Je mozny obrad v kostole, aj ked nie som veriaca?

ahojte, potrebovala by som poradit. planujeme svadbu v buducom roku a zvazujeme rozne moznosti, ci obrad niekde vonku pod holym alebo v kostole. problem je v tom, ze moj "nastavajuci" je katolik a ja nie som veriaca. nie som ani pokrstena ani nic. existuje moznost zobrat sa v kostole bez toho aby som si musela "dorabat" vsetky potrebne nalezitosti k tomu? dakujem za vsetky info
Odpovedať
Pocula som,ze sa to da a to tak, ze ty ani nebudes odpovedat ci co...cize on si vlastne berie teba a ty jeho nie :)
Odpovedať
hm... aha... tak toto teda nie :DD aj ja sa chcem vyjadrit :)
Odpovedať
@slipper ale nieee, jasne, ze aj ty budes odpovedat. My sme tak mali - manzel nie je ani pokrsteny a ani si nic nedorabal, ale normalne odpovedal na vsetky otazky. Len predtym musel podpisat papier, ze nebude branit katolickej vychove deti ani mne vo viere a to sa poslalo na biskupstvo a tam nam vydali povolenie - dispenz. Je to uplne v pohode. :-)
Odpovedať
@gertie dakujem, tiez som o tom nieco pocula ale nestretla som nikoho v okoli kto by to takto riesil. a myslis, ze to zalezi aj od farara alebo s tym nemaju "problem"?
Odpovedať
@slipper ja praveze poznam viacerych, ktori to takto riesili a neviem o tom, ze by mal niekto problem. Aj nas farar to bral uplne v pohode a neratal s tym, ze by mohol byt nejaky problem na biskupstve, ak to nekatolicka stranka podpise. Mozno sa najde taky farar, ktory robi obstrukcie, ale myslim, ze v dnesnej dobe to nie je nic vynimocne, ze snubenci maju rozne presvedcenia.
Odpovedať
Da sa to jasne, sestra sa tak vydavala, uplne normálny obrad len musela popísať ze da deti na katolícku vieru
Odpovedať
Uz aj ja som o nieco mudrejsia :) slipper tak smelo do toho ;-)
Odpovedať
Už to tu bolo povedané, ale je to tak, stačí dišpenz, ktorý vybaví kňaz a tvoj súhlas, že nebudeš manželovi brániť v kresťanskej výchove detí. :D
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja tak viem, že nekatolícka strana nebude brániť katolíckej, že deti budú vychovávané v tejto viere. Ale na náukach pre snúbencov Vám povedia viac. Mali by ste ich absolvovať obaja.
Odpovedať
@slipper samozrejme, že sa to dá, aj my sme to tak mali. Manžel nie je ani pokrstený a ja mám všetko. Aj deti máme pokrstené. Stačí ak požiada o dišpenz a podpíše, že nebude brániť vychovávať deti v katolíckej viere.
Odpovedať
@anshelia ano, aj u nas je to tak, ze drahy moj ma vsetko a ja nic. a tyk nauk resp. sedeni byva vela? myslim tak, ci staci napr. 2-3 alebo sa chodi aj pol roka?
Odpovedať
Profilova fotka
Náuky pre snúbencov sú tri alebo štyri. Bývajú väčšinou v piatky za sebou. A ešte Tvoj snúbenec musí požiadať o takzvaný dišpenz od Biskupského úradu, pod ktorý patrí. Je to z toho dôvodu, lebo ide o manželskú prekážku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
My sme sa brali v kopstole...lebo ja som silne veriaca a moj manzel nie je ani pokrsteny,... Da sa to cez dispenc :) treba to skor zacat riesit... ale v dnesnej dobe nie je problem aby vam ho dali :) nauky urcite budete musiet absolvovat,.. v akej miere a rozsahu...to uz je na duchovnom otcovi :)
Odpovedať
@slipper my sme mali 3 náuky, ale nič hrozné, na každom sme sa porozprávali, čo to nám povedal. Kedže sme začali vybavovať 3 mes. pred termínom aj tak sme všetko v úplnej pohode stihli. Tie sedenia sme my mali raz týždenne a na termíne sme sa dohodli spoločne, aby nám to všetkým vyhovovalo. Veľmi ochotného farára sme mali.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?