Svadba v kostole - veriaca a neveriaci

Ahojte baby...Ako riešite túto situáciu (ak ste teda v podobnej situácii)- ja som neveriaca, snúbenec je veriaci. Svadbu máme v kostole. Budete mať obrad s omšou, alebo bez? Pred hlavným jedlom v sále, budete sa aj modliť, alebo nie? Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
@domcicipatcici uz tu taketo temy boli, skus pohladat v historii. ale je dobre ze tu temu znovu obnovujes.
Odpovedať
@domcicipatcici Ahoj, my to máme opačne :) ja som veriaca a snúbenec neveriaci, svadba bude v kostole bez omše - farár nám vravel, že keďže je snúbenec neveriaci, môže byť len sobáš a omša nie. Modliť pred jedlom sa nebudeme :)
Odpovedať
@empeeska takto presne by som to chcela mať aj ja...len jeho rodičia a celá jeho strana sú dosť pobožní a neviem ako to zoberú, keď sa pred jedlom modliť nebude...prosím ťa, ak mi vieš dať takú info, kto vlastne dáva "pokyn" na to aby sa začalo modliť pred jedlom? niekto z rodiny, či niekoho určíš? či to len tak niekto začne? lebo ja by som to osobne mať nechcela len sa obávam toho, že to niekto začne :D
Odpovedať
@domcicipatcici tak to ti neviem povedať :) priznám sa, že zatiaľ čo som bola na svadbách tak sa pred jedlom nemodlilo, jedine raz som videla video z jednej svadby a tam modlenie začínal starejší. V našom prípade je takmer celá snúbencova rodina neveriaca, tak ma to ani nenapadlo. A tvoj snúbenec sa modliť pred jedlom chce? Nemohol by to nejak vysvetliť rodičom a rodine, že to nechcete, tak nech ani nezačínajú?:)
Odpovedať
Profilova fotka
my sme veriaci ale omsu mat nebudeme vobec napriklad :) a ani sa modlit nebudeme. nechcem drzat neveriacich ludi na nasej svadbe v kostole voiac ako je potrebne
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj my to máme tak isto len snúbenec nie je silno veriaci tak mame civilny sobáš a pred jedlom sa tiež modliť nebudeme :-) a je to váš deň tak si to urobte tak aby ste boli vy spokojní :-)
Odpovedať
No ja si napríklad myslim (aj ked niesom v takej situacii) ze ak sa chcu modlit pred jedlom , tak nech sa pomodlia, myslim, ze by to nikoho nezabilo... uz som bola na akciach napr. 50 tkach kde boli veriaci aj neveriaci a neveriaci sa normalne postavili s ostatnymi a tolko postali kym sa ostatni modlili...nevidim na tom nic katastrofalne a neviem aku obetu z neveriacich strany....samozrejme ak si to tamta strana praje, nechcela som sa Vas neveriacich nijak dotknut :)
Odpovedať
Profilova fotka
no my mame situaciu uplne naopak praveze ja mam vsetky sviatosti a snubenec nie ... v tomto pripade ste si museli vybavit dispenz od biskupa, Budete mat len obrad lebo omsa sa v tomto pripade nerobi. a tvojmu snubenovi to po krestanskej stranke plati. A ci sa modlit alebo nie to uz je na vas ... my sa budeme .... je to na vasej dohode ...ak to nechcete , nerieste to
Odpovedať
@martinkas17 pre mňa je to dosť katastrofa, nakoľko nie som vôbec neveriaca a stáť tam ako nevesta a byť ticho , keď sa ostatní modlia mi je dosť trápne :)
Odpovedať
@sitael neviem, zatiaľ sme nič vybavovať nemuseli, farár povedal, že s tým nie je problém a nič sme zatiaľ od biskupa nevybavovali :)
Odpovedať
Profilova fotka
@domcicipatcici no on bude na 100 percent... je to kanonicky zakon 1078 a vola sa disparitas cultus ... co je vlastne svadba katolika a neveriaceho... budes podpisovat papier o tom ze ak by ste nahodou mali deti tak ich das pokrstit a nebudes branit manzelovi vo viere. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Podobná situácia, ale budeme mať svadbu v kostole, máme sobáš aj s omšou a či sa budeme modliť... tie 3 minúty nikoho nezabijú :-D Nám sa sobáš v kostole páči, má to taký iný feeling ;-) A záleží asi od farára, ako k tomu pristupuje. Keď robí problémy, treba si vybrať iného 8-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ten dišpenz sa vybavuje len v tom prípade, pokiaľ druhá strana nie je pokrstená v katolíckej viere - čiže buď nepokrstený, evanjelik alebo člen ešte nejakej inej cirkvi... ak je pokrstený, no tvári sa ako neveriaci, tak dišpenz netreba, pretože krstom sa na neho cirkev automaticky pozerá ako na katolíka... sobáš by som chcela aj s omšou, napriek tomu, že priateľ väčšina hostí z jeho strany nie sú veriaci... kamarátka evanjelička si u nás v kostole berie katolíka a omšu mať môžu, takže hoci to nie je zvykom - nie je to ani nemožné... len budúceho manžela ešte musím dovtedy spracovať, aby vôbec na tú omšu pristúpil :) inak od neho nijaké modlenie chcieť nebudem - len požehnanie od rodičov pri odobierke... :)
Odpovedať
Profilova fotka
ja som neveriaca nekrstená takže na sobáš v kostole vybavujem dišpenz - formalita u biskupa, to je ok. Čo sa týka modlenia, mám rovnaký názor ako @martinkas17 - chvíľu budeme všetci stáť a kto chce sa pomodlí, žiadna veda. Skôr poraďte ako máte skúsenosti s prítomnosťou farára na hostine. Nechápem prečo by tam mal byť. Neviem či je to bežné alebo len u snúbenca v obci je to zvyk ... Tolerujem vieru a tradície, ale toto naozaj nechápem.
Odpovedať
@mailla tiež nechápem prítomnosť kňaza na svadbe ale väčšinou je to tak, že ho možno majú radi a pravdepodobne sa s nim aj poznajú a preto ho pozvú keďže ich sobáši a asi sú mu aj vďační..podľa mna
Odpovedať
@mailla @martinkas17 tiež tmu nerozumiem, ale na dedinách je to bežné, pravdepodobne z toho hľadiska, že na dedine sa všetci poznajú... na mestských svadbách som farára ešte nezažila...
Odpovedať
:) my sme obaja veriaci....a nevedela som, že pred jedlom sa má modliť... :D (to len tak odveci do plena) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mailla farár na hostine - to je skôr o tom, kde je aká zvyklosť... kňaz, ktorý bude sobášiť nás je môj dlhoročný dobrý známy - teda, ak nás bude sobášiť on... v tom prípade mi to príde normálne, že si ho "necháme" aj na hostine, keďže by bola hlúposť ho k nám ťahať z Važca a potom ho posielať hneď späť... ale pokiaľ je domáci a nemáte nejaký bližší vzťah, tak potom neviem, či by som ho pozývala... je zvyk dávať výslužku, ale u nás sa kňazi volajú za hosťa len ak sú to fakt, že blízki priatelia snúbencov... :)
Odpovedať
my sme mali takuto svadbu v oktobri, ja neveriaca, manzel veriaci, on si velmi prial svadbu v kostole :-) svadbu sme mali bez omše, to by mne ozaj nic nehovorilo.... je to na vasej dohode, aj na dohode s fararom :) pred jedlom sme sa nemodlili, bol len prihovor od rodicov... ale to vsetko je len na vas ako co chcete a ako sa dohodnete :) a farara sme na hostinu nevolali... mali sme pre nho nachystane len vinko, krabicku so zakuskami a malu hotovost (ale to preto, lebo v nas datum ktory sme chceli nemal sluzit, mal osobne zalezitosti, ktore posunul len kvoli tomu aby sme mohli mat nas termin 10.10. :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?