Predmanželské poučenia u kňaza. O čom sú?

Čafte, prosím dobré duše čo už chodia (príp.už majú za sebou) tie predmanželské poučenia u farára aby mi napísali o čom to vlastne je. Že či sa mám začať biflovať katechizmus... :-D
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
trodat - myslím, že vôbec nič sa nemusíš bifľovať, nás iba pri takej 4 náuke (mali sme 6-náuk) len tak skúšal desatoro prikázaní a vedeli sme celkom slušne zopár, niektorí vraj nevedia ani to - smial sa farárko, Teba to ešte len čaká?
Odpovedať
my sme mali 3 nauky..a nastastie sme sa nemuseli nic "biflovat" nakoľko som sa toho tiež obávala...
Odpovedať
Profilova fotka
sranda ja sa zas obavam ze ziadne nauky nebudu, obavam sa ze pan farar to berie tak, kedze studujem nabozenstvo a eticku vychovu na bohosloveckej fakulte ze to ani nepotrebujem, ale celkom rada by som na nieco take pristala, no budeme sa mu musiet prihlasit na navstevu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
:-) presne tak zuzu prihlas sa... :-) určite to máš v "malíčku" ale je tam super, aspoň my dvaja s mojkom sme boli nad mieru spokojni
Odpovedať
o com su tie dalsie nauky? My sme mali zatial jednu a ta bola o viere. Ci to si robi kazdy knaz inaksie?
Odpovedať
Profilova fotka
Matja - myslím, že áno...každý kňaz inakšie :-D hlavne asi záleží aj na tom, či je to a dedine, alebo v meste...vo veľkých mestách viem, že to mávajú stretnutia s kňazom aj viaceré páry...my sme chodili len ja a mojko...iba teraz na 7 stretku sa stretneme s párom, ktorý má svadbu po nás a s jednými už manželmi, aby nám čoto porozprávali o živote v manželstve a tak...som zvedavá
Odpovedať
chi, tak podržte sa.. my sme mali jednu, o manželstve, kde nám rozprával, ako sa uzatvára manželstvo, čo je dovolené, čo nie je, kedy je manželstvo neplatné, pýtal sa nás, či nám nie sú známe žiadne prekážky atď... potom hovoril o deťoch, o výchove a tak... a ešte prihodil pár manželských príbehov z praxe, takých, že čo sa kkomu stalo, aby sme si nemysleli, že manželstvo je ružové a že tie manželské páry do dokázali prijať a zvládnuť... no a potom sme sa dohodli, že sa ešte ukážeme tak 10 dní pred svadbou, kde si prejdeme čo sa bude robiť, kto čo bude robiť, svedkov, čítania atď... no a potom sme pokecali o oknách, o mačkách, psoch, myšiach, záhradke a celkom funny??? :-D :-D :-D
Odpovedať
No sranda... My sme mali pôvodne začať od júla. Aj sme sa tam vybrali a farárko si akurát vypýtal číslo na mobil, že on sa nám ozve kedy máme dojsť. Ale akosi sa furt neozval, dúfam že nezabudol :-D ale vyzerá to tak. že to bude tak ako si to mala ty gaja 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali poctivo 6 nauk, 3 s fararom a tri s lekarom,psychologom a manzelmi a este nas cakaju nauky na sebapoznavanie,alebo nieco take,to by nam spravil nas farar, ktory nas bude sobasit. inak my sme s fararom,co sme s nim uz mali nauky tiez pokecali o vselicom moznom, byvali dost dlhe, asi hodinu a pol,ale on putavo rozpraval,tak sa to dobre pocuvalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Adka presne tak, aj náš aspoň pútavo rozprával, takže sme to tiež vydržali...a bol to celkom fajn oddych...také niečo ako keď ideme na ryby...ale tam je zasa tichoooooooooooooooo :-)
Odpovedať
ahojte, my sme prave vcera mali predposlednu tretiu nauku v Bratislave a bola v celku zaujimava. Na prvej nauke nam farar hovoril, resp. blizsie rozoberal prikazania. Druhu sme mali s manzelmi a bola to viac menej debata, nie nauka a bolo to fajn. No a vcera sme mali o sviatostiach zasa s inym knazom a vcera sme sa aj dobre zasmiali. Posledna nas caka buduci tyzden s lekarom :-) a budeme mat nauky za sebou.
Odpovedať
Profilova fotka
zober aj mna niekedyyyyyyyyyyyyyy :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Kľudne môžeme sa dohodnúť ale teraz skutočne, ak dojdeš aj s Marekom rybačka je zaistená, vieš si predstaviť ten relax? Ale asi sa s týmto presunieme do IP, lebo nás niekto vymaže :-)
Odpovedať
ahoj, asi záleží na tom, u koho tie poučenia sú a kto z toho robí aké haló. Ja som mala len 3 poučenia a mali sme takého srandovného farárka, ktorý to posedenie spríjemňoval a bol asi ešte nový, lebo bol hrozne srdečný. Mali sme teda 3: prvé s lekárom, kde nám bolo zopakované o tom aká je antikoncepcia hriešna, druhé: kde bolo niečo o hriechoch a tretie: kde sme boli poučený o tom, ako prebieha obrad, kde farárko upozornil manželov, aby "pri predávaní prstienkov, zobrali ten menší!!! " Xixi :o))
Odpovedať
Ale zaujímavé bolo pozorovať tie páriky, ktoré na tom poučení boli. Niektorí sa držali za ruky, niektorí sa na seba ani nepozreli, niektorí vyzerali, že majú wild life, iní zase dosť suchý ... len tak som analyzovala :o)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, my sme mali zatial 3 stretnutia, dnes nas caka posledne. Prve bolo take len ze oznamenie kedy bude sobas a vypisovanie vselijakych papierov, potom bolo vseobecne o sviatostiach, minule len o manzelstve, dnes viera a este tyzden pred sobasom cisto len o obrade, co sa ako robi...Takze tiez pohoda. Ziadne prehnane veci :-) Ono ale asi zalezi aj od fararka...mam kamaratku, ktora bola az 9 krat a to sa jej farar este pytal aj na to, ake bude mat saty, ze ci nema moc hlboky vystrih...
Odpovedať
nebol niekto na takychto stretnutiach ale u evanjelikov? rada by som vedela co mam u nas cakat....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
sranda...my sme boli dnes na fare a pan farar nam povedal,ze my budeme mat len 2 stretnutia..nauky..
Odpovedať
no my sme mali tusim tri dokopy a jedno bolo s detskym lekarom.a tiez sme na tych stretnutiach rozoberali sviatosti ,desatoro a manzelstvo.takze nic strasne to nebolo
Odpovedať
Profilova fotka
tiez si myslim, ze to bude v pohode...aj ked moj nie je az taky veriaci, ale verim, ze to zvladne..xi
Odpovedať
to vsetko zalezi aj od knaza,ja sa stazovat na toho nasho nemozem bol super aj sme sa zasmiali
Odpovedať
Profilova fotka
aj ten nas vyzera byt velmi mily...a velmi sa snazi..tak uvidime...
Odpovedať
Baby načo je to stretko s lekárom?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
sú tie poučenia povinné? lebo moj drahy teda nechce o tom ani počut, že on na žiadne poučenia chodit nebude. Svadba v kostole mu neprekáža, ale toto absolvovat nechce.
Odpovedať
@kraskaaa u nas su to nauky a nieje to vobec nic hrozne... kym nebudete mat absolvovane nauky, knaz vas v kostole nezosobasi...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam podobny problem, tiez stresujem, som vysvetlila pankovi, ze moj drahy nechce ani pocut o naukach...zajednal nam datum, mame sa vidiet o tyzden, ja sa tak bojim, ze nas zrusi :(( Myslite, ze by mi niekto dovolil, napr. v BA aby som chodila sama na nauky? :-.
Odpovedať
my žiadne nauky absolvovať nemusíme,máme prísť asi 1-2 týždne pred sobášom s papiermi ktoré potrebujeme,povie nám ako to bude prebiehať a to je všetko.bola som dosť prekvapená lebo známi chodili pol roka pred sobášom na nauky. asi to hodne závisí od knaza ktorý bude slúžiť sobáš...
Odpovedať
Profilova fotka
vazne, no to by som aj ja bola statsna, keby sa mi tak podarilo...ale ani nedufam... a ty kde chodis na nauky?
Odpovedať
@gabrielles @kraskaaa dievčatá toho sa bojím aj ja..drahý nie je veriaci, sobáš sme si dohodli, že bude v kostole, no o náukách zatiaľ ani nevie.. ešte k tomu je aj policajt a piatky, kedy stretká zvyknú byť, máva väčšinou nočné služby..mňa z toho asi porazí :-( :-| :-.
Odpovedať
@gabrielles ..v podstate nikde ;-) .ale bude to v TT....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?