Odmietam svadbu v kostole. Ako sa dohodnúť s rodičmi?

Profilova fotka
S mojim drahym mame dost vazny problem a uz sme skoro na noze s rodicmi. Trvaju totiz na tom, ze svadba ma byt v kostole a nie na urade. My sme obaja ateisti, do kostola nechodime vobec, iba sme boli pokrsteni. Mame uz vybaveny termin na urade a dnes som sa dozvedela, ze rodicia chceli za nasim chrbtom vybavit nejakeho farara, pretoze nasim hlavnym argumentom bolo, ze nestihame prejst vsetkymi nabozenskymi formalitami, aby to mohlo byt v kostole. Ale my to naozaj v kostole nechceme, nic nam to nehovori a pripada nam to dost pokrytecke robit to v kostole za kazdu cenu, len aby boli rodicia spokojni. Takto sme im to aj povedali. Reakcia od nich bola, ze sme pohani, budeme zit ako zvierata, ze sobas musi byt vysvateni a ze ani nase deti nebudu moct byt kvoli nam pokrstene. Este podotykam, ze nasi rodicia do kostola idu maximalne na polnocnu omsu, t.j. 1x roka. Mate alebo mali ste niekto podobny problem? Aky je vas nazor?
Odpovedať
Ahoj tigri, skoro moj pripad, ja som teda vazny ateista, v kostole som bola naposledy na donutenej birmovke. Lenze moj drahy to chce mat v kostole, musela som sa prisposobit... na predsvadbne "stretka" a doporucania farara ako mame zit uz pomaly stracam nervy. Aj jemu by som povedala, ze som "trnom v oku" lebo s nim skoro s nicim nesuhlasim...to moje zlato je z toho nestastne, ani nie tak kvoli sebe...jemu by to bolo jedno, ale jeho rodina by neprezila, keby svadba nebola v kostole.
Odpovedať
Profilova fotka
Nemam podobny problem, ale moj nazor je, ze to je pokrytecke, svadba v kostole, ak ste obaja atesiti. Je to dokonca nezmysel, komu xces prisahat, ak neveris vobec v existenciu Boha? Blbost. Voci vasim sa proste presad, je to tvoja svadba a hotovo ]-( No stress.., drzim vam palce.
Odpovedať
Caf tigri. Este by som videl problem, ak by jeden z Vas to "musel mat" v kostole. Ak nie, tak potom dopohody. Kasli na to a ziadne take ze pre klud v rodine. A deti nech sa daju pokrstit ked budu chciet a budu mat na to rozum.
Odpovedať
Uplne suhlasim so Zicom, je to predsa vasa svadba a bolo by to velmi cudne, keby ste prisahali niekomu, v existenciu ktoreho neverite.
Odpovedať
tigri to ma trochu ine ako ja. Ja neverim, drahy ano. V jej pripade by som si stala za svojim a svadbu v kostole by som nemala. Tigri je to tvoja svadba!!!nie vasej rodiny!
Odpovedať
Profilova fotka
Ja sa len bojim, ze to nedopadne dobre, pretoze moj drahy je priam antinabozensky naladeny ]-( akukolvek debatu na tuto temu radsej utlmujem uz v pociatkoch. Ja som tiez toho nazoru, ze nase deti maju pravo volby a ak budu chciet byt pokrstene, daju sa pokrstit. Dnes som uz svojim rodicom povedala, ze ak neprestanu blbnut, tak zrusime sobas, vybavime si delegacku niekde mimo SR a budeme mat svaty pokoj. Mne len nejde do hlavy to, ze rodicia nie su nabozensky fanatici, naozaj idu do kostola max. 1 roka a teraz toto....
Odpovedať
Moj prispevok bol pre Tigri, co sa tyka teba, Titi, tiez by som spravila polovicke radost, snad ti to odplati cez svadobnu noc :-D My inak tiez nechodime do kostola, svadbu tam budeme mat len z jedneho dovodu, ze sa nam ta atmosfera straaaasne paci, je to take pekne sviatocne. Okrem toho tu sa na matrike nosia iba jednoduche saty alebo kostym a ja chcem mat krasne prave svadobne saty. Takze kazdy ma ine dovody, najmä nech to je podla nasich predstav, ved ten den je pre nas a o nas, nie pre ostatnych.
Odpovedať
chcu mat svadbu so vsetkym co k tomu patri...chap to, nehadaj sa s nimi, pokojne si s nimi sadni a povedz, ze budes velmi stastna, ak svadbu budete mat na urade...a predsa si ako tvoji rodicia zelaju aby si ako ich dcerka bola najstastnejsia nevesta pod slnkom.napis si na papier vsetky pre a proti veci kostola, samozrejme aj tie dobre, aby boli aj oni spokojni...a potom im to ukaz. a povedz, ze tym zlym sa chces vyhnut :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Je taká možnosť, že svadba je na úrade a dá sa dohodnúť POŽEHNANIE. To sa robí v kostole, bez obradu, za 10 min - požehnanie vážmu zväzku kňazom. Možno by to bol schodný kompromis pre vašu rodinu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tigri, aj my sme mali svadbu na urade. Kostol sme nechceli, kedze sme tiez "pohani" neveriaci. Rodicia chvilu prskali ale po case s tym prestali. Tiez do kostola nechodia a argumentovali len pokrstenim deti. Mne ako ateistke sa zdalo nezmyselne mat svadbu v kostole, ked neverim. Jednoducho sme im oznamili, ze to bude na urade a basta. Dva mesiace po svadbe som od nikoho nepocula jedine krive slovo, ze sme sa nebrali v kostole. Je to vasa svadba a vase rozhodnutie. Drzim palce nech vam to vyjde. 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj Tigri, je to dost vážny problém ale v prvom rade je to vaša svadba. Ja budem mat svadbu v kostole som veriaci človek , problém bol s mojím drahým ktorý síce je pokrstený ale je ateista. Stáo ma vela prehovárania, aby sa do toho dal, pre mna totiž urad je nič. Ale vy dvaja si hovoríte ano, tak konajte podla svojho srdca.
Odpovedať
Profilova fotka
Tigri,my obaja s partnerom sme pokrsteni aj birmovani,za seba mozem dokonca pravdivo povedat,ze verim vo vyssiu silu,ta vsak v mojom citeni nie je ohranicena nabozenstvom.Preto do kostola nechodime a aj ked je pravda,co napisala mai-svadba tam ma ovela krajsiu atmosferu,citila by som to ako pokrytectvo a tak si biele dlhe saty obleciem aj na urad napriek tomu,ze sa to tu "nenosi".Mimochodom-moja starka a jeho mama,hlboko veriace,z toho tiez nemali radost,pochopili to vsak ako nase spolocne rozhodnutie a bez vyhrad ho akceptuju... Takze tigri,moj nazor:stojte si na svojom,casom to vsetci prehltnu-vam by vsak v opacnom pripade navzdy zostal neprijemny pocit z vlastnej svadby a to je podla mna dolezitejsie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja s mojim drahym sme veriaci a svadba bude v kostoliku, a inac si to ani neviem predstavit...ale je naozaj len na snubencoch, ako manzelsky obrad prebehne (teda myslim ci bude civilny alebo cirkevny). Treba jednoducho rodicom vysvetlit, ze obidva zvazky a obrady (aj civilny aj cirkevny) maju tu istu silu a zavaznost a obidva su v nasom state pravoplatne a rovnocenne... Drzim paluchy, nech to dobre dopadne... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
My jsme s přítelem také oba pokřtění, takže by nebyl problém se vzít v kostele, jenže nám to nepřišlo správné, když do kostela jinak nechodíme. Myslím, že byste si měli s rodiči vážně promluvit a prosadit svou.
Odpovedať
Profilova fotka
Show must go on....nasi uz zacinaju vydierat. Prave som sa dozvedela, ze moja mama nepojde na svadbu, ak nebude v kostole. No comment :-|
Odpovedať
ahoj tigri nedaj sa vydierat, niektore maminy to dokazu perfektne zahrat na city dcer a synov. Mna to tiez zrejme caka, nakolko s drahym chceme mat svadbu mimo mojho rodneho mesta a to je zial pre moju mamku pomerne nepredstavitelne. A to som z domu viac nez sest rokov. Takze sa nedaj a stoj si za svojim rozhodnutim, najma ak to je rozhodnutie vas dvoch a viete ze takto to chcete. Drzim palce nech to klapne.
Odpovedať
Profilova fotka
tigri, drzim palce. tiez poznam, ked sa mi niekto snazi nieco vybavit za chrbtom... vtedy ma chyta dost brutalny "amok". plne s Tebou sucitim. v podstate ale asi mozte byt kludni, lebo sobas sa vybavuje osobne (ved tam treba aj OP, rodny list...) a keby aj Vasi nieco vybavili v kostole, ako Vas tam dotiahnu? len by som asi skocila na ten urad, ze keby to chcel niekto zrusit, nech ho ignoruju. Vasi su asi schopni vsetkeho...
Odpovedať
Tigri, viem, ze je to neprijemne, ale ja by som jej povedal, ze nech nechodi. Akoze ked sa ona k tebe sprava tak ako sa sprava a nevie akceptovat tvoje rozhodnutie a tvoj nazor, tak nech nechodi. Je to fakt sila. Drzim palce. Len velmi neustupujte, lebo potom sa ta hranica stale posuva a mozno raz pojde este o nieco dolezitejsie a tiez ustupite...
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, Tigri! Precitala som si Tvoj prispevok a nemozem verit svojim ociam. Chapem, ze si z toho nestastna. Aj ja by som bola. Ja budem mat sobas v zahranici na urade (rodicia tam nebudu, len sestra s rodinou) a na Slovensku bude len hostina. Najprv som sa bala, ako to prijmu, ale prijali to tak, ze "urobte, ako je to pre Vas najlepsie". Tusim, ze asi ten den budu trochu smutni (aj ja, ze tam nebudu), ale inak sa nedalo. Ale viem aj to, ze budu velmi stastni, ze ja som stastna. Aj moji rodicia su veriaci a do kostola napriek tomu nechodia. Nemyslim si, ze to musi nejako spolu suvisiet. Myslim si, ze svoju vieru nosi kazdy v svojom srdci. Rodicia su preto rodicia, aby Ti poradili, usmernili Ta, podrzali, ked je to potrebne (nemyslim financne) ale nie nato, aby Ta vydierali... Ak Ta nevychovavali vo viere k Bohu doteraz, preco od Teba teraz ziadaju, aby si sa vydavala v kostole. Ved je to smiesne a smutne zaroven. Mali by byt stastni, ze si si nasla muza svojich snov, a ze si s nim stastna. A to, kedy a kde a aka bude svadba, to by malo zaujimat hlavne Vas. Vy mate na to cely zivot spominat...A oni nech si spominaju na tu svoju.:-) Stoj si za svojim! Nepovol! Nikto ta nesmie vydierat ani rodicia nie! Apelovala by som na ich lasku... Verim, ze sa vsetko dobre skonci, a ze zvitazis nad pokrytectvom! Pekny dnicek!
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, myslim si, ze mate uplnu pravdu.nema zmysel brat sa v kostole len preto, ze to chce niekto iny. teraz ste na prvom mieste vy dvaja a nikto iny. ked to chcete takto, tak to tak majte a stojte si za svojim. ja napriklad nie som ani pokrstena, takze svadba v kostole asi nie. zo strany mojho draheho sme poculi uz rozne nazory, aj take, ze nam ani na svadbu nepridu ak to nebude v kostole. ale nastastie moja laska nie je zasadne za kostol, a stoji pri mne, vraj nemusia prist, takze je to v poriadku. takze moj nazor je, ze je to vas zivot a preto si slubte vacsnu lasku tam, kde chcete vy, vela stastia tigri
Odpovedať
Profilova fotka
tigri,co keby si skusila vytlacit tuto diskusiu a nechat papier pohodeny tak,aby to mamina neprehliadla? Ak ma sudnost a svedomie,mala by sa minimalne zahanbit a nechat vas konecne slobodne dychat...
Odpovedať
to je ale paradox. Niekoho rodicia odmietaju ist na sobas, lebo nie je v kostole, ineho rodicia zase odmietaju vstupit na sobas do kostola. :-| :-S
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte vsetci, moj nazor je nasa svadba nase rozhodnutie :-) vsetci chceli aby sme mali velku svvadbu ale mne sa nechce vsetko vybavovat a behat koli par hodinam, nehovoriac o tom ze rodinne vztahy nie su naj a ti co tam maju byt tam budu a hotovo ;-) radsej pojdeme na riadnu svadobnu cestu 8-) vsetkym vam zelam aby ste mali svadbu po akej tuzite a hlavne bez hadok :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Vcera som bola za rodicmi, aby sme si to v klude vysvetlili a dopadlo to nakoniec velmi zle. Snazila som sa im vysvetlit, ze je to nasa svadba, na ktoru budeme spominat cely zivot a ze v kostole by sme sa necitili dobre, pretoze nie sme veriaci. Dozvedela som sa, ze som nevdacna dcera, pretoze nemozem splnit jedine zelanie svojich rodicov, ktori sa cely zivot za mna obetovali. Ci pridu na sobas si vraj este rozmyslia. Ani si neviete predstavit, ako mi je teraz tazko, mam svojich rodicov velmi rada ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj tigri, je mi velmi luto ze ti to takto dopadlo. Ale naozaj nechapem preco nas rodicia niekedy nutia robit veci co nechceme a su proti nasmu presvedceniu. Ja som sa rozhodla pre malu svadbu pretoze sa chcem vyhnut vsetkym hadkam. A este z mojej strany by bolo cca 40ludi a z druhej stranu cca 10ludi. blbe nie? a este ja som z Mt a drahy je z Ba, nemam chut sem vsetkych tahat a behat im oklo ritky ;-) ale to je nas nazor... a rozhodne to bude na urade, nasa svadba - nase rozhodnutia. Ine by asi bolo keby my svadbu platili rodicia, to by tam chceli celu rodinu a tak. V kazdom pripade svadbu urobime taku aby sme na nu nezabudli ale aby bola podla nas :-) tigri a neviem aky su tvoji rodicia,ale ja by som to este skusila predepatovat. Vela stastia :-)
Odpovedať
Profilova fotka
tigri, to je fakt mrzute. ja by som ale nebola schopna napr. vyslovit niektore veci, ktore sa hovoria v kostole, resp. spravit niektore veci, ako napr. si klaknut na kolena... takze nasi rodicia by sa mohli aj postavit na hlavu, aj tak by ma do kostola nedotiahli. takze neviem, ak mate rovnake pocity, tak trvajte na svojom a ak by Vam to nebolo az tak proti srsti, tak im vyhovejte, len aby Vas takto nedirigovali potom cely zivot. skus o tom teraz s Vasimi nejaky cas nehovorit, mozno zmenia nazor, ked sa im to trochu ulezi v hlave... aj ked, moc casu uz nemate... drzim palce, snad to nejak vyriesite.
Odpovedať
tigri, dost tazka situacia. Na jednej strane tvoja laska a ty ako ataisti a na druhej rodicia - cizwe velmi doleziti ludia v nasich zivotoch a ich prianie alebo skor to vyznieva ako rozkaz urobit svadbu v kostole. Mozno by bolo riesenim aj toto. Sadnut si s rodicmi a povedat, ze by ste radi urobili svadbu na urade, lebo to tak citite a potom neskor , mozno o rok ci viac , to uz je jedno kedy, by ste si dali posvatit sobas aj panom fararom v kostole pri dvoch svedkoch a rodicoch . Myslis, zeby taketo nieco preslo? Myslim, ze uz teraz sa nerobia dvojite svadby aj urad aj kostol, ale robi sa posvatenie manzelstva pre tych, ktori sa zoberu na urade a potom pridu do kostola. Mozno by toto bola schodna cesta pre kazdeho. Asi je cas, aby kazdy z vas urobil maly kompromis, lebo sa inak rozhadate. Skus! Nedas za to nic. Moze byt uz len lepsie, ked je teraz zle.
Odpovedať
Profilova fotka
tigri, kup tvým rodičům film "Hádej, kdo přijde dnes na večeři?" (snad jsem se trefila - je to se Sydney Poitierem) a tam dva řeší, že on je černoch a ona běloška a chtějí se vzít...pusť jim tu pasáž, kde Sydney má rozhovor se svýn otcem, který s touto svatbou nesouhlasí, vyčítá synovi, že je nevděčný, že mu dali všechno, co měli atd...a on mu odpoví: "..to ne já tobě, ale ty mě dlužíš celý můj život, protože ty jsi mě přivedl na tenhle svět, stejně tak jako já budu dlužit celý život svým dětem......"..a má to samozřejmě i pokračování, ale hlavní myšlenka je v tom, že rodiče by neměli bránit v rozhodnutí svým dětem a měli by jim přát to nejlepší v životě a podporovat jejich rozodnutí a ne jim neustále něco vyčítat... ;-) hlavně si svatbu nerozmýšlej jen kvůli svým rodičům, musíš udělat to, co cítíš ty správně a pokud tě tvý rodiče mají rádi, jako ty je, tak to prostě musí pochopit.... :-) ....hodně štěstí před i při svatbě a hlavně si užij ať už s nebo bez...ti přeje Marki
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj tigri, drzim Ti palce, aby tvoji rodicia ustupili. Ak neustupia, tak nech na svadbu nejdu. Viem ze ich mas rada, ale nemozu od vas chciet take pokrytectvo. Viem presne co prezivas, lebo ja mam podobny problem. Ja som evanjelicka a moj milacik je katolik. Cela jeho rodina chodi do kostola kazdy prikazany sviatok. Ale kedze svadba bude u nas v evanjelickom kraji, tak moj nastavajusi suhlasil, ze svadba bude v evanjelickom kostole, vraj Boh je len jeden, a ja suhlasim. Lenze to si mala vidiet, ked sme to oznamili jeho rodicom, co to bola za mela! Katolicka cirkev mu neuzna sobas v inom kostole, cize defacto bude aj po sobasi stale slobodny a bude zit v hriechu so zenou a dokonca bude mat nemanzelske deti! Cize sobasom v evanjelickom chrame zradi svoju vieru a oni ho uz medzi seba neprijmu - nemoze chodit na spoved - teda moze, ale musi sa vyspovedat z hriechu, ze mal sobas tam kde mal. No a farar mu nemusi dat rozhresenie a teda nemoze ist na prijimanie. My s Petom mame v tom jasno, lenze rodina apeluje, aby sme to zmenili. Nemaju problem prist na svadbu do evanjelickeho kostola, problem je tu s buducnostou ako deti a ako moj milacik. Mate niekto s tym skusenosti? Prosim poradte mi, ako sa to da sklbit. O moznosti, ze napiseme biskupovi, aby nam to povolil vieme, ale v praxi je to trochu inak.
Odpovedať
Profilova fotka
vedvies, preco je to v praxi inak? nepovoluje to biskup? skuste este poziadat o ekumenicky sobas, v Nemecku je to normalna vec, tak docerta, preco nie na SVK? Katolicka cirkev je len jedna a ma jedny regule. Trosku na biskupa poapelujte, podla mna nema dovod vam to nedovolit.ale zas, ak tvojmu nevadi jeho buducnost v RKC, tak sa na to vykaslite, je to papierovanie navyse.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?