Môžeme sa brať v kostole?

Mozeme mat cirkevny sobas, ak som katolicka, som pokrstena a mam prijimanie, no birmovku nie a moj snubenec nie je ani pokrsteny?
Odpovedať
velmi zalezi na akeho knaza natrafite - su taki ... financne zalozeni a v tom pripade sa to da. ale je viac tych klasikov - bez krstu a birmovky to nepojde. No v pripade cirkevneho prava to urcite je potrebne a da sa to zvladnut s naukami za par dni.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som v poslednom čase zistila, že všetko závisí od farára... :-( bohužiaľ, nikde nemajú rovnaký "meter"... moja spolužiačka nebola veriaca (čiže ani pokrstená) a pred svadbou iba podpísala papier, že deti bude vychovávať vo viere a bolo to... podľa mňa si to zistite u farára a ak on nesúhlasí...treba hľadať ďalej... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, pokial ja viem tak u drvivej vacsine farnosti to funguje tak, ze aspon jeden z paru musi mat vsetky sviatosti, teda aj birmovku. Druhy potom moze byt neveriaci a iba podpise papier ako pisala hlaura. Inak keby si chcela mat birmovku, je to naozaj len otazka par nauk. Drzim palce.
Odpovedať
normalne by ste cirkevny sobas mat nemali, ked jeden nie je pokrsteny, ale v dnesnej dobe je vsetko. treba najst knaza, ktory je benevolentny.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den, katolicky sobas mat mozete, ba dokonca "musite" - ak ho chcete mat pred Cirkvou platny. Birmovka sa k sobasu odporuca, no nie je to nevyhnutnost. Citujem Kodex kanonickeho prava: Kán. 1065 - § 1. Katolíci, ktorí ešte neprijali sviatosť birmovania, majú ju pred pripustením k manželstvu prijať, ak je to možné bez veľkej ťažkosti. Zalezi teda na Vasej komunikacii s prislusnym fararom farnosti... Ako katolicka si mozete zobrat nekatolika - nepokrsteneho, biskupsky urad Vam v tomto pripade vyda dispenz k sobasu. Vybavi Vam to tiez prislusny farar Vasej farnosti. K ziadosti o dispenz budete musiet vyhlasit, ze sa postarate o katolicku vychovu svojich deti a snubenec podpise, ze to berie na vedomie - teda berie na vedomie Vase zaväzky vyplyvjuce z Vasho nabozenstva. Vyzera to na prvy pohlad komplikovane, ale deje sa to bezne, takze odporucam cim skor navstivit farsky urad, tak Vam vsetko vybavia. Tak vela trpezlivosti a sil:)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja to tiež budem riešiť lebo pokrstená som, aj primanie mam len ta birmovka mi chýba. a moc mi to k zivotu ani nechýba. snubenec ma všetky tri ( krst, primanie a birmovku ) tak dufam, ze farár bude ustretový a nebude to odomna vyzadovať.. :-) :-S
Odpovedať
my sme mali sobas v kostole. ja mam vsetky sviatosti, manzel je neveriaci. farar mi povedal, ze pre mna, ako veriacu je dolezite aky mam sobas a neveriacemu moze byt jedno, ci ma sobas v kostole alebo na úrade. to som si zistovala davnejsie. ked prislo k tomu, ze sa naozaj ideme brat. tak sme boli v inej farnosti a tiez tam nebol ziadny problem. farar poziadal o dispenz k sobasu a manzel musel suhlasit, ze deti budu vychovavane vo viere. postup bol presne taky ako uvadza "demockophoto".
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
No jasne, typicky postoj katolickej cirkvi - pre veriaceho je dolezite mat cirkevny sobas, no neveriacemu to moze byt jedno? Tak to odkazte panom fararom, ze sa velmi mylia, a keby nahodou niekto chcel postoj z druhej strany, tak nepoznam takmer ziadneho ateistu, ktoremu je to jedno. Drviva vacsina (vratane mna) by nikdy na cirkevny sobas nepristupila a uz toboz nie na to, aby dakomu slubovali, ze budu vychovavat deti vo viere.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimca 77 - myslím, že trochu silné slová - keď niekoho ľúbiš, si ochotná akceptovať jeho vieru aj jeho zvyky a úkony, ktoré sú s praktizovaním viery spojené, tak si myslím, že nie je problém mať sobáš v kostole. Pri sobáši na úrade veriaci stráca možnosť pristupovať k sviatostiam, zatiaľ čo ateita sobášom v kostole o nič nepríde, a popíše len papier,že nebude brániť svojej manželke/manželovi vo viere a v tom, aby deti viedla tiež tým smerom. No aj tak si myslím,že keď deti vyrastú, tak sa môžu rozhodnúť same. @minnie5 ja si myslím,že jeden z vás musí mať všetky potrebné sviatosti a druhému sa podpisuje dišpenz.
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze to ze partner nema ani krst bude vadit no treba pozistovat :) viem ze je rozdiel medzi cirkevnym sobasom a sviatostou manzelstva....pri sviatosti manzelstva je potrebne vsetko u oboch...pri cirkevnomsobasi neviem ako to je....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Prosím poradte či je možné toto : ja som evanjelička a moje prvé manželstvo som mala s katolíkom zosobášení sme boli v evanjelickom kostole. Druhé manželstvo chcem uzavrieť s katolíkom v katolíckom kostole. (môj prvý manžel mal už druhý sobáš v katolíckom kostole bez akýchkoľvek problémov). Ďakujem za každú info.
Odpovedať
Profilova fotka
Moja sestrenica si zobrala ateistu, jediné čo museli urobiť bolo napísať list na hlavnú diecézu do Nitry tuším, kde sa v liste a žiadosti o povolenie sobáša v kostole zaviazali, že svoje deti budú vychovávať a viesť ku katolíckej viere :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mimca77 som zvedavá ako by si vysvetlila svojmu chlapovi - milovanej osobe ak by bol presvedčený kresťan, že ty sa nemieniš brať v kostole ani nič o kresťanskej výchove podpisovať ... to by som strááášne moc chcela vidieť ... a že či by si ťa potom zobral, keby vedel o tvojom prístupe ... a svadba v kostole je zvyk lebo povedala mama, babka, svokra so svokrom čo chodia každú nedeľu do kostola a v konečnom dôsledku je to romantické a kostol je taký nádherný ... tak len preto sa tam berú a všetko čo sa tam udeje má nulovú hodnotu duchovnú ... a väčšina párov čo sľúbi ani z polovice nedodrží ... tož radím všetkým nevěstám, zoberte sa na úrade a tieto divadielka bez akejkoľvek hodnoty nechajte skutočných veriacich premeniť na cenné hodnoty ... je to blbosť, že takto cirkev ustupuje ... lienocka1988 ak si vdova tak v kostole môžeš ak nie a si rozvedená tak na kostol by som ani nepomyslela ... lebo ak si dobre spomínam nie je to možné ... ale zase tvoj partner ak je rozvedený čo teda mi príde tak, že je keď už sa chce sobášiť tretí krát tak to asi nie je celkom možné ... by si mohla aj viac objasniť situáciu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?