Civilný sobáš a jeho platnosť pred katolíckou cirkvou

mame takyto problem - ja som katolicka a moj snubenec je evanjelik, chcem sa vas opytat ako to je, ked uzavrieme manzelstvo len civilne....pre mna ako katolicku to znamena "vylucenie" z cirkvi a zakaz pristupovat k sviatostiam?
Odpovedať
Profilova fotka
@adriana1441 Milá adriana1441, nie tak celkom, ako píšete. Ako katolíčku Vás viaže katolícka forma sobáša, ak sa vezmete civilne, z pohľadu cirkvi je to, ako keby ste boli nezosobášená (neuznáva pre Vás platnosť takéhoto sobáša). Zmysel a výklad katolíckeho sobáša určite poznáte...Vôbec však nebudete z Cirkvi vylúčená (to je trochu o inom...). Sviatosti prijímať nebudete môcť, pretože budete žiť trvalo vo zväzku s mužom bez platného manželstva. Ale napr. v istych pripadoch pre Vas ako katolicku existuje dispenz od biskupa aj pre sobas v evanjelickom obrade (nie vsak civilne), a bude platny aj pre Vas;)
Odpovedať
@demockophoto dakujem za info, potvrdili ste mi moje dohady, takze civilny sobas urcite mat nechcem a dufam, ze odhovorim od toho aj druhu stranu, kedze pre mna straca z krestanskej stranky na platnosti.....hoci pre evanjelikov je asi v podstate jedno kde sa sobasia, kedze manzelstvo nemaju uznane ako sviatost, ci sa mylim?
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj, ja evanjelicka, manzel katolik.... svadbu sme mali v evanjelickom kostole, nakolko ja som "aktivne" veriaca fararova vnucka a manzel je maximalne pasivny a bolo mu to jedno.svokre az tak nie, aj ked je tiez max pasivna a islo viac menej len o princip, ale dohodli sme sa tak my dvaja a to je dolezite. len som sa chcela vyjadrit k tomu, ze evanjelikom je to v podstate jedno kde sa sobasia... nie je. ono je to komplikovanejsie s tymi sviatostami, dovod preco to nei je sviatost u evanjelikov je to, ze my na to aby nieco bolo sviatostou, uznavame dve veci, musi to byt ustanovene panom Bohom /Jezisom/ a musi byt prostrednictvom viditelnych veci prijimane nieco "neviditelne" (v skratke). uznavam, ze neviem ako je to u katolikov... je ide o vas, ako sa rozhodnete, ale ak ste obaja naozaj veriaci, treba sa nejak dohodnut, pripadne doriesit dispenz, aby ste mali krestansku svadbu. pokial viem, velmi zalezi aj od farara, ale vseobecne je sobas v evanjelickom kostole jednoduchsi pre zmiesane pary (co viem zo skusenosti okolia). ale prave minuly tyzden som bola na kamaratovej (evanjelik) svadbe v katolickom kostole. kedze nevestiny rodicia nechceli o evanjelickom kostole ani pocut... to je ale jedno. a na druhy den, v nedelu poobede mali potom pozehnanie aj v evanjelickom kostole. nakoniec som sa nejak rozpisala... sorry mna osobne velmi mrzia neskutocne konflikty okolo "kostola", kazdy chce mat svadbu aku si praje. a ak mu na tom zalezi, tak aj pred panom Bohom. nenechajte si tym pokazit svadbu, dohodnite sa a budte stastni.
Odpovedať
Profilova fotka
@adriana1441 Zdravim Vas, pokial viem, pre evanjelikov je pri miesanom manzelstve platny sobas aj v katolickom obrade. Katolika viaze iba katolicka forma. V mimoriadnych pripadoch - napr. hypoteticky v takom, ako pise mollyf (je vnučka evanjelickeho farara), keďže by bolo ľudsky aj spoločensky ťažke pre celu evanjelicku stranu s rodinnym prislušenstvom v cirkevnych funkciach mat sobas katolickou formou, moze dat biskup katolikovi dispenz od "katolickej formy", a moze sa sobasit v evanjelickom obrade. Plati to myslim aj pre pripady, ak by evanjelicka stranka (teda napr. Vas snubenec) trval vylucne na evanjelickom obrade a sposobovalo by Vam to rozbroje a problemy. Verim, ze vsetko vyriesite k spokojnosti a vyrovnanemu svedomiu obidvoch stranok:)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?