Obrad s omšou verzus bez omše

Profilova fotka
Ahojte ešte raz otváram túto tému na diskutovanie, sama som zistila že sa chcem zapojiť a keďže som vytvorila otázku nemôžem vám odpovedať. Nadväzujem na moju otázku : http://www.mojasvadba.sk/forum/svadba... my sme obaja katolíci, máme všetko, farár nám povedal že obrad bez omše, lebo majú obradov za jednu sobotu 5. Ja nie som proti, len som sa chcela opýtať ako ste na tom vy a čo si o tom myslíte.
Odpovedať
1
2
:-) tiež som pozerala, že prečo si to mala ako otázku :-) Takže ešte raz aj ja - ak ste obaja katolíci, tak je to zrejme iba z časových dôvodov, ja osobne by som to neprijala. Omšu chcem mať za každých okolností. Čiže ja by som asi hľadala iný termín...
Odpovedať
@nalla alebo staci vybavit iny kostol s vlastnym knazom...
Odpovedať
Profilova fotka
nechcem opakovat to, co som dala do otazky... takze - ak chces mat omsu, tak treba hladat iny datum. My sme mali bez omse, lebo manzel je neveriaci, ja som s tym bola OK. Pre mna bola podstatna sviatost manzelstva, na omsu mozem ist do konca zivote este x krat.
Odpovedať
Profilova fotka
@laleeta no prave preto mame obrad v kostole, lebo nam ide o sviatost manzelstva, len ked mi pani na fare povedala ze tam maju 5 svadieb v ten den a ze ak chcem omsu tak to musim nahlasit zvlast, ale aj tak uz po mne je nahlasena dalsia nevesta, takze jedine iny kostol, alebo iny datum. viem o tom ze omsa mi potom plati na nedelu, ale ak budeme mat prijimanie aj ostatni ludia, tak som celkom spokojna. vlastne je tam teda aj prijimanie aj kazen aj obrad k tomu este?
Odpovedať
Profilova fotka
@kirriana sobas bez omse prebieha takto: prva cast obradu je bohosluzba slova, cize citanie, zalm +aleleuja, evanjelium, kazen potom samotne prijatie sviatosti manzelstva, za tym nasleduju prosby a potom su dve moznosti - s prijimanim a bez ked je s prijimanim, tak po prosbach ide modlitba Otce nas, Hla Baranok a samotne prijimanie a potom zaverecne pozehnanie, podpisuju sa formulare a knaz vyvedie novomanzelov a koniec no a ked mas bez prijimania, tak po prosbach ide rovno zaverecne pozehnanie, podpisuju sa formulare a knaz vyvedie novomanzelov a koniec. Videla som uz oba varianty. My sme mali s prijimanim, lebo moja rodina si to vyziadala a ja som nemala dovod im nevyhoviet ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@laleeta jej super, zlata si, dakujem za infosky, tiez preferujem s prijimanim fakt dakujem za uplne detailne vysvetlenie
Odpovedať
Profilova fotka
@kirriana rado sa stalo, zelam pekny predsvadobny cas a bezproblemove pripravy ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@laleeta dakujem krasne, snad to vsetko hladko prejde
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ked vyzera, ze Ti laleeta celkom fajn poradila, pridam este jeden postreh. Dolezite je, aky vztah mate k sv. omsi. Podstata sv. omse je nevyslovne bohata a neopisatelna - ved sam Boh sa pri nej za nas obetuje a pocas nej sa mozu vyprosit hojne milosti pre vsetkych, hlavne novomanzelov. Skoda, ze tym, ze na nu mozme ist hocikedy sa jej hodnota akokeby straca. Samozrejme, sv. manzelstva je platna aj bez sv. omse - ved inak by to tak nevymysleli a musia dbat aj na prakticnost - ze knaz nemoze sluzit denne x omsi. Ja osobne, ak by som bola v Tvojej situacii by som menila datum alebo chram (a to sme datum menili 3krat) - jednoducho by som si nevedela predstavit, ze tak velka chvila ako je sv. manzelstva by nebola sprevadzana v uplnej plnosti. Ak nemate ine moznosti spekulovat nad datumom a chram je Vam blizky, tak vyskusajte sa s knazom dohodnut, ze by sv. omsu za vas vysluzil v nedelu. Ved aj tak by ste mali ist v nedelu do kostola a tak si mozte tu svadobnu atmosferu preniest aj do dalsieho dna. Spolocny zivot zacnete s Bohom a to je to podstatne... Mozte niest obetne dary, precitat citania.... moznosti ako sa vytvorit z "beznej" nedelnej omse tu svoju vlastnu, slavnostnu a krasnu je viacero :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Mozno Ta moze odradzat, ze budete po celej noci unaveni, myslim, ze terminy po 10:00 sa daju v pohode zvladat a kedze si zo Ziliny, urcite su aj nejake vecerne omse. Moze ist spolu cela rodina, prip. aj z inych miest, ak nebudu hned cestovat... Drzim palce + :-)
Odpovedať
@kirriana aj ja som veriaca, ale brala by som bez omše
Odpovedať
my sme mali bez omse a s prijimanim,takze vsetko podstatne tam bolo a bolo to velmi pekne ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@wikina123 velmi pekne povedane, teda napisane a vystihla si prave to co som chcela pocut (citat), ze o com to vlastne je a com by to mohlo byt....
Odpovedať
Profilova fotka
To som velmi rada :-)
Odpovedať
@kirriana my sme mali sobáš so sv. omšou, trvalo to 35 minút. Bolo nás asi 60 aj s ľuďmi čo sa prišli pozrieť, takže nás nebolo veľa a kňaz šikovný to takto zvládol rýchlo, a pritom to bolo všetko v kľude :-) Záleží na kňazovi, niektorému trvá omša aj vyše hodiny.
Odpovedať
Profilova fotka
@kirriana Stale mi v hlave znie Tvoja odpoved, jednoducho mi neda na nu nereagovat este raz :-) Taka mila, uprimna otvorenost, hladajuca pravu podstatu.... Nakoniec si ma Ty povzbudila viac nez ja Teba! Dakujem!!!! Prajem Ti, aby si / ste v tom vytrvali aj so svojim milym :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@gemini255 Ano, zalezi od knaza kolko kaze, ci spieva, ake su citania, ci sa organista nesuchce, ale velmi aj od ludi. Ved ked nejdu na prijimanie, tak nie je co natahovat... Ja som vobec nespekulvoala, ci to bude dlhe, alebo nie.... Kedze sme cakali vela ludi, vedela som, ze omsa tu hodinku urcite trvat bude a aj na gratulacky sme mali rezervovanu dalsiu hodinku (a to som bola rada, ze sme to fakt stihli :-D ). Ved kam sa ponahlat - zabavat sa bude este celu noc. Nestretla som sa s tym, ze by sa nasi aj neveriaci na sv. omsi "nudili" - ta atmosfera s nalepkou "Bozia pritomnost" urobila svoje a viac frflali na chlad a vietor pri gratulaciach :-D
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali obrad bez omše, nakolko manžel je neveriaci, ale mali sme uzasneho farara, takze sobas bol nádherny, krasna kazen, krasna hudba a piesne, pprijimanie, takže skoro všetko :)
Odpovedať
Profilova fotka
no a by som veru tiež chcela s omšou.. aj keď keby som mala už nejaký pevný termín, o ktorom všetci vedia.. váhala by som.. iný ako náš kostol neprichádza do úvahy :) ...a potom aj v nedeľu už s manželom ísť na slávnostnú nedeľnú :)
Odpovedať
ja chcem určite bez omše, chcem len samotný obrad.
Odpovedať
my mame obrad s omsou a iny by som ani nechcela:)
Odpovedať
my sme mali obrad obrad bez omše. za 20 minút bolo po všetkom. skvelé
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@kirriana s omsou alebo bez by som sa divala s viacerych hladisk - z hladiska ako spomina wikina123, kedy omsa ma hlbsi vyznam, alebo nie, potom obrad bez omse je kratsi, a potom este z jedneho, ak mate obrad po 16:30 s omsou, omsa je platna na nedelu takze nemusite rano vstavat do kostola, ani hostia :)
Odpovedať
ahojte, ja som si prave dohodla na nas sobas mojho znameho knaza a tiez som riesila dilemu, ci len sobas alebo aj s omsou. Prekvapilo ma jeho spontanne odporucanie, citujem "nech je omsa omsou a sobas sobasom - tym vrcholom dna :-)". Aj to mi pomohlo rozhodnut sa. No a omse su predsa aj v nedelu vecer...
Odpovedať
U nas to bude s dvojjazycnou omsou slovensko-nemeckou a uz sa tesim, mne sa to s tou omsou viac paci a nas pan farar mi hovoril, ze to bude trvat ca. 1 hod., jediny problem je, ze mam dlhu vlecku na satach a 5 metrovy zavoj a ja nechcem sediet v kostole, chcela by som si to cele odstat, tie saty maju predsa vyniknut a nie v tom sediet a vyzerat ako taka prepchana torta ;-)
Odpovedať
@lucinka188 Fuha, tak to som zvedava na fotky! Na taky zavoj by mal byt obrad minimalne v katedrale:) Ale ver tomu, ze budes rada, ze mozes sediet, hlavne ak sa budete predtym fotit:)
Odpovedať
@matarka fotenie bude az Po, zenich ma uvidi az pred oltarom ;-)
Odpovedať
Babyyyy, ja neviem co mam robit, prave som volala s nasim fararom, on si poznacil, ze mame sobas o 14.00 namiesto o 14.30 :-( O 15.00 sobasi dalsich, neviem, co mam robit, mali sme mat 2 jazycnu sv omsu a teraz nam povedal, ze jedina moznost je len obrad. Poradte, ako prebieha len sobas v kostole? Som z toho trochu nestastna a smutna, farara som zajednavala uz v septembri a zrazu takato sprava
Odpovedať
@lucinka188 nieco take sa stalo bratovi ked kontrolovali par tyzdnov pred sobasom, obaja s manzelkou su aktivne veriaci a farar im oznamil ze sa vyskytol nejaky sobas naviac a ze budu mat obrad bez omse. tak si to nakoniec vydupali, ale inak ked sa chce a bude mat kratku kazen a zvoli najkratsie obrady, ona sa da stihnut aj do pol hodiny omsa :) skus pozriet fora na tuto temu, napr http://www.mojasvadba.sk/forum/svadba...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?