Nemám birmovku a chcem obrad v kostole. Čo s tým?

Teraz ma napadlo, že v prípade svadby ju iste budeme chcieť v kostole. Lenže ja nemám birmovku. A v našom kostole sa to už pre také staré nerobí :-D Čo teraz? Poradíte mi?
Odpovedať
Pokial viem, k sobasu v kostole nepotrebujes byt po birmovke. Myslim, ze staci krst. A birmovka pre "velkych" - po dohode s miestnym knazom by to nemal byt ziaden problem. Aj u nas chodia "velki" na birmovku a vacsina ludi o nich ani netusi. Hlavne, ze to vies ty a knaz. Zajdi na farsky urad, urcite sa dohodnete. ;-)
Odpovedať
Ahoj, k sobasu ti birmovku netreba aspon som o tom este nepocula :-D
Odpovedať
..ani ja nemam birmovku a mala som svadbu v kostole..musite si pochodit kostoly a popytat sa, lebo niekde vyzaduju vsetko - krst, prijmanie aj birmovku, niekde len krst a niekde krst a prijmanie, to zalezi od farara..my sme mali svadbu v kostole Sv. Trojice, to je pri Narodnej Rade SR, tak na rohu, oproti jak bol kedysi velky Baťa, ale tam teraz robia pesiu zonu, takze je to tam rozkopane, ale kostol sa mi zvnutra veeeelmi paci a bol tam aj vyborny farar, taky trochu svojsky ale super..
Odpovedať
Profilova fotka
fakt divne to funguje, ja mám skúsenosť, že k sobášu netreba ani prijímanie, ja nechápem, kde to robia také obštrukcie, snáď majú aj v rím.-kat. cirkvi nejaké pravidlá! môj manžel bol len krstený a mohol podotýkam mohol si popri predmanželskej náuke urobiť aj prijímanie, aj urobil, lebo chcel..
Odpovedať
...ano cappy aj tak som to uz pocula, ze aj popri sa da spravit... ...moj drahy ma v rodine skoro farara a on hovoril ze to zalezi od kazdeho farara samostatne ci vyzaduje len krst, alebo vsetko...
Odpovedať
ja len tak skromne, ze nemam ani krst, ani prijmanie, ani birmovku, ani nic, zato budem mat udeleny biskupsky dispenz, o ktorom sa tu vela popisalo... fakt zalezi od knaza. mne jeden povedal, ze budem mat s tym problem, ze sa to udeluje len vo vynimocnych pripadoch a nas dekan ani okom nemrkol, dispenz bude :-)
Odpovedať
Ja tiež nemám ani krst a zosobášili nás v rím.kat. kostole s dišpenzom bez problémov..... ak ti robia problém, nájdi normálnejšieho kňaza. Ten náš mi dokonca povedal, že to, že chceme sobáš v kostole nie je dôvod na pokrstenie, ale že až keď budem naozaj presvedčená o viere, potom ma rád pokrstí.
Odpovedať
S nazorom knaza suhlasim. Len sa chcem spytat, preco sa ludia, pre ktorych kostol nic neznamema, chcu brat v kostole? Lebo je to krajsi priestor? Este chapem, ked 1 z partnerov je veriaci. Ale ak nie je ani jeden...
Odpovedať
Moj manžel je veriaci, on chcel svadbu v kostole....
Odpovedať
Profilova fotka
Maruska ani ja nemám Birmovku a mám svadbu v kostole - nie je potrebná/alebo resp. nutná k sobášu - ale dosť závisi od farára či bude sa chce na Tebe voziť a odbavovať.
Odpovedať
Profilova fotka
zlatinko> ak by ani jeden nebol veriaci, tak to by urcite svadbu v kostole ani nepovolili. To by totiz nemalo zmysel. Zmysel to ma, ak je jeden z paru veriaci, a zalezi mu na svadbe v kostole, a ten druhy sa prisposobi.
Odpovedať
Profilova fotka
catyka, máš pravdu, ale tipujem, že napr. zlatinko možno pozná takých mladých ľudí, a ja tiež, pre kt. je svadba v kostole skrátka tá najromantickejšia predstava - asi ako z filmu...na úrade by sa im to nerátalo :-| ...ani ja pre to nemám pochopenie, nemá to zmysel, aj keď pre dotyčných, kt. takto uvažujú, to určite svoj povrchný zmysel má :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
Cappy - ano, pochopila si to spravne. jasne, neveriacich len-tak nezosobasia cirkevne, ale poznam ludi, ktori by to tak chceli... Nuz, tato tematika by sa dala dlho rozoberat, no nechavam to radsej na svedomi a vedomi kazdeho. Ale rozhodne, birmovka nie je podmienkou cirkevneho sobasa. Ale ak chcete byt krstnou mamou (pri cirkevnom krste), v tomto pripade je potrebne byt pobirmovany.
Odpovedať
Profilova fotka
ja tiez poznam zopar ludi, ktori sice neviem, ci su alebo nie su pokrsteni, ale ani len prezehnat sa nevedia a mali svadbu v kostole. tazko povedat, cim to je, ale keby som chcela byt zla, povedala by som, ze pri zakladani rodiny a pri smrti chce mat kazdy istotu - co ak je predsalen niekto tam hore :-. ale kedze zla nie som, namyslam si, ze je to iba tym priestorom a tou "romantikou".
Odpovedať
nechce sa mi vsetko citat, tak neviem, kto co pisal, ale ked nemas birmovku, mozes mat svadbu podla mna v kostole. Moj manzel nema ani prijmanie ani birmovku.. s fararom vypisete na biskupsky urad ziadost o dispenz a mozete mat potom bez problemov svadbu v kostole. "...Povolenie od miestneho biskupa potrebuje farár aj vtedy, ak ide o svadbu katolíka a katolíka, ktorý je iba krstený a ostatné sviatosti (prvé sväté prijímanie, birmovka) ešte neprijal. Povolenie je potrebné aj pre svadbu katolíka s človekom bez akéhokoľvek vyznania. Manželstvo s nepokrsteným nekresťanom je neplatné. Je to teda konkubinát (divé manželstvo). ..." ( http://www.ecav.sk/info/ecav/manzelst... ) pripadne pozri tu boli nejake diskusie na podobnu temu: http://www.msg.nfo.sk/viewtopic.php?t... http://www.svadba.sk/forum.html?f=4&m...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
moncika15 • Dnes o 19:47 ahojte je birmovka podmienka na sobas v kostole? a ako dlho trvaju sedenia s knazom?kolko ix dokopy je, ak to nie je individualne?diky azalka22 • Dnes o 19:54 ahoj. birmovka nie je podmienkou. sedenia s knazom -podla typu knaza a taktiez farnosti. obycajne su minimalne 3, maximalne...zavisi od horlivosti knaza a zvycajne trvaju okolo hodinky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
suzzanne • Dnes o 10:03 Prosim viete mi niekto poradit ci nam nebudu robit problemy,ak sa chceme vziat v Ziline v kostole a moj priatel nema birmovku,ale svate prijimanie ma,lebo ked sa moja sestra vydavala tak museli mat obaja vsetko,lenze my to chceme pomerne rychlo,tak neviem ako dlho by to asi trvalo,kym by si to dorobil. lucciinka • Dnes o 10:09 suzzanne: tak pokial ja viem, staci ak ma birmovku jeden a nemali by s tym robit ziadne problemy, tak dufam,ze to tak bude aj vo vasom pripade
Odpovedať
Profilova fotka
suzzanne ja ani manžel nemáme birmovku a brali sme sa v kostole bez problémov.... Dokonca švagrinka ked sa vydávala, tak jej manžel si počas omše robil 1.sv. prímanie
Odpovedať
Profilova fotka
Nie je nutna birmovka ku sobasu. Ale samozrejme zavisi od knaza, lebo ma pravo vas nezosobasit, ak nevidi ten "veriaci duch"vo vas. /ale v dnesnej dobe nie je problemom si zvolit ineho knaza.../ Zlatinko - uhlasim s Tebou na 100%. Ktorim kostol a Boh nic nehovoria, brat by sa v kostole nemali, lebo v takom pripade je to zbytocny "cirkus". Ked vyslovim svoje ano v septembri v kostole, bude to "zmluva" medzi mnou a manzelom do coho patri aj Boh. Na nom sa stavia nase manzelstvo. Pre tych, ktori nie su az tak hlboko veriaci, ale urad nechcu, odporucam svadobny obrad v kostole bez omse. Bude to pre vas jasnejsie, rychlejsie, svadba v kostole to este stale bude a uplne staci k tomu aj krst.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem,no pojdeme sa teda opytat na Farsky urad,tak dufam,ze nebude naozaj treba,lebo by sa to asi zbytocne pretiahlo,mojho priatela nebavia nejake dlhe pripravy a ked ma prijimanie a ja aj birmovku,tak by mohli byt zhovievavi,tak drzte palce,dnes mi povedal,ze ci sa to neda stihnut este v marci :-) tak som mu povedala,ze nech je to pekne svadba,ved je to len raz v zivote,aspon dufam :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte ja nemam nic len krst, drahy ma sice vsetko ale nebol absolutne a to sa berieme priamo vo farskom kostole na namesti v BB staci podpisat papiere absolvovat poucenie a zplatait, ja , administrativny poplatok 100 sk za vybavenie nejakej administrativy z toho dovodu ze nemam vsetky nalezitosti takze myslim, ze probôem by nemal byt nikde :)
Odpovedať
Profilova fotka
stačí krst na svadbu v kostole, ale to záleží aj od farára ;-) ja mám krst a prijímanie, frajer má aj birmovku a mladý farárko, čo nás bude sobášiť nemal žiadne pripomienky :-)
Odpovedať
Profilova fotka
toto je riadny holubnik :-D co farsky urad, to ina metoda... ale vo vseobecnosti ale plati, ze len krst nestaci, musi mat aspon jeden z partnerov aspon prijimanie... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj :-) ja tiez nie som birmovana a farar poziadal o dispenz, nakolko priatel birmovku ma.nie je to ziaden problem ;-)
Odpovedať
ahoj... :-) potrebujem pomoct... ja mam krst, prijimanie aj birmovku, ale v pravoslavnom kostole...priatel ma tiez vsetko,ale v rimokatolickom kostole a svadbu chceme mat v rimokatolickom... neviete mi niekto pomoct ci by to malo byt ok alebo budeme musiet nieco robit?? vdaka
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Ahojte kocky, chcela by som sa opytat, ake su kladene podmienky na svedkov pri sobasi v kostole. predpokladam, ze je to tak ako pri svadobnom pare cize mali by mat 1.sv. prijimanie, ale birmovka je len plus, nie povinnost. Je nutne, aby obaja zo svedkov isli na spoved a nasledne na prijimanie- myslim pocas sobasa?
Odpovedať
Ahojky, moj brasko mal svadbu v kostole a nema birmovku. Nevesta mala. Za svetkov mal kamosov a ty su pokrsteny, nesom si ista ci obaja mali svete prijimanie ale urcite nemali birmovku. A nebol to ziaden problem. Svedkovia nemuseli byt vyspovedany a ani nemuseli ist na prijimanie pocas sobasa. Ani nesli. A to mame prisneho farara ;-). Ale neviem ci to nebude zavisiet aj od konkretnej osoby, kto Vas bude sobasit. Ale vseobecne to neni povinnost.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojky,ziadne podmienky na svedkov kladenie nie su.My sme mali sobas v kostole,manzelov svedok nie je veriaci,cize nema ziadne nalezitosti spojene s vierou a nikto od neho nic nevyzadoval. Dokonca ani moj manzel nema ani krst,a nebol s tym problem...len musel podpisat dispenz.Pri nahlasovani svedkov sa nas nikto nepytal,ci maju alebo nemaju krst,prijimanie a pod.
Odpovedať
a preco chces mat svadbu v kostole ked nemas birmovku? Lebo svadba v kostole je proste romantickejsia?? Prepac, ale myslim si ze ak chces mat svadbu v kostole len kvoli organu a "atmosfere" a po svadbe do kostola ani nevkrocis, mala by si sa vydavat na urade..
Odpovedať
lebo v kostole pri sobasi si vysluhujete SVIATOST manzelstva... a ked toto niekto nepochopi co to znamena nemal by sa brat v kostole
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?