Najprv civilný, potom cirkevný obrad. Máte skúsenosť?

Ahojte baby. Chcem sa opytat, mate niektora skusenost s civilnym obradom a potom po case s cirkevnym a hostinou?? Da sa to bez komplikacii? Kedze sme v zahranici a riesime hypoteku, jednoduchsie by pre nas bolo vziat novomanzelsku ale kedze svadbu nechceme kym sme prec, rozmyslali sme len so svadbou "na papieri" a potom po navrate s krasnou svadbou v kostole s milovanymi. hm?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
prečo nie ja si myslím že by to bolo v poriadku. my sme mali v piatok civilní a v sobotu cirkevný. len preto že manžel to nechcel tak od seba. ale ak ste sa obaja dohodli tak je to uplne v poriadku. musíte si byt vy dvaja istí. potom na inom nezáleží :-) @zuzulka86
Odpovedať
@winzy ja som to skor myslela tak, ze ci kompetentni s tym nebudu mat problem, hlavne u nas v LM. Meni sa tym nieco papierovo??
Odpovedať
Profilova fotka
noooooooooo takto ti poviem. my sme mali sice civilný obrad aj sme sa podpisovali ale povedali nám že bude platný až ten cirkevný. ale viem že oba obrady bi mali byť platné. len mne na urade tvrdili že to už nie je. ale mala by si sa tam ist na to informvať. a keby aj neboli tak máte civilný platný a cirkevný len tak pre vás. s tím by diecéza nemala mať nič. lebo aj farár nám povedal nech si dáme civilní oficiálni a cirkevný len tak. tak si myslím že velmy záleží na ludoch :-) @zuzulka86 dufam že som ti aspon niečo pomohla. hlavne sa chod opýtať na matriku za to nič nedáš. :-)
Odpovedať
@zuzulka86 ahoj :-) môj snúbenec nie je Slovák, žijeme tiež v zahraničí, svadba (tá "ozajstná" se vším všudy) bude na Slovensku, ale keďže papierovo je pre nás zložitejšie (a paradoxne tuším aj drahšie =-) ) vziať sa na Slovensku, rozmýšľame, že by sme sa vzali najskôr v zahraničí civilne, kvôli papierom, ako vravíš (tu ani cirkevný sobáš platný nie je), možno ešte tento rok, možno až na budúci, a potom by sme spravili cirkevný sobáš so šatami, oslavou a tak. Je dosť dievčat, ktoré to vyriešili z tohto dôvodu takto a nemali s tým nikde problém, takže nevidím dôvod, prečo by to bol problém na Slovensku ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzulka86 My sme mali civilny v USA a potom cirkevny na Slovensku a neboj ziadem problem :-)
Odpovedať
@zuzulka86 my sme mali civilny na SR a o mesiac nato sme mali cirkevny a ziaden problem, ono by sa to nedalo kebyze mate svadbu najprv v kostole kedze tam podpisujes zapisnicu aj pre matriku..a cirkev to nezaujima ci ste uz manzelia pred statom lebo u nich manzelmi nie ste....
Odpovedať
@puffu ahoj, v take nieco som dufala, lebo sak manzelstvo zo zakona je dolezitejsie. Len som chcela vediet ci sa to normalne da, alebo okolo toho treba trosku "polietat" po uradoch. Vies, ci s tym nie su navyse opletacky? Diky moc :-)
Odpovedať
@zuzulka86 nie neboli s tym ziadne opletacky navyse, prisli sme na matriku urobili zapisnicu a stanovili prvy volny termin kedy nas mozu zosobasit, no a na druhy den mas sobasny list a ides vybavovat doklady a menit potrebne veci...no a v kostole nam este aj na sobasi ked mal farar prihovor tak spomenul nieco v tom ze hoci uz to civilne ano zaznelo ale teraz specatime vsetko pred bohom...atd...takze urcite ziaden problem...:)
Odpovedať
@zuzulka86 aj my to tak planujeme, tiez kvoli uveru. civilny stoji 16,50 a ked chces na inej matrike, ako ku ktorej patris, tak zaplatis este raz 16,5 eur.
Odpovedať
Ahoj, ako tu uz bolo spomenute, nemal by to byt problem. V opacnom poradi ano, pretoze cirkevny sobas je aj pred zakonom rovnocenny s civilnym - cize zapisnica z kostola sa zasiela na matriku a ta vydava doklady rovnako ako po civilnom sobasi. Ak vsak pojdete najskor na urad, dostanete sice papiere atd., ale podla cirkvi nie ste manzelia. Podla mna staci prist na faru a povedat, ze sice ste sa uz zobrali na urade, ale chcete manzelstvo specatit aj pred Bohom, a je to ;-)
Odpovedať
Diky baby, teraz som uz kludna. Ostava sa uz len definitivne sa rozhodnut ci to takto aj spravime,alebo si pockame 2,5r a potom bude vsetko naraz. Dakujeeem ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
Baby, mam otazocku. Ake priezvisko ste pouzivali do cirkevneho sobasa? Nosili ste obrucky? Ako vas oslovil knaz pri obrade - menom za slobodna alebo po manzelovi? Nelutovali ste, ze ste to nenechali len na cirkevny? Dakujem..;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@laskova ak mate najprv civilny obrad, znamena, ze vam bude normalne vydany sobasny list, cize mozes pouzivat normalne manzelovo meno a budes oficialne vydata, cize zmenit doklady a tak, cirkevny sobas nema uz ziadne pravne dopady, na faru potom prinesies sobasny list a bude to vlastne len obrad pred Bohom :-) a knaz vam na obrade hovori len menom :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cappucinko Dakujem za info..;-) Problem je v tom, ze pre mna je cirkevny dolezitejsi ako civilny, ale rozmyslame, ci ho nezrobime skor, kedze zijeme v zahranici a ulahcilo by nam to vybavovacky s papierami + v maji chceme zobrat uver..Preto som chcela vediet, ze ake to je. Ci na mna nebudu ludia pozerat ako na blazna, ked sa budem predstavovat mojim menom za slobodna a nebudem nosit obrucku..:-D
Odpovedať
Profilova fotka
@laskova ja v tom problem nevidim, to je na tebe ako sa budes predstavovat ;-)
Odpovedať
@laskova ohlasky v kostole boli uz s menom po manzelovi, nejako nam to nevadilo, obrucky sme si na civilnej svadbe nevymienali takze sme ich ani nenosili a taktiez nejako neoslavujeme datum civilnej svadby hoci sobasny list nemam s datumom cirkevnej svadby ale civilnej, nam to kaplan aj pekne zahrnul do jeho rozpravania ze sme uz mali svadbu na urade atd a bolo to pekne... my sme mali pre podobne dovody ako uvadzas civilnu svdbu, zijeme v zahranici a nestihla by som si vybavit vsetky doklady, no a prisli sme na matriku v utorok ze kedy nas mozu co najskor zosobasit a povedala ze ked chcete aj vo stvrtok tak o dve dni nato sme mali svadbu, iba my a svedkovia, nemala som ani kyticu ani nic, proste pre nas to bolo iba to aby som si zmenila meno a mohla vybavovat doklady...
Odpovedať
@laskova Ahoj, my sme na tom podobne :-). Snúbenec je cudzinec, žijeme v jeho krajine a - čuduj sa svete - je pre nás jednoduchšie zosobášiť sa tu ako na Slovensku =-). Cirkevný sobáš a všetko, čo k tomu patrí (šaty, hostinu, kameru, foto...) plánujeme na september 2013, tuho však uvažujeme nad civilným sobášom niekedy začiatkom roka. Mňa veľmô netrápi, ako sa budem predstavovať alebo to, či budem alebo nie nosiť obrúčku, skôr dosť váham preto, že sa bojím, že si tým dokašlem celú atmosféru, celú tú radosť zo sobáša... Tu je sobáš fakt len formalita, tak váham, či mi to potom, na cirkevnom u nás, nebude pripadať ako nejaká fraška pre rodinu ;-(
Odpovedať
Profilova fotka
@puffu A vy ste sa brali na slovensku alebo v zahranici (ak ano kde..;-) )? No ja tiez nechcem ten civilny brat velmi vazne, kedze, ako som uz pisala, pre mna svadba v kostole je ta "ozajstna" ;-) Inac, ako to bolo v praci? Isto si si zmenila vsetky dokumenty, takze aj v praci vedeli ze si sa vydala. Nebolo to take divne, ze si ani prsten nenosila, ani nepouzivala priezvisko svojho uz manzela? @pomme A ja prave preto nechcem pouzivat meno snubenca, ani nosit prsten, aby som tu celu kostolnu atmosferu velmi neznicila..Urcite nechcem, aby z toho bolo divadlo pre rodinu! Nastastie, je to pre nas oboch dolezite, takze snad sa nam to podari nejako ochranit..:)
Odpovedať
@laskova mali sme svadbu normalne na SR, pracujeme obaja pre sukromnu osobu a mali sme civilnu svadbu iba mesiac pred cirkevnou,vela ludi ani nevedelo ze sme uz manzelmi, lebo sme sa s tym nejako nechvalili ale zase to nebolo tajomstvo ale tak vraveli sme ze pre doklady aby bol cas na ich vymenu a ludia to vobec neriesili z nasho okoloia,cele to trvalo do 10min uz aj s prichodom a odchodom, nemala som biele saty ani nic, ziadne fotky alebo nejaky hostia... taktiez neviem kde v zahranici pracujete ale ludia to v zahranici neriesia, im je to jedno ci nosis obrucku alebo nie podla mna...a zmenu riesis bud s majitelom prevadzky alebo ak pracujes pre nejaku fabriku tak na personalnom takze kolegovia nemusia ani zbadat ze mas ine meno atd... a velmi sa nepredstavujem priezviskom kedze tu to nie je vobec zauzivane, kazdy sa tu predstavuje menom nie priezviskom takze malo co pouzivam moje priezvisko, jedine ked nie nieco uradne alebo pride postar atd ...
Odpovedať
Profilova fotka
@puffu No, nanestastie, u mna by to hned zistili, kedze by som si musela zmenit meno aj na mailoch..:) My by sme chceli svadbu v zahranici (irsku) kedze domov tak skoro nepojdeme, v podstate az vtedy,ked budeme vybavovat hypoteku. A vtedy uz potrebujem nove doklady.. Ozaj sa to da? Tak sa odosobnit a brat to ako formalitu? Nic si vtedy necitila? Iba to ze podpisujes papier? U nas by to bolo trochu dlhsie, kedze svadbu planujeme v auguste 2013 a brat by sme sa "museli" niekedy zaciatkom roka aby sme to vsetko postihali.. Takze to asi tak lahko neutajime.. :-)
Odpovedať
@laskova no nijako sme to neriesili, brali sme to iba fakt ako nieco co je pre nas nevyhnutne na ulahcenie veci, prisli sme tam tesne pred 10hod a 10:10 sme uz boli vonku pred uradom, aj primator a aj uradnicka vedeli ze nechceme nic zdlhave, kebyze netrvali na svadobnom pochode tak by ani toto nebolo, povedal kratku rec, potom sme povedali ano, pobozkali sa, podpisali sa a odisli...no a isli sme na kavu a ranajky...a este predtym sme si buchli pred uradom sampanske so svedkami pred uradom a uradnicka ked vychadzala tak povedala ze preco sme nepovedali ze mame sampus ze sme si mohli pripit dnu...no a hned druhy den v piatok sme mali sobasny list a isla dom hned sa nahlasit na nove bydlisko a aj na policiu...
Odpovedať
Profilova fotka
@puffu Fuha, neviem ci sa budem vediet az tak odosobnit..;-) A mozem sa opytat, ako dlho trvalo kym ti dali novy obciansky, pas atd?
Odpovedať
@laskova za 3- vodicak, za 5-7dni op a pas za 10-12 dni...presne si to uz nepamatam ale viem ze vsetko prislo do 2 tyzdnov urcite...ked chcete mat svadbu v irsku tak neviem ak oto plati tam, budes si to musiet robit na ambasade a to trva trochu dlhsie ako na nasich uradoch.. no mali sme popri tom ine starosti takze sme to fakt neriesili, kedze hned dalsi den sme isli na pohreb lebo zomrel manzelov dedko a este plno vybavovaciek ohladom civilnej svadby, nauky a dohadovanie s dodavatelmi, pozyvanie hosti atd...takze sme to fakt neriesili a nijako neoslavovali.. ale tak zaujimava skusenost kazdopadne..:D kebyze sme mali iba takuto svadbu bez nicoko a v podstate s nikym tak si ani neuvedomujem ze som sa vydala...ale tak bolo to aj tym ze somnemala biele saty, nemala kyticu, neboli obrucky atd...
Odpovedať
Profilova fotka
@puffu A mozem sa este opytat? Kym ti vyrabali nove doklady, mala si k dispozicii svoje stare? No vidis, aspon vies, ze taka mala svadba bez celej rodiny a znamych to nie je nic pre teba..;-) Ja som nad tym vsetkym zacala rozmyslat len vcera, ale dostava sa mi to pod kozu cim dalej tym viac.. Urcite to vela veci ulahci..:)
Odpovedať
@laskova vodicak my zobrali hned, mala som mat pri sebe iba potrdenie o tom ze sa mi robia doklady, op mi nechali a taktiez pas mi nechali, odovzdala som ich az pri obdrzani novych dokladov...
Odpovedať
Profilova fotka
@puffu DAKUJEM!!!! Si strasne zlata..:) Ani nevies ako si mi pomohla.. ;-)
Odpovedať
@laskova tak to som rada, tak drzim palce aby vam to vsetko vyslo ako si planujete...
Odpovedať
@laskova celkom nerozumiem, čo myslíš tým nepoužívaním snúbencovho mena? v súkromnom živote? lebo v profesionálnom sa ti to asi nepodarí :-) ale ak chceš len povedať, že ho ty sama nechceš veľmi vyslovovať, prečo nie :-) len tá schránka ti to bude pripomínať :-) my sme ale teda tiež už dosť zmierení s myšlienkou civilného sobáša, hádam sa nám to podarí odbaviť rýchlo a "bezbolestne" ako @puffu
Odpovedať
Profilova fotka
@pomme Vies ake to je, ked dvihnes telefon, tak sa predstavis menom, ak sa predstavujes pri stretnuti atd.. Tiez by som nechcela, aby som ho predstavovala ako svojho manzela a tak.. Dava to zmysel? :)
Odpovedať
@laskova jasné, už chápem, ja som ale trúba :-N
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?