Cirkevný obrad - veriaci a neveriaca

Ahojte. Mate niekto skusenosti s cirkevnym obradom, pricom jeden z paru je neveriaci? Chceli by sme mat svadbu v kostole, ale ja nie som ani veriaca a ani nie som pokrstena. Nepoznate nejakeho dobreho farara v Roznavskom okrese, ktory by nas zosobasil a aj by bol ochotny nam vyhoviet? Dakujem moc.
Odpovedať
@ewita11 no pokial viem nemal by byt problem ak podpises ty neveriaca nejake "prehlasenie" ze sice ty neveris, ale nebudes branit aby vase spolocne deti boli vychovavae vo viere, ja som si odkrutila poucenia a vsetky sviatocti nez som sa toto dozvedela :-D no alebo to spravis ako ja, zatnes zuby 3m kyves hlavou ako somarik a mas svadbu v kostole
Odpovedať
Profilova fotka
Pekny vecer neviem ci vam to bude umoznene , lebo si budete musiet spravit aspon sviatost krstu , az potom je mozne prisahat pri oltari , ale na kazdom farskom urade Vam v tomto poradia ,, vetsinou su radi a robia vsetko preto , aby sa sobas uznal za platny ,, aj kamoska si tak spravila za jeden mesiac aj krst aj prijimanie ,
Odpovedať
Profilova fotka
bola som na takejto svadbe,kde zenich bol neveriaci(neviem ci bol pokrsteny) a svadba bola v kostole,trvala cca pol hodinku :-)
Odpovedať
Profilova fotka
dá sa urobiť sobáš, keď je jeden neveriaci, pre vášho snúbenca to bude sviatosť tak či tak
Odpovedať
ja som veriaca, snúbenec neveriaci, nepokrstený a žiadnu sviatosť krstu si robiť nemusí. udelia mu dišpenz - výnimku a budeme mať úplne normálny platný sviatostný cirkevný sobáš. najlepšie bude zájsť na vašu farnosť a opýtať sa priamo tam, ale dnes už s tým väčšinou problémy nerobia :-)
Odpovedať
@marpe2 taketo kombinacie su zvlastne ... ked sa da dokopy ateista s veriacim. Ako potom budete zit ? jeden bude chodit do kostola a druhy bude doma ? (aj taky par poznam) A deti - budete sa hadat, ci ich date pokrstit a podobne a ako ich budete vychovavat ? Toto fakt nechapem ...
Odpovedať
@ivuska1985 my tak zijeme a ty ako veriaca predpokladam by si mala byt tolerantnejsia 8-) ano tak sa zije my ateisti sme tak tolerantni, ze ak by moj "veriaci" manzel chcel, nech si chodi do kostola, a nech si tam aj deti vodi, len nech mne da svaty pokoj... len zvlastne je ze od svadby v tom kostole nebol.
Odpovedať
@eeffka kazdy je tolerantný ako chce, ale ked tam nebol od svadby - bud nieje naozaj moc veriaci, alebo tym ze nema zenu ktora by s nim chodila, tak nechodi ani on lebo sa mu nechce samemu, alebo ho to tam nebavi .. .to uz ja neviem
Odpovedať
@ivuska1985 a mozno tam nema preco chodit, ako ja rada hovorievam lebo ludi to vytaca :-D my co nemame hriechy sa nemusime chodit spovedat
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som neveriaca, nepokrstena, manzel veriaci. Podpisovali sme pred svadbou dispenz, aby sme mohli mat sobas v kostole. Problem nebol ziadny, dokonca sme obaja prisahali na kriz, z coho som bola ja sama prekvapena, lebo som myslela, ze ja prisahat nebudem.
Odpovedať
@ivuska1985 predstav si, že aj takto sa dá žiť ;-) mojim skvelým príkladom a vzorom sú moji rodičia - mama veriaca, oco ateista - budúci rok budú oslavovať 35. výročie svadby :-) a poviem ti, že za ten čas sa spolu pohádali snáď 1000 krát, ale NIKDY kvôli viere alebo čomukoľvek s čím by súvisela... naopak, keď sme sa so sestrami hádali a robili si zle, vždy nám povedal, či nás toto učia v kostole a vždy nás tým zahanbil... takže ani ja sa toho vôbec nebojím :-)
Odpovedať
@ewita11 my s priateľom sme obaja veriaci, ale ja do kostola nechodím, nemám ani 1. prijímanie atď. Cirkevný obrad chceme obaja, ale nemienim si robiť prijímanie len preto, aby som mohla mať svadbu v kostole. Oslovili sme teda kazateľa Cirkvi bratskej, ktorý je veľmi ochotný a nemá s tým žiadny problém. Náuky ale absolvovať musím. Ak to inak nepôjde, vyskúšajte :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
... a takto to vyzerá, ked si ludia robia z viery a z kostola "holubník". Uz ani nevedia preco su vianoce a co to znamena, ateisti podpisuju dispenz a aj tak neziju vo viere a detom ani nevedia vysvetlit ze niesu z opice a kto bol Mikulas. Len tak dalej ... a potom deti maju deti a tento svet speje do zahuby.
Odpovedať
Eefka, Mandica a Linkinzuzka - suhlasim s vami. Tiez mi pride zvratene, aby sa ludia parovali prave podla viery. A ak je niekto az tak silne veriaci, ze mu to vadi, tak nech sa neberu. Ale ak sa vieme dohodnut, tak v tom problem nevidim. A tiez si nemienim robit ziadne prijmania, krsty atd len kvoli svadbe v kostole. Ak ma viera branit ludom v laske, tak naco je taka viera. A od nas neveriacich je podla mna naozaj pekne, ze ustupime a kvoli partnerovi je svadba v kostole. Mne by to bolo inak jedno a do kostola by som nesla. Ja som len chcela vediet ci je to mozne a co vsetko musim podstupit.
Odpovedať
Profilova fotka
@ewita11 Pozdravujem Vas, ziadne "prijimania a krsty" si len kvoli svadbe robit nie len, ze nemusite, ale ani nesmiete:) Je to krok, ktory je vysledkom viery, nie formalita. Ak sa planujete sobasit s pokrstenym katolikom v kostole podla cirkevneho obradu - Cirkev od Vas vyzaduje len potvrdenie, ze beriete na vedomie zaväzky, ktore z cirkevneho sobasa vyplyvaju pre manzela podla jeho viery - a teda napr. vychovavat vo viere deti, zivit svoju vieru atd. Na zaklade toho dostanete od biskupskeho uradu dispenz - toto vsetko Vam vysvetlia a vybavia na prislusnom farskom urade. :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivuska1985 to ze je niekto neveriaci este neznamena, ze nie je vzdelany. Ja viem o krestanskej viere mozno viac ako poniektori veriaci, ktori chodia denne do kostola. A budem vediet velmi dobre svojim detom vysvetlit cokolvek, co sa viery tyka. Ja som sa chcela dat aj pokrstit a dorobit si vsetky sviatosti pred svadbou, ale nestretla som sa s velkou ochotou ani v nasom meste ani v BA, takze sme to nakoniec riesili dispenzom... A ty ako veriaca by si myslim nemala odsudzovat niekoho len preto, ze neveri a ty veris... Toto mi trosku zavana diskriminaciou, nemyslis?
Odpovedať
Profilova fotka
no ked ti to stoji za to tak musis len hladat a najst toho najochotnejsieho farara. mozne to je.
Odpovedať
Aj ja som veriaca a tiez nejak extra do kostola nechodim. Nie kazdy ma potrebu chodit do kostola, ked si-co sa viery tyka-vystaci aj doma-v tichosti... Tiez je diskutabilne,kolko ludi chodi do chramu Bozieho skutocne pre duchovny zazitok a obohatenie a kolko ludi tam ide len preto,aby ho ti a ti videli,ze tam bol a ma "ciarku". Ale k teme-ja som veriaca(evanjelicka)a manzel neveriaci-nepokrsteny. Ked sme sa boli na fare informovat,co treba k sobasu v kostole-ci sa musi dat drahy aspon pokrstit,tak nam pan farar povedal mudru vec: Ak to drahy bude tak citit a bude mat potrebu byt pokrsteny-nieje problem. Ale aby sa daval krstit len z toho dovodu,ze sa chceme brat v kostole-to nema ziaden vyznam. Proste byt pokrsteny a vyznavat nejaku vieru-na to treba aby to clovek tak citil a nie ze musi. Takze najlepsie ak sa priamo na fare poinformujete ;)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?