Farár nedovolí cirkevný a civilný sobáš oddelene

Ahojte nevesticky, mam takyto problem. Moj nastavajuci je zo zahranicia (EU) a aj obaja zijeme v zahranici. Mali sme v plane robit civilny obrad v nasom bydlisku a potom cirkevny na Slovensku. V kazdej rodine mame chorych a starych ludi, ktori nie su v stave cestovat taku dialku. Problem je, ze nam na fare tvrdia, ze to sa neda delit a ze musia byt oba obrady naraz - cize u nich. Samozrejme, ze mi je jasne, ze to neni pravda, lebo tu uz je par diskusii s takymi pripadmi. Ale neviem, co robit, ked cirkevne urady nespolupracuju. Vie niekto o nejakom kodexe, zakone, pripade. Mam vobec nejake prava? Tesim sa na Vase rady a skusenosti!!!
Odpovedať
nájdi iného farára. poznám niekoľko párov, ktoré mali dva obrady
Odpovedať
my sme mali civilny aj cirkevny, medzi nimi bol rozostup par mesiacov. da sa to.... bud ineho farara, alebo si spravte civilny a potom az vybavujte cirkevny. v opacnom poradi to myslim nejde.
Odpovedať
Profilova fotka
@kla421 da sa to a nedaj sa odradit nejakym fararom! skus ineho najst, ako ti tu baby uz poradili!!
Odpovedať
Určite sa to dá, len prvý obrad musí byť civilný.... Nájdite si iného farára... Ak to nepomože tak si najprv odbite civilný a po pár mesiacoch budete mať posvatenie manželstva v kostole / myslím, že to už nie je to isté ako svadba v kostole za slobodna, lebo už zobratí ste/, takže čo sa týka papierov tak ak budete mať platný, uznaný aj v SR, zahraničný civilný sobáš, tak cirkevný si na fare budú zapisovať iba u seba a nepojde to do matriky.
Odpovedať
A čo keby ste mali civilný v zahraničí. Úrady aj tak nie sú prepojené. A cirkevný na SR? Farár nemusí vedieť že už ste zobraty v inej krajine.poznam prípady kedy sa konali kvázi 2sobase ak jeden z partnerov bol zahraničný.
Odpovedať
Profilova fotka
@kla421 ak sa zosobášite najskôr v zahraničí civilne, pred zákonom budete manželia aj na Slovensku. Musíte mať všetky doklady platné už ako manželia. Potom keď prídete na faru za kňazom, že chcete aj cirkevný sobáš nieje s tým žiaden problém. Akurát podpíšete o jednu zápisnicu menej. Je tu ale malý háčik a tým je ochota katolíckeho kňaza. Som kameraman a bol som pri x takýchto sobášoch. Zákon ani viera si neodporujú iba tí chudáci katolícky kňazi sa hrajú na niečo k čomu sa tu nechcem vyjadrovať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rochelle18 toto co hovoris je trestne. Ak sa raz vydas v hociakom state uz sa nemozes vydat v dalsom. Teraz som to riesila pretoze by mi to vyriesilo vela papierovaciek a bola som nato upozornena.
Odpovedať
@vvstudio Mali by byť radi, že sa nakoniec manželia rozhodli posvatiť svoj zvazok aj pred Bohom a nie robiť im ešte napriek...
Odpovedať
Profilova fotka
@cawes vážne to tak funguje? Takže ani cirkevný sobáš potom nemôžeš mať v inom štáte??
Odpovedať
asi by som sa pokusila najst si ineho farara. bohvie preco sa k tomu takto postavil, kedze ani pravne v tom nie je ziadny problm, aby steich mali takto oddelene. skus pohladat nejakeh ineho
Odpovedať
Profilova fotka
@qtheresa cirkevny len ten co sa nezapisuje na matriku asi ano ale uz nie tak ze v jednom state sa vydas a potom este aj na sk a das si to v kazdom state na matriku zapisat.
Odpovedať
Dakujem za rady. Problem s vymenou farara je to, ze sa tym padom musi vymenit cele miesto svadby: kostol, mesto, sala a to sa nam moc nepaci, kedze mame uz salu a doodavatelov zajednanych. Problem s tym, ze by boli dva civilne sobase je ten, ze je to ilegalne. Ale oni by na to aj tak neprisli, kedze komunikacia medzi uradmi neni ziadna a brali by sme si tu istu osobu. Ale teoreticky, keby to slo, tak su to zbytocne vybavovacky dvakrat a zbytocne poplatky (najma na SVK je to celkom drahy spas si brat cudzinca) @kathhii tento plan znie najlepsie. Len posvatenie manzelsva v zmysle manzelskej sviatosti vysluhuje katolicka cirkev katolickym parom. My sme par zmiesany a preto aj nas obrad nebude mat status manzelstva sviatostneho ale iba pozehnanie toho prirodzeneho. Takze neviem, ci mame potom na taky ukon narok. (Problem je v tom, ze nie je iste, ci moj nastavajuci bol krsteny liatim vody na hlavu alebo prskanim, a to si fakt nerobim srandu, to mi bolo naozaj povedane na fare) Cize tretia moznost by bola moja volba, ale co z toho, ked ten farar nespolupracuje a neviem, kde sa mozem informovat o svojich pravach. Neexistuje nejaky customer servis, kde by to riesili centralne?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ma niekto skusensti s civilnym a cirkevnym katolickym sobasom, ked bol jeden z partnerov protestant?
Odpovedať
Profilova fotka
@kla421 Vies o tom ze ta nemusi sobasit farar z farnosti v ktorej sa beriete, ale hociaky iny ak bude ochotny tam prist? My sme tiez "zaobstarali" svojho :)
Odpovedať
@kla421 A keby si sa obrátila na inú farnosť, aspoň ohľadom informácii...? Ešte to by som skúsila...
Odpovedať
@rmnka a kde sa potom zapisuje ten sobas, stale v registri tej fari kde sa sobasi a nie podla toho kto to odsobasil? (v pripade, ze je farar jeden a miesto druhe). To by snad slo. Ale to sa mu bude este menej lubit. Baby, dakujem hrozne moc za pomoc. Dam vediem ako sme boli nakoniec zobrati. A este sa informujem ako to chodi v inych farnostiach...
Odpovedať
Ahoj, ja to tak budem mať - najskôr civilný sobáš v zahraničí a po pár mesiacoch sobáš v kostole. Ten v kostole sa ale už nezapisuje do matriky, bolo by to ilegálne, ako už bolo napísané v tejto diskusii. Takže je to vyslovene len o dohode s farárom. Ak tvoj nie je ochotný, dohodni sa s iným, príde k vám do kostola. A teda prskanie a liatie vody pobavilo :-D Priam neuveriteľné, aké zbytočné problémy robia. Veľa šťastia prajem a držím palce! :-)
Odpovedať
presne tak, podla mna ak sa to neda zrealizovat v jednom, tak nebude problem mozno sa dohodnut s fararom z ineho kostola. ono treba poskusat na viacej krat, no isto sa najde taky, s ktorym sa budete vediet dohodnut
Odpovedať
Profilova fotka
@kla421 náramne sa mi páči predstava Customer service fary resp. cirkvy :-D :-D ja som ale bola v tom, že obrad môžeš mať v hocijakom kostole, nie len v tom "svojom", nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@kla421 áno mám, teda nie konkrétne ja, ale kamarátka. Ona bola vychovávaná (krst, prijímanie, birmovka) ako katolíčka a brala si v protestantskom kostole protestanta. Čo sa týka výmeny katolíckeho kňaza, zase to závisí od ochoty spolupracovať oficiálne si ty môžeš vybrať kňaza aj miesto. Vôbec to nemusí byť, že ťa na danom mieste musí sobášiť kňaz z danej farnosti. Ale sú kňazi, ktorí si jednoducho pvoedia, že do svojej farnosti iného nepustia a tebe budú tvrdiť, že sa to nedá. Aký zmiešaný pár ste? Teda k akej cirkvi/denominácii patrí tvoj snúbenec? Pokiaľ si ty katolíčka (a tvoj snúbenec ateista/inoverný/ kresťan inej denominácie) a chcete mať sobáš v katolíckom kostole, jediné čo potrebujete je dišpens od miestneho biskupa aspoň pokiaľ viem a tak či tak sa to ráta za sviatosť pretože tú si vysluhujú budúci manželia medzi sebou.
Odpovedať
drzim ti velmi palce aby sa ti vsetko podarilo vybavit tak, ako chcete:-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cawes aha, tak teraz tomu už rozumiem. Ďakujem :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?