Muž evanjelik, žena katolíčka a svadba v kostole

Dobrý deň, ja som katolíčka priateľ evanjelik, chceli by sme sobáš v kostole, chcem sa spýtať ak ja ako katolíčka pôjdem do evanjelického kostola o čo prídem( čo som sa dočítala tak naša cirkev neuznaná sobáš v evanjelickom kostole a potom nemôžem chodiť na spovede a že vraj už budem evanjelička a aj deti musíme dať pokrstiť ako evanjelikov) a ak pôjde môj priateľ do katolíckeho kostola o čo príde on? ( on vraj podpisuje že deti budú katolíci, ale on môže chodiť naďalej na spovede do evanjelického kostola) ako je to potom s deťmi, je potom povinnosť ich dať pokrstiť v kostole kde sme boli sobášený??? Ináč pristali by sme aj na ekumenický sobáš ... bol s vás niekto tak oddaný???
Odpovedať
Ahoj no my sme mali podobnú situáciu...ja som katolíčka a manžel evanjelik...ja som nechcela svadbu v evanjelickom kostole (ale počula som že katolícky biskupský úrad robí problém s povolením sobáša v evanjelickom kostole) tak manžel súhlasil so svadbou v katolíckom kostole...na to sme potrebovali potvrdenie z biskupského úradu čo nám dali...ak pôjdete do katolíckeho kostola tak tvoj priateľ musí podpísať že deti budú katolíci a pokrstené musia byť v katolíckom kostole ale myslím si že nemusí to byť v kostole v ktorom budete mať svadbu...
Odpovedať
my sme este s byvalym toto riesili, erika2013 ti to presne povedala. neviem ako je to teraz, v ramci ekumenickych dohod, krst uz je uznany vzajomne (katolicka uznava krst evanjelickej za platny), tam uz si to chvalabohu poriesili. evanjelicka cirkev pokial viem nema problem so sobasom v katolickej cirkvi, ale ich knaz vam presne povie co a ako.
Odpovedať
@kacena26 najlepsie by bolo pre teba aby ste mali sobas v katolíckom kostole(ak ti na tom zaleži) lebo ak nie tak podla cirkevného prava prides o možnost chodit na spovede a prijimanie,. priatel ako evanjelik nepride o nic lebo oni to tak prisne neberu, len bude musiet podpisat papier že ti nebude branit pokrstit a vychovavat deti v katolíckej viere, a deti nemusite krstit tam kde sa budete brat
Odpovedať
Profilova fotka
presne, ako pisali dievcata vyssie, ak si aktivna katolicka, tak je pre teba potrebne, aby si mala sobas v katolickom kostole, aby si neprisla o moznost pristupovat k sviatostiam...on nepride o nic, lebo evanjelici neuznavaju sviatosti, akurat musi suhlasit s tym, ze ti nebude branit vychovavat deti v katolickej cirkvi. Deti by ste mali krstit v katolickom kostole, ale je uplne jedno v ktorom katolickom.
Odpovedať
Profilova fotka
na svadbu v katolíckom kostole vám treba povolenie z farnosti, odkiaľ si, resp. z biskupského úradu. manžel bude musieť podpísa,ť že ti nebude brániť vychovávať deti v katolíckej viere, avšak nemusíte sa zaviazať, že budú pokrstení ako katolíci (to platilo v starom kódexe kánonického práva, toto nové už platí pekných pár rokov). nie je teda absolútne nevyhnutné krstiť deti v katolíckom kostole. pre teba ako katolíčku je to takto jednoduchšie vzhľadom na sviatosnú povahu manželstva v katolíckej cirkvi. aké prípadné povolenie by bolo treba na svadbu v evanjelickom kostole netuším, ale prepdokladám, že katolícka cirkev má na to nejaké pravidlá.
Odpovedať
ďakujem, musíme sa porozprávať aj s katolíckym aj s evanjelickým farárom čo na to povadia, a deti stým krstom sa nemyslela presne v tom kostole v ktorom sa budeme mať svadbu ale mala som na mysli katolícky alebo evanjelicky zle som to napísal :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?