Krst a konfirmácia v dospelom veku

Profilova fotka
Ahojky. Môj priateľ má krst aj konfirmáciu, ja nie. Chystám sa na oboje. Máte niekto skúsenosti? Tiež sa chcem spýtať či tam môj priateľ môže ísť so mnou a trebárs sa dať pokrstiť ešte raz? :)
Odpovedať
Profilova fotka
krst je jednorazovy, "prekrstovat" sa neda, ani konfirmacia. ale ak budes chodit na nejaku pripravu,nemal by byt problem aby chodil s tebou. pokial viem, riesi sa to individualnymi stretnutiami s fararom a potom konfirmaciou a u teba krstom v kostole. tieto veci su v dospelom veku individualne, je to na dohode s konkretnym fararom.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem. Musíme za ním zájsť.. Na ten krst som sa pýtala preto, lebo ja si budem pripadať taká čistá po krste tak som chcela aby pred svadbou aj môj priateľ mal niečo také. Neviem ako sa to rieši... :)
Odpovedať
Profilova fotka
Mám na mysli to odpustenie hriechov, či mu bude stačiť len spoveď pred svadbou ...
Odpovedať
A ku svadbe nemusis byt ani pokrstena, staci ak je jeden z buducich manzelov a jeden zo svedkov konfirmovany, oni su potom garanti viery vo vztahu, to iste je aj pri krstnych rodicoch /u malych deti) tiez staci ked je jeden konfirmovany . my sme mali takto len jedneho svedka na svadbe konfirmovaneho a tiez pre deti je len krstna mama konfirmovana (druhy nie je ani pokrsteny...) a problem nebol... ale ako bolo pisane vyssie vsetko zalezi na fararovi na akeho natrafis a v com vie a hlavne chce vyjsť ustrety svojej "novej ovecke"
Odpovedať
@vlcik1 moze prijat sviatost vecere panovej nie spoved ako taku ... vacsinou je to tak raz za mesiac pocas bohosluzby, alebo pri sviatkoch,... a ty aj pri konfirmacii 1.x, takze by ste sa mohli dohodnut, ze pri tvojej konfirmacii by ste spolu prijali sviatost vecere panovej...
Odpovedať
Profilova fotka
Práveže my musíme mať obaja krst aj konfirmáciu...
Odpovedať
Profilova fotka
A táto sviatosť očisťuje od hriechov? Myslím, či budeme na tom rovnako pred svadbou (pred Pánom) - možno hlúpa otázka, ale ja by som to tak chcela :)
Odpovedať
Profilova fotka
@vlcik1 presne toto caka aj mna.Priatel je pokrsteny aj konfirmovany,ja nie.Takze sme sa rozpravali s fararom a ten nam povedal,ze je to na nas,ze ja sa mozem dat pred svadbou pokrstit ale aj nemusim a ze rozhodnutie by malo ist zo srdca,ze to chcem a nie iba kvoli svadbe...Tak som si to nechala prejst hlavou a rozhodla som sa,ze to chcem spravit este pred svadbou,lebo som mala vzdy svoju vieru,aj ked som este mojho priatela nepoznala.A farar povedal,ze ta priprava bude trvat cca 3 mesiace a ze priatel kludne moze na tie sedenia chodit spolu so mnou :-).A uz sme dostali od neho aj svadobny dar ;-),knihu "Vzali sme sa" a poviem ti,ze je to zaujimave citanie...Takze vsetko je asi na dohode s konkretnym fararom ;-). Vela stastia ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@lienkavax Jeej to je krásne :) Dúfam, že aj náš bude taký milý.. Ja verím v Boha ale u mňa sa babiny a dedkovia hádali či budem katolíčka alebo evanjelička a nakoniec to tak dopadlo, že ma ani pokrstiť nedali ani nič :( Do kostola chodím evanjelického a môj priateľ je evanjelik takže to bolo jednoznačné rozhodnutie, snáď všetko dobre dopadne
Odpovedať
@vlcik1 ano, pri nej priznavas ze si zhresila, ze veris ze ti budu odpustene hriechy, ze nebudes umyselne hresit,... neviem uz presne kolko je tam tych otazok... a potom pri oltari dostanes oblatocku (telo Krista) a vinko (krv Kristovu) a tym sa ti budu odpusat hriechy a dostanes pozehnanie... a urcite "nemusite" mat obidvaja konfirmaciu, moj uz manzel nema a zosobasil nas farar :-) a vzdy musi byt aspon 1 garantom viery, teda nemusia byt obidvaja, je rozdiel co chces a co musis... a mam to este zo skoly (absolvent evanjelickeho gymnazia), takze som vedela co moze od nas farar chciet, takze nutit, alebo povedat ze musis by nemal, ale ked to budes mat, tak bude mat dalsiu "ovecku" a to iste fakt plati aj pri svedkoch, jeden by mal byt konfirmovany (druhy moze byt neveriaci - ako v mojom pripade)... u nas som ja vsetko, aj krstena aj konfirmovana, manzel len krsteny a jeho svedok bol konfirmovany a moja svedkyna bola "bez viery" ako to pekne nazval pan farar... drzim palne pri rozhodovani co chces a co musis :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Tak to je super... Ono asi radšej by som mala aj tú konfirmáciu keď má aj môj priateľ aj keď veľa ľudí mi povedalo, že potrebujem len krst asi máme prísneho pána farára...
Odpovedať
@vlcik1 vies mna hneva len to ked ti povie ze musis, lebo viem ze nemusis to podla mna nie je o tom ci je prisny, druha je ale otazka co chces... my sme este prd svadbou mali 2 syncekov a nemal problem ich pokrstit a to je iba krstna mama konfirmovana a krstny otec nie je nic (aj ked chodi do ev. kostola) ale my sme sa vsetci v dedine poznali,takze to bolo dost ine, ale musim povedat ze nas pan farar je super a preto nam bol potom aj na hostine (s manzelkou aj ich tromi detickami)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vlcik1 aj moj priatel je evanjelik :-),takze my sme v tom mali tiez hned jasno :-).Drzim palce,nech to dobre dopadne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Mne to bolo vysvetlené asi tak, že u dospelého sa na krst pripravuje v rámci výuky tak ako ku konfirmácii takže asi je to už jedno, či sa dám aj konfirmovať. Vlastne nám nepovedal, že musíme, ale že k cirkevnému obradu to je potrebné
Odpovedať
Profilova fotka
@lienkavax ďakujem, podobne :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?