Svadba je vraj pre hostí, nie pre mňa

Ahojte baby, vcera som sa od svojej mami dozvedela, ze svadba nie je pre nas, ale pre hosti a ze nemam vymyslat ziadne extravagancie (spomenula som ze menu by bolo zaujimave jelenie ragu na cokoladovej omacke :D ale nie ze musi byt, ale ze ma oslovilo), ale pekne tradicne rezen, salat, ludovky a pod. aby boli vsetci najedeni a spokojni. A vraj sa uz teraz boji ze vyhodime peniaze a bude to smutna svadba... Baby a ja mam v takejto atmosfere nieco planovat a organizovat, momentalne som v stave kupit dve letenky na Mauricius a s dvomi svedkami sa vydat tam :/ Mate aj vy doma podobne problemy s nadmieru tradicnymi rodicmi? Fakt sa svadba organizuje s hadkami? Ved to ma byt oslava lasky a najkrajsi den nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@ksebea U nas svokra chcela robit tieto naprieky, tak sme jej povedali, ze si to hradime my a ona ked chce nech sa pride zabavit, nic viac som s nou neriesila, povedali sme jej kedy a kde bude obrad a to je tak vsetko. Moji rodicia boli nastastie super a moja mamina bola ta, co chcela nieco zaujimave a trosku netradicne. Ale vsetci aj dodavatelia aj moja uzasna rodinka nam povedali, ze svadba je o nas dvoch a nech si zvolime to co mame radi my a nie nasi rodicia, ze oni uz si jednu svadbu odzili a vtedy sa mali realizovat. Dodavatel jedla nam povedal, nech dame to co mame radi my, co nam chuti, ze aj tak nikdy nespravime stastnymi vsetkych hosti a dolezite je aby sme boli my dvaja v pohode a aby sme si to uzili a tak sme aj spravili. Ked ta teaz takto vytacaju, tak im povedz nech sa ti do toho nemontuju, lebo pre teba je to najmenej zobrat dvoch svedkov, kupit 4 letenky a spravit si svadbu svojich snov na plazi :-)
Odpovedať
@ksebea mala mala, ale žiaľ mnohí rodičia si myslia, že nám môžu do všetkého hovoriť, rozkazovať a kritizovať, ako keby sa brali oni a nie MY. Čoraz častejšie sa tu stretávam s podobnými reakciami a vždy ma to veľmi zamrzí, že ako budúce nevesty musíme riešiť hádky s rodičmi. Svadba je o NÁS a pre NÁS, neviem ako si na tom so vzťahmi s rodičmi, ale ja napr. našim po počiatočných hádkach prečo to musí byť takto a prečo nechcem pozvať toho a toho a prečo si musíme vymýšlať to a iné a prečo a prečo donekonečna sa s rodičmi o svadbe absolútne nebavím, neangažujem ich do toho, prídu na hotové. Jednoducho nemám na to nervy, keď sa nevedia vpratať do kože a uvedomiť si, že mi svojimi rečami ubližujú, nebudú vedieť nič.Ja si chcem prípravy užívať, svadbu si naplánovať podľa mojich predstáv a tak bude a HOTOVO :-D Ešteže mám svokrovcov normálnych, ktorí sa na svadbu jednoducho iba tešia a do ničoho nerýpu a nezasahujú :-) Držím palce ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
vzdy je to o kompromisoch, co sa paci tebe a co ostatnym. Je ale pravda ze je lepsie sa s menu prisposobit tomu co aj ludia budu jest, lebo co na tom ze si vy dvaja pochutite, ak to ostatni nebudu jest? Ja som uplne ustupila co sa tykalo jedla aj torty, a zakuskov (kedze tie ani nejem) jedine na com som trvala bola vyzdoba a program a hudobny repertoar A myslim, ze to bolo nakoniec uplne v pohode :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Inak ete podotykam, ze je asi rozdiel aj v tom kto jednotlive veci financuje. U nas jedlo aj pitie platili rodicia a preto som im nechala aj relativne volnu ruku vo vybere menu. Vyzdobu som si robila sama aj platila sama, tal tom si spravila ako som chcela zasa ja :-) A este som si vyberala fotografa a saty. Toto boli veci, ktore boli uplne na mne.
Odpovedať
ja si myslim ze svadba je len a len pre Vás...vy si ju musite uzit...ja neriesim kto co chce..poviem, ze to tak nebude tak to tak nebude:)a komu sa nepaci jeho problem:)
Odpovedať
@ksebea uplne ta chapem... aj my sme sa s mamou hadlai kvoli tomu ake maso je "vhodne" a ake "nevhodne" na svadbu :( Naposledy ma nastvala ked poza moj chrbat pozvala na svadbu aj 6 clenov nejakej jej vzdialenej rodiny, ktorych ja vobec nepoznam :( Mam im zavolat a povedat, nech nepridu? to uz je blbe... a ja ani nemam na nich cislo, lebo netusim ako sa volaju, je to nejaka vzdialena rodina... Ale k teme - jasne, svadba je o vas. Ale s tym, ze je vasou ulohou zabavit a pohostit hosti. Ako to urobite je uz na vas... ale vsetkym asi neulahodite, ved kazdy ma na to iny pohlad a nazor. este sa mi osvedcila jedna vec - zariaduj si veci sama, nepytaj s rodicov. Potom ked k tomu budu mat pripomienky, povedz, ze je to uz vybavene a zaplatene (aj ked nebude). Tak by mali prestat rypat
Odpovedať
tiež som sa stretla s tým, že svadba je o každom inom, len nie o tom, o kom by mala byť. riešila som aj tu problém ten, že podľa niektorých členov mojej rodiny by som mala na svoju svadbu volať všetkých členov celej rodiny, lebo "sa to patrí". a veľa dievčat mi veľmi dobre poradilo, za čo im ďakujem. tak som si povedala a dosť, je to môj deň, bude podľa mňa. a ostatní, nech sa hodia o zem. takže si sprav svadbu podľa svojich predstáv, presne takú, akú ty chceš so všetkým, čo chceš. a úprimne, prispôsobovať sa niekomu len preto, že to platí??? veď to je to posledné, čo môžu rodičia urobiť. veď sme ich deti, tak by sa mali tešiť s nami a nie robiť prieky. chcú pomôcť, super. nechcú, no tak sa treba s nimi porozprávať a vysvetliť im to. a verte mi, že viem, o čom hovorím..
Odpovedať
To ano, je to predovsetkym pre mladomanzelov. Ale trochu treba mysliet aj na svadobnych hosti a ich ocakavania, hlavne v pripade, ze je tam niekto, kto by mohol vyrobit skandal z toho, ze nieco nie je podla jeho predstav a pokazit svadbu (podla mna je lepsie take osoby nepozyvat). Ale aj ine veci treba brat do uvahy, proste urobit svadbu tak aby bola prijemna aj pre hosti. My napriklad nepijeme a nechceme mat na svadbe tvrdy alkohol, ale min. vino urcite bude, to jednoducho k svadbe patri. Alebo napad ze podavat sushi, lebo mame svadbu do japonskeho stylu mierne, to tiez nejde, ked vacsina hosti sushi nikdy nevidela a pochybujem, ze by si trufli na surovu rybu a riasy. My mame stastie, ze nasi rodicia nejak tvrdohlavo nepresadzuju ze veci musia byt podla ich predstav alebo podla toho, ako sa to patri v nasich rodinach. Za to som nesmierne vdacna.
Odpovedať
@ksebea ani nevies ako sme vo velmi rovnakej situacii... ked nieco doma poviem ohladom svadby, tak mi je vynadane, ze kde som to takto videla robit, ze sa to takto nerobi, ze je to chore a bla bla bla. ako priklad uvediem napr. fotenie pred sobasom... najhorsie na tom je to, ze mne budu svadbu platit nasi, cize vsetko sa to zacina riesit hadkami (aj ked nechapem, ze mama na to ma este nervy, lebo aj tak vie, ze si to spravim po svojom) ale som si povedala, ze pre mna su podstatne nejake veci, na ktorych budem trvat aj keby valasky s podpisom od janosika padali, napr. svedske stoly a nepopustim a su veci, na ktorych mi az tak nezalezi ako to, ci tam budu mamine sesternice s manzelmi, ktore vidim raz za 5 rokov... je to strasne, lebo fakt maju niektori ludia zauzivanu predstavu svadby spred 30 rokov... a tiez mam niekedy taku naladu zrusit celu svadbu a vziat sa len s 2 svedkami...
Odpovedať
@michala.s To im urcite povieme, problem je, ze nasi chcu platit hostinu, vraj to je pre nich povinnost a cest vydat si deti a tym padom nemame v rukach argument "ved to ide z nasich penazi", lebo to chcu financovat oni :(
Odpovedať
@erika04 heh super napad s tym ze "uz je zaplatene" to si asi zapamatam :) ;-) A inak je mi velmi luto, ze toto zazivas s tymi pribuznymi... aj moja svokra trva na pozvani pre krstneho ktory sa neukazal od krstu :D No uznaj, pre koho a na co je toto dobre??? Na svadbe maju byt podla mna len ti ktori to s nami prezivaju a ktorym sme napriklad aj realne zavolali ze "ideme sa braaat" a nie doslova cudzi ludia!
Odpovedať
@guiseppinka no tak to mame fakt podobne... argumenty " to sa nerobi a to je chore" ani nedavaju zmysel... kto urcil ze ako sa to robi a kto povedal ze od sociku to nema pravo nikto zmenit??? Ako mne je trapne ze tato diskusia je tu kvoli jednemu REZNU!!!! kks ale rezen ma rozhadat rodinu??? ved to ani nie je normalne.... a to ja netuzim mat na svadbe sushi ako bolo spomenute ;-) ani fakt nic extravagantne ale ked doma varim zaujimavo a zdravo tak snad na vlastnej svadbe nebudem jest nieco co nedam do ust ani normalne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
mňa ako hosťa sa nikto nikdy nepýtal čo by som na hostine chcela mať a ani to nie, či náhodou nie som vegetariánka. A už vôbec nie, či mám rada ľudovky, alebo rock. Proste ako hosť som akceptovala to čo bolo, občas som si pomyslela svoje /nad tými rezňami a zemiakovým šalátom určite/, ale nakoľko to môj deň nebol, tak som to proste akceptovala a hotovo. Určite je ťažké hádať sa vtedy, ak platia rodičia. Vtedy majú oni navrh, a majú pocit že im kvôli tomuto faktu nikto do toho nemá čo reptať.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak sa pridavam :-( ja momentalne pocuvam ze chcem len aby zaplatili a na nic sa nepytali...vzdy ked im zacnem nieco vysvetlovat sa pohadame...uz ma to nebavi tak im samozrejme uz ani nic nehovorim ale aj tak je to o tom istom :-/ ked vyhlasili ze teda nech si to platim sama tak som povedala ze sa vezmeme niekde daleko len my dvaja...to bolo vrazednych pohladov...ach jaj...aby clovek len na vsetkych z rodiny bral ohlad ale to ze je to jeho svadba a ze v prvom rade by on mal byt spokojny to nikoho nezaujima.
Odpovedať
@maruska24 velmi trefna odpoved! @antamauru som zvedava kto bude brat ohlad na nas...
Odpovedať
Profilova fotka
@antamauru A neskúšla si porozmýšlať nad kompromisom, zaplatite si svadbu samy, budete ju mat na slovensku a za to tvoji rodicia budu len tichucko nacuvat a tesit sa :-)
Odpovedať
@maruska24 no ved presne totok, to mi hovoril kamarat nedavno, ze ked mal niekto vyhrady ohladom toho ako si organizoval svadbu, tak povedal, ze on ked dakde ide na svadbu, tak sa prisposobi tym, ktori to organizuju a nie ze bude diktovat ako to ma podla neho vyzerat. Mne to pripada absolutne normalne, ale su podla vsetkeho ludia, ktori by chceli aby vsetko bolo podla ich predstav. Ina vec je ked to su clenovia rodiny, to asi casto byva ze maju pocit, ze treba podla nejakych rodinnych tradicii a zvyklosti ist... ono je to aj pekne, ak su tie zvyklosti mile a normalne, tak je fajn sa takto "hlasit" k rodinnym tradiciam... no ale ved zenich a nevesta su dospeli ludia tak by sa patrilo ich tak aj brat ;) ked chcu nieco podla seba, pripada mi zdvorile im to umoznit, ked je to ich svadba. Ci v ramci rodiny k sebe netreba byt slusni? ;)
Odpovedať
Ja si myslim, ze ano, svadba je pre hosti, pre mna bolo prvorade aby mi hostia boli spokojni, aby mali dost jedla, pitia, aby boli v peknych priestoroch, aby sa hlavne zabavali. A to sa mi aj podarilo. Ja som si svadbu neuzila, ale tak svoja svadba sa uzit az tak neda. Ale co sa tyka jedla, tam by som isla na tvojom mieste do osvedcenej klasiky. Aj ked vela neviest nadava, ze kazdy ma klasicke dva druhy masa, ryza, zemiaky a zelenina, ze otrepane a stare a bez napadu, ale na druhej strane - mas istototu, ze to zje kazdy, a ak aj nie vsetko, ze si tam najde nieco pre seba. Ak by mi niekde dali nejake jelenie ragu ci co to spominas, sushi, svieckovu, kapustu s knedlou, no moc by som sa nenajedla a bola by som zbytocne mrzuta, ze som na svadbe a ani sa nemozem poriadne najest. Ok, v svedskych stoloch mozes ponuknut aj nejaku jemnu exotiku, kto ma zaujem si da, ale zaroven by som stavila hlavne na klasiku, hoci je otrepana.
Odpovedať
@zuzx No, ja som raz bola na svadbe, predjedlo klasika sunkova rolka s chrenom (ohurila nas s priatelom, on doteraz nemoze na nu zabudnut a ziada si to aj na nasej svadbe), druhe bolo netradicnejsie, maso na slivkovej omacke, take sladke, plnene niecim, tiez vynikajuce. Mne sa najviac pacia jedla, ktore su klasika, ale trochu niecim ozvlastnena. Mozno je to dobry kompromis, pokial hovorime o jedle. Ozaj a potom tam boli fantasticke bryndzove pirohy, po tych som sa mohla utlct :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzx Musim nesuhlasit, bola som na svadbe kde otec nevesty bol polovnik a nevesta mali ako predjedlo kacaciu pastetu, polievka bola bazantia, hlavne jedlo boli srncie medajloniky v hribikovej omacke.... a takto to pokracovalo cely vecer, v noci im tam prisiel vyhlaseny sefkuchar z BA, ktory vonku nazivo pripravoval jedla. Cele to bolo uzasne, hosti bolo cca 80 a nevidela som casnika odnasat plne taniere. A mne osobne je zle z tej predstavy 3 druhy masa a ku tomu kopa ryze, dva zemiaky... bleee. My sme mali klasiku rezne, milujem ich tak som si ich presadila a cuduj sa svete, opat sa kazdy najedol. Mozno to bude aj tym, ze vlastnu rodinu pozname a kamaratov s vyberanymi chutkami sme si nevolali.
Odpovedať
@kazunomiya @michala.s ja vam to neberiem dievcata, kazdy nech si spravi ako sam uzna za vhodne. Ja sa na to pozeram ako keby som ja bola hostom - mna by maso v nejakej omacke teda neohurilo a najskor by som ho ani nejedla, rovnako ako bazantia polievka... Ked mal brat promocie, tak strasne vymyslali aj s manzelkou ze nieco netradicne, nieco bvynimocne, tak dali nejake slanonove zavitky (v nejakej fajnovej slanine) - na kazdom tanieri boli 4 ks tych zavitkov - no skoncilo to tak, ze moj manzel mal na tanieri zrazu 16 ks zavitkov - 4 svoje, 4 odo mna, 4 od mojej sestry a 4 od mojej maminy. Ani sme sa toho nechytili, mne take jedla nic nehovoria. Pritom ma to mrzelo, lebo to bola udajne nejaka vychyrena specialita a urcite aj poriadne draha. Ale viem, ze keby mi dali kuracie maso s akoukolvek prilohou, tak im tam nenecham nic :)
Odpovedať
@ksebea moj pohlad je zase taky, ze by si mala mysliet aj na hosti..... darmo budes zhanat kadejake "vychytavky" pokial to tvoji hostia neodcenia.... podla mna jedlo je dost podstatnou "zlozkou" celej svadby a ja osobne by som radsej prijala klasiku, a to sa nepovazujem za sedlanu:)))))) @michala.s kacacia pasteta mi pride uplne fajn:) a aj menu..... ja som bola aj na svadbe, kde to ponali manzelia len za seba, a poviem ti, mali sme aj morske plody, lebo ich nevesta ma rada - no hadaj, kolko ludi zjedlo musle......ale taky koktail z morskych plodov.....vsetci sa tesili na svedke stoly, kde boli pirohy a snicle - a len sa po nich tak zaprasilo.... presne ako pise @kazunomiya
Odpovedať
verim ti, ja som zazila horsie, a svadba je o vas dvoch, daj si tam co chces ty a basta nech ti do toho nik nehubuje poviem to tak , ja by sa vyprdla a chod na mauricius, musi tam byt nadherne, urob si ako ty chces a ludom aj tak nevyhovies ver mi, mne to bolo jedno, jedlo sme objednali a nesrali sme sa , chutilo ok nie mozes ist, tu sa bude jest co si my objedname a oni budu radi, ze su na svadbe, ze sa pridu najest ver mi,
Odpovedať
prvom rade sa vy mustie manzelia citit fajn super, my sme si dali to co nam chuti a basta nesrali sme sa, ale to by bola sranda ina kebyze odlietite na mauricius a pridete zosobaseny, no tak to by som vam aj ja tie letenky zaplatila, prajem vam to uzite si svadbu ako chcete vy, nie niekto iny a basta, stoj si za svojim a nedaj si nikhoho do toho piskovat a kludne by som buchla aj rukou po stole u nas sa aj to stalo a basta fidli,
Odpovedať
Dievcata prezivam presne to iste. moji rodicia aj svokrovci maju uplne ine predstavy nie len navzajom ale uuuplne ine ako my. kedysi som si myslela ze tvrdohlavost je nieco cim sa oznacuju deti. ale ked je tvrdohlavy svokor a robi sceny a neustale trucuje kvoli kazdej hovadine ....tak to sa neda zvladat. stale rozmyslam nad tym argumentom ..ked to platim ja bude po mojom. ( hlavne ak to platia rodicia) otocme to..... ked na vianoce dostanete sveter ktory je otrasny a nepaci sa vam a v obchode ste im ukazovali uuuplne uuuplne iny, budete ho nosit len preto ze ho kupili rodicia ktori si myslia ze v nom vyzerate dobre a ze sa patri nosit taky sveter? budete ho nenavidiet mozno ho raz obleciete a potom ho " stratite " v skrini a spomienka nan bude ze fuj. ...chcete takto spominat na svoj svadobny den ? a ani ja ked som sla na svadbu nikto sa ma nepytal ako si to prajem tam mat vyzdobene , aku si prajem hudbu alebo predjedlo :) myslite na to . ja budem urcite tiez.
Odpovedať
Profilova fotka
@michala.s su veci ktore si platime samy ale kedze ja koncim skolu a priatel sice robi ale pritom aj externe studuje takze vela penazi ide na skolu... to co si platime samy do toho nam samozrejme nekafru ale kamen urazu je hostina ...no ale sak nejak prezijeme hadam :-)
Odpovedať
Ked sa chce rodina stretnut, najest, napit a zabavit, na jubileum nech sa paci. Ale ja sa vydava len raz! Rozumny clovek pochopi, ze je to nas den.
Odpovedať
tento názor poznáme mnohé. Ak ti to stojí za to, aby si s mamou "bojovala" pre všeličo možné, tak bojuj. Mne to za tie hádky nestálo, radšej som ustupovala a aj napriek tomu som sa vydala, mali sme nádhernú svadbu a nič by som na nej nemenila. A to som ustupovala riadne, už len v tom, že som chcela svadbu o dvoch svedkoch v zahraničí a mali sme nakoniec svadbu tu s 80 hosťami :P
Odpovedať
Profilova fotka
No toto som si prezila s mojou mamou... Darmo som sa jej snazila vysvetlit, ze je to nas den, nech to necha na nas... Nechcela som ju vynechavat zo vsetkeho tak som jej davala bojove ulohy. Mami kolace su na tebe (zrazu otazky toto, toto, toto - nie mami kolace su na tebe a viac ma s tym nezatazuj), no ale moja maminka nechcela riesit kolace, ale farbu vyzdoby, svadobne menu, moje saty... Juj ci sme sa len dohadali na tom, ze bude fialova podla mna a nie oranzova podla nej.... A darmo som jej opakovala, ze ona si mala riesit svoju svadbu, nie moju (argumenty - mne moju svadbu organizovali rodicia). Nedalo sa ani dopredu ani dozadu. Ked prislo na hosti, tak zrazu ak pojde ten, ten a ta, tak ja ti na svadbu nepojdem. :-( Cele zle... Na urcity cas sme spolu prestali komunikovat, lebo kazdy telefonat skoncil hadkou. Vela veci som musela urobit poza jej chrbat a o vela veciach som jej uz radsej ani nerozpravala. Vsetko co som len spomenula ako moznost bolo to najhorsie co kedy pocula. Netrap sa, nechaj veciam volny priebeh, nehadaj sa... Aj tak to nebude mat ziaden vyznam, iba to ze tebe bude horsie. Urob si po svojom, ked ti nieco povedia odkyvaj, odpovedaj nechaj sa prekvapit, neboj bude to dobre, alebo mozno, musim si to premysliet... Skus si veci vybavovat sama... Po svadbe mi aj bolo luto tych hadok, hadali sme sa 3 mesiace a svadobny den ubehol ani neviem ako rychlo, nic sme nestihali, kopu veci sme pozabudali, neriesili sme inych, sami sme boli v strese :-) - uzivali sme si len jeden druheho. Mooc ti drzim palceky, nech vam to dobre dopadne, neboj nie si v tom sama :-)
Odpovedať
ako tu baby spominali, vy (alebo rodicia, ktori platia) ste na svadbe hostitelia...ak je svadba hlavne pre vas, tak si predsa nemusite nikoho pozyvat ... ale to by sa vam asi nepacilo, ze? ;-) ... takze by ste podla mna nemali tvrdosijne trvat na svojich predstavach ale brat do uvahy aj x dalsich ludi - vasich hosti...mne osobne sa nepaci snaha neviest nadiktovat hostom pomaly aj farbu ponoziek (o druzickach v rovnakych - vacsinou prisernych a nepadnucich satach ani nehovorac) s odovodnenim - "je to moj den, vsetko bude take ako to chcem ja" ...co mame 3 roky? ano, fotky budu fajn, ale dobru atmosferu vam nezaruci ani farba vyzdoby, ani chut omacky, ani velkost darcekov pre hosti....ale skor vas pristup k nim..... nezabudajte aj na to, ze mozno este 15 rokov dozadu bola svadba naozaj hlavne rodinnou zalezitostou a prestizou rodicov....takze je dost mozne, ze vase "hrozne staromodne" matky a buduce svokry si nemohli na vlastnej svadbe vybrat ani take zakladne veci ako miesto ci farbu kytice... a ako vam isto potvrdi vela vydatych zien, svoju svadbu si velmi neuzili a tesili sa na dalsie, kde uz boli len hostami :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?