Ako prebieha gréckokatolícky sobáš?

Profilova fotka
Žienky čo ste sa už vydávali, alebo tie čo ste boli na greko sobáši prosím Vás o zopár informácii. Ako prebiehajú zásnuby? resp. kto má obrúčky? ženích? kňaz? Nastokol vám obom farár obrúčky alebo iba navliekol trochu a zbytok nechal polovičke? Pobozkali ste sa v cerkvi alebo až keď ste vyšli von? Za odpovede ďakujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@erosmal bola som na greko sobasi minuly rok, bohuzial si nepamatam ci sa pobozkali ale pamatam si ze obrucky im daval farar hned na zaciatku obradu este vo dverach kostola.
Odpovedať
Profilova fotka
@erosmal ja som bola na greko sobáši v Brne, jediné, čo mi strašne utkvelo v pamäti bolo, že im dal kňaz na hlavy koruny :-) obrúčky im tiež nastokol, ale nejak do detailu som to neskúmala a pobozkali sa vnútri :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ja som rimokatolíčka ale budeme mať obrad grekokatolícky Mam obavy lebo neviem čo a ako :D
Odpovedať
Profilova fotka
U nás na svadbe som nebola už asi 100 rokov lebo každý v okolí je rimo.. Základ viem, že zásnuby sú hneď po vstupe do chrámu, mám info, že farár navlieka obrúčky (ale zas počula som aj to, že napr. ženíchovi navlečie obrúčku len trochu a nechá nevestu aby "robotu dokončila" a navliekla ju normálne "na doraz"), že budeme korunovaní, a zas som počula, že v greko nie je dovolené bozkávanie v chráme (čo nechápem prečo v rimo sa smie a u nás nie..) @mataoa dám ti info :-D ale až na budúci týždeň si budeme prechádzať celý obrad s farárom. ale ja som straaaašne zvedavá už teraz :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Takže po včerajšom nácviku aspoň u nás: všetci hostia sedia v chráme, farár po nás príde a hneď po vstupe nás požehnáva, vedie nás do prednej časti kde sa konajú zásnuby, prstene nám dáva farár ako znak toho, že nás skrze neho samotný Boh spája, (pretože v rimo si sviatosť manželstva vysluhujú snúbenci navzájom, u greko nám vysluhuje túto sviatosť kňaz) vymieňajú sa manželské sľuby, korunuje sa a nasleduje liturgia, na konci liturgie sa koruny snímu, podpisuje sa zápisnica a vychádza sa z chrámu :-) o bozku nebolo nič povedané, zrejme sa to smie až pred chrámom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?