v kostole. Ked som to povedala mame ktora je v kostole varena pecena tak to.pravdepodobne nebrala vazne ale teraz ked som.sa jej spytala ze kedy pojdeme na faru tak sa ma opytala ci to myslim vazne ze ved mam len 23 rokov :D takze tam.prebehla vymena nazorov ale to uz neriesim. A tiez som si vypocula tie zname predsudky o moslimoch. Ale ako hovorim je to moje rozhodnutie. Takze som jej povedala o mojom bratovi a aka 'stastna' je s nim moja svagrina takze nikde nie je istota. Ma niekto nejake skusenosti ze co vsetko treba, ako dlho to bude trvat a tiez poplatky spojene s obradom. Dakujem.vam.velmi pekne. Velmi by mi pomohlo keby ste mali nejaku stranku so vsetkymi info. Tu je moj email petra.kazmerova@gmail.com Dakujem velmi pekne
Odpovedať
Profilova fotka
ahojky :) tak ja mám info od známej, ale najlepšie by bolo osobne sa opýtať, čo a ako... takže normálne spíšete na matrike sobášnu zápisnicu. S tou vyplnenou zápisnicou pôjdete na faru. Keďže je tvoj snúbenec moslim, podpíše prehlásenie o výchove detí. To prehlásenie je vlastne povolenie k sobášu, ktoré vydá biskupský úrad. A to je celé... neplatí sa nič, on nemusí konvertovať a vybavovať by si to mala čím skôr.
Odpovedať
na matrike sa plati 66 Eur poplatok za "papierovacky". ja si tiez beriem cudzinca, ale nie som si ista, ci to preto ten poplatok, alebo to plati pre vsetky sobasiace pary. v nasom pripade som ja katolicka a moj snubenec je kalvinskeho vyznania, takze presne ako pise miss_independent potrebovali sme "ok" od biskupa.
Odpovedať
Profilova fotka
@petraarifin Ahoj, jediny "problem" ktory by mohol nastat je co sa tyka podpisania vychovy deti. Ak chcete mat svadbu v kostole (predpokladam ze v katolickom) tak aby vam schvalili sobas katolik + ine vyznanie tak v tvojom pripade manzel musi podpisat, ze suhlasi aby deti boli vychovane v katolickej viere. Povolenie na svadbu v kostole ked si katolik berie ine nabozenstvo musi dat biskup. Takze urcite zajdite na faru s velkym predstihom. Na svadbu v kostole staci aby jeden dvojice bol pokrsteny. Nic viac netreba Neviem nakolko silno on praktizuje moslimsku vieru. Pokial ale ja viem, tak moslimovia maju povolene si vziat za manzelku akekolvek nabozenstvo, ale partnerka musi suhlasit, ze deti budu vychovane v moslimskej viere. Takze tu vidim tak trochu nesulad (pretoze obe nabozenstva si robia narok na vychovu deti v svojej viere). Opytaj sa snubenca, ci je ochotny pristupit na to, ze musi podpisat vyhlasenie o tom ze budu deti vychovane v katolickej viere. Ak by s tymto nesuhlasil, tak je pre vas najjednoduchsia cesta zobrat sa na urade. Tam sa tieto nabozenske veci neriesia.
Odpovedať
Ahoj, ako hovoria baby - toto povolenie sa vola DISPENZ, musi ho schvalit biskupsky urad, a vyhlasujete tam, ze ty ako katolicka, budes svoje deti vychovavat v kat. viere, das ich pokrstit,.. a tvoj muz podpise ze s tym suhlasi a nebude ti branit, alebo v tom zmysle.. My to ideme inak tiez riesit takto, nakolko moj drahy nieje veriaci, pokrstit sa neda, takze to pojde cez dispenz.. http://www.ke-arcidieceza.sk/wp-conte... takto nejako to vyzera
Odpovedať
No ono to s těmi muslimy asi nebude jednoduché. Zrovna čtu knihu Mužům vstup zakázán-pojednává o životě v Jordánsku. Muslim si může vzít nemuslimku, ale děti podle Koránu následují ve víře otce. Muslimka si nemuslima vzít nemůže,(vědomě by zastavila posloupnost svého rodu v islámské víře) jedině kdyby na víru přestoupil. Asi bude lepší vzít se na úřadě.
Odpovedať
@petraarifin presne ako ti radia,staci "len" dispenz. Mna zarazilo,ze si chcela ist za fararom so svojou mamkou. Spravna osoba, s kt by si mala toto riesit je tvoj snubenec. Bud tam chodte v case uradnych hodin al niekedy po omsi sa zastavte resp si dohodnite stretnutie telefonicky, ci mailom. My sme mali tiez dispez,ale za knazom sme chodili vzdy spolu.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte dievcata o mesiac si beriem moslima je albanec z macedonska sme spolu 4 roky a zijeme vo Svajciarku . Berieme sa na matrike v meste mojho bydliska , tiez som vzdy ako veriaci clovek tuzila mat svadbu v kostole ale co uz viem ze by sa to dalo moj snubenec je uplny svajciar zalezi aj to ako bol vychovavany a v akej silnej moslimskej viere. Tiez ma nenuti zobrat si ho a prestupit na jeho vieru a preto ani ja nechcem od neho svadbu v kostole aj keby ze ju stoj co stoj chcem tak by mi to schvalil ale naco ani matrika nieje zla a svadba z moslimom mi predsa moju vieru neberie a boh vidi ako zijeme a vzdy budem aj vychovavat nase deti k laske k bohu . Moj povedal je jedno ci to je BOH, ALAH, BUDHA vzdy verime v to iste v BOHA a nikde v zivote nemame istotu ze katolik mi bude lepsi manzel a on nema istotu ze moslimka mu bude lepsia zena ako ja. Taze tak
Odpovedať
Profilova fotka
Baby, ak sa jedna uz len o tu svadbu v kostole, ja mam civilny sobas v kostole v skanzene v Pribyline, aj to jemozno jedno z rieseni, aj sobas, aj kostol!
Odpovedať
Dakujem baby strasne pekne. Pre maria117...riesime to samozrejme spolu, len na Slovensku som teraz len sama, pominule dva razy sme boli spolu ale tentokrat sme si neskoro vsimli ze mu na konci jula prepadne pas takze on zostal doma. Chcela by som svadbu niekedy v aprili 2014 takze az tak to nenahli chcela som hlavne treba ze co treba. Prideme spolu teraz v septembri a teraz vdaka vsetkym ktori prispeli do diskusie uz budem vediet co a ako a potom este na Vianoce prideme a dufam ze to uz bude vsetko aj s terminom a aj s hlavnymi pripravami ako kto pride kde to bude a tak. :) Moj nastavajuci nema problem s nicim dokonca aj do kostola ide so mnou a zatial po 3 rokoch nepovedal na to ani slovo takze dispenz akoby bol uz podpisany. Dakujem vam este raz velmi moc.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Ahoj, nemám žiadnu radu, len také "malé povzbudenie". Moja kamarátka je katolíčka a už asi 10 rokov je šťastne vydatá za moslima, majú 3 deti. Vôbec nemajú život ako sa všeobecne vie o takýchto manželstvách. Dohodli sa ako civlizovaní ľudia, že on ostane moslim, ona katolíčka. Pri deťoch urobili kompromis - sú pokrstené a chlapci aj obrezaní. Keby mal manžel moslim robiť šibalstvá, asi by sa už za 10 rokov prejavili. Ale svadbu mali na úrade. Dúfam, že aj tebe sa takto bude dariť. Nikde nie je napísané, že katolík + katolíčka = dokonalosť! :-)
Odpovedať
@garganel ja nesudim ludi podla viery, lebo je sloboda vierovyznania, ale trafil si klinec po hlavicke :-D a potom tu slovenky vyplakavaju, co sa im stalo a ze im "cudzinci" beru deti. ako niektore veci su nepredstavitelne pre nas, plati to presne aj opacne. @mirinda007 no ja zase z mojho okolia poznam uplne opacny pripad... nejdem to tu rozmazavat, len v skratke: najprv idylka, potom pohroma....narodnostou je myslim arab, nezije tu vobec s nou, dojde asi 2x do roka a obcas jej urobi dieta - teraz ma 4, najstarsi ma tusim 13, najmladsia 4 roky. dana pani ma 2 zamestnania plus po vikendoch a neskorych veceroch este roznasa noviny, aby ich uzivila.... takze uplna rozpravka ako sa hovori. podotykam, toto vsak nemusi platit len pri moslimoch, ja osobne mam tiez jednu negativnu skusenost aj s nemoslimom (grekom) - iny kraj, iny mrav. ale ako sa hovori, 100 ludi, 100 chuti.... a ked vtacka lapaju, pekne mu spievaju sa vravieva. podotykam, ze toto je vysostne moj nazor, nikomu ho nevnucujem, tak prosim, aby ste ma za neho tu neukamenovali...dakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lienka.7 Ja som inak bola vždy toho názoru, že by som si nikdy nezobrala ani len Čecha (boli sme jeden národ), nie to ešte nejakého exotického. Ale zle môžeš dopadnúť rovnako so susedom z dediny Jankom, ako aj s Pakistancom Abduláhom... A rovnako s ním môžeš byť aj šťastná. Všetko je risk a krok do neznáma.
Odpovedať
@mirinda007 suhlasim :-D clovek nikdy nevie... len zase treba mysliet aj na to, ze pokial dany clovek pochadza z nej kultury, skor ci neskor nejake problemy budu/nastanu. a toto si mnohe baby v stave zamilovanosti proste neuvedomuju... a ako som napisala, potom placu na nespravnom hrobe - ergo este aj ked sa dieta nenarodi na SK, pripadne sa chcu potom rozviest a nevedia ako, resp. nemozu, lebo manzel niekdy zdrhne, atd., atd., nejdem to tu dalej rozmazavat. kazda ma predsa svoju hlavu a hlavne svoj rozum.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja viem, ze prave toto nechces pocut, ale pockaj so svadbou.....nic ti neutecie ;-)
Odpovedať
asi ste si niektori zle precitali zaciatok diskusie ....tato kocka vas vyslovene ziadala aby ste jej tu nepisali ziadne predsudky ani vase osobne skusenosti s moslimami ci arabmi, je to cisto jej rozhodnutie takze sa skuste vyjadrit k teme Ja som ti chcela este napisat ze okrem toho ze budete potrebovat vybavovat papiere kvoli kostolu ak sa chcete zobrat v kostole tak bude treba vybavit este nejake papierovacky aj pre matriku. Ak by si mala nejake otazky s postupu celeho tohto procesu kludne mi napis IP, moj manzel je tiez cudzinec, nie sice moslim, ale mozno ti v niecom budem moct poradit.....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahojte vsetci... akurat si pozeram na googli prispevky o tom aky je zivot s moslimov atd.... moj priatel je moslim a ja klasicky katolicka...nechcem prestupit ani nic podobne ale ani ma do toho netlaci... chcela by som len vediet ti co uz mate za sebou svadbu ako si dalej nazivate? najhorsie na tom je ze samozrejme vsetci si myslia ze som blazon ked som si nasla moslima ale ja si to nemyslim... rada by som pocula aj pozitivne nazory na zivot s moslimom ako len nadavky a odradzanie ktore je vsade...dakujem za info a prajem pekny den :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
S mojim manželom sa poznam 12 rokov. Manzelmi sme len 1 rok. Predsudky s islamom som pocuvala z kazdej strany, avsak nie je to otázka viery, ale kultúry. Iný je moslim z juhoslávie, iný zo Saudskej Arábie... atď. Moj je povodom juhoslovan, v živote v mešite nebol, nemodli sa, aj ked Boha často spomína. Kutúra dáva náboženstvu iný punc, preto netreba hadzat vssetkych do jedneho vreca. Ani katolik - nie je kazdy rovnaky. Ja sama za seba a svoj zivotny pribeh mozem povedat, ze to nie je otázka príslusenstva k Cirkvi, ale o tom, kto je aký clovek. O tom svojom "moslimovi" mozem povedat, ze krajsí žviot by som sotva mohla mat. Pozorny, rodinne zalozeny, nevymetá bary, nerieši iné ženy. Som unho vzdy na 1.mieste. Je to vidiet na mojej spokojnosti a zial aj na závisti okolia. Myslim, ze po 12 rokoch spolužitia by sa prejavila nejaká rozdielnost, pokial by to nabozenstvo bolo takou obrovskou prekazkou. 1 hodinu v tyzdni so mnou nie je (na omsi) - a aj tú hodinu trávim modlitbami a dakovanim, že som ho stretla :)
Odpovedať
Profilova fotka
@katarina6969 @petraarifin Sice s moslimom nie som, ale mame dobreho kamarata, ktory je z Iranu (vyrastal v Rakusku) a oficialne je moslim, aj ked podla toho vobec nezije. Odsudzuje zle zaobchadzanie so zenami a svojej priatelke by zniesol aj modre z neba, to skor ona s nim zameta ako naopak, takze ako mnohe uz napisali, dolezite je, aky je to clovek. Ako dlho ste spolu? Ja hovorim, pod tri roky vztahu, by som sa nevydavala, po troch rokoch vraj opadnu ruzove okuliare a u nas to bolo naozaj tak. Takze hlad na dlzku a kvalitu vasho vztahu, nedufaj, ze sa po svadbe nieco zmeni. Ak teraz zvykne obcas byt na teba zly, tak bude aj po svadbe, mozno este aj horsi. Ak mate krasny vztah a je to dobry clovek, nemas co riesit. I ked ja osobne by som sa v 23ke este nevydava, vydata si predsa cely zivot, tak si uzivajte, zabavajte sa, ked pridu deti, uz tu krasnu "samotu" vo dvojici nebudete mat a to si treba uzit a nie sa ponahlat ;-)
Odpovedať
My sme sa brali iba na urade v U.k kde aj zıjeme.sme spolu 6 rokov z toho 3 zobratı. A moj Manzel je uzasne starostlıvı,dobry a jeho turecka rodına je namna moc dobra. Vsetcı ma strasıilı,prehovaralı,urazalı ale ja som stastna ze ho mam;);)a nıkdy by som nemenıla;);)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte zienky, neviem ci tu niektora z vas este chodi ale ja som sa z modreho konika nejako dostala na moja svadba a nasla svoj stary prispevok. A kedze som uz tu, tak sa s vami podelim ako to cele dopadlo. @mikema vtedy co som pisala prispevok tak sme boli spolu tri roky. Dakujem vam velmi pekne za podporu aj za rady. Nakoniec to dopadlo tak, ze sme to vsetko dali konecne dokopy ale po velmi dlhej dobe sme sa vzali pretoze nastali problemy v jeho rodine ktore musel riesit, potom v mojej rodine kedy ma neskutocne podrzal a v podstate aj celu moju rodinu, bol so mnou v najtazsom takze po tomto som uz nevahala a v oktobri 2015 sme sa koooonecne zobrali v kostole. Takze pred svadbou sme boli spolu piaty rok, prezili sme vela vselijakeho a dalo nas to este viac dokopy. Nikdy na mna nebol zly, skor opacne ked mam pravdu povedat, jeho rodina je rozlezena po celom svete takze je viac naladeny na zapadnu kulturu ako na vychodnu. Svadba prebehla presne ako ste hovorili, vsetko sme podpisali, vybavili, on podpisali dispenz. Cakame nase prve babatko, krst je uz odobreny na fare kde som byvala, teda tam kde rodicia byvaju. Jeho rodina je super, je tam respekt z kazdej strany. Nikdy mi nic nezakazoval, neobmedzoval ma co sa tyka bravcoveho (prave som dojedla klobasku co mama doniesla), teraz pracuje 6 dni v tyzdni, niekedy 7, aby sme mohli kupit vybavicku pretoze setrime tiez na nase vlastne Byvanie, ku ktoremu sme uz velmi velmi blizko. Tiez dakujem Bohu ako @enve ze som ho stretla a nemenila by som za nic. Nikdy som nespozorovala ziadne varovne signaly no som stale v strehu keby sa nejake objavili. Nie som ten typ cloveka, ktory zostane i napriek tomu, ze vo vztahu je ignorovany, podvadzany, klamany...myslim ze som silna povaha, niekedy az moc. Takze zienky, ak si myslite, ze je ten pravy nebojte sa ale nikdy neuberte z narokov a realnych predstav o partnerstve alebo manzelstve.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?