Sociálna fóbia

Ahojte, mam socialnu fobiu a zachvilu mam svadbu... v kostole cez obrad to urcite nevydrzim... :( neviete mi poradit co by mi pomohlo? Ma niekto podobny problem?Ako to riesite? Ďakujem! :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sima1632 neboj, skus sa nesustrediť na tich ludi, ved ide o teba a tvojho draheho, sustred sa len nanho :)
Odpovedať
Mam to iste+panickunporuchu, mavam pri vela ludoch zachvaty paniky a uzkosti. Neviem ako to vydrzim, tiez mam z toho hrozu, ale svadbu az o rok, tak sa snazim zatial nestresovat, ale uz na to myslievam. Tak my celkovo budeme mat "len" 40 ludi, zatnem zuby, zhlboka dychat, upozornim knaza, necham si niekde poblizku pohar s vodou a necham to na osud :-D
Odpovedať
@sima1632 @katulik1986 Nechcem vyznieť nejako blbo, ale ak máte takéto diagnózy, nenavštevujete s nimi nejakého odborníka? Myslím, že ten vám poradí viac ako ľudia tuto na fóre.
Odpovedať
@lienka_snehulienka hej, psychiatra. ale máš to stále v sebe a napriek liečbe sa ti to občas v stresových situáciách vracia :-| niekedy dokonca ten panický atak ani nedostaneš, ale bojíš sa, že čo ak, lebo môže prísť kedykoľvek. a hlavne keď vieš, čo je spúšťačom atakov a ideš práve "do toho" spúšťača.
Odpovedať
@sima1632 ahoj.... v akom voľkom kostole máš svadbu? ak by bol väčší, možno by sa dalo tak spraviť, že Ty so ženíchom by ste sedeli bližšie k oltáru a v predných častiach kostola by nesedeli ľudia, resp. len rodičia, aby si nemala pocit, že je tam veľa ľudí, ktorí Ti "dýchajú" na chrbát :) .... prípadne, ak by Ti pomohla, kebyže vchádzajú ľudia do kostola až po Vás..... zažila som také svadby, že v kostole čakal len kňaz, najprv šiel ženích s mamou, potom prišla nevesta s otcom a až potom ostatní svadobní hostia v sprievode, možno by si si tak neuvedomila, že je tam toľko ľudí ..... pri svadobných sľuboch si môžete zvoliť tú formu, že Vám bude kňaz čítať a Vy budete hovoriť iba áno..... a skús myslieť na to, že si tam Ty a Tvoj snúbenec, že je to Vaša chvíľa, a že tam tí ľudia možno ani nie sú .......... ja mám tiež sociálnu fóbiu, ale 4 roky na VŠ ma donútili snažiť sa..... neustále prezentácie a vystupovanie pred ostatnými v škole..... vždy si predstavím, že tam tí ľudia nie sú, že ma nepočúvajú a že si to hovorím iba pre seba.....a keď mám také stavy, že si myslím, že to nezvládnem, tak mi pomáha predtým si dať 1 tabletku Guajacuranu..... ale to fakt iba, keď už je veľmi zle :)......neboj sa, zvládneš to ;-)
Odpovedať
@katulik1986 To mi je jasné, len som si myslela, či ti lekár nepomôže sa na tú situáciu lepšie pripraviť, keď mu povieš, že ťa čaká svadba a budete sa v rámci liečby sústrediť predovšetkým na ňu.. Nevyznám sa v tom, len mi napadlo, či nie sú nejaké techniky, v rámci ktorých by si sa dokázala pripraviť na konkrétnu situáciu, ktorej sa obávaš, že bude spúšťačom ataku. Nepýtala si sa ho na to?
Odpovedať
@lienka_snehulienka sú na to rôzne dychové cvičenia. a neviem, či práve predýchavanie je vhodné pri oltári :-D Hlboký nádych na 2x a postupné 3jaké dodýchavanie a dýchanie do štvorca alebo dýchanie do sáčku... a potom, samozrejme, lieky...ale kto by chcel by počas svojho veľkého dňa zdopovaný, však áno :-/ sú to oblbováky, ktoré ťa uspávajú. no a potom tie psychologické kecy o prekonávaní samého seba.
Odpovedať
@sima1632 nechcela si skúsiť psychoterapiu? určite odporúčam KBT terapeuta
Odpovedať
normalne ma tato tema potesila ze niesom sama:D :D mna toto iste trapi a tiez si neviem predstavit ako to v kostole vydrzim..ale moj plan je jedine zatinat zuby a snazit sa mysliet na nieco ine...
Odpovedať
ja som tiez dost streser, ale povedala som si, ze to uz nejako dopadne. ved len dalsia taka situacia:))) moj snubenec ma pozna, vie, ze to casom prejde a knazovi poviem, nech to je co najprijatelnejsie. a planujem si dat persen, obcas aj zaberie;) inac, mne na to dost pomaha praca vo velkom kolektive. postupne je to lepsie a lepsie a velku oporu mam v snubencovi. na svadbe budu iba ludia, ktori nas maju radi, tak z toho nebudu robit dramu, ak nieco nebude uuuplne dokonale:)
Odpovedať
@katulik1986 Lieky som nemala na mysli. Skor nieco ine... neda sa napriklad urobit nieco take, ze si to v duchu dopredu "natrenujes"? Ze si budes predstavovat kusok po kusku celu svadbu a tym padom ju akoby prezijes a takto sa na nu pripravis? Vies, ako keby si nacvicovala divadlo :-) To je len taky napad, neviem, ako to realne funguje.
Odpovedať
Profilova fotka
@sima1632. Das si za jeden,za dva,tri krat nadych- vydych a ides....
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sima1632 @katulik1986 to chce tabletku na ukludnenie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@sima1632 Ahoj sima. Istotne máš už po svadbe. Som zvedavá ako ti to dopadlo. Ja mám tiež s týmto problém. Plánujeme tiež svadbu, ale neviem, či ísť do normálnej svadby,alebo takej menšej. Tvoj názor by mi pomohol pri rozhodovaní. Ďakujem :)
Odpovedať
Ahoj nevesticka2015, dala som si xanax - polovicku tabletky a naozaj mi nebolo zle... fakt to pomohlo! Akoby to mozgu zabranilo stresovat alebo co... Pred tym som to ale vyskusala pri podobnych situaciach, aby som vedela, ze to na mna nebude posobit nejako uspavajuco alebo tak. Odporucam, ale je to len na lek. predpis... Nastastie sme to mali doma uz davnejsie, ani neviem preco...Drzim palce!
Odpovedať
@sima1632 brala som ten liek, ale ked na mna prisiel stres v inej situacii, tak to nezabralo. No, ale mozem to vyskusat. Kazdopadne dakujem za radu ☺
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
ahoj, ja mam tiez soc.fobiu a tiez som to tu riesila pred svadbou..bola teraz v septembri...ale mali sme ju nakoniec tajnu :)
Odpovedať
Ja tiez kvôli tomu budem mat vo februári svadbu len so svedkami. Od detstva som z vlastnej svadby mala obavy. Našťastie priateľ mi v tomto vyhovel. Držím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
Drzim vam palce :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?