Snúbenec je grékokatolík. Kde mať svadbu?

Profilova fotka
ahojte, chcem sa vás spýtať, či sa ti niekto nenachádza, čo mal svadbu v grékokatolíckom kostole v BA. Snúbenec je grékokatolík a počula som,že ten obrad je iný. Ale že môže byť podobný ako je u rímokatolíkov. Ako ste to mali vy? mohli ste sa s nimi dohodnúť?
Odpovedať
Profilova fotka
a aky je vlastne rozdiel medi greko a rimo katolikmi? lebo som počula niečo také, že neuznávajú nepoškvrnené počatie Panny Márie a kamoška sa mi ponúkla,že by mi prišla zaspievať do kostola,ale ja by som chcela Ave Mariu,takže sa chcem spýtať, či by to tam nebolo nejaké nevhodné....
Odpovedať
ahoj ja som Grekokatolicka a nevidim v tom ziaden rozdiel medzi greko a rimo....ano je napr. rozdielna omsa bola som na oboch, ale podla mna zaklady su uplne stejne a obe cirkvi uznavaju papeza a tiez si myslim, ze Grekokatol. su asi najblizsie nabozenstvo ku rimokatolickemu a uznava sa medzi nimi vsetko aj manzelstva atd...nevidim v tom problem..a to co si pocula je riadna kravina... inak, ked je tvoj snubenec grekokatolik tak on by ti prave mal vsetko o tom povedat... =-) :-.
Odpovedať
mozno pomoze tato tema http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Profilova fotka
to yvetta: tak on este na takom sobasi nebol...nikto z rodiny este sobas nemal....bude mat jedho sestra onedlho,tak to to uvidime na zivo ako to je,ale do vtedy uz musim byt rhzodnuta,ci kosto alebo urad...a ak sa to ma velmi lisit,tak radsej urad
Odpovedať
Profilova fotka
to anaxamon: dakujem,ale nie je to co hladam...hladam kto mal obrad v kostole v BA...to su povacsinou svadby na vychode....potrebujem konkretne nieco,ci sa dalo s otcom dohodnut na niecom co sa obradu tyka alebo nie
Odpovedať
Moja rada je radsej maj svadbu na urade, lebo z toho co tu pises to bude pre teba lepsie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
neviem ci nie macabi, skus sa jej opytat, sa mi zda, good luck
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
to: andrema teraz v sobotu bude mat o 16.00 hod. svadbu v takom kostole macabi...je to pri Medickej zahrade (pri cintorine, kde je pochovany Satinsky)
Odpovedať
Profilova fotka
baby, grekokatolicka a rimokatolicka cirkev je to iste, len jedna ma vychodny obrad a druha zapadny. uznavaju to iste obe, majutie iste svatky.... Andream....to co si popisala su pravoslavni...to je trosku ine. ale greko a rimo je to iste. ja som greko, manzela mam rimo, sobas sme mali v rimo a chodim teraz do rimo, lebo greko tu nemame. takze s tym niesu ziadne problemy ;-) obrad som nepostrehla aby bol iny ..co som chodievala na svadby v greko , mne sa to zda to iste ako v rimo, mozno nieco je tam naviac...takze tak ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
to jja: dakujem ....lebo ked tu na forume idem na podobnu temu,tak tam baby opisuju vsetko to,co som pisala...a jedna mi dala dokonca linku a je tam to,co som pisala,ze co sa bude diat v tom kostole... tak som spokojna,ze tam rozdiel nie je....takze aj bude ok,ak by mi kamoska prisla zaspievat Ave Mariu?
Odpovedať
Profilova fotka
to jja: no nakoniec mali predsa len tie baby tu vsetky pravdu, boli sme sa pytat knaza.......naozaj ide pri dverach o nejake zasnubenie a vymenu prstienkov a potom sa davaju nejake venceky na hlavu...ako korunovacia....a od toho vobec nechce odstupit,ze by to nebolo...takze som trochu sklamana A macabi mi este stale noedpisala :-(
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
to naozaj niktora tam z vas svadbu nemala?
Odpovedať
Profilova fotka
andrema. sestra mala omsu v greko, a ja budem mat o dva meisace. pri vstupe do kostola sa knaz pyta ci ste si vedomi, co robite, ta "korunovacia" znamena pozehnanie manzelskeho paru - niekde davaju korunky, niekde venceky - tiez je sucast obradu pozehnanie nevesty, nech je dobrou matkou atd. je to sucast obradu ako povedzme príjimanie.co sa tyka ave marie my sme ziaden problem nemali - tiez nam spievala jedna znama. zavisi to od dohody s kantorom, kantorkou, myslim ze knaza sa to netyka, pokial ta piesen bude sväta a nejaky heavy metal :) ak chodite na nauky, tak vam knaz da kratku instruktaz asi den-dva pred sobasom. neboj.
Odpovedať
Profilova fotka
to jaylo: dakujem veeelmi pekne...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
S tymi grekokatolikmi je to asi vsade ine. Mne napriklad povedali po 25 rokoch co som chodila k rimo katolikom, ze som grekokatolicka po otcovi. Aj napriek tomu, ze mam krst, prijimanie a birmovku u rimo katolikov a nechcu ma u rimo katolikov ani zosobasit.
Odpovedať
vela zalezi od ludi :-(
Odpovedať
rimskokatolíci a greko je v podstate to isté len majú trošku iné obrady inak máme toho istého pápeža aj všetko ostatné, dokonca rímskokatolík môže ísť kedykoľvek na omšu ku gréko dokonca aj na prijímanie a naopak nieje v tom žiaden problém - toto mám od kňaza ktorý sa na takéto veci špecializuje. Jaketerina tvoj problém je zvláštny skôr bude chyba len v kňazovi ja by som asi skúsila ísť za iným.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomja Suhlasim s tebou. Ja som tiez po rodicoch greckokatolicka a vsetko ostatne ako pisala jaketerina mam v rimskokatolickom kostole kedze volakedy bola vychodna cirkev prenasledovana za komacov a tiez napr. moja sestra bola tajne krstena.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaketerina No a toto je presne problem niektorych rim. knazov,su to zakomplexovani panaci. Ak mas taky problem a chces v rim.kat kostole svadbu chod za inym! Ja to budem riesit tiez ,lenze mne je to uplne jedno ci rimo ci greko hladne aby to bolo niekde v peknom kostoliku. Jedina nevyhoda co viem v greko je,ze tam neni organ cize bez hudby len spev. Inac obrad je velmi krasny.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@jja ktorym presne popisom si mala na mysli pravoslavnych?
Odpovedať
@andrema Ziadny greko knaz nevypusti zo sobasa zasnuby ani korunovaciu. To je ako chciet po nom, aby z liturgie vypustil sv. prijimanie. To nejde! Mimochodom, cirkevnemu sobasu predchadza aj predmanzelska nauka. Ako pisala Yvetta, ak mas k sobasu takyto postoj, zvolit si civilny (buch buch, 7 minut a je po vsetkom) bude pre teba asi najlepsie riesenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@shiori ahoj, no dost neaktualne si odpisala, nakolko som uz 6 rokov vydata :-)) a v grekokatolickom a bolo to nadherne
Odpovedať
fiha, no tento vikend som riadne mimo. ale som rada, ze sa greko sobas pacil :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?