Sobáš s omšou alebo bez? Poraďte alternatívu

Ahojte babenky. Nemohli by ste mi poradit ci je lepsie mat sobas v kostole s omsou alebo bez? Neni to s omsou moc zdlhave? Sme sice veriaci ale nechcem aby to bolo nudne. Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Moja, to bude jediná hodina, kedy si v ten deň oddýchneš... ešte budeš za ňu povďačná... :-D Ale my sme mali bez, vkôli účasti neveriacich a evanjelikov. Bol to taký milý kompromis, aby som sa mohla v kostole vydávať.
Odpovedať
to je asi pravda dik za nazor
Odpovedať
Profilova fotka
Katkapalko - preco nudne? Mne sobase pripadaju velmi zaujimave ... :-) Podla mna je to s omsou vzdy zaujimavejsie, no zalezi od Vas, co chcete. Ja by som sobas bez omse nechcela, pripadalo by mi to "prazdne".
Odpovedať
ahojky, my sme tiez obaja veriaci a rozhoden budeme mat sobas s omsou. pre mna osobne je to vlastne ta najdolezitejsia cast celeho dna a prave tam sa stavame manzelmi. nechcem velmi, aby to rychlo ubehlo, ze si to poriadne nestihnem ani uvedomit... :-) aj ked je pravda, ze tych par obradov navyse to az tak nepredlzi... ;-)
Odpovedať
dakujem vam nevestičky za nazor. Definitivne som sa rozhodla pre omsu dakujem
Odpovedať
Aj ja som mala podobnu dilemu, ale... Akurat vcera som na videu pozerala sestrinu svadbu z roku 1991. Vtedy bol povinny sobas na matrike a cirkevny (sestra mala zrychleny, bez omse) mohol byt az po nom. Dokopy, aj s presunmi, to zabralo 2 hodiny casu, pricom nieco tak neosobne, trapne a nudne, ako bola ta matrika som uz davno nezazila. 8-( A tak som rada, ze sme sa rozhodli pre sobas s omsou, ktora bude tym najlepsim zaciatkom spolocnych chvil... a rozhodne kratsia ako horespominana procedura :-S Myslim, ze sa da dohodnut s knazom, alebo vybrat takeho, ktory vie povedat mnoho, mudro a pritom kratko. A ak su v oboch rodinach veriaci... Myslim, ze by im tych 15 minut naviac nemalo prekazat a "tam hore" sa budu len tesit ;-) Ved ...bez Bozieho pozehnania, marne nase namahania... :-)
Odpovedať
katkapalko:) neviem,ako je to u vas, ale ak je vaicero sobasov a malo knazov, asi si moc nenavyberas, jednoducho kazdy svadobny par tu omsu mat nemoze. Takze budte radi, ze si vybrat mozete a urobte, ako to citite. Ci to je skor formalita a rychlo na zabavu, alebo v tom vidite hlbsi zmysel a potesi Vas, ked budete prezivat celu omsu. Pre nas bolo tiez velmi dolezite, aby bol sobas v kostole a mali sme stastie, ze tu omsu nam odsluzili-no, stastie ... :-D A potom, dlhe to nebolo, naopak, zbehlo to ani neviem, ako:) A este jeden moj postreh-ked tam sedis hned pred oltarom (lebo obycajne asi tak nesedavas...), chces si to vychutnavat co najdlhsie..To sa len tak kazdy den nestava...A este taka udalost :-D
Odpovedať
My sme najprv chceli svadbu bez omse, ale po prvom stretnuti s nasim mknazom som sa definitivne rozhodla pre svadbu s omsou. Napriek tomu, ze drahusikova rodina je neveriaca a polovica mojej rodiny tiez nie je velmi pobozna. Ale je to nasa svadba a nastastie svokor reagoval slovami: uvidim neco nove. :-) 1. Manzelstvo je sviatost a k vysluzeniu sviatosti to nejak patri. Je to krajsie, hlbsie a a tak. 2. budeme mat svadbu v nedelu, takze ked budeme mat aj omsu, nemusia sa hostia a nai my nahanat, aby sme sli na omsu bud v sobotu, alebo v nedelu rano, alebo ako. Takze tak. Drzim palce.
Odpovedať
Profilova fotka
ja by som mozno aj chcela omsu ale my mame takeho knaza.............pomlcim u nas je to tak ze farar urobi omsu iba "vyvoleným" ked nechodis cely zivot do kostola, proste to nejde...
Odpovedať
Profilova fotka
Stacynka, za to nebude Vaše manželstvo menej požehnané... ;-) Takže pohoda... dá sa urobiť aj krásny obrad. Je to ale samozrejme na vôli oddávajúceho.
Odpovedať
my sme mali sobas bez omse a trval cca 25-30 minut. Obaja sme veriaci, ale nechceli sme to takto predlzovat. Chceli sme to mat skromne a jednoduche a pritom take naaadherneee! :-D A mysleli sme aj na svadobcanov. Kto chce ist na omsu, nech ide v bezny den.
Odpovedať
Mozno sa mylim, ale pocula som, ze ak ides v sobotu na svadbu s omsou, tak omsa je platna ako nedelna. To sa moze niektorym hostom a mladomanzelom po prebdenej sobotnajsej noci hodit 8-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my sme tiez nemali omsu, pretoze ako povedal farar, bolo by zvlastne, keby som ja isla na prijimanie a moj manzel-kalvin by nesiel... a mal pravdu ;-)
Odpovedať
ja som bola velmi sklamana, ze sme nemali s omsou... na fare nam povedali, ze nemozme, lebo priatel je protestant.
Odpovedať
Profilova fotka
freya, to som prekvapená... mňa sa farár pýtal, či chceme aj s omšou napriek tomu, že drahý je evanjelik - neverec. Asi to fakt závisí od samotného kňaza...
Odpovedať
mame ineho knaza ako ten co o tom rozhodoval na fare! slovensky evanielik je asi pre nich ine ako norsky protestant. Aj ked v tom nieje ziadny rozdiel vo viere.. inak mozno to je aj lepsie, lebo chudaci nori by nic nerozumeli. :-S
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Tym, pre ktorych je samotna omsa zdlhava a otravna, sa taka moze zdat aj svadba s omsou. Na vacsine svadieb su veriaci aj neveriaci hostia, takze riziko, ze sa bude niekto nudit je tu vzdy. Ja som ako mala na svadbe mojej tety zaspala, lebo sa mi zdala velmi dlha. Ale teraz urcite uprednostnujem svadbu s omsou. Deti nech si pospia a neveriaci spoznaju nieco nove, co je mne blizke.
Odpovedať
jasne ze obrad bez omse ma rovnaku platnost ako obrad s omsou 8-) A neviem, ako presne je to so svadobnymi omsami v sobotu, ale ak sa nemylim (prosimopravte ma, ak zavadzam), ze svadobna omsa zo soboty sa pocita od 16:00 hodiny aj na nedelu. Normalna omsa od 18:00 urcite plati aj na nedelu.
Odpovedať
Ahojte, u nás je to tak,že ja som veriaca a priateľ neveriaci. Akurát sme došli z fary, kde sme sa s farárom dohodli na sobáši,a pravdupovediac, som veľmi rada, lebo dopadlo to nad moje očakávania. S priateľom sme sa dohodli, na sobáši v kostole, ale za podmienok, toho biskup.dišpenzu /myslím, že každý vie o čo ide ;-) /, no farár nám povedal,že musíme u neho mať 3 sedenia, a moje zlatíčko to prijalo veľmi fajn, už sa aj teší :-) :-).A či s omšou, alebo bez, je to na každého z nás, ako to cíti. My ešte nie sme rozhodnutí, aj keď s omšou sa mi to zdá viac slávnostnejšie, no môj priateľ sa zas obáva, aby náhodou tí ľudia nezaspali. Ale to už neriešim, hlavné je, že sa ľúbime a že našu lásku spečatíme pred Bohom :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
rebeka, ano, mas pravdu, omsa sa pocita tak ako hovoris, ale iba v pripade vaznych dovodov alebo nejakej "neschopnosti" zucastnit sa v nedelu. inak, my sme mali tiez kvoli pocetnym neveriacim a evanjelikom z manzelovej strany "iba" obrad, bez omse, ale so sv. prijimanim. ale keby sme aj mali celu sv. omsu, myslim, ze vobec nikto by sa nenudil, lebo "nas" kaplan bol (a ved stale aj je) vtipny, mily, sympaticky mlady clovek x-) . sama som bola prekvapena, ake pozitivne reakcie "zozal" zo vsetkych stran.
Odpovedať
chrobak: tiez som si oddavajuceho velmi precizne vyberala. Je to mlady chllap, ktory nie je nudny a vie zaujat aj ateistou. A pritom je velmi nevtieravy. 8-) Celkom sa mi paci, ze ani neveriaca cast rodiny neprotestuje proti omsi. .. mozno ak by aj protestovala, tak si postavim hlavu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Evelyna - urcite je to vec nazoru .. este som taky sobas s omsou nezazila, co by bol priserne zdlhavy a otravny a to som bola fakt na dost sobasoch..
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Katka, ja mam svadbu bez omse a som veriaca, zenich nema birmovku, to je jadna z pricin a takisto polovica hosti nehovori po slovensky....cize je to na Tebe...nedaj sa vsak odhovorit od tvojho nazoru.....
Odpovedať
kama: to ze tvoj drahy nema birmovku neznamena, ze nemozete mat svadbu s omsou. ;-) Moj drahy ma len krst a omsu mat budeme :-)
Odpovedať
Ahojte kocky, aj ja sa pridavam k nazoru tych, ze vysluzenie si sviatosti manzelstva je to najdolezitejsie z celeho dna D a preto si to chcem vychutnat do poslednej kvapky, preto som sa rozhodla aj pre omsu. A okrem toho, draheho mama a moja starka su veeelmi pobozne a su z toho cele uvelicene, ze sme sa rozhodli pre sobas s omsou:-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja si beriem evanjelika, tak nam omsu nepovolili, ale myslim, ze ta polhodinka ked prebieha sobas je tak akurat. Pamatam si to ako dieta, strasne sme sa nudili a zacali sme pobehovat dookola a to by som na svojej svadbe nechcela. Okrem toho budeme mat anglicky hovoriaceho knaza, takze sobas bude prebiehat dvojjazycne a tym sa to predlzi i bez omse.
Odpovedať
katka27: to je fakt, dvojjazycna omsa by mohla trvat moc dlho...
Odpovedať
Profilova fotka
I tak som velmi milo prekvapena, ze v Kosiciach maju anglicky hovoriacich knazov. lebo tlmocnik by na svadobnom obrade bol velmi rusivym elementom a celu slavnostnu atmosferu by to pokazilo. My sme o to neziadali, na fare v Dome sv. Alzbety nam to sami ponukli a nechcu za to nic naviac. Tak ak mate niektora podobny problem, vrelo doporucujem.
Odpovedať
Profilova fotka
no mi budeme mat tiez dvojjazycnu omsu...ale dohodli sme sme to tak ze to bude pol na pol...cast citani po slovensky, cast po anglicky...kazen to iste...a sluby budu iba po anglicky...lebo sa mi nezda vhodne aby tam niekto stal a prekladal co si slubujeme...myslim si ze to si kazdi domysli :-D pre mna bolo dolezite, aby sme mali aj omsu...som z poboznej rodiny...a aj moj drahy...takze by do uvahy ani neprichadzalo, ze by sme to len tak obisli....podla mna ked clovek vie o com je presne omsa a je tam dobry knaz, ktory rozprava k veci tak omsa nemoze byt prenho nudna....hlavne co sa tyka svadby....vsak su tam vasi znamy....priatelia...a vy sa z nich netesite a modlite sa spolu s nimi aby im to vydrzalo mnoho a mnoho rokov.....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?