Evanjelicka a katolik a problemy so svadbou :(

Ahojte...tychto tem tu uz bolo viac no uz som zufala tak poradte... Som evanjelicka...moj partner katolik...mame spolu dceru dali sme ju pokrstit evanjelickom kostole pretoze v kat. by nam ju nepokrstili a je dievca...momentalne planujeme svadbu chceli sme sa vziat v ev. kostole...no obula sa do toho svokra a tlacila na mojho aby neustupil ...tak sme koli tomu zistovali najlepsiu alternativu a chceli sme aby nam bol udeleny dispenz svadba by bola v ev. kostole a moj by nestratil sviatosti...podpisala som aj papier o kat. vychove deti...no napokon nam to asi aj tak neschvalia pretoze kat. farar nam robi problemy...to nahnevalo aj mojich rodicov taky pristup akoby nam branili zosobasit sa mimo kat. kostola...takze su obe casti rodiny rozhadane...obaja sme z toho zufali nam to je uz v podstate jedno kde by bola svadba...no rozhnevame si bud jednu alebo druhu stranu :( dalsou alternativou by bol civilny sobas no obaja sme veriaci a preto sme chceli svadbu v kostole...co by ste robili vy?
Odpovedať
1
2
ach toto poznám, človeka to zamrzí :( ja som katolíčka, snúbenec evanjelik a svadba bude evanjelická lebo chceme obrad vonku a s tým majú katolícki kňazi problém. Moja mama to tiež predýchavala ale našťastie už je to v pohode, radím ti nechať tomu trochu času, utrasie sa to. Ja som sa tiež od mamy dosť napočúvala a nakoniec so mnou šla za evanjelickou farárkou sa popýtať na nejaké veci :) Ja ale tiež rozmýšľam že si vybavím ten dišpenz aby som mala srdce na správnom mieste, ešte uvidím. Aké vám robí s tým kňaz problémy?
Odpovedať
Vobec nebol nadseny ze chceme dispenz a ist do ev. kostola...ze to sa tazko vybavuje a nikto to aj tak neschvali...tak potom naco je taka moznost ked je vlastne na nic....mojmu vycital ako mohol pristupit ze nebude svadba v katolickom kostole...je mi to luto ze ho stavia do takej situacie ze urobil nieco zle...moj sa rozhodol sam ze chce ist do ev. kostola...
Odpovedať
@katika691 jedným z dôvodov, prečo som uprednostnila evanjelickú svadbu je to aj, že mi veľmi vadia tie katolícke pravidlá. Určujú kto môže byť tvoj svedok na svadbe, kto môže byť krstný rodič dieťaťu, do všetkého sa až príliš miešajú. Evanjelická viera mi v tomto vyhovuje oveľa viac. Takže aj ja sa môžem pripraviť na takéto problémy :( na jednej strane by som to chcela mať ,,na poriadku" v katolíckej cirkvi ale ak to bude neúnosné tak to asi nebudem siliť.
Odpovedať
a čo tak skúsiť iného farára? Všetko záleží od človeka, niektorí kat. kňazi sú veľmi milí a ochotní;)
Odpovedať
No aj nad tym som premyslala a mozno by to bolo jednoduchsie u ineho farara...no nam bolo najprv povedane ze to musi vybavovat ten farar do ktoreho cirkev.zboru patri moj..preto sme to riesi s nim :( mas skusenosti ze sa to da aj u inych?
Odpovedať
@katika691 jasne, len si katolicka strana myslim musi vybavit povolenie na sobas v inej farnosti. Mozte sa vyhovorit na to, ze tam mate vela hosti, paci sa vam kostol... ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@katika691 Asi fakt skuste najskor ineho farara, lebo sama som zazila dvoch uuuuplne odlisnych, jeden nam dobre ze nevynadal (moj muz je ateista) a druhy vsetko ok vsetko sa da svedkov sme mali ateistov a jedna z toho bola talianka, cize naozaj uplne vsetko sa da. drzim palce a silne nervy
Odpovedať
No my sme toto tiez rozoberali Ja som katolicka a snubenec evanjelik... svadbu chceme mat v katolickom kostole hlavne kvvoli mne aby som mohla dalej prijimat sviatosti .. obrad chceme mat v mojej rodnej dedinke tam nam fararko vobec nerobil problemy dokonca ani nauky nam nedal ze zivot nas sam nauci... len potrebujem svadobnu licenciu z mojho terajsieho bydliska a to sa akurat chystam vybavovat a mam z toho trosku obavy bo vacsina kat. Knazov ma divne nazory na evanjelickych partnerou uz som sa stretla aj z jednym ktory mi tvrdil ze ak ma snubenec miluje prejde na moju vieru...ma vtedy tak nasral ze som sa skoro nezdrzala ... ale rodina nam do tohto vobec nehovori su radi ze aspon jedno dieta budemat cirkevny obrat ... :-)
Odpovedať
trochu nerozumiem tomuto problemu. Pre koho ma sluzit toto divadlo? Pre rodicov zenicha, pre seba alebo spravcu farnosti? Katolicka cirkev sa riadi Kodexom kanonickeho prava a bud splnate co mate alebo nie. Knaz moze vyhoviet poziadavkam len v ramci moznosti. Nic take, ze "zalezi od farara" .Svadba mimo kostol patri medzi veci, ktore knaz posluchajuci biskupa neurobi. (jedine, ze je neveriaci co sa tiez moze vyskytnut ) Neexistuje nieco ako evanielicky obrad uznavany katolickou stranou. Lenze to musite vediet najlepsie vy dvaja o co vam ide. Ak by bol nastavajuci praktizujuci katolik nikdy by ho nenapadalo nieco ako zobrat sa mimo katolicky obrad. Ale kedze je mu to jedno tak sa mozte zobrat aj na Mauriciu na plazi pred tamojsim uradnikom. Jedna z moznosti je zobrat sa v katolickom kostole s tym, ze zenich je z inej cirkvi. Moze byt aj neveriaci alebo hotentot.
Odpovedať
Vsetko zacalo s tym ze snubencova mama nesuhlasila aby bol sobas v kat. kostole pretoze strati moznost pristupovat k sviatostiam a proste nedokaze sa cez to preniest...potom sme to zacali riesit ze ci nie je ina moznost aby boli vsetci spokojni...a tou moznostou je udelenie dispenzu...ziada ho farar od nadriadeneho biskupa...ak to on schvali tak je mozne uzavriet manzelstvo v ev. kostole a bude uznane ako kanonicka forma...tolko k tomu dispenzu ze je to mozne ale zavisi prave od farara ako sa k tomu stavia ci to chce vybavit alebo nie...a ten nas urcite nie...a aj ja som si vypocula ze ak ho lubim tak by som sa mala stat katolickou :-|
Odpovedať
@katika691 este som nepocul o takomto dispenze, mozno sa ho len pokusi vybavit aby sa zahral na ochotneho, ale neverim, ze ho biskup udeli a ani by som sa necudoval. U vas evanielikov sa sobas nebere ako nerozlucny a da sa rozviezt. Konec koncov to bude skuska vasej viery lebo vas to prestane bavit a zoberete sa na urade. Inak to by mohli udelovat taketo dispenzy aj pre uradne sobase. V principe tam rodiel nieje. A ty mas aky problem sa sobasit v katolickom obrade?
Odpovedať
Fuuuuha...ja tu tomu akosi nerozumiem.. Ja som katolicka,snubenec evanlejik,mame 6- rocnu dceru pokrstenu v evan.kostole.Svadbu mama v evan.kostole-vsetko bez problemov.... Ale nevhapem!!!!ja uz potom nemozem chodit do katol.kostola na sviatost?????
Odpovedať
Článok sa načítava...
@alzbetinocka teraz chodis na sviatost ked ti 6 rokov nevadilo zit vo volnom zvazku?
Odpovedať
@weddinko prepac ze som si od teba nepytala povolenie😁👍😬 Bola to otazka a na tak sprostu odpoved som neni zvedava!!!!!!! Pytam sa tu bab...
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som zvolila obciansky obrad...
Odpovedať
no neviem, my to mame otocene, ja som katolicka a manzel evanjelik. Svadbu sme mali v katolickom kostole, aby som ja nestratila pristup k sviatostiam kedze som aktivna katolicka. Svokra mala vyhrady k svadbe iba ked sa dozvedela ze bude katolicka, ale potom zistila ze to nema vyznam, lebo s manzelom sme boli jednoznacne dohodnuty. A co sa deti tyka tiez sme sa my obaja dohodli ze chlapci budu evanjelici a dievcatka katolicky. Teraz cakame chlapceka, bude evanjelik ale myslim ze s krstom u evanjelikov by nemal byt problem aj ked svadba bola katolicka, ale uvidime.
Odpovedať
ja som katolicka snubenec evanjelik a obrad bude civilny tak je to asi najjednduchsie zlata stredna cesta
Odpovedať
My sa budeme brat v evanjelickom, kedze ja som evanjelicka a snúbenc je katolík,ktorému je to jedno. Náš kňaz mu povedal, že môže požiadať o dispenz. Vraj stačí, keď tam uvedie, že moja rodina nastoji na evanjelickom sobáši, pretože môj otec má funkciu v našom zbore (niečo také, ako poslanec) a mal by mu biskup udeliť výnimku. Neviem či o to bude žiadať, lebo aj tak na sviatosti nechodí. A ja by som sa určite nikdy nevydavala v katolíckom, ani keby to bola posledná možnosť. To čo robia kňazi, ako aj celá katolícka cirkev je nenormálne.
Odpovedať
@weddinko samozrejme, že existuje dišpenz, ktorý umožňuje sa zobrať v inom ako katolíckom kostole v tomto prípade v evanjelickom. Ide o to, že ak sa zoberú i bez tejto výnimky od biskupa bude platný, ale podľa RKC rozlučiteľný, ak bude udelený dišpenz bude ako keby bol v katolíckom t.j. nerozlučiteľný. Partner môže po takejto výnimke prijímať sviatosti. Apropo neviem prečo by ju biskup nemal biskup udeliť, resp. udeľuje sa ak je na to vážny dôvod a tým je aj harmónia v rodine. Pre lepšie vysvetlenie toľko a ešte si to môžete pozrieť tu http://www.ecavba.sk/info_sobas_det.p...
Odpovedať
@alzbetinocka na sproste otazky sprosta odpoved
Odpovedať
@weddinko inteligent!!!!!!!
Odpovedať
@domka25 nehadam sa, mozno ho biskup udeli ak je to mozne, ale potom mi nedava zmysel ta pointa. Ked som aktivny katolik tak nebudem riesit dispenz lebo nikde inde ako v katolickom kostole by som sa v zivote nesobasil. Pokial uz tak strasne chcem ist do evanielickeho kostola tak zrejme mi na tom tak nezalezi a potom uz ani ten dispenz by nebol pre mna tak dolezity. A ked niekto povie, ze to riesi civilnym sobasom tak tam uz je tazko hovorit aj o nejakej viere, ale samozrejme je to jeho vec.
Odpovedať
@weddinko asi v takejto situácii nie si, keď si čítam čo tu píšeš...nie je to o tom či sa vzdáš svojej viery, ale o kompromisoch a stále môžeš byť naďalej praktizujúcim KRESŤANOM. Boh je len jeden, preto si nemyslím, že treba hneď odsudzovať.
Odpovedať
@domka25 niesom v takej situacii lebo by som taku situaciu pokial mozno nedopustil. A ked tak vzdy je lahsie ked sa prisposobi evanielik ako katolik. Ked uz nie pre ine tak z organizacnych dovodov. To som aj pisal, ze aky ma problem sa nevesta vydat v katolickom.
Odpovedať
Profilova fotka
fuha, asi ma ukamenujete, ale kvoli tomuto neuznavam ziadne nabozenstvo. Lebo naco je to dobre ?! aby sa rodiny hadali a zbytocne vznikali taketo stresy. Aj tak sa vsetci hadaju kvoli tomu istemu Bohovi, akurat, ze kazdy si ho vola a maluje inak...ach jaj. Tesim sa na nas civilny obrad, ktory bude podla nasich predstav a nebude mi nejaky fararko kazat co mam a nemam robit a co smiem a nesmiem.
Odpovedať
@ekyna škoda, že sa nedá dať tisíckrát like...hlavne, že hlásajú miluj blížneho svojho a potom ani nie sú ochotní sa sobášiť v inom kostole kvôli milujúcemu človeku alebo pre ten kompromis, aby sa obetovali obaja, na úrade...viera totiž nie je o tom, či chodí človek do kostola a kde sa zosobáši atď.
Odpovedať
no jo ... čas svadobný nepozná žiadne pravidlá .. všetko dokážeme poprieť, zaprieť ... ak je treba riadiť sa pravidlami radšej vyslovíme milión hanebných slov na účet cirkvy ...
Odpovedať
@monka635 :D toto nie je kvôli svadobnému času, ja to tak vidím celkovo a to aj čo sa týka totho urobiť niečo pre milovanú polovičku to predsa nie je len v čase a len kvôli svadbe, to má byť hlavne po nej...a ešte raz, viera asi nemá byť o tom, aby rozhádavala rodiny, lebo ako vidno, tak srdcu človek nerozkáže a asi ťažko nedopustí, že sa nezamiluje katolík a evanjelik alebo jeden z týchto dvoch a ateista a potom už je to na ich vzájomnej dohode a rodina by to mala akceptovať, ak mluje blížnych svojich, že? a nie zavrhnúť niekoho, lebo sa nesobášil v kostole jejda
Odpovedať
@rosekr ja neriešim svojim komentom rodinu ani hádky v rodine ani nič tomu podobné ... ja riešim to, že niekto nie je schopný dodržiavať x rokov stanovené pravidlá katolíckej cirkvy a ešte bude jej predstaviteľov haniť ... a pre upresnenie nie som zarytý katolík a tiež som si zažila svoje ale proste ich pravidlá dokážem rešpektovať bez zbytočných komentárov
Odpovedať
@monka635 popravde som tvoj príspevok veľmi nepochopila...ak ide o mňa, tak nehaním nikoho, viera je každého osobná vec, a čo sa cirkvi týka, mám v rodine aj medzi priateľmi zarytých katolíkova nikdy som ich nepresviedčala, že robia niečo nesprávne alebo sú nejak horší (čo naopak katolíci robia), ja haním ten princíp, že miluj blížnoho svojho, ale iba kým dodržiavaš rovnaké pravidlá...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?