Svadba ateista verzus katolíčka

Profilova fotka
Nejako sa to komplikuje, kňaz od nás vyžaduje 2 svedkov pri podpise, že musia byť z mojej rodiny, katolíci a čo ja viem čo ešte( bývam na opačnom konci SR ako rodičia). Podľa informácii viem, že stačí, že maju svedkovia viac ako 18 rokov a môže to byť hocikto. Taktiež mám pocit, že sa s týmto spojením katolik-ateista kňaz nevie stotožniť vnútorne :(((
Odpovedať
@aquatinka ahoj, ja si tiez beriem ateistu, a ked som to povedala fararovi, tak povedal, ze v poriadku, nebudeme ho nutit aby presiel na vieru ked nechce a ponukol nam tu vynimku. Ideme to podpisat v aprili, tiez pri tom musia byt 2 svedkovia, ale nehovoril ze to musi byt niekto z rodiny, proste len svedok, ktoreho poznas, asi len aby to nebol niekto z ulice. A urcite to nemusia byt katolici, lebo on navrhol niekoho z rodiny mojho snubenca a on vie ze su vsetci neveriaci. Ale asi je to fakt tym, na akeho farara natrafis, lebo niektori robia radi problemy. Drzim palce :)
Odpovedať
no my sme podobne na tom, katolicka a neveriaci a nam to dal podpisat aj bez svedkov, takze ako vidim iny kraj iny mrav, resp. asi pan farar. Asi by som skusila ineho, ak sa to u vas da, lebo tento vyzera ze to bude hodne komplikovat. Alebo sa ho slusne opytat, ze co vsetko musia ti ludia splnat a ci to naozaj musi byt rodina, kedze ta tvoja zije velmi daleko.....
Odpovedať
@aquatinka ahoj. My sme nemali ani jedneho svedka z rodiny. A to ze si katolík nemas ani na čele ani v obcianskom, takze to je velmi subjektivne kriterium.
Odpovedať
ahojte... aj my to máme podobne, akurát, že môj nastávajúci je aspoň pokrstený... potrebovali sme takisto dvoch svedkov a bolo nám povedané, že je jedno, kto to bude a že to nemusí byť ani svadobčan.... držím palčeky, aby ste to v pohode vybavili ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dakujem velmi pekne...nakoniec sme to dokopali so svedkami, boli sme u knaza 2 hodiny :) ale vsetko nastastie vybavene :D
Odpovedať
@aquatinka ahoj, vytlac si toto: http://www.vrakuna.eu/p05.php#06 vyberiem dolezitu vec: ukaz to knazovi, mne to poslal kamarat knaz V prípade, že obidvaja snúbenci sú len pokrstení, ale ostatné sviatosti (sv. prijímanie, sviatosť birmovania) neprijali, problémy narastú. V takom prípade treba vedieť o termíne sobáša (aspoň o približnom, nezáväznom termíne) aspoň pol roka vopred. Treba prípravu aspoň na pripustenie k svätému prijímaniu. Birmovka nie je podmienkou k sobášu. Ak jedna stránka prijala aj ostatné sviatosti a druhá stránka je iba pokrstená, bude potrebné spísať žiadosť o povolenie uzavrieť manželstvo a odoslať na Arcibiskupský úrad do Bratislavy. Preto priveďte so sebou aj dvoch svedkov (nemusia to byť tí istí ako budú na sobáši) starších ako 18 rokov, ktorí podpíšu Vašu žiadosť.
Odpovedať
@aquatinka aha neprecitala som si posledny prispevok, takze uz je vsetko ok :-)
Odpovedať
ja som neni pokrstena, priatel ma vsetky sviatosti, svedkov v ziadosti o dispenz nam robia tety, ktore som videla prvykrat v zivote v kostole, ktore farar zlakal, aby to podpisali! nejdem si pred svadbou robit ani krst, ani prijimanie, proste nic. mna nebude nikto lamat na cirkev, ktorej neverim. vsetko zalezi od knaza, stretla som sa uz s kadecim. ale ked sa do toho obujete, nastudujete si kanonicke pravo (casti o tom, co musia splnat snubenci pre svadbu v kostole), pridete na to, ze to nie je take prisne, ako to niektori farari robia... len ked nie ste informovani, tak je jasne, ze si vymysli aj to, ze musite priniest dokaz o zazraku, ze bez toho vas neodda. nemyslim to v zlom. len priklad...8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
Ahojte mám problém že som spoznal úžasné dievča, vo všetkom sa dopĺňame. Ale keď sa dozvedela ze nechodím do kostola tak to skončilo. A ja som sa do nej zaľúbil. A ona mi povedala že ona si potrpí na tom že či jej partner chodí alebo nechodí do kostola. A ja som hotový z toho ja mám 22 rokov ona 19 :(
Odpovedať
@michalchudej nikto ta predsa nebude nutit ci mas ci nemas chodit do kostola.. Ak je taka silna veriaca a zalezi jej az tak na tom.. Radsej ruky prec, aby v buducnosti neboli hadky koli viere
Odpovedať
Profilova fotka
@michalchudej tak ako @miskahr hovori. Nenechaj sa nutit do viery, ono by sa to aj tak dobre neskoncilo.
Odpovedať
Ja to chápem ale veď žijeme v 21 storočí @miskahr @mrsthompson od vtedy čo som jej napísal že nechodím do kostola je ku mne strašne odmerana a chladná. Akože nikdy som si nemyslel že budem musieť riešiť nejaký takýto problém. A ešte keď sa pozriem že ako žijú dnešný katolíci. (Nie vsetci). Tak je to na zaplakanie. Som z toho smutný písala mi že ako.se.tesi na mňa a všetko že som úžasný a raz mi poslala fotku že a ide sa do kostolíka a ja som jej napísal že či nevadí ze ja tam.nechodim. Veľmi dobrá bola ku mne. A teraz keď jej napíšem tak.mi jednotlivé odpíše. Úplne odmerana je voči mne. Uvažujem nad tým že fakt že si ju vymazem.aby ma nedrazdilo písať jej. Ja už neviem čo mám robiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@michalchudej ako takto, ja by som na rande mozno sla ale nejaky vztah vytvarat s clovekom ktory very v boha (je jedno ci katolik, evanjelik, muslim, zid) pre mna to su vsetci ludia ktory so mnou a mojim stylom zivota nemaju nic spolocne a nase nazory by sa odlisovali v tych najviac fundamentalnych veciach, to by proste neslo. Takze ja ju mozno aj chapem, ale ved si mlady, stretnes nejake ine dievca s ktorym si budes rozumiet a vase hodnoty buduvnake.
Odpovedať
Je veľa párov, ktorí jeden chodí do kostola a druhý nie. Tu je skor podstatné to, ako sa budete jeden voci druhému názoru na náboženstvo staviať- či ty budeš akceptovať jej vieru a ona tvoj ateizmus- nebude na teba tlačiť aby si sa stal veriacim. A ty jej nebudeš frflať že bude chodiť každú nedeľu do kostola, cez sviatky, držať post a podobne. Urćite bude si chciet dať deti okrstit a viesť ich k viere, takže nakoniec budeš v menšine:D IIide iba o vzájomné porozumenie a akceptáciu názoru toho druhého, pokial toto nedokážete asi by som sa do takého vztahu nehrnula.
Odpovedať
Profilova fotka
@michalchudej My sme na tom s nastavajucim podobne, on je veriaci, chodi do kostola, a ja nie. No vzajomne sa respektujeme, takze ja jeho podporujem, aby chodil, ked je to pre jeho dusevno dolezite, a on respektuje ze sa sem tam zavriem sama s knihou, a nevnimam nic okolo seba. Vsetko sa da, len musia OBE strany chciet :)
Odpovedať
Presne ako tu spominaji baby..ak ona nevie prekusnut, ze ty nechodis do kostola tak ten vztah nema vyznam.. Vzdy bude nieco koli comu sa budete vadit.. Ak sa nebudete tolerovat tak potom to ukonci skor ako si nieco zacnete.. Ved mas 22 rokov mas na vyber.. A ak ona nieje schopna akceptovat ze nechodis do kostola tak preco by si mao nieco akceptovat ty? Zduse nenavidim ako sa snazia menit partnerov alebo nutit co nechcu. Bud sa budete akceptovat alebo cau.. Cely zivot budete len toto riesit
Odpovedať
Profilova fotka
ja zdieľam názor @mrsthompson, hoci ja to beriem z tej opačnej stránky... Pre mňa napríklad bolo dôležité, aby sme boli aktívni veriaci obaja... To je presne o štýle života, o názoroch, o tom, ako sa staviaš k základným otázkam a tu je dôležitý aj svetonázor či náboženstvo. Je to každého osobná záležitosť... Ak je to pre ňu dôležité, tak má na to zrejme dôvod... Ty nezúfaj, si mladé chlapča, určite tú pravú ešte stretneš :)
Odpovedať
@sonnenshein mne nevadí ze chodí do kostola ja ju v tom podporujem mne vôbec nejde o to ze ci je veriaca alebo nie ide mi o to ako sa ku mne správala .
Odpovedať
Profilova fotka
@michalchudej Preto som napisala OBAJA
Odpovedať
Profilova fotka
@michalchudej ale jej o to ide, či si veriaci alebo nie a v tom je ten zásadný rozdiel....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?