Obrad s jezuitským páterom

Chceli by sme mať sobáš v kaplnke Sedembolestnej Panny Márie v Piešťanoch, ale problém je, že v nej pôsobia jezuiti a neviem či môžu sobášiť. Čítala som tu už, že sobáš môže byť len vo farskom kostole, ale v máme v Piešťanoch aj kúpeľnú kaplnku, ktorá nie je farským kostolom a svadby tam bývajú pravidelne. Viem o jednom páre čo mal obrad v jezuitskej kaplnke, ale sobášil ich farský kňaz, mi by sme chceli jezuitského pátera. PROSÍM PORAĎTE NIEKTO, AK MÁTE SKÚSENOSŤ, ČI JEZUITI MôŽU SOBÁŠIŤ. Ďakujem
Odpovedať
Ahoj. Ak je rehoľník iba "brat", mam taky pocit, ze nemôže vysluhovať sviatosti, ale keď by bol aj vysvätený za kňaza, tak určite ano (a to sa týka všetkých reholí). Myslím že by bolo asi lepšie isť priamo za nimi a spýtať sa ich... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@anjelicek33 v každom ráde sú aj kňazi, teda pátri aj bratia, teda reholníci a keďže tí Jezuiti pôsobia v kostole podľa mňa je samozrejmosť že sú medzi nimi aj kňazi inak by asi nemohli mať na starosti kostol ;-) ale aby ste si boli úplne istí najlepšie je aby ste sa informovali u toho pátra, ktorý chcete aby vás sobášil :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Skor nez sa tu rozputa vacsia "spekulanstka" debata. Tema v Piestanoch je o niecom inom. Hocijaky knaz moze sobasit a svadba moze byt vo vsetkych riadne vysvatenych kostoloch. Veru, aj v piestanskej kupelnej kaplnke som nejeden odohrala, u Sedembolestnej len jeden nasich znamych. Pred cca 7 rokmi v PN bolo zakazane sobasit u jezuitov aj v kupelnej kaplnke (nad dovodmi darmo spekulovat). Myslim, ze uz sa to zmenilo. Treba sa ist napr. po omsi spytat priamo jezuitov - kedze spadaju pod farnost C&M ti Ta navedu - ako je to so sobasom, krstnymi listami, pouceniami a vsetkym...Je otazne ci sa cele dejstvo rozdeluje alebo si to vsetko poriesia sami jezuiti. Tu 100% odpoved nedostanes.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my sme sa pytali na to...samozrejme vo vsetkych vysvetenych kostoloch a so vsetkymi vysvetenymi knazmi je mozne vysluzit si sviatost manzelstva. No sobase pripadaju pod farnost a podla biskupstva sa maju uzatvarat v kostoloch patriacich priamo farnosti - nie reholi. Ak by ste trvali na sobasi v kaplnke u Jezuitov oni by museli ziadat povolenie na biskupskom urade...je to dost casovo a papierovo narocne vybavit, nakolko vo farskom kostole alebo kupelnej kaplnke taketo papierovacky cez biskupstvo nemaju...preto sa u Jezuitov nesobasi a je to viac menej velka rarita ak je sobas priamo v kaplnkach patriacim klastoru.
Odpovedať
My sme sobas u jezuitov tento rok planovali a mozne to bolo. Nas pripad bol ale trochu specificky, takze posielam ti do IP viac info :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?