Svadba v kostole, keď je partner rozvedený

Ahojte, s mojím priateľom chodíme už nejaký ten rôčik a chceli by sme sa zobrať. V kostole. Máme problém s tým, že je rozvedený. Ženil sa v kostole. Chcem sa spýtať, či má niekto skúsenosť alebo radu ohľadom anulovania cirkevného sobáša. Ďakujem za odpovede :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janka307 ahoj nemám síce s tvojou situáciou skúsenosti, ale anulovanie sobáša v kostole je možné len vo veľmi výnimočnom prípade (týrané ženy a pod.)...pokial sa priatel rozviedol so ženou len preto že sa odcudzili a pod. tak si nemyslím že je možné anulovať sobáš...
Odpovedať
Profilova fotka
mám anulovaný sobáš, treba to skúsiť, trvá to dlhšie ale dá sa to
Odpovedať
Profilova fotka
Anulácia sobáša znamená, že sobáš nebol uzatvorený platne - teda ak vyjdú najavo skutočnosti ako zamlčanie vo vážnej veci, nátlak a pod. ... Teda cirkevný súd uzná, že manželstvo vlastne nikdy platne uzavreté nebolo. Je to dlhý proces a prebieha dokazovanie. Potom je tu druhá možnosť - odluka manželstva. Ide o niečo ako "cirkevný rozvod" - teda v prípade, keď aj cirkev uznáva nemožnosť spolužitia manželov / týranie, alkohol, drogy a iné... Rozdiel medzi odlukou a anuláciou je taký, že pokiaľ ide o anuláciu manželstvo platné nebolo a dotyčný sa môže oddať v kostole. Pri odluke manželia nežijú spolu, ale manželmi sú pred cirkvou vždy, preto sa oddať v kostole už nemôžu. Dúfam, že som aspoň troška pomohla :)
Odpovedať
Profilova fotka
@1608zuzana @ria13479 @ria28 dievčatá, to náhodou neviete, ako to je, ak je priateľ rozvedený ale neženil sa v kostole, iba na úrade... v tom prípade by sme sa mohli vziať v kostole?
Odpovedať
Profilova fotka
.. tak pokiaľ viem, s tým by nemal byť problém ... možno si "užijete" pár výčitiek od pána farára, ale na druhej strane to sa dá zvládnuť ;) a pokiaľ cirkevne sobášený nebol, je cirkevne slobodný a preto by nemal byť žiadny problém so svadbou v kostole ... to som si istá
Odpovedať
Profilova fotka
@hlaura Pozor, ak nie je pokrstený a ženil sa na úrade - má platný predošlý sobáš a nie je možné uzavrieť cirkevne ďalší. Cirkevná forma sobášu zaväzuje podľa cirkevného práva len katolíkov, všetkých iných, ktorí sa brali podľa svojich "pravidiel" (neveriaci, evanjelici, moslim atd...) berie Cirkev ako platne sobášených, a nemôžu sa brať znova cirkevne s katolíkom. Ak by bol pokrstený katolík a ženil sa na úrade, vtedy by to Cirkev brala ako neplatný sobáš, a mohol by mat este jeden cirkevný - platný. Je to komplikované:)
Odpovedať
Profilova fotka
@hlaura áno pretože cirkev neuznáva sobáše uzatvorené iba na úrade, takže ked je žena alebo muž rozvedný/á (civilný sobáš) môžu sa brať v kostole...
Odpovedať
Profilova fotka
ďakujem za info, priateľ je pokrstený, tak by asi nebol problém :-) určite to však závisí aj od prístupu farára, tak hádam sa nám pošťastí :-)
Odpovedať
Ďakujem za odpovede. Áno odcudzili sa a ona si našla druhého. Bol ešte veľmi mladý. Myslím si, že by títo ľudia mali právo na druhú možnosť. Či už mal zostať navždy sám?
Odpovedať
@ria13479 Ahoj, a prosím Ťa ako si postupovala? Koľko to trvalo a bol tam nejaký vážny dôvod?
Odpovedať
Profilova fotka
@hlaura určite to nevadí a svadbu v kostole by mohol mať v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
@janka307 buď sa skontaktuješ zo svojím kňazom, alebo napíšeš si to sama ale aj tak ti bude potrebné vyjadrenie kňaza z farnosti z ktorej si jaj teraz čítam že to priateľ takže napíše žiadosť o anuláciu manželstva na Metropolitný tribunál čo je napr. u nás v Košiciach na arcibiskupskom úrade ale to by ti mal všetky infošky dať kňaz potom k tomu pripojí krstný list, sobášny list, civilný rozsudok ktorým sa rozviedli v žiadosti treba opísať všetko aj keby to malo byť veľmi dlhé, ako sa spoznali ako žili kde sa sobášili proste všetko a hlavne dôvod rozvodu potom treba vyjadrenie kňaza z farnosti ale to ani nemusí to si môžu oni vyžiadať aj priamo od neho toto zaslať na ten Metropolitný tribunál biskupského úradu a čakať oni sa ozvú a vyžiadajú si čo ešte bude treba ak niečo bude chýbať a zaplatiť poplatok až po zaplatení začnú konať netreba sa báť a treba skúsiť potom ho predvolajú na výsluch a tak rozhodnú veľa zdaru a nech to výjde ak by si chcela ešte niečo vedieť kludne napíš
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?