Podakovanie knazovi

Ahojte nevesticky, Potrebujem poradit ohladne podakovania pre knaza, ake mate skusenosti s nejakymi darmi. Mam skor na mysli financne - davaju sa ? v akej vyske, resp. v ktorej casti - pocas priprav, alebo az ku svadbe. Nechcela by som totizto urazit - ani tym ze dame/ resp. ze nedame / alebo malu sumu.. Je nejaka "nepisana" taxa. A ako je to v pripade ak si knaza volame z inej farnosti - pozyvali ste aj na hostinu, alebo staci dat vysluzku a pojde domov... Je jasne ze budeme platit naklady na cestu, ale dava sa aj nejaky "hodinovy plat". Vopred dakujem za vsetky nazory a skusenosti!!
Odpovedať
Profilova fotka
No to by aj mňa zaujímalo ako to je...
Odpovedať
Tak som počula, že sa zvykne dávať 15 - 20 eur na faru knazovi, ale nikto ti to nesme prikázať aj knaz sám ti povie, že je to na tebe. Môže to byť aj viac a aj menej. ak budete mať knaza z inej farnosti, tak aj jemu treba dať peniaze, pokial ho nevoláte na hostinu. a opať je to na tebe, koľko mu dáte. Od nás si ešte pýtajú aj na kvetinovú výzdobu zvlášť peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka9 my mame svojho knaza, rodinneho priatela, co nas bude sobasit , ten urcite nebude chciet od nas nic zobrat, takl jemu pojde vysluzka a pojde aj na hostinu, ale zaroven mame na dedine aj takeho noveho mladeho fararka, ten bude koncelebrovat, vysluzka pojde aj jemu, takisto pojde na hostinu a nejaky peniaz sa mu urcite tiez da. vyzdobu v kostole si robime sami a potom sa da asi nejaky drobak ministrantom, organistke sa asi normalne zaplati ,ta pride z druhej dediny, aj ked teda min.3piesne chceme pustiti z CD, a psolu do kostola pojde tiez jedna velka vysluzka .- kostolnicke a ministrantom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka9 to závisí od každej farnosti. napr. u nás sa za bežnú omšu dáva 10 eur. my sme za svadbu dali 50, ale je to na uvázení kazdého jedného. niekto dá tych 10, niekto 20,... . dali sme to den pred svadbou aj s výslužkou (zákusky flase (víno a hruškovica)). ministrantom som dala kazdému po 2 eurá a malé cokoládky. organista dostal zákusky, flasu a 15 eur, spevák to isté čo organista, a potom som mala aj spevácky zbor (10 ludí), ktorým som dala iba zákusky (cca 30). upratovanie kostola som neriešila (to by sa upratovalo tak či tak) a s nimi som sa ani nestretla. výzdoba - mala som vlastnú kvetinárku, tak tej som (okrem ceny výzdoby) dala zákusky a flasu. knaza som mala z mojej dediny - na hostinu sme ho pozvali, ale on nemohol príst hned tak sme potom pre neho poslali auto a potom ho aj zaviezli.
Odpovedať
@lienka9 Ahoj.. aj u nas dostal farar na skuste v piatok krabicu kolacov a flasu alka. A v sobotu mu po obrade dal oco 40€. Mal pripravenych 30€, ale farar bol super, mal krasnu rec, tak mu oco prihodil. ;) Kantorka dostala tiez kolace a asi 15€.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?