Je nutné mať na svadbu v kostole krstné listy?

ahojte dievcata,riesim tu vaznu vec..budeme mat cirkevny sobas.ja som katolicka moj mily je ortodoxny,ale to nieje problem.vraj je pravda z e treba aj krstne aj rodne listy?lebo moj nastavajuci ma rodny list ale neviem ci ma aj krstny kedze sa narodil v Etiopii..bol pokrsteny ale ci aj tam davaju krstne listy neviem..a teraz co nebdue svatba ak nema krstny list? :-(
Odpovedať
Profilova fotka
a on nevie, ako to v etiopii chodi? v najhorsom pripade nech podpise ziadost o dispenz a mate to bez problemov, ani krstny list nemusite hladat... ;-)
Odpovedať
alebo nex tvrdi, ze nie je pokrsteny a nex sa da pokrstit tu... ;-)
Odpovedať
No ale ked sa bude chciet dat pokrstit tu, tak ako dospely bude musiet chodit rok na pripravu..My absenciu krstu a ostatnych sviatosti u snubenca riesime dispenzom..
Odpovedať
no ja neviem co je to dispenz, ale s tou naukou je to hlupost, moj drahy bude mat krst v aprili a z misie sa vrati v polke marca...a to je mesiac, nie rok
Odpovedať
Dispenz je vynimka, ktoru udeluje biskup v pripade, ak jeden zo snubencov nema sviatosti.. A neviem ako u vas, ale u nas v Bratislave sme sa boli pytat v min. 3 kostoloch a vsade nam povedali, ze priprava na krst u dospeleho trva skoro rok, teda v septembri zacina a okolo Velkej noci je krst..a to dokonca aj ked farar bol nas znamy..
Odpovedať
no neviem preco je to u vas tak... tak potom je to asi najlepsie riesit tym dispenzom..aj ked neviem aky dovod by respektoval biskup...
Odpovedať
no uz som si zistovala cez emaili na fare,ze ak bude mat aspon potvrdenie tak oki,ale ze aj tak daju dispenz to mi kaplan vravel..no tak uvidime .dufam ze s ato vyriesi,lebo u nich nevedu ziadne krstne listy..akurat rodny list:)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
ahojte, prosím vás ako je to s tými krstnými listami? Ja som to tiež nejako nepochopila. Ked som sa bola pýtať na faru, tak mi len povedala že nesmu byť staršie ako tri mesiace....Ale ku akému obdobiu? Tri mesiace pred svadbou? Alebo tri mesiace k vybavovaniu vecí týkajúcich sa cirkevného sobáša???
Odpovedať
Profilova fotka
Adejka, nesmu byt starsie ako tri mesiace k datumu svadby takze ked mas svadbu 7, jula tak to chod vybavovat najskor az po 7.aprili a nie nemas to mat so sebou na sobasi, to treba odovzdat na fare a udaje sa zapisu do cirkevnej zapisnice a este treba aj na matrike vypisat zapisnicu, nato vela ludi zabuda.
Odpovedať
Profilova fotka
@adejka Adejka, nesmu byt starsie ako tri mesiace k datumu svadby takze ked mas svadbu 7, jula tak to chod vybavovat najskor az po 7.aprili a nie nemas to mat so sebou na sobasi, to treba odovzdat na fare a udaje sa zapisu do cirkevnej zapisnice a este treba aj na matrike vypisat zapisnicu, nato vela ludi zabuda.
Odpovedať
@luckapn @adejka krstné listy nesmú byť staršie ako pol roka, tak mi to povedal farár...či?? 3 mesiace?? novinka nejaká:-(
Odpovedať
@mici2 ten smutny vyraz naznačuje že už maš vybavene krstné listy? či? lebo mi už jeden ano...tak ja neviem čo teraz, znova to potom vybavovat..ach jaaaj...porazi ma...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adejka chvalabohu nemám ich ešte vybavené, ale farar mi povedal, že pol roka starý môže byť krstný list....tak kde je pravda?
Odpovedať
@luckapn no lenže ked pridem tri mesiace pred svadbou to mi už termin asi taky nejdaju aky chcem na sobaš lebo ho budu už mať obsadeny....oni mi bez tych listov ani nezarezervovali termin....mne sa skôr zda, že mam prist najprv stymi listami na faru a potom mi zarezervuju termin ktorý chcem a potom mi hovorila že si mam ist podat žiadosť na úrad.
Odpovedať
@mici2 ja sa tam idem opytat a hotovo :-) idem teraz lebo maju strankove hodiny len dve hodky....tak zatim
Odpovedať
@adejka super, potom daj vedieť ako to naozaj je:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@adejka tak to je nejake cudne, my sme boli termin hlasit este nejako v marci aby sme ho mali isty, a krstne listy sme donisli az mesiac pred svadbou, neviem preco s toho robia taku vedu ved zapisnicu napise aj tak tam ide akurat o tie datumy krstu a prijimania a birmovky aby boli spravne, k tomu je ten vypis z krstneho listu, no a na urad mozes ist aj skor, my sme boli sice neskor ale tam nam povedala ze sme mohli aj skor ze nemusime cakat na kostol, lebo vraj ten na urade je podstatny. Asi to je vsade inak ale aj tak sa mi to s tymi listami zda cudne.
Odpovedať
@mici2 no dievčatá bola som sa osobne ešte raz pýtať a je to tak 3mesiace pred svadbou je potrebné mať vybavené tie krstné listy. Inač som happy, že si zapísal náš termín svadby a že teda máme na fest zabeštelovaný termín v kostole, tak sa teším, prvé stretko s farárom máme ešte do konca roka :)
Odpovedať
ano,adejka ma pravdu ;-) my sme boli na fare (v Trencine) v auguste,pekne nam zarezervoval datum svadbicky a povedal,ze si mame potom niekedy doniest na faru aj krstne listy avsak nie starsie ako 3 mesiace :-) a plus este skocit na mestsky urad spisat zapisnicu,ktoru uz oni poslu na faru.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?