Pekný kostolík na Spiši

Profilova fotka
Ahojte! do roka by som bola rada vydatou paňou a hľadáme pekné miesto, kde by sa to malo odohrať :) Dlhodobo žijem v Brne, priateľ je Brňák, ale svadba bude pravdepodobne v mojom rodisku, pretože mám obrovskú rodinu. Som veriaca, chodím do kostola a veľmi rýchlo som si zvykla na to, že katolícka cirkev v Česku je otvorenejšia a priateľskejšia, než tá na Slovensku. Prečítala som si príspevky tu na fóre a ostala som úplne obarená, úplne som zabudla, aké to je :(( Som pokrstená a mám aj prijímanie a birmovku, priateľ je len pokrstený. Vedeli by ste mi poradiť farnosť na Spiši, ktorá má trošku osvieteného farára, ktorý nebude robiť problémy a díva sa na svet z pozitívnej perspektívy? A ideálne aj nejaký malý kostolík, podľa možnosti nie barokový s prezdobeným interiérom? Asi som náročná čo? :)) Poprípade - máte skúsenosť, že by bol takýto nejaký priamo v Spišškej Novej Vsi (myslím osvietený pán farár :))) Aké máte skúsenosti? Budem vďačná za návrhy a tipy :)
Odpovedať
@mika251 s kostolíkom ti asi neporadím, lebo my sme mali sobáš vo farskom kostole v SNV a ten nie je ani malý, ani jednoduchý výzdobou ;-) ale pokiaľ ide o tunajších pánov farárov, sú veľmi ústretoví. bez námietok sme mohli absolvovať náuky tam, kde žijeme - v ČR, len sme doniesli potvrdenie o absolvovaní. a keď je tvoj priateľ pokrstený, tak ani neviem, s čím by mohli mať problém, lebo to stačí. môj manžel nie je ani pokrstený a prebehlo to všetko bez jediného problému :-) držím palce
Odpovedať
Profilova fotka
@marpe2 Ďakujem krásne, veľmi si ma ukľudnila! Ja som si práve prečítala tunajšie fóra o cirkevných sobášoch a v každom druhom sťažnosti o tom, že farár po nich chcel, aby mali obaja birmovku a podobne.. A až mi prišlo ľúto, že nemôžeme mať svadbu tu, pretože tu som zažila samých priateľských a milých.. Tak dúfam, že budem mať podobnú skúsenosť ako ty :) Farský kostol je samozrejme nádherný, malý kostol tiež, myslím, že pokiaľ bude farár v pohode, tak je mi úplne jedno, v ktorom z nich to bude :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mika251 Nebojte, ja som zo Spisskej Novej Vsi a verim, ze vsetko bude v pohode:) Inac prave sa v SNV vymenil dekan-farar a vsetci kaplani okrem jedeneho:) Birmovka sa ku katolickemu sobasu odporuca (ma) prijat podla Kodexu cirkevneho prava, ale nie je to v zmysle podmienky, ak dotycny nechce.
Odpovedať
Profilova fotka
HUPS :D tak to som nahraná, to mi asi už nikto neporadí :) Tak nič, asi mi neostane nič iné, len to vydržať do osobného stretnutia a uvidím, čo bude. Vďaka za info :)
Odpovedať
@mika251 neboj sa, myslím si, že aj keď sa vymenilo osadenstvo ;-) tak všeobecné pokyny majú stále rovnaké. ale rozumiem ti veľmi dobre, mala si vidieť mňa, s akou malou dušičkou som tam šla ja - manžel nepokrstený ateista, náuky nemôžeme absolvovať u nich, no bála som sa dosť... a sedel tam veľmi príjemný mladý kaplán (ktorý nás krásnou zhodou okolností o rok neskôr sobášil) a dopadlo to všetko výborne :-) len tam choď a opýtaj sa, budeš múdrejšia a zistíš, že si sa bála zbytočne. veľa šťastia :-)
Odpovedať
Nestresuj. Ziaden farar ti nemoze odmietnut sobas bez padneho dovodu (surodenecky vztah atd). Ja som ateistka (ani krst ani nic ine) Berieme sa na Orave (uplne vsetci poctivy katolici) a farar nemal ziaden problem. Uz sme sa zaviazali, ze splnime podmienky (nebudem branit v krestanskej vychove deti a frajer, ze ho neohrozim v jeho viere. Toto posielaju za biskupom aby to odobril. Budes sa ale musiet dohodnut s fararom ako s naukami. My to uz mame vyriesene v Irsku jeden cely den sme posedeli. Mame papier. Svadba sa kona... Kazdopadne farar bude potrebovat obe krstne listiny a na matriku potrebujes oba rodne listy. Aby si nebehala dolu hore. A este moze chciet nejaku listinu z vasej farnosti (kde zijes), ze povoluju sobas ci take nieco (ale to aj dodatocne vybavis), nie kazdy to potrebuje.
Odpovedať
No, ako, neviem co myslis presne tym osvietenym p. fararom, ale my budeme mat sobas v Harichovciach odkial aj pochadzam a p. farar je tam velmi mily a ustretovy. Navyše je to cirkevny sudca, takze je profik v tom co vsetko musite alebo nemusite mat ku sobasu. a pokial ide o nauky, my chodime k nemu, ale hned na zaciatku nam vravel ze nema problem, ak si ich urobime inde, pripadne nam odporucal take vikendove pobyty (vraj niekde pri ziline) a komunikujeme aj emailom. Ak by si chcela, možem ti dat kontakt.
Odpovedať
Profilova fotka
@marrie5385 Ďakujem pekne za sprostredkovanie skúsenosti, verím že v Spišsskej pochodím rovnako. Chystáme sa tam na začiatku augusta, tak rovno pojdeme aj na faru a uvidíme. Ak by to nedajbože neklaplo, za kontakt budem vďačná. Čo sa týka tej osvietenosti, nechcem aby to vyznelo nejak paušálne, rozhodne to neplatí na všetkých a tiež už som zo Slovenska preč osem rokov, tak sa možno veľa vecí zmenilo (to by som bola veľmi rada), ale ide proste o celkový prístup cirkvi voči veriacim, celkovú náladu. Tu proste nie je každý automaticky katolík a tak je farár rád za každého, kto príde do kostola. Keby som to mala povedať jednoducho - na omši na Slovensku je hlavnou témou "všetci ste hriešni a pojdete do pekla, keď sa nepolepšíte" a v Česku "Konajte dobro a budete spasení." - obaja tvrdia to isté, ale jeden postoj je negatívny a druhý pozitívny. Ale ako som už písala, neplatí to absolútne, nechcem sa nikoho dotknúť. Teraz v auguste sa mi v Brne vydáva kamoška - ona ani jej priateľ nie sú pokrstení, ale sú to dobrí ľudia so vzťahom k duchovnu a tak našli kňaza, ktorý ich oddá - proste je rád, že može spojiť život dvoch ľudí, ktorí sa majú radi a duchovne ho trochu povzniesť, aj keď proste nepatria k cirkvi. Chodia k nemu na náuku a sú z toho nadšení. A potom prídem na mojasvadba.sk a čítam tu skúsenosti zo Slovenska, že ťa kňaz odmietne zosobášiť, keď nemáte obaja birmovku a viac ho nezaujíma. No tak to by sa jeden z toho fakt rozplakal, nad takým prístupom. Preto mám obavy z toho, čo ma čaká. Ale verím, že len samé krásne zážitky.
Odpovedať
No, ja viem co asi myslis, na druhej strane je to o individualnom cloveku a zase aj oni musia nieco dodrziavat, lebo su zodpovedni "za svoju pracu". :) Ja osobne si myslim, ze kto nema vztah k viere, tak svadbu v kostole len preto, lebo to pekne vyzera by nemal mat. To nemyslim na nikoho konkretne, ale tak vseobecne. Lebo kostol a viera je o niecom inom. A kontakt ti rada dam, ak bude treba. Co sa tyka SNV, knazov tu nepoznam, aj ked tu byvam. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@marrie5385 súhlasím s tebou, nechcem tu rozpútať nejakú debatu o cirkevných sobášoch nepokrstených, to sa ma netýka. Chcela som len poukázať na ten rozdiel, že tá ústretovosť a pochopenie je tu na úplne inej úrovni. Ale ako vravím, určite to neplatí paušálne a dúfam, že i my natrafíme na milého a ústretového kňaza.
Odpovedať
ale jasne, sak take veci tu vobec netreba rozpytvavat :) urcite bude dobre :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Ahojte, tak zatiaľ sa mi s cirkevnou prípravou na sobáš nedarí a nedarí :( Bola som na Slovensku na konci júla, schválne sme si predĺžili víkendový pobyt až do pondelka, prídeme ráno na faru a tam len lístok na dverách, že úradné hodiny až popoludní :( To už sme čakať nemohli, mali sme pred sebou 400 km domov, tak som tam ďalší deň volala, aby som aspoň získala informácie čo a ako, a hneď ma odbili, že ako prvé potrebujem licenciu z farnosti, kam teraz patrím, že až potom možeme niečo riešiť. Tak som získala licenciu, poslala som kópiu domov rodičom, tatko zašiel na faru, aby aspoň zapísali ten termín a čas a zase ho poslali preč, že potrebujem najprv podpísané papiere z matriky :( Dátum si teda poznačil, ale čas zatiaľ nie. Pretože priateľ je cudzinec, tak potrebujeme papiere z českej matriky, ktoré ale zároveň majú platnosť len 6 mesiacov a do svadby máme ešte 8, takže opäť musíme čakať No radosť, ja som normálne zamestnaná osoba, na to, aby som mohla na Slovensku organizovať svadbu tam musím pol dňa cestovať, vyberať si dovolenku.. a oni si ma prehadzujú ako horúci zemiak. Do toho ma ešte dorazil farár z farnosti, v ktorej mám uložený krstný list - mamka tam volala chcela kópiu pre účel sobáša a farár jej povedal, že mi ho vydá najskor pol roka pred svadbou a mám si pre neho prísť osobne, že sa chce so mnou rozprávať. Ja chápem, že obrad ako taký je na svadbe najdoležitejší a ctím to, ale zatiaľ mám z toho akurát pocit, že mi všetci hádžu polená pod nohy. Kamošky, ktoré sa vydávali predo mnou žiadne papiere z matriky k zapisu terminu nepotrebovali, na matriku šli až omnoho neskor a krstny list im tak isto vydali bez problémov. Tak neviem. Pritom mi nejde o nič iné, len zapísať termín a čas a dohodnúť sa, že na náuku budem chodiť v Brne. Inak, ešte mám jednu otázku, čo sa týka katolíckeho obradu - bola som teraz v Česku na svadbe, bol to teda obrad cirkvi československej husitskej, ale bola to nádhera, všetci boli dojatí. Veľmi sa mi páčilo, že snúbenci stáli pri vyslovovaní sľubov naproti sebe a nie čelom k oltáru a sľuby hovorili spämati z očí do očí. Dá sa to tak urobiť aj pri katolíckom obrade? A druhá otázka - kedy si manželia dávajú prvý bozk? Robí sa to vobec pri katolíckom obrade? Našla som si na internete štruktúru obradu, ale tam som to nenašla. Ďakujem krásne všetkým, čo si ten moj výlev prečítali až do konca :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
dievky spišiačky ako je to s tymi posedeniami s knazom neda sa to absolvovať v nejakej trojdnovke nakolko zijeme s partnerom v nemecku a on je nemec čo s tým dakujem za každu radu ešte aj na sobaš u nas su potrebne jeho papiere o krste či ????
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?