Koľko dávate kňazovi do obálky?

Baby kolko ste davali knazovi,ministrantom a kantorovi?
Odpovedať
1
2
5
knazovi a kantorovi podla zvazenia, myslim, ze kedysi sa davalo 500 skk a ministrantom nic... dava sa krabica s kolacmi do sakristie pre kostolnika a ministrantov a mozes aj knazovi dat zakusky alebo flasu... kantorovi sa u nas tiez dava obalka (tiez tych 500 skk) a kolace...
Odpovedať
Ak si popyta "vsimne" uz pri vstupe do kostola pred pripravou, tak uz ziadna obalka nebude :-) maximalne vysluzka
Odpovedať
Profilova fotka
My sme dali p.farárke 20eur + krabicu zákuskov + víno a kostolníčke, kantorovi a speváčke sme dali po 10eur. Plus potom ešte 50eur na kostol. Ale je to úplne individuálne, podľa uváženia a možností...
Odpovedať
Profilova fotka
my dávame knazovi 100€ ako milodar na kostol, flašu vína a pozývame ho na 9-tu na hostinu, kostolníčke a miništrantom zákusky :-)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
to je individualne, nam farar povedal, ze nemusime dat nic. ale kedze mame farara v rodine, takze je to este horsie, nemozem dat malo, ale zasa ani vela, az nemysli, ze sa ukazujeme :) takze rozmyslam fararovi max 20 a ministrantom a kostolnikovi len vysluzku. farar povedal, ze oni nie su zavisli od nasich penazi, ze oni nepatria pod statnu kasu...
Odpovedať
Profilova fotka
my tiez tak 50 fararovi, nieco podobne na kostol..20 spevacke a 20 kostolnicke, kedze nam aj pomoze z dekoraciou kvetov....najprv som si aj ja myslela, ze naco tolko im davat,..ale pri sestrinej svadbe som pochopila...ako im velmi nas farar pomahal a nerobil prieky, napriek tomu ze sestrin uz manzel je ateista...farar bol ustretivy v mnohych veciach a vybavovackach... musim povedat, ze nie kazdy farar je farar a teraz kostoly na dedinach nemaju az take prispevky od ludi...tak na svadbu by sa malo im prispiet lubovolnou ale trosku stedrejsou sumov..
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
my sme davali 200, resp.moj tatino plus vysluzku samozrejme, ale je to dobrovolne nie povinnost
Odpovedať
Profilova fotka
farár si hneď na začiatku určil sumu za obrad 100 eur keby som vedela dopredu ako obrad odflákne tak mu nedám ani cent. na začiatku bol fajn ale pri samotnom sobáši bol hrozný
Odpovedať
@kadan @minutka @zuzanna1512 tie sumy su az neuveritelne... ja som cakala 40-50€ a nie v stovkach. co ste za tu kopu penazi nakoniec dostali / co ste si predplatili?
Odpovedať
ja som cakala 20 eur
Odpovedať
Článok sa načítava...
to nie fararovi ale dar na kostol 100 eur :-)
Odpovedať
@lenosko @84vali sme na tom podobne. max 50e a nie ze 100 a viac. za co?? za to ze urobi svoju robotu? ak spravi nieco extra tak preco nedat extra korunku ale aby to bola extra 100euro korunka? chore. neviem si fakt predstavit, ze by som mala fararovi dat 6000 na staru menu :-| a este, ze fararovi 50, na kostol 50, kostolnicke, zboru peniaze a + vysluzky. kazdy kostol ma pokladnicku pri dverach a ruku na srdce, kolko z hosti a z ludi co sa pridu pozriet vhodi zo sentimentality par korun navyse do nej? nemam nic proti dat na vsetkych a vsetko menovane nejaku tu korunku ale tolko??? urcite nie
Odpovedať
nebudte naivne. dar na kostol 100?? kam si myslite ze ten prispevok pojde, na kostol?? :-D jasne :-D :-D a fakt, ze kostoly v mestach su viac frekventovane ako tie na dedinach? ak to je kostol niekde v prdeli za dedinou, kde sa aj muchy otacaju a farar nie je stara protiva zakomplexovana tak sa necudujem. no kvoli tomu by som si mala vybrat kostol? ze sa v nom vela nedeje a treba ho podporit? sa mam hrat na samaritanku niekde kde je napr. 1 svadba za polroka? v takom pripade pojde prispevok na kostol urcite na spominane ucely. :-S to radsej kupte lak na drevo,alebo kyble farieb na ozivenie a zorganizujte brigadu ako davat peniaze. zabudnuty kostol potrebuje vacsiu financnu injekciu ako 100 ci 200euro a ten v meste zas taku nepotrebuje,lebo je v meste, frekventovany a to ma svoje financne vyhody ci uz od mesta alebo od cirkvi. Nechcem byt hnusna,ale niekotre prispevky su fakt pritiahnute za vlasy a pripominaju mi Škopkovu zo slunce,seno a jej hlasku " at vidi, ze na to mame" a za kazdu cenu sa musia robit niecim extra. Baby halooo, neprehanajte to, tak ci tak skonci vacsina (som optimista ;-) nenapisem ze vsetky) tych penazi u farara vo vrecku.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulka86 ved preto, ze nik mozno do tej krabicky pri vchode kostola nic neda, preto by sme sa nemali pozerat jeden na druheho kto kolko da...ze ti nedali, preco by som mal dat ja....je to na tebe ci chces prispiet a podporit a na tebe kolko si ochotna darovat...malo by to byt od srdca a vole a samozrejme kto ma aku plnu penazenku...kto nema, nech da symbolicky...kto ma, nech da stedro....obrad je predsa hlavna cast celej svadby ;-)
Odpovedať
Pre mna je obrad ta najdolezitejsia cast svadby a teda radsej dam stovku fararovi, ako nejakej aranzerke ci zbytocne predrazenemu fotografovi. A co ze tie peniaze budu pre farara? Viete vobec ake maju platy? Tychto penazi mi teda luto nebude.
Odpovedať
@lucia1983a23 @zuzx KEdze ste na mna reagovali, pridam poslednu reakciu aj ja. Trosku ste ma naskrtli svojimi "dovodmi". U mna ste s nimi vobec neobstali. Cirkevny obrad by nemal byt o peniazoch, ale podla vasich prispevkov mi to pride, ze pre vas asi je. Kazdy da podla plnky v penazenke? Plat farara? Obrad je hlavna cast svadby? Peniaze su samozrejmost? Chodi mi po rozume toho vela, ale nikomu jeho nazor nechcem brat. Kazdy si je strojcom svojho stastia, len dufam, ze neskor nik nebude lutovat. Hlavne slova mojich myslienok: neucta k peniazom, neznalost nabozenstva ako takeho, povysenectvo, zaslepenost a "system slepacieho dvora". Na skle to rozoberat nebudem. Zelam vsetkym vela stastia a tie, ktore sa budu vydavat neskor, plnsie penazenky, aby Vas jedneho dna vobec pustili do kostola s 500eurovkou. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme dali fararovi 30 eur, krabicu zakuskov a vino...organistovi a spevacke spolu 15 eur plus zakusky...a nechali sme v kostoli kvetovu vyzdobu na hlavnom a vedlajsich oltaroch za 50 eur....
Odpovedať
Profilova fotka
@lenosko no práveže nič výnimočné, ale kašlať na to, svadbu sme si aj tak riadne užili :-D
Odpovedať
Cirkevny obrad je zadarmo, ak si knaz vypyta zan peniaze, tak si ich nezasluzi. Je to v naplni jeho prace. Knazi skladaju slub chudoby, takze si musia byt vedomi, kolko budu zarabat. Je to individualne, aj knazi su len ludia. My mame celkom fajn knazov. Planujeme dat na kostol alebo fararovi do 50 eur a organistovi 15 eur. Vyzdobu si robime sami.
Odpovedať
@zuzulka86 Ja neviem o akej neucte k peniazom hovoris. Pre mna obrad naozaj je najdolezitejsia cast svadby, pretoze kvoli tomu mam predsa svadbu, nie kvoli satom ci oslave, aj ked to si clovek uzije uz s tym. Tie peniaze fararovi nebudem davat ako uplatok za to aby mi spravil nadhernu svadbu, ale ako moje podakovanie za jeho pracu. Nechapem, ked si v restauracii a si spokojna tak tiez nechas trinkgeld napriek tomu ze ten casnik aj kuchar si len robia svoju pracu. Tak preco by niekto nemohol dat ako podakovanie fararovi par eur? No a ze som neobstala u teba, tak to ma teda vobec netrapi :)
Odpovedať
@evulienkaslx uz som sem nechcela prispievat ale u mna mas 10000000000000 palcov hore ;-) @zuzx ak sa vydavas len kvoli obradu....zelam ti stastne manzelstvo ;-)
Odpovedať
@zuzulka86 Dakujem. Ano, vydavam sa kvoli obradu, kvoli comu inemu? Kvoli satom, ci vyzdobe? To si mozem kupit hocikedy.
Odpovedať
@zuzx hm, tak vacsina z nas sa vydava z lasky k partnerovi.
Odpovedať
@zuzulka86 prepac, ale za slovicka sa tu dotahovat nebudem. Ty o mojej laske k partnerovi nevies vobec nic. Trosku ubohe namyslat si ze som zufala a tak je cielom mojho zivota vydat sa. Trvam na tom, ze na svadbe samotnej je pre mna najdolezitejsi samotny obrad, kedze vtedy specatime svoju lasku. A verim, ze budem mat stastnejsie manzelstvo ako drviva vacsina tu pritomnych neviest, tym nechcem nikoho urazit a dovody pre ktore si to myslim tiez rozoberat nejdem :) Zelam stastne manzelstvo aj tebe.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzx uplne s tebou suhlasim!!!!
Odpovedať
my dame na vyzdobu kostola 20eur, knazovi este neviem mozno 20eur a kolace, mozno len kolace a flasku a kamarat nam bude spievat s gitarou tak jemu vysluzku a staci. mne to pride takto normalne. nekradneme, nie sme skroby, a pride mi to uplne v pohode, podla mna to malo nie je. Niekedy sa davalo 100kc za omsu a stacilo, teraz ked su eura tak su mince hanba? neviem no. kto ma nech dava aj stovky eur.
Odpovedať
Profilova fotka
presne, nikto by nemal obvinovat ostatnych kolko kto dava..kazdy da kolko moze a uzna za vhodne...je to len raz...musim sa tak ci tak priznat, ze nechodim do kostola tak ako by som mala az mi je trapne...a tak nedavam na kostol niekedy pocas 2 rokov vobec, kedze tam nechodim...co je naozaj katastrofa, hlavne ked tam budem mat svadbu...a preto rada a s radostou dam sumu ktora sa zda vysoka na jednu platbu...ale je nizka za tu celu dobu ako som nie jej sucastou... preto ja neodsudzujem nikoho, kazdy sa sudi sam, vazi a hodnoti...hodnoti a ceni si inych...a to je od kazdeho individualne kolko je ochotny darovat, takze ci je to 20 alebo 50 ci 100 je od moznosti kazdeho situacie a malo by to byt aj respektovane...
Odpovedať
Profilova fotka
my tu v Nemecku sme davali knazovi 50 €, kostolnikovi 20€ + obidvoch sme pozyvali aj k obedu. Ministrantom kazdemu po 5€ (bolo ich 4 ci 5 :D ) Kantorovi po dlhsom dovolavani 70€ a sme mali zbor a ten si pytal 150€ - tomu by sme dali aj viac .... tak krasne spievali. a vyzdobu nam robili kamaratky .... sme dostali ako darcek :)
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?