Neľudskí farári

Ahojte. Rada by som sa s Vami podelila o moju skusenost. S mojou polovickou sme sa chceli brat v kostole de Paul v Ruzinove nakolko byvame na skok. Lenze tam maju malicky organ a navyse by sme si museli zohnat vlastneho organistu. A toho teda nemame. Tak sme tuto moznost so smutkom zavrhli a rozhodli sa pre Dom sv. Martina. Samozrejme na poucenie sme chceli ist do kostola v ruzinove, kedze je nam to blizsie a ved je to jedno ktory farar nam da poucenie, ved viera je ta ista. Ake vsak bolo nase prepkvapenie ked nam dotycny "pan" slusne ale mrazivo opdovedal, ze kde sa sobasime nech sa poucime a ze oni nas nepoucia. Nozaj bol slusny ale medzi riadkami velmi neprijemny a priam odporny. Tak som mu vysvetlovala nase dovody, spomenute vyssie. Nechcel popustit ako keby on tu nebol pre ludi na priblizenie sa k Bohu. Posobil na mna ako tmar a modlosluzobnik. Nakoniec som prestala argumentovat s tym, ze ked nechce v poriadku, najdeme si knaza, ktory je ochotny. Trosku zmenil svoje vyjadrenie vtedy vidiac, ze prestrelil. Vzal nas k nastenke a velmi strucne nas informoval co mame splnit vratane navstevy krestanskeho GYNEKOLOGA. A to ma dorazilo a nesmierne urazilo. Mam 30 rokov a som rozumna bytost. Citila som sa velmi ponizena jeho nadradenym a neludskym spravanim. A ze az ked prinesieme potvrdenie tak potom mozme ist na pouceni. Dakujem velmi pekne, neprosim! Nasli sme si inu farnost a cloveka v knazskom ruchu. Tym Vam chcem povedat vyberte si kde budete sobasene. Svadba je predsa krasne rozhodnutie a nemal by nam toto kazit nikto. A uz vobec nie niekto, kto nema ani sajnu co je to manzelstvo.
Odpovedať
1
2
16
Profilova fotka
vies ja sa ti ani necudujem..ja som nieco podobne pocula od kamosky.. fakt trapas
Odpovedať
CO ma so svadbou krestansky(!?) gynekolog?????? To je teda riadna drzost :-x O tom by sa malo niekde napisat.
Odpovedať
je to nielen drzosť ale aj veľké prestrelenie. mala by si napísať sťažnosť. ubližuje to ľuďom. toto si farár nesmie dovoliť.
Odpovedať
krestansky gynekolog? to co ma znamenat...ako chcu ti knazi prilakat mladych do kostola ked toto vystrajaju!!!
Odpovedať
hovorím, je to na sťažnosť
Odpovedať
Mne zase pokazilo svadbu to, ze som musela pred vsetkymi slubit, ze ho (svojho buduceho manzela) budem posluchat, akoby som ja bola nejaky blbec, ktory nevie do troch naratat a nie je ani clovekom. Pripadalo mi to, ako "dobry havinko"....Uz som o tom pisala v inej teme, tak to tu nebudem rozvadzat,ale povedala som aj knazovi, ze ja s tym nesuhlasim a preco a on mi to ani poriadne nevedel vysvetlit, len povedal, ze tak je dane, ze muz je nadriadeny zene, ale to bol cely jeho argument, ale kde je to dane a preco, to nepovedal. Este som na to povedala: "no to by sme teda dopadli, keby som ja jeho mala posluchat!" Ja som ovela zodpovednejsia a setrivejsia ako moj manzel.Keby som ja jeho mala posluchat, skoncili by sme s 5sk na ulici!
Odpovedať
viete, ja vermí v Boha, ale neverím v cirkev. a toto je len niekoľko dôvodov prečo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte baby. Tak pridám aj ja niečo. Kamarátka bola na poučení pred svadbou a farár im dal vypĺňať dotazník, kde boli uvedené otázky typu:Koľko krát do mesiaca majú pohlavný styk. A tiež niektoré baby z fóra spomínali, že keď povedali farárovi, že berú antikoncepciu (on sa ich na to priamo spýtal), tak na nich vyletel, že zabíjajú svoje dieťa a že to je nekresťanské....My ideme za pátrom vo štvrtok, no tak som zvedavá, čo bude, lebo keď som bola u neho na spovedi, tiež sa ma pýtal na intímne veci a dobre ma zvozil. :-p
Odpovedať
Profilova fotka
baby tak to len pozeram co chcu, uplne sa bojim ist tam. my mame problemy s krstnym listom. farar mi povedal ze ked si zoberiem katolika tak s nimi uz nic nemam. dost ma to nastvalo, a urazilo. neviem ci ked sme sa zoznamili som sa mala spytat ci nahodou nie je katolik a poslat ho potom prec. alebo co. stvrtok alebo v piatok chceme ist do modreho kostola spytat sa ci nahodou nevie farar ci mi moj nemusi fakt vydat ten krstny list, alebo co zaujimalo by ma ci tie intimne otazky dava kazdy farar, alebo len niektori
Odpovedať
Profilova fotka
určite nedáva každý. Niekde to prebieha úplne v pohodem dokonca je na poučení viacej párov a je to taká skupinová debata.
Odpovedať
No, mna sa to farar pytal, ale len na spovedi a nepovedal mi na to nic....My sme tiez boli na takom skupinovom pouceni.A krsty list ti musia vydat...
Odpovedať
Profilova fotka
my sme mali na pouceniach pred sobasom stretnutie okrem knaza aj s psychologom,gynekologom a krestans.manzelmi. gynekologycka vsak bola chora,tak sme sa nedozvedeli co sa tam prebera :-) ale zvladli sme vsetko
Odpovedať
Článok sa načítava...
Gynekolog vacsinou rozprava o metode antikoncepcie, ked sa pocitaju plodne a neplodne dni, co ma tak asi 50% sancu...Neviem, vypadlo mi, ako sa ta metoda vola...
Odpovedať
Billingsova metoda sa to vola...
Odpovedať
Tak toto je fakt husteeee ]-( Nestacim sa divit!!! Je to vobec mozne???? No asi ano, ked tu o tom pisete.. :-| Najhorsie na tom je, ze sme v tomto smere bezbranni a musime spravit vsetko, co nam chlapici v sutane povedia, inak by nas nezosobasili... ]-( Chapem to ako formu vydierania ]-( Tiez som mala svadbu v kostole, aj poucenie sme mali, v podstate to boli take rozhovory s fararom a niekedy to bolo dost zaujimave a konfrontacne, kedze ja som neveriaca, ale taketo problemy sme nezazili ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja uz som sa zlakla, ze ma gynekolog zistit, ci si panna... ale nepochybujem ze aj na to sa zameriava. podla mna je logicke ze ak treba chodit na pripravu, tak k tomu co vas bude sobasit, on musi mat prehlad ci ste pripraveni... na druhej strane evanjelici nemusia... niekedy mi to pride tak, ze sa ti knazi odbavuju na tychto sex reciach.
Odpovedať
sharlotta-> a nestoji v biblii nahodou ze sme si vsetci rovni??? ved to je riadna nehoraznost "krestansky" gynekologovia su- to su tie fararske mysi-gynekologovia ako napriklad v bratislave v nemocnici milosrdnych bratov, v centre. Podla mna ma farar ostat fararom ! Bud som lekar alebo som farar, myslim, ze sa vylucuje byt oboje naraz. mam s takymto lekarom skusenosti, ma tu drzost - na SK povedat ti ze u neho nedostanes ziadnu antikoncepciu ani potrat( aj keby bol nutny) a to pdla zakona je NEZAKONNE! Niezeby clovek o to mal zaujem, ale clovek nikdy nevie, a myslim, ze zena sama by sa mala rozhodnut co a ako ....napokon zakon to takto vidi tiez. Neuveritelne, ci si tí dovoluju.
Odpovedať
A myslim si, ze INTIMNe ZALeZItosTI PARU nemaju ziadneho FARARA co zaujimat! nema ZIADNE pravo vyzvedat, a VY mu nieste povinni sa s tym spovedat. Jediny clovek kt ma iste prave "vyzvedat" okrem partnera je tvoj zensky lekar. A ani toho nemaju co tvoje rozhodnutia, stavy,... co zaujimat, maju tu byt len na to aby pomohli. VIERA je OK CIRKeV je pre mna len jedna velka sekta, kt sa presadila za tych 2000 rokov, nic ine. je to najlepsie organizovana mafia. Ti maju co otavrat usta, kolko zla narobila cirkev??? A ako nemravne zili ( a este stale je ich dost) papezi v minulosti ( a knazi). naco to akoze ma byt fararovi ? preto sa toto vola INTIMNA SFERA,nie aby sa s pohlavnym zivotom delil apr este s tisic dalsimi "sluzobnikmi bozimi" ;-) Urcite by som ziadnemu fararovi sa nespovedala s mojim intimnym zivotom. z len to by chybalo.
Odpovedať
Profilova fotka
No dievcata opravte ma ak sa mylim, ale moj nazor je na to este trosku iny.... Nie som katolicka, ale protestantka a mozno aj preto mi akosi nejde do hlavy ze ako moze davat poucenie alebo pripravu na manzelstvo clovek, kt. to vobec nikdy nezazil, netusi co vsetko manzelstvo obnasa, iba ak si moze nastudovat teoreticky literaturu o tom...?! Ved predsa to by mali byt rady do zivota ako zvladat situacie, ako riesit problemy, ako sa navzajom respektovat a chapat... co oni mozu o tom vediet? A o pohlavnom zivote...? No neviem, potom mi naozaj plati ze "Vodu kazu a vino piju!" Nehovorim ze u protestantov je vsetko koser, ale asi by som nezniesla take poucanie od cloveka, co to sam nema zazite! Nas bude pripravovat kazatel, co ma 2 male deti, co-to si uz preskakal ako manzel, otec a aj ako Bozi sluzobnik a vie teda o com rozprava! Dalsia vec... a teraz mozno mnohe z vas nahnevam... preco sa chcete dat sobasit v kostole, ked s tym ich ucenim nesuhlasite? Nebolo by vam jednoduchsie urobit sobas uradny? Mali by ste o taketo ponizenia ako hore pisete menej... Okrem toho skuste im tam aj trosku rozmutit tie ich tiche, stojate kostolne vody ;-) ! Ja si idem brat cloveka, co velmi v Boha neveri a chcela som mat svadbu u nas v kostole, mam a mala som dlhe disusie s vedemi ze preco, ako a ci si uvedomujem co robim... mne moj milovany ale za tu namahu stoji a tak som im tam povedala zopar veci pekne od podlahy - nech maju nad cim rozmyslat... nemyslim si totiz ze robim nieco zle tym ze si beriem takeho cloveka!
Odpovedať
Profilova fotka
Je fakt, ze neviem presne ako to u katolikov funguje, ale ak myslite ze by nejake tie protesty a vase osobne nazory (ine ako ich) zniesli, tak im ich povedzte... Samozrejme ak nejdu vyslovene proti Bohu! Proste si to nenechajte! U nas je taka sloboda - povedat veci rovno... neviem ale ako to funguje u vas! Jednu vec by som im ale nevycitala... a to ze od vas chcu cistotu s akou mate ist do manzelstva! To totiz nekazu oni, ale to prikazuje Boh v 10 prikazaniach nech sa nam to ako chce nepaci a je to strasne tazke v dnesnej dobe dodrzat! To by isli proti Bohu a nie proti nejakemu papezovi keby vam hovorili opak a to nemozete ocakavat! Je len otazne akou formou vam to naserviruju lebo da sa aj citlivo a ludsky a s pochopenim! :-)
Odpovedať
Profilova fotka
mia77 mas pravdu, ja som povodne chcela mat svadbu v evanjelickom kostole, nad uradom som vobec neuvazovala. lenze keby sa priatel zenil ako katolik u evanjelikov, tak katolici mu to neuzanaju a ja neviem co vsetko ake problemy by robili. a ked som suhlasila so svadbou v katolickom, tak zase nas farar ze uz s evanjelikmi nic nemam. pride mi to na hlavu postavene. mohli by sa konecne dohodnut a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
ada21 - vies to je ta formalnost cirkvi co v dnesnom svete vladne! fasada naoko pekna - biela ale co je castx pod povrchom, je uz dalsia vec... |-| Zial ze je to tak! Preto je dolezitejsie co mas v srdci a ako sa k tomu stavias ty osobne... a ak ti zalezi na tom, ze chces toto manzelstvo uzavriet pred Bohom tak neboj sa ze by Boh nevidel a nebol pritomny aj na obycajnom urade! Ja som bola tiez rozhodnuta ze keby mi u nas boli povedali ze nie, nedovolime aby si mala svadbu v kostole, kedze tvoj nastavajuci nemoze vyznat svoju vieru, tak by som sa vydavala na urade - ale aj tak by som sa za neho vydala a som presvedcena ze Boh by si nezavrel oci aby to nevidel! :-N
Odpovedať
Profilova fotka
ano ja viem, ze Boh je vsade, lenze potom su zase problemy s krstenim deti. nasi kamarati s tym mali problem, nezobrali sa nakoniec tiez koli problemom v kostole, ale na urade, a farar im nechcel pokrstit dieta, lebo oni nebolo zobrati v kostole. no proste dost ma toto vytaca. rozbia zo vsetkym problemy no ale uvidime co nam povedia v modrom kostole
Odpovedať
nuz, minule sme boli aj s priatelom na krstinach jeho netere, a ked sme sa rozpravali s novopecenymi krstnymi rodicmi, tak rozpravali zazitok zo spovede pred krstom... mily fara sa krstneho spytal " a kolkokrat ste za posledny mesiac s tou svojou tooooo?" a ked sa ho mlady spytal, "co mate na mysli pan farar?".. a farar "ved vy viete, co je tooo, tak kolkokrat?"... Nevedeli sme ci sa mame smiat, alebo zaplakat... po prve, skoro ma dorazilo, ze sa dokaze aj na taketo nieco intimne pytat, a druha vec, ked ani farar nedokaze nazvat veci pravym menom, tak ako potom usmernuje svoje "ovecky" v kostole?
Odpovedať
Profilova fotka
amdeis: my sme sa tiez brali mimo ba a na naucenie pred sobasom sme chodili do blumentalu, tam to robia vo velkom a nepytaju sa, ci sa ides sobasit u nich alebo nie, je to super urobene, dve sedenia su s knazom, jedno so psychologom a potom tam prisiel jeden par kvoli bil. metode. bolo to priridzene, nenutene a splnilo to ucel. amdeis:co sa tyka ruzinovskeho kostola, skusenost mam len s tym, ze maleho sme krstili tiez mimo ba a nakolko patrime do tej farnosti, tak som odtial potreboavala potvrdenie, ze davaju suhlas s krstom mimo a bolo to v pohode, bez problemov, celkom dobre sme si poklebetili. ono je asi fakt, ze na ktoreho knaza prave narazis. ale to, co si zazila, je fakt sila, knaz-neknaz, asi by som si povedala svoje :-(
Odpovedať
Profilova fotka
och, tak to je tazke potom... a co by robili keby prisli ku katolikom neveriaci ludia, ktori nikdy ziadnu sviatost nemali, iba by povedali ze uverili v Boha a chcu sa dat pokrstit??? ti by nemali sancu vobec, lebo nemaju korene v tejto viere? to mi je doost divne! =-) takze stat sa katolikom keby som bola uplne z neveriacej rodiny asi nie je mozne vsak?! s tym by som im potom argumentovala ich vysvetlenia... som zvedava co by na to povedal pan farar.... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Baby, ja mam zasa trosku iny nazor. Musim sa knazov zastat, kedze ja som zazila vacsinou uzasnych knazov, ktory fakt dokazali pochopit a povzbudit a tym myslim aj plnili svoju ulohu s laskou. Urcite je aj vela takych, ktory sa minuli povolaniu. Ale na druhej strane myslim, ze ak natrafite na takeho knaza, treba si najst ineho, alebo ako napisala mia, ak niekto nesuhlasi s naukami, preco vlastne chce mat svadbu v kostole? Okrem toho, ak uz musi dojst na nejaku intimnu temu, oni musia ucit v zmysle "nezosmilnis", ved co by to bolo za knaza, keby povedal: "kludne si spite s kym chcete..." Tym chcem len povedat, ze tento postoj musi mat kazdy knaz, a ak nam nevyhovuje ten clovek, tak si najdime ineho ale ak nam nevyhovuje filozofia krestanstva, tak nemajme svadbu v kostole.
Odpovedať
Profilova fotka
Victoria - uplne suhlasim ...
Odpovedať
Profilova fotka
mia77:myslim, ze to tak nie je. mna sice pokrstili ako malu, ale ostatne sviatosti som si "dorobila", ked som mala 28 rokov a uvedomila som si, co chcem a preco to chcem. a boli tam ludia, ktori mali ovela viac rokov a ti sa len davali krstit a tiez si potom "dorabali" sviatosti. ide skor o to, ze ci naozaj niekto chce a robi to z presvedcenia, alebo ci preto, ze je to teraz "in". a mozno by si sa cudovala, ake znalosti maju katolicki knazi o beznom zivote a manzelstve a pritom ho vobec nemusia zazit. a to teraz na nic nenarazam. oni pri svojej praci s ludmi zaziju tolko, ze my obycajni ludia o tom nemame ani paru. to by potom napr. chlapi nemohli rozhodovat o potrate, tehotenstve a pod., pretoze ho sami nezazili? dnes uz nie je problem v sobaseni dvoch ludi s roznym vierovyznanim, mozno je to len trosku zlozitejsie, nie vsak nemozne. iste, najdu sa aj vynimky, co sa tyka pristupu, ale kde sa nenajdu?
Odpovedať
vies victoria, ale z prispevkov niektorych dievcat citit, ze to co ty spominas ako "filozofiu krestanstva" si farari prisposobuju podla svojho.. neberu ako podklad krestanstva bibliu, ale nieco, co si oni pridaju.. Nechcem nikoho urazit... ani sposobit nabozensku hadku, to v ziadnom pripade... Viem, ze existuju aj farari s ludskym pristupom. Ked sa zenil priatelov brat, tak museli so snubenicou hladat vhodneho farara, nasli takeho, ktory ich dokazal pochopit, a aj ked v case svadby uz cakali babatko, tak ich neodsudil... videl, ze su to ludia, ktory su uprimne veriaci, a ze nechcu mat svadbu v kostole "iba pre poriadok" ...
Odpovedať
1
2
16
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?