Dvojita svadba

Ahojte. Potrebujem poradiť. Som evanielicka, priateľ je katolík. Chceme sa zobrať ale tu nastáva problém. Môj sa ženiť v Evanielickom kostole nechce. Respektíve nevie si to v našom kostole, viere predstaviť. Moja rodina zase horko ťažko sa zmieruje ze sa vydám v inom ako Evan kostole. A co ja? Tak áno, snívala som ze by som sa vydala v mojom kostole ale s odstupom času už fakt neviem. Myslím si že ta viera, kde to bude nie je dôležité. Ved ten tam hore je len jeden, fakt nerozumiem prečo toľko nepochopenia a viery sa tak delia a medzi sebou zápasia.. Priatelova rodina striktne proti evsnjelickemu kostolu, myslím si že priateľa dosť ovplyvnila rodina. Ak by len pár krát skúsil vieru u nás, nerobil by také rozdiely. Som z toho už viac ako rok smutná. Moja rodina zase tvrdá evanjelická.. No ako v jednom zacarovanom kruhu. Muž by mal ísť za ženou, ale co v mojom prípade? Ťažké odpovedať.. Láska, porozumenie a na druhej strane kostol. Keby sa tie viery nedelili všetko by bolo pokojnejšie. Takže ako ďalej? Našlo sa riešenie, dvojitá svadba. Pre zachovanie pokoja v rodina. Keďže svokra by nevosla do môjho kostola a priateľ to presvedčenie necíti, ani moja mama a starí rodicia by nevosli ku katolíkom. Obrad v kostole a sobáš na úrade. Článkov je tu veľa, aj na tému Evan, verzus katolíci ale s mojim prípadom som sa nestretla. Vy áno? Je super ak muž rešpektuje tu ženu a ide za ňou do kostola. Ale aj naopak to musí tak fungovať. Vsetko je o kompromisov. Ale ako to urobiť tak aby bol najprv sobáš na úrade a až tak obrad v kostole, + na dva krat urobiť svadbu, posedenie. S tým že by si každá strana financovala tu svoju časť? Ako docieliť to aby úrad pre niekoho bol prvý bod a až tak sa išlo do kostola. Prosím o rady, tipy, nápady. Som zmierena ze to bude 2x, že to bude na úrade ale ze by to bolo tak ze ja pôjdem za ženíchom prvá do kostola a až tak on za mnou, no je mi ťažko :(
Odpovedať
Porozmýšľajte aj o ďalšej verzii. Sobášiť sa dá aj tak, že Vás budú sobášiť dvaja kňazi. Evanjelický aj katolícky.A tým pádom by boli obe strany spokojné.No a aby kňazi z tým súhlasili, ale nemali by robiť problém, lebo sa robia také sobáše.Tak porozmýšľaj, poraď sa s rodinou a uvidíš na reákci, čo Ti na to povedia.Držím Ti prsty, aby to dobre dopadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj.. My mali podobne v tom ze ja som katolicka a moj evanjelik..mame evanjelicku svadbu ale nie ze musime.. Moj je sice proti tomu mat svadbu v katolickom ale skor sme sa zhodli ze takto to chceme.. A ver ci never katolici mi sobas neuznaju ;) po dalsie ako pises ze aby bol uradny sobas bod prvy..hocikde, na uradoch budete mat brany v uvahu iba uradny sobas, nakolko potom v kostole nic nepodpisujete je to iba pro forma uz..kedze to asi nemate v jeden den
Odpovedať
Profilova fotka
@mgrlucka tak ja som teda ani nepochopila, ze co si tymto chcela povedat...v tej druhej casti sa uplne stracam, nedava to zmysel, hlavne to 'a az tak', co pouzivas - to je obrat v nejakom nareci, co nieco znamena alebo co sa tym ako mysli? A to chces mat svadbu na urade = podpisanie papierov, a potom svadbu v kostole? A v ktorom? Ja nechapem, co ma byt na tomto kompromis....? Kompromis je ked je to na urade kedze na kostole sa neviete dohodnut, co tam ale potom robi ten kostol po urade a ktory kostol to je? Ja proste nechapem, co ta ' akoze dvojita' svadba riesi... =-)
Odpovedať
@camilka54 a akoze, ... kde by ich mali ti knazi sobasit ? ... pokial viem, tak minimalne katolicki knazi sobasia len na posvatenych miestach ... a celkovo, ... ako by znela ta prisaha ? maria prisahate, ze svoje deti prijmete s radostou a budete ich vychovavat v evanjelickej viere ? a vy jozef, prisahate, ze svoje deti prijmete s radostou a budete ich vychovavat v katolickej viere ? (kusok prehnane, ale pointa tam je zjavna) ... @mgrlucka preco sa nevezmete len na urade ? toto ktorej strane nevyhovuje ?
Odpovedať
Profilova fotka
@camilka54 zavisi iba od fararov..lebo aj tu plati ze jeden vedie sobas a druhy je iba prisediaci, pritomny..povie 1-2 vety inak nic. A zase by bolo ktory???
Odpovedať
Profilova fotka
@mgrlucka ja na vašom mieste, aby ste mali pokoj, by som sa vzala len na úrade a je to vybavené...proste žiadne problémy okolo toho, opletačky...načo sa silou mocou brať v kostole, keď je to také komplikované? ...nech sa nikto neurazí, ale úrad je asi najmenšie zlo :-)
Odpovedať
Presne tak úrad je najmenšie zlo. No tak ma mrzi ze ste ma tu nepochopili. Takže s úradom nesúhlasil priateľ, neuznáva to veľmi. Myslím tým nechce len sobáš na úrade. Hovorí že kostol a slová ktoré sa tam povedia sú pre neho významnejšie. To je pekne a ja ho chápem. Lenže do môjho kostola ísť nechce, preto som písala o dvojitej svadbe. Myslím že som to zrozumiteľne vysvetlila. Na druhej strane ten kostol s ktorým nesúhlasí moja rodina je katolicky. A pod pojmom dvojitá svadba. By bolo katolicky sobáš v kostole, kde by ale bolo len pre nás dvoch a obrad na úrade kde by prišla aj zvyšná rodina a všetci by boli vklude, nerozhadali sa. No sú aj takéto situácie. Veľa ste tu písali, len vziať sa na úrade, to ale nejde. Uz to rozoberať opäť nebudem. Pochopí to len ten kto to zažije.. Ďakujem za vaše rady
Odpovedať
@8mimi8 áno, to sme zistovali ze co by katolík mohol stratiť za sviatosti u nás evanjelikov. A naopak. Ja ti v tom verím že to tak je. Tak v tom sme si podobne, ty sa tiež budeš vydávať v kostole priateľa ako ja. Ale to tiež znamená že ty pôjdes do jeho rodiska, do evanjelického kostola? Alebo on príde za tebou a bude to u vás v ev kostole? Myslím si že tvoj príde za tebou. Môj by tu chcel prísť, ísť sem do katolíckeho ale zase moja rodina je proti. Preto aby bol aj on spokojní aj ja ze sa rodiny nerozhadaju, pôjdem do jeho kraja a potom on sem. No naopak, čo už.. A tie reči ze muž by mal ísť za ženou som sa napočúvala..
Odpovedať
@camilka54 zistovali sme to s kňazmi. Ja u toho svojho kňaza, on povedal ze nepríde katolícky kňaz do evanjelického kostola. Skôr si ale myslím že Eva kňaz s tym mal problém, prijať to a vyjsť v ústrety. A udelenie toho dispecenzu neviete ako dlho trvá a co k jeho vybaveniu všetko treba?
Odpovedať
Tak to mi je ľúto, že už pred svadbu a také problémy.Škoda, že sa nevedia dohodnúť kňazi je to smutné.To by bolo ozaj najlepšie, taký sobáš. Keď chceš dispenz, to sa musíš ísť popýtať na biskup. úrad.@motylik- Ano sobašia dvaja kňazi, vedia sa dohodnúť.JE veľa takých manželstiev a každý je spokojný
Odpovedať
Profilova fotka
noo... cirkevné právo hovorí, že ak tvoj priateľ ako katolík chce i naďalej pristupovať k sviatostiam (spoveď, eucharistia), tak musí mať sviatostne uzatvorené manželstvo v katolíckom kostole - inak sa žiada z biskupského úradu dišpenz na sobáš s príslušníkom inej viery uzatvorený na inom mieste ako v katolíckom kostole (kamarátka si na takúto svadbu vybavovala povolenia hneď 2 a na biskupskom úrade v Nitre si to museli so snúbencom osobne obhájiť na pohovore s cirkevným právnikom)... je to zbytočne zdĺhavé a zložité - preto ďalšia kamoška evanjelička súhlasila s tým, že sa vezmú v katolíckom kostole, keďže z katolíckej strany je manželstvo sviatostné, kým evanjelici manželstvo ako sviatosť nemajú... v takomto prípade stačí dišpenz iba jeden, aby katolícka strana mohla mať sviatostné manželstvo platné - pozor, dáva sa tam prehlásenie, že nebudete brániť k výchove detí v katolíckej viere - toto sú veci, ktoré si treba vopred rozumne dohodnúť :) nenechajte sa znechutiť rodičmi a rodinami - je to iba o vás... poznám krásne šťastné manželstvá evanjelikov s katolíkmi, kde aj deti sú "rozdelené", aby ovca bola celá i vlk sýti a sú to perfektne fungujúce rodiny :) pekne sa dohodnite na tom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mgrlucka katolícky kňaz nemôže sobášiť mimo katolíckeho kostola - na to sa udeľuje ďalšie potrebné povolenie... k dišpenzu treba vypísať zopár žiadostí, prehlásení a štandardných vecí, ktoré by kňaz mal urobiť s vami... ale hovorím - ak sa má katolík sobášiť v inom kostole, na biskupstvo treba ísť potom osobne a buď sa pobaviť s tým právnikom alebo s biskupom osobne... ďalšiemu páru povedali, že je možnosť, aby sa vzali v evanjelickom kostole a najskôr po pol roku takéhoto manželstva môžu byť potom zosobášení aj v katolíckom kostole - je to vraj niečo ako "skúšobná doba" - to ale sa mi celkom nevidí moc rozumné, ale vraj sa to dá aj tak... osobne si myslím, že to miesto už až tak nezaváži - veď Boh je to ten istý... a ak si toto vaše rodiny neuvedomujú, tak to je teda pekne hlúpe... to povolenie si choďte ale vybaviť čím skôr - celkom sa stáva, že si s tým dávajú dosť načas... :) ja si beriem úplného ateistu - dišpenz sme teda potrebovali/ vybavovali, ale s tým, že je to v kostole nemá problém nikto z jeho strany, takže to máme o to uľahčenejšie :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Uf.problem pomaly taky komplikovany sta gordicky uzol.skus prezistit ci by boli knazi ochotni sobasit aj mimo kostola a obaja by sa doplnali.ci to by nestacilo tomu tvojmu?bude sa drzat zubami nechtami kat.kostola?no,ako predstava ze v kat.kostole by bola 1polovica kostola plna a druha prazdna mi pride desive. Ale zeby sa knazi nedokazali nejak dohodnut aby ste boli obaja v pohode,to je krute. Spekulovala by som dalej ci by to kadejako inac neslo.ved ked sa chce vsetko sa da.
Odpovedať
@laurus86 katolícky ťa nezosobáši mimo ;-) @mgrlucka ja by som to, že ktorý sobáš a u koho bude prvý vôbec neriešila, je to jedno (ak som teda správne pochopila, že v tom tkvie problém, že prvý sobáš má byť u katolíkov...) inak celé mi to príde byť malichernosť a to riadna, obaja kresťania a robí sa z toho veda ako keby si mal moslim brať židovku, čisté statky zmätky, jedna rodina nevkročí do toho kostola, druhá do hentoho a potom, že kresťanstvo je náboženstvo pokoja a lásky... len by ste si mali asi pohovoriť s frajerom aj o výchove detí, ak nejaké plánujete... či budú katolíkmi alebo evanjelikmi :-)
Odpovedať
@zuzu108 Dakujem za radu a vysvetlenie ako je to s tym dispecenzom. No je to zlozite, vybavit kadejake povolenia, alebo este ak by nastala situacia natahovat sa s nejakym pravnikom. To uz si clovek potom radsej povie, ze sa zosobási v hocijakom kostole, len aby nemal este natahovanie s papiermi. V otázke výchovy detí, máme jasno, len tie nepochopenia ohladom kostola, viery a podobne su tazsie. No verím že to vyriesime :) Prajem Ti vela stastia v pripravach na svadbu ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@mgrlucka rada pomôžem ak viem ako :) toto sú také ošemetné veci, že treba vedieť v tom trošku chodiť a ja mám okolo seba dosť veľa takých pomiešaných párov :) ale všeobecne je jednoduchšie a menej papierovacie to, ak sa vezmete v katolíckom kostole - netreba kvôli tomu behať po biskupoch a právnikoch a stačí na to jeden dišpenz - taký kamoške vybavili za 2 týždne - teraz 30. apríla bude mať svadbu a v júli sa im narodí malá :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mgrlucka ale my sme to pochopili, teda ja určite :-) ...lenže nech tvoj priateľ pochopí, že pokiaľ chce aj svadbu v kostole, tak sa musí trošku prispôsobiť, lebo vaša situácia nieje moc jednoduchá....takže ja to vidím buď tak, že sa prispôsobí s tvojím kostolom, alebo ho proste nejako prehovor len na svadbu na úrade, aj keď to asi moc jednoduché u neho nebude....v každom prípade držím palce, aby to dobre dopadlo ;-)
Odpovedať
@mgrlucka ako som ti precitala tvoj prispevok som naozaj rada ze sa taketo veci riesit nemusim.. ale drzim palce aby to vsetko dobre dopadlo :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nic ine neostava len drzat ti palce aby ti to dopadlo co najlepsie :-)
Odpovedať
@zuska_bluzka ani na nijakej inej "posvatenej luke" ci aj oni sa zubami nechtami držia toho kostola ako buduci zenich?
Odpovedať
@laurus86 prakticky ano len na vysvetenych miestach, co je az na par výnimiek len kostol
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?