Překážky svatby u církve evangelické

Ahojky, mela bych dotaz církevního rázu, nemohu na diskuzi nic podobného najít, pokud jsem to teda jen prehlídla, tak me na to prosím upozornete Takze muj dotaz je asi takový: U rímsko-katolické církve existují duvody, z kterých se církevní snatek nepovoluje, jsou to ca. tyto: 1) Partner je jiz zenatý/vdaná 2) Rozdílná víra partneru (prípadne jeden z nich není pokrtený) 3) Jeden z nich je napr. knez 4) Slození verejného vecného slibu cudnosti 5) Impotence 6) Pokrevní príbuzenství 7) Príbuzenství pred zákonem (napr. adopce) 8) Svagr-svagrová 9) Svatba s rodicem nebo dítetem drívejsího partnera .... Dále se musí odsouhlasit, ze je manzelství nerozlucitelný svazek, vernost partnerovi, souhlas, ze budou mít deti a ty budou vychovány v rimsko-katolické víre,....... Tohle vse platí u rímsko-katolické církve, ale jak je to u církve evangelické? Dekuji moc za radu
Odpovedať
Nevíte hlavne, jak je to s temi detmi? Musím souhlasit s tím, ze budu mít deti a kdyz je budu mít, tak ze je vychovám v evangelické víre? Já deti samozrejme chci, ale nejsem moc pro krest - chci at se moje decko jako dospelé samo pro tu církev rozhodne, která je mu nejvíce sympatická - u nás v rodine to tak funguje jiz v nekolikáté generaci Jsem verící, ale nechci odprísáhnout, ze budu mít 100% deti (i kdyz to chci) a ze je vychovám v dané víre (to nechci, chci to nechat na nich). Prijde mi také dost desné, ze neplodnost je duvodem aby te nevdali/neozenili, vzdyt kdo se dá dopredu prohlédnout zda muze mít deti! Proste nechci odkývat neco, co nevím zda budu moct dodrzet - já jsem taková, ze co slíbím to dodrzím, tak se mi tato pravidla trochu protiví ;-)
Odpovedať
to s tou nepolodnosťou a impotenciou sa mi zdá trocha prehnané :-N Veď katolícka viera nedovoľuje pohlavný styk pred manželstvom, takže teoreticky nemáš ako prísť na to, či si plodná a či tvoj drahý je alebo nie je potentný.... Čo sa týka detí, ak chceš mať rímsko-katolícky sobáš, mali by ste obidvaja (aspoň na Slovensku) prehlásiť, že budete Vaše deti vychovávať v rímsko-katolíckej viere, t.zn., že ich dáte minimálne pokrstiť... A pokiaľ s niečím nesúhlasíš, tak by som ti odporučila mať radšej svadbu na úrade. Lebo, ak Ti nič nehovorí viera, a chceš to spraviť len kvôli manželovi/rodine alebo kvôli niekomu, tak to nerob....
Odpovedať
To je pravda s tou plodnostou, tomu rozumiem, ako keby som neplodna, tak ma nezosobasia????? Dobra blbost, zase si nieco vymysleli. Vobec to nikde nie je napisane. Ved predsa najdolezitejsi slub je manzelsky a lasky, ze ostanete navzdy spolu, ci budete mat deti alebo nie.
Odpovedať
baby, rada by som vyviedla z omylu. Nejde o neplodnost v zmysle, ze nemozete mat deti, to sa ozaj neda zistit niekedy ani za rok. Ale o tu stranku, ci su partneri schopni pohl.styku ako takeho, teda ide skor o telesne anomalie. Inak ale, zosobasia aj takych ludi (ako som pisala, ze nie su schopni mat pohl.styk...), avsak s tym, ze vedia o svojom zdravotnom stave. To, ze poznaju svoj zdravotny stav, sa ale aj tak prehlasuje pred kazdym uzavretim sobasa.. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
co som pocula, tak ked vraj par nemoze mat deti, tak mozu poziadat o anulovanie (alebo nieco podobne) sobasa a cirkev to vraj uzna a manzelstvo zrusi - to som len pocula, nehladala som oporu v nejakych cirkevnych zakonoch, kedze som ateista (ale rada si vypocujem rozne nazory a precitam veci okolo vselicoho)
Odpovedať
Profilova fotka
katrin, reálne je to tak, impotenciu neuznávajú, je to vraj výmysel, ale neplodnosť ako taká je dôvod prečo sa s partnerom dať rozviesť, cirkev to uznáva, práve preto, že sit o nemala ako zistiť pred svadbou. Na to nás farár upozornil, prišlo nám to nesmierne smiešne... ale je to tak. Tým, že je jeden z partnerov neplodný, bráni tak naplneniu hodnoty rodiny a ak sa partneri dohodnú, cirkev uzná dôvod a rozvedie ich. Tento rozvod ako jeden z mála nie je prekážkou k ďaľšiemu zväzku. ;-)
Odpovedať
nam to azse vysvetloval tak,ako pisem. Aj ked ostane rodina bez deti, to neznamena, ze je manzelstvo neplatne, mozne rozlucit. Ked manzelia nemaju deti,neznamena to,ze to je nie plnohodnotny zvazok,tu radost a rodinu je mozne naplnat aj inak, pomocou bliznym, a pod. a napr. kto sa na to citi,aj osvojenim si deti a pod..
Odpovedať
made: toto chápem, ale lucinda spomínala, že ju kvôli tomu nechcú zosobášiť... Len som sa nad tým zamyslela, že ako to máš vedieť, keď plodnosť/neplodnosť sa nedá zistiť okamžite... a hlavne určite nie pred svadbou (myslím, ak niekto striktne dodržiava katalícku vieru)... Inak, toto je asi nejaká novinka v katolíckej viere, pretože mám tetu (bola sobášená možno 40 rokov dozadu), ktorá nikdy nemohla mať deti so svojím manželom a boli zosobášení v katolíckej viere. Samozrejme, katolícka cirkev im nedovolila sa rozviesť a prijať sviatosť manželsvta s druhým partnerom
Odpovedať
katrin, to bude isto nedorozumenie, pozri, kolko ej parov a nemaju deti, su napriek tomu zosobaseni cirkevne, ved to predsa cirkev nezakazuje. Prikazuje prijat deti a s alskou ich vychovavat, ale nie,ze ich musis mat. Ved ked niekto deti nemoze mat, na hlavu sa zato nepostavi. A ak som spravne pochopila, lucinda nepise, ze ju nechcu pre to zosobasit. Ale ze si neni ista, ci deti mat budu..Je jasne, ze sa neda zistit hned, ci deti pridu alebo nie...Chapem to tak,ze si vopred zistuje podmienky, teda co bude slubovat, a ci je schopna to dodrzat.
Odpovedať
Profilova fotka
podla mna zosobasia aj neplodnych.. to by bola diskiminacia.... je to len o tom ze ak to vedia pred svadbou musia s tym suhlasit a tak vstupovat do vztahu a ak sa to zisti po svadbe tak ich cirkev rozvedie....
Odpovedať
maryem: ja chápem podstatu katolíckej viery, aj to, že máš deti prijať s láskou a vychovávať ich vo viere... Len ma trochu dojalo, že si prosto nejakí farári, resp. zástupcovia cirkvi určujú svoje pravidlá.. Proste som sa nad tým nejak pozastavila. A samozrejme by mali zosobášiť aj neviemakých, pokiaľ svorne vyhlásia pred Bohom svoj sľub vernosti ;-)
Odpovedať
teraz som nemyslela príbuzných, ale napríklad ľudí, ktorí sú povedzme chorí, alebo nejak postihnutí
Odpovedať
Článok sa načítava...
:) ano,jasne, tych nie:) inak,ak vas zaujima, tu je vynatok z kodexu kanonic.prava: "Predchádzajúca a trvalá impotencia mať styk buď zo strany muža, alebo ženy, buď absolútna, alebo relatívna, zneplatňuje manželstvo zo samej svojej prirodzenosti. § 2. Ak prekážka impotencie je pochybná buď z hľadiska právnej alebo skutkovej pochybnosti, uzavretiu manželstva netreba prekážať, ani manželstvo vyhlásiť za nulitné, kým pochybnosť trvá. § 3. Neplodnosť manželstvo ani nezakazuje, ani nezneplatňuje pri zachovaní predpisu kán. 1098. Jedna sa teda o "mat styk"... len som si nei ista pojmom "relativna", "absolutna" v tomto kontexte..Inak ak mate azujem, najdete vaic tuna: http://www.rcc.sk/dokumenty/CIC/4.html kan. 1084 samozrejme najlepsie prediskutovat s knazom.Ale mam strach,ze odbiehame od temy...lucinda chcela ohladom evanjelickej viery...
Odpovedať
sorry za moje presmycky v slovach :-D :-D
Odpovedať
Ahojky holky, tak jsem opet tu ;-) Já jsem to nasla na této stránce, pozor je to ale v nemcine! http://www.kirchenweb.at/ V kolonce "Bitte wählen aus" zadejte "Hochzeit" a potom jdete na "Ehehindernisse" ;-) S tou impotencí jsem si také nebyla zcela jistá, zda je myslena neschopnost pohlavního styku nebo neplodnost?! Maryem, más pravdu zjistuji si teritorium, nechci slibovat neco co nevím zda dodrzím :-) Máte pravdu holky, hlavne by me zajímalo jestli se ten pohled na vec nejak lisí mezi rímsko-katolickou církví a evangelickou ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
luci, veľmi nie, evanjelici sú v mnoho trochu voľnejší a neberú veci tak smrteľne vážne, v prípade núdze i ten rozvod je u nich možný... ;-)
Odpovedať
Madeleine,jestli te dobre chápu myslís tedy, ze je to víceméne stejné jak u rímsko-katolické církve tak u evangelické? Mailuji si s jedním panem farárem (evangelický), tak az budu vedet víc, podelím se s vámi o informace ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Skús sa pohrabať v starších témach a možno nájdeš vysvetlenie. Ja mám však pocit že pri evanielickom sobáši nemusíš sľubať, že budeš deti vychovávať v evanielickej viere (na rozdiel od katolíckej, kde sa to vyžaduje) http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovedať
Profilova fotka
Luci, myslím, že v oboch prípadoch je veľmi podobný obrad i náležitosti vedúce k nemu... len tuším že kamoška čo sa mi vydávala vravela, že nemali žiadnu prípravu... isto to ale neviem... som katolík... drahý je síce evanjelik, ale nevie to...
Odpovedať
lucinda: evangelická pravidla jsou mnohem volnejsi, navic farari jsou prizpusobivi a nedelaji vetsinou problemy kvuli malickostem. U evangelickeho snatku nemusis slibit nic ohledne deti (ze budou evangelici, ze je nechas pokrtit a podobne), nevadi vetsinou ani rozdilne vyznani, nikdo nemusi konvertova,vetsinou nevadi, ze jeden neni krteny. Ja i manzel jsme krteni u rim-kat v detstvi, jaksi se nas nikdo neptal jestli chceme a ani nas nikdo v timto smerem nevychoval. Ja jsem pak navstevovala cirkev evangelickou a tam nas bez potizi oddali, ackoli ani jeden oficialne clenem nejsme.Asi tak nejdulezitejsi byl pohovor s fararem proc chceme byt oddani v teto cirkvi a co pro nas Buh znamena a na zaklade techto duvodu se rozhodl, ze nas oda.Takze nejlepsi je vybrat si farare a probrat to s nim konkretne a pokud to nevyjde nebat se zeptat jeste nekde jinde.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.ecav.sk/info/ecav/manzelst... hm? :-)
Odpovedať
Díky za vase odpovedi, moc jste mi pomohly ;-) Madeleine, díky za tu super stránku - uz vím, ze evangelická církev nepozaduje závazek k výchove detí v evangelické víre. Aha! Manzelství musí být uzavrené v rímsko-katolickém kostele aby bylo "nerozveditelné" a pozadují se 3-4 predsvatební pohovory. Fajn holky, ctu dál.. Ted jsem z toho jelen - dále písí, ze otázka detí ze smíseného manzelství se resí tak, ze bud budou obe deti evangelici nebo podle pohlaví po rodicích, tak ted nevím co je s tím predchozím "nepozadavkem" k závazku k výchove detí v enagelické víre, jak to písou nahore - musím se tedy zavázat nebo ne?! No abych pravdu rekla, jde mi z toho hlava kolem =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Luci, v prvom rade čítaš milión vecí naraz... ;-) Pokiaľ je tvoj drahý evanjelik a bude obrad v evanjelickom kostole, nebudete sa zaväzovať k výchove detí v evanjelickej viere. Ale deti môžu byť vychovávané v evanjelickej viere, alebo miešane... ale nezaväzuješ sa. V katolíckej je to ak som to správne pochopila tak, že ja sa svojou vierou zaväzujem a drahý podpísal, že nebude mne brániť v prežívaní viery a z toho plynúcich obradov a zvykov a nebude mi brániť vo výchove detí... ale tiež sa už nezaväzuje, že musíme vychovať deti v katolíckej viere..
Odpovedať
Aha, tak to jo, takze já se nezavazuju a muj manzel (budoucí :-D ), který je rímsko-katolického se zavazuje a já budu souhlasit , ze mu v tom nebudu bránit :-) Ale podporovat ho v tom také nemusím, co?! :-D Je to tak? Ze bychom uz konecne uhodily hrebícek na hlavicku?! ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa toho kde bude obrad... ak v evanjelickom kostole, je to tak nejako... ale v tom prípade tvoj drahý akoby sa neoženil z pohľadu svojej cirkvi... v tomto je katolícka cirkev veľmi prísna...zatiaľ neuznáva žiaden iný sobáš, iba svoj. :-| Ak v katolíckom kostole, tak on sa zaväzuje vo svojej viere pokračovať a deti k viere viesť a ty že mu v tom nebudeš brániť... ;-)
Odpovedať
Moj snubenec je katolik a ja som z reformovanej krestanskej cirkvi a tiez mi bolo povedane,ze musim podpisat list,ze nebudem branit v katolickej vychove mojich deti .No ja som svoj problem vyriesila troska nezvycajne a to tym,ze sa chystam prestupit na katolicku vieru v zaujme mojich deti.
Odpovedať
Tak mám nové informace od evangelického pana faráre! Nemají zádnou listinu prekázek ve svatbe, jako rímsko-katolicctí (viz. priblizne to, co jsem nahore psala, ale není tam vsechno), je jen dulezité aby alespon jeden ze snoubencu byl evangelik a aby pred církevním obradem probehl obrad civilní (ale nevím, zda toto pravidlo není jen v Rakousku, protoze tady je pred kazdým církevním snatkem nutný i civilní). ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Vidíš, na tú drobnosť si pozabudla, že budete mať obrad v Rakúsku, tam to totiž môže byť úplne o niečom inom... ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?