Dorábal si niekto z vás sviatosti v kostole kvôli svadbe?

ahojte, mam otazku, ci ste si dorabali sviatosti kvoli tomu, ze chcete mat sobas v kostole? So snubencom sme obaja krsteni, ale nemame sviatosti, cize si ich musime dorobit. Avsak bola som sa opytat u farara, co mame teda robit. Problem vznika, kedze svadbu chceme mat v oktobri, ale na pripravu na sviatosti sa zacina chodit v septembri, cize sme to uz premeskali a nestihneme to:-(. Mal niekto podobny problem a ako ste ho vyriesili?
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Záleží od kňaza ako to berie. Niektorím stačí ked si pokrstená, prijímanie si spravíš pred svadbou a birmovku potom - lebo ta nebyva kazdy rok. Iní zase vyžadujú aby ste mali obaja všetko hotové a aj svedkovia dokonca. To naozaj záleži len od kňaza. Pokial sa nebude dat dohodnut, skuste najst tolerantneho kňaza v inej farnosti - tam by ti ale musel dat "tvoj" kňaz povolenie k sobášu (k asistencii pri sobáši) v inej farnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
ale preco sa potom chcete brat v kostole?
Odpovedať
Ach baby, ja sa čudujem postoju niektorých Pánov farárov, keď si dovolia dnes, keď má cirkev za ušami toho viac ako dosť, takto buzerovať ľudí, ktorí ešte vôbec majú chuť brať sa v kostole. Môžu byť radi, že majú nové ovečky ;-) Tiež odporúčam zmeniť farnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
mika7 knazi sa musia drzat predpisov, asi by si to "nelajzli" ak by ich len tak porusovali. ale podla mna by sa to malo dat vyriesit napr individiualne.knaz by mal byt ochotny prpravit na sviatosti individualne a nie iba povedat, ze robim hromadnu priravu od septembra a ak ste to premeskali, smola. osobne pripravujem na krst individualne, v den a cas kedy to cloveku vyhovuje. na druhej strane neuznavam, aby sa sviatosti dorabali a udelovali ludom,ktori si ich robia iba kvoli svadbe a nemaju duchovnu potrebu a motivaciu. svatosit maju vyznam pri cloveku, ktory uprimne veri v Krista, alebo ho hlada. robit ich,len preto, aby mohol prebehnut sobas v kostole,to mi pride drobatko divne a teologicky nespravne. normalnemu fararovi nejde o to, aby "mal viac oveciek" nromalny farar miluje Krista a tuzi viest ludi k tomu, aby ho tiez milovali spoznavali a odovzdavali mu svoj zivot. a nie ze ich motivacia je nahananie oviec do kosiara
Odpovedať
daniela , nie som veriaca a mozno prave preto sa mi velmi paci tvoja odpoved. myslim, ze ak niekto chce mat sviatosti, musi ten dovod vychadzat z jeho srdca a nie z akehokolvek ineho dovodu. tiez si ale myslim, (aj ked viem, ze su zakony, ktore to upravuju inac, ako by som ja chcela a ako by sa mi pacilo a realita je ina od mojho nazoru), ze pravo na sviatost manzelstva by nemusela vychadzat prave zo sviatosti ostatnych. predsalen, clovek moze byt dostatocne vyspely na manzelstvo, ale nemusi byt dostatocne duchovne vyspely na sviatost birmovania.
Odpovedať
jessie222 -žiadaj na fararstve o vynimku. To ti musia dovolit,to existuje všade. Dostaneš formular ktory sa ma vyplnit,potom fararstvo musi poslat na najvyššie fararstvo neviem kam do zahraničia,(presne som si to nezapametala). A tam by to mali schvalit ze ak si nemala prvé sväté prijímanie tak ti to spravia spolu so sobášom, akurat to nebude trvat 30 min ale 45.min. Priatelovi toto navrhli, len potom sme povedali ze on prijímanie mal len bermovku nie. Tak mu povedali ze nepotrebuje podat ziadost na vynimku a môže sa ženit v kostole. :-)
Odpovedať
My sme riešili tiež sobáš v kostole - kde ja mám všetky sviatosti a moja polovička nič. Požiadali sme o výnimku a je to:) Už chodíme na poučenia. I keď sa možno stretneš s viacerými názormi kňazov, nenechaj sa odradiť. My sme to nevzdali a našli sme veľmi milých, "moderných" kňazov:)
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte, my sme mali podobný problém. Nám tiež nepovolil farár sobáš v kostole :-( Ja mám všetky sviatosti a priateľ žiadnu, je aj rozvedený. Predošlý sobáš mal na úrade, no napriek tomu ho má z hľadiska cirkvy právoplatný a zrušiť sa dá len tak, že sa priateľ pokrstí, aj chcel, ale prípravy vraj trvajú 1,5 roka takže do svadby nestíhame. :-| boli sme v troch farnostiach, všade povedali to isté. Nechcem priateľa nútiť, ale keď sa rozhodne tak začne teda chodiť na prípravy ten 1,5 roka a keď ho pokrstia sa môžeme zosobášiť aj v kostole. :-N
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
A nestačí len krst?moj manžel bol pokrsteny a prijímanie si dorobil .....teda začal hned chodiť k nemu na nauky a na prvé svaté prijímanie išiel normalne v pracovnom dni a išiel nastupeny medzi ľudmi....žiadne stresy nic :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?