Katolíčka a rozvedený evanjelik - svadba v kostole

Damy obraciam sa na Vas s otazkou,nikde na internete som nenasla odpoved na konkretne moj pripad.Takze skusim ci mi budete vediet niektora pomoct Spoznala som najuzasnejsieho chlapa na svete.Chceli by sme sa vziat,ale je rozvedeny evanjelik,ktory na evanjelicku vieru prestupil pri prvom manzelstve.Predtym bol katolik.Ja som katolicka a velmi by som sa chcela vydavat v katolickom kostole.Obavam sa,ze to zial nebude mozne :-( Stretli ste sa s takymto pripadom?Za kazdu radu a odpoved Vam budem vdacna :-)
Odpovedať
@alenocka1803 najlepsie bude opytat sa na to priamo knaza on bude najlepsie vediet ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@alenocka1803 so svadbou evanjelička + katolik som sa stretla...bratranec si bral evanjelicku, svadbu mali v evanjelickom kostole lebo ona sa nechcela vydavat v katolickom, takze nemal inu moznost ako suhlasit :) takze s kostolom by problem si myslim byt nemal ci je uz evanjelik alebo katolik... ked sa prisposobi on...:) skor si myslim ze problem bude s tym ze je rozvedený...ale skus sa spytat priamo v kostole :)
Odpovedať
No najlepšie bude osloviť kňaza vo farnosti. Ale ak bol sobášený v evanjelickom kostole a predtým pokrstený, katolík, nemal by byť problém, ale neboj sa a choď sa opýtať:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@alenocka1803 Dobry den mozem sa opytat ako ste dopadli dovolili sa vám v takej situacii zosobasit v kostole?Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Nám povedal kaplan na náuke, že aj manželstvo na úrade (čiže aj keby nebolo v kostole) sa považuje za manželstvo a tým pádom sa rozvedený človek aj tak nemôže brať v kostole. Síce prísaha bola akoby len pred matrikárkou, tak je to aj tak sľub a je platný aj pred Bohom. Čiže by asi musel žiadať nejakú výnimku od biskupa alebo niečo podobné. Lebo je stále rozvedený a to aspoň čo ja viem katolícka cirkev berie na stálo. Takže ak sa zobrali v evanjelickom kostole bude to zrejme to isté. Lenže už pri mnohých veciach sa rôzni kňazi rozchádzali. Takže neviem, či je to nariadenie priamo od biskupa alebo niečo, čo sa dá zmeniť...
Odpovedať
@janikaveronika rozvedený sa už v kostole brať nemôže, jediná možnosť (ale strašne malinká šanca) je, ak by manželstvo (to rozvedené) bolo od začiatku vyhlásené za neplatné (lenže to sa strašne dlho skúma a rieši, aké tam boli preddispozície a všetko, skúmajú sa skutočnosti vedúce k uzavretiu takéhoto "neplatného" manželstva) - podľa kánonického práva, rieši sa to až v Ríme
Odpovedať
Pre každú vieru sú iné podmienky pre cirkevný sobáš.kedze sa vie že v katolíckom nie je.mozne sobášiť rozvedeneho tak sa s tým zmier že buď budeš mať civilny. Cirkevný sobáš sa mi vidí že je ústretová evanjelická cirkev v tomto tvojom prípade. Tak je to na tebe či sa vydas v inom kostole.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?