Rimskokatolicky obrad - ako prebieha?

Profilova fotka
Ahojte, v auguste nas caka rimskokatolicky svadobny obrad. Vedeli by ste prosim poradit ako prebieha? Ako sa vchadza, kto koho vedie, kto ma prstienky atd. Nemam vobec predstavu.. Dakujem velmi vopred!
Odpovedať
@zemeraldine ahoj, ani ja nemam skusenosti s obradom, ale nastastie nam farar vsetko pekne povedal na nauke. Bolo by dobre keby si sa priamo farara nato popytala, co kostol, to iny zvyk.. Nam hovoril ze o vyzdobu a organistov sa postaraju, co je super, lebo mame o starost menej, no nie vsade tak robia. Potom do kostola, bud vas budu viest rodicia (teba napr. Otec, zenicha - matka) alebo pojdete len vy dvaja spolu aj my tak ideme, muz vedie mna :-) . Prstienky moze mat zenich pri sebe, ale moze ti ich priniest aj dietatko, respektive druzicka :-) mozno je aj ina moznost, neviem. Este treb do kostola aj krizik, ale v nasom kostole ho davaju pri obrade. Nam farar aj vysvetloval, co sa nas bude pytat, naco budeme odpovedat, ak ste nemali este nauky mozno sa dozvies na nich, alebo sa radsej popytaj osbne, nic zato nedas, aj ja som sa radsej pytala, keby nahodou, nech viem :-) vela stastia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vevinaaa a čítanie v kostole si musíme zastrešiť my? :) myslím tým, či budem musieť niekoho poprosiť a či si môžem vybrať zo sv. písma, čo majú prečítať?
Odpovedať
Oba čítania si môžeš vybrať, väčšina si dáva hymnus na lásku a potom to že opustí svojho otca i matku atď. Na nete je toho dosť. Napr. http://svadba.iskra.sk/citania.pdf http://www.rodinka.sk/zena/svadba/ake...
Odpovedať
a tu si kukni aké by malo byť evanjelium, lebo už som bola na svadbe kde si to nepozreli a vybrali si čítanie ktoré bolo rovnaké s evanjeliom. http://lc.kbs.sk/?mesiac=201507&form=...
Odpovedať
Profilova fotka
@zemeraldine To vsetko zalezi len a len od farara....Ver mi...ja uz mam po svadbe a tiež som predtým stresovala,ze co a ako...Ale zistila som,že každá jedna to mala uplne inak...Všade je iný zvyk a o všetkom sa musíš porozprávať s farárom...Ten náš tak ťažko komunikoval,že som si vravela,že to bude ináaaa pohroma a nakoniec sme boli veľmi milo prekvapení.... ;-)
Odpovedať
@lucy_g neviem ako je to prave s citanim zo sv.pisma, o tom nam nik nic nehovoril, asi cita farar. Len nam rozpraval o tom ze nam da otazky ohladne sobasu, a co mame odpovedat aby sme sa nepomylili (tym myslim otazky, ci je to nase slobodne rozhodnutie..) Potom jedine citanie co spominal bol manzelsky slub, to nam povedal ze nam da nieco ako tahak, da pred nas nenapadne papier, aby sme sa nepomylili :-) Ale moja pre istotu sa popytaj farara, kazda farnost to ma inak, a aj su ine zvyky. Nic zato nedas aspon budes vediet ;-)
Odpovedať
A kocky ked tu rozoberame obrad v kostole, mali ste/ mate obrad s omsou ci bez? My mame bez, ale len kvoli detom,aby nam tam vydrzali, no neviem ci to nemam zmenit.
Odpovedať
Profilova fotka
@vevinaaa dakujem moc! My sme mali nauku taku vikendovu rychlovku ale dokonale to bolo! Zijeme v zahranici, preto by to bolo narocne tyzdenne chodit..
Odpovedať
Profilova fotka
@ninka214 dakujem velmi pekne! Skusime teda priamo s fararom.
Odpovedať
@zemeraldine pači sa http://www.farar.inky.sk/Resources/Ma...
Odpovedať
@zemeraldine to je ok, treba si pomahat ;-) my mame nauky roztrusene, a nikdy nevieme kedy prave bude, davaju nam vediet na poslednu chvilu, co mn zas zamrzi, ked nemozme, ale uz mame len poslednu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vevinaaa my sme mali bez,lebo sme to mali v zime...a trvalo to aj tak asi 30-40min..S omsou si to ani neviem predstavit...A normalne bolo aj prijimanie,aj kazen mal pred nasimi slubmi...len bolo len jedno citanie...Ja som bola velmi spokojna a nemenila by som ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vevinaaa ďakujem za odpoveď :) ideme na náuku budúci víkend, tak si to aspoň prezistím :) lebo už som bola na svadbe, kde čítali cudzí, na druhej čítal niekto z rodiny a dokonca som bola na svadbe, kde čítali samotní snúbenci :) tak som zvedavá ako je to u nás :)
Odpovedať
@lucy_g nam to bude citat asi farar, no pre istotu sa popytam nato aj ja :-) a nevies mi poradit, videla som na fotkach, tu v svad.albumoch, ze maju manzelia, v kostole sviecku. Viem ze treba krizik, a treba aj sviecku ak som spravne pochopila? Nam farar nic nevravel a som s toho zmetena..
Odpovedať
Profilova fotka
@vevinaaa nam povedali iba krizik a obrucky :) nic ine ku sobasu myslim netreba :) ale este prezistim buduci vikend a mozem ti dat potom vediet ;)
Odpovedať
@lucy_g to by bolo super keby zistis :-) budem vdacna :-) ved aj nam povedali len obrucky a krizik, tak len pre istotu :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?